Computer start niet op in Microsoft Windows 7

Inhoudsopgave:

1. Besturingssysteem
  2. Controleren of de computer POST voltooit
  3. Alle externe apparaten verwijderen
  4. Controleren op specifieke foutberichten
  5. De standaardinstellingen van het BIOS herstellen
  6. Opstarten vanaf de harde schijf via het One-Time Boot Menu (eenmalig opstartmenu)
  7. Diagnose van de computer uitvoeren
  8. De computer opstarten in de Veilige modus
  9. Opstarten in de laatst bekende goede configuratie
  10. Controleren op recente wijzigingen
  11. Opstartherstel gebruiken om essentiële Windows-bestanden te herstellen
  12. Systeemherstel gebruiken om de computer te herstellen naar een oude status
  13. Probleemoplossing voor opstarten gebruiken om het softwareprobleem te identificeren
  14. Problemen met virussen en malware oplossen
  15. Het besturingssysteem herstellen naar de fabrieksinstellingen

Dit artikel bevat informatie over "Computer start niet op in Microsoft Windows 7"

1. Besturingssysteem

Dit artikel is voor Microsoft Windows 7.
Klik hieronder om het besturingssysteem te wijzigen.

Terug naar boven

2. Controleren of de computer POST voltooit

In veel gevallen probeert een computer de controle niet aan het besturingssysteem over te dragen. Als u de computer inschakelt en een scherm met het Dell logo en een balk aan de onderkant ziet die helemaal wordt gevuld en dan verdwijnt, is POST voltooid.

Klik hier als uw computer POST niet voltooit

Klik hier als uw harde schijf niet wordt herkend.

Terug naar boven

3. Alle externe apparaten verwijderen

Mogelijk verstoort een hardwareonderdeel het normale opstartproces van Windows. Koppel zo mogelijk alle apparaten los van uw computer, waaronder:

• Printers.
  • Scanners.
  • Mediakaartlezers.
  • Basisstations voor iPod, PDA, MP3-speler en dergelijke.
  • Digitale camera's en videorecorders.
  • USB-apparaten voor storage.
  • Cd's of dvd's uit alle optische stations.

De enige apparaten die u op uw computer aangesloten moet laten, zijn de monitor, de muis en het toetsenboard (als u een desktopcomputer hebt).

Terug naar boven

4. Controleren op specifieke foutberichten

Dell heeft informatie over enkele specifieke foutberichten bij het opstarten. Raadpleeg de volgende koppelingen voor meer informatie:

Als u het foutbericht hierboven niet vindt, zoek dan naar aanvullende oplossingen op internet.
Klik hieronder op de gewenste zoekmachine en geef vervolgens een beschrijving van uw probleem in het zoekvak.

Zoeken in Dell   Zoeken in Microsoft   Zoeken in Google   Zoeken in Bing

Terug naar boven

5. De standaardinstellingen van het BIOS herstellen

Als uw computer is geconfigureerd om eerst op te starten vanaf een ander apparaat, kan dit problemen veroorzaken met het opstarten van Windows. U kunt de fabrieksinstellingen van het BIOS herstellen door de volgende stappen uit te voeren:

1. Start de computer opnieuw op.
  2. Druk meerdere keren op de toets F2 in het scherm met het Dell logo dat na opnieuw opstarten wordt weergegeven, totdat in de rechterbovenhoek van het scherm Entering Setup (Setup wordt geopend) wordt weergegeven.
  3. Afhankelijk van het BIOS moet u nu onderin het scherm op een toets drukken om de standaardinstellingen te laden. Bijvoorbeeld de toets F9 op de Inspiron N5110.
  4. Druk op ESC om het BIOS af te sluiten en selecteer Save and Exit (Opslaan en afsluiten) om uw wijzigingen op te slaan.

Opmerking: Als het opnieuw instellen van de BIOS-standaardwaarden het probleem niet oplost, kunt u ook proberen het BIOS te updaten naar de meest recente versie om problemen met het BIOS van uw pc of tablet te verhelpen. Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel Wat is BIOS en hoe downloadt en installeert u het nieuwste BIOS? voor informatie over het updaten of downgraden van het BIOS.

Opmerking: Het systeem-BIOS kan beschadigd raken als de procedure voor de BIOS-upgrade of -downgrade niet wordt voltooid of wordt onderbroken.
Een beschadigd BIOS is één van de mogelijke oorzaken dat uw computer POST niet voltooit of soms zelfs niet opstart naar het besturingssysteem.
Als uw Dell pc of tablet BIOS-herstel ondersteunt, kunt u het beschadigde BIOS herstellen met behulp van de juiste herstelmethode voor uw Dell pc of tablet. Raadpleeg het Dell Knowledge Base-artikel BIOS-herstelopties op een Dell pc of tablet voor meer informatie.

Terug naar boven

6. Opstarten vanaf de harde schijf via het One-Time Boot Menu (eenmalig opstartmenu)

Start de computer opnieuw op en druk in het scherm met het Dell-logo meerdere keren op om het One-Time Boot Menu (eenmalig opstartmenu) op te roepen. Selecteer de optie Boot from Hard Drive (Opstarten vanaf harde schijf) en druk op Enter.

7. Diagnose van de computer uitvoeren

Als u PSA Diagnostics (PSA-diagnostiek) wilt uitvoeren, schakelt u de computer in en drukt u een paar keer op de toets F12 als het Dell logo op het scherm wordt weergegeven. Hierdoor wordt het eenmalige opstartmenu weergegeven. Selecteer Diagnostics (Diagnose) om een diagnose van de computerhardware uit te voeren.

Deze test neemt ongeveer 5 minuten in beslag.

Als u de PSA-diagnostiek een fout geeft, raadpleeg dan de pagina Dell Hardware Diagnostics voor meer hulp:

Klik hier om diagnostische fouten op te lossen

Als u wilt vaststellen of er een hardwareprobleem met uw computer is, voert u de Dell Online Diagnostics uit.

Opmerking: Als u een Dell Latitude laptop hebt, kunt u proberen de computer te herstellen met behulp van de Forced ePSA-methode. Voor meer informatie raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Forced ePSA gebruiken voor herstellen na mislukte POST of mislukt opstarten.

Terug naar boven

8. De computer opstarten in de Veilige modus

1. Start de computer.
  2. Druk direct nadat het Dell logo van het scherm is verdwenen op F8 op het toetsenbord tot het menu Geavanceerde opties voor Windows op het scherm wordt weergegeven. Start het systeem opnieuw op en probeer het nogmaals als het menu Geavanceerde opties voor Windows niet wordt weergegeven.
  3. Selecteer Veilige modus en druk op Enter.
  4. Meld u aan als Administrator of als een gebruiker met beheerderstoegang.

Als uw computer niet in de veilige modus wordt opgestart, selecteer dan een van de volgende opties voor probleemoplossing. Ga anders verder met Stap 5.

Terug naar boven

9. Proberen met de laatst bekende goed werkende configuratie op te starten

De laatst bekende goed werkende configuratie kan worden gebruikt om de instellingen te herstellen die van kracht waren toen u voor de laatste keer Windows goed kon opstarten. Ga als volgt te werk om met de laatst bekende goede configuratie op te starten.

1. Schakel het systeem in.
  2. Druk op als het bericht Druk op F8 voor probleemoplossing en geavanceerde opstartopties van Windows verschijnt.
  3. Kies Laatst bekende goede configuratie.

10. Controleren op recente wijzigingen

Als u kunt opstarten in de veilige modus, controleer uw computer dan om te zien of recentelijk nieuwe hardware of software is geïnstalleerd. Als dit het geval is, probeer die software of hardware dan van uw computer te verwijderen.

Terug naar boven

11. Opstartherstel gebruiken om essentiële Windows-bestanden te herstellen

Opstartherstel is een Windows 7-herstelprogramma waarmee bepaalde problemen kunnen worden opgelost, zoals ontbrekende of beschadigde systeembestanden die ervoor zouden zorgen dat Windows niet correct opstart. Wanneer u Opstartherstel uitvoert, wordt uw computer gescand en probeert het programma het probleem te herstellen zodat de computer weer correct kan opstarten.

Klik op de koppeling hieronder voor meer informatie over het herstellen van essentiële Windows-bestanden met Opstartherstel:

Opstartherstel uitvoeren

Terug naar boven

12. Systeemherstel gebruiken om de computer te herstellen naar een oude status

Klik hier voor een Engelstalige video over het gebruik van Systeemherstel in de Windows Recovery Environment (WinRE). (Opmerking: alleen in het Engels)

Opmerking: Start de computer opnieuw op en probeer het opnieuw als het menu Geavanceerde opties voor Windows niet wordt weergegeven.

Opmerking: Probeer te herstellen vanaf het meest recente herstelpunt. Als dit niet lukt, kunt u het volgende herstelpunt proberen en zo doorgaan totdat u een herstelpunt hebt gevonden waarmee u het probleem kunt oplossen. U dient alle software die na het geselecteerde herstelpunt is geïnstalleerd, opnieuw te installeren.
  1. Start de computer opnieuw op.
  2. Druk tijdens het opstarten op de toets tot het menu Geavanceerde opties voor Windows wordt weergegeven.
  3. Druk op tot Uw computer herstellen is gemarkeerd en druk op .
  4. Wanneer het venster Opties voor Systeemherstel wordt weergegeven, klikt u om uw taal te selecteren en klikt u op Volgende.
  5. Meld u aan als een gebruiker met Administrator-bevoegdheden en klik op OK.
  6. Klik in het menu Selecteer een hulpprogramma voor herstel op Opstartherstel.
  7. Klik in het venster Systeemherstel op Volgende.
  8. Klik op het selectievakje Herstelpunten ouder dan 5 dagen weergeven voor een volledige lijst met herstelpunten.
  9. Klik op een herstelpunt om het te selecteren.
  10. Klik op Volgende en vervolgens op Voltooien.
  11. Klik op Ja in het bevestigingsvenster.
  12. Klik op Opnieuw opstarten nadat het systeem is hersteld.
  13. Als er foutberichten worden weergegeven tijdens het herstellen, volg dan de aanwijzingen op het scherm om de fout te corrigeren.

Terug naar boven

13. Probleemoplossing voor opstarten gebruiken om het softwareprobleem te identificeren

Mogelijk verstoort een programma of applicatie het normale opstartproces van Windows. Microsoft heeft een gedetailleerd proces ontwikkeld voor het vinden van een opstartprogramma dat ervoor zorgt dat Windows niet correct wordt gestart. Klik op de koppeling hieronder om te beginnen met het diagnoseproces:

Problemen oplossen in Windows Vista of Windows 7 door middel van een schone opstartprocedure

Terug naar boven

14. Problemen met virussen en malware oplossen

Uw computer kan zijn aangetast door een virus of andere schadelijke software. Dell raadt aan om uw computer te beschermen tegen kwaadwillige aanvallen door te zorgen dat uw antivirussoftware steeds up-to-date is.

Zie onze handleiding over het verwijderen van spyware en virussen

Terug naar boven

15. Het besturingssysteem herstellen naar de fabrieksinstellingen

Als de wizard Probleemoplossing voor opstarten het probleem niet kan vinden, kan het nodig zijn om uw computer te herstellen naar de fabrieksinstellingen. Klik op de koppeling hieronder om het besturingssysteem te herstellen naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen:

Herstellen, fabrieksinstellingen herstellen of Windows 7 opnieuw installeren op uw Dell computer

Terug naar boven

Artikel-id: SLN128763

Laatste wijzigingsdatum: 16-08-2018 03:54