Hvad er BIOS, og Sådan opdaterer du på dit Dell-system

Vil du vide mere om systemets BIOS, og hvordan du tjekker og kontrollerer BIOS på dit Dell-system? Denne artikel viser, hvordan du gør.

Indholdsfortegnelse:

1. Hvad er systemets BIOS?
  2. Hvorfor bør du opdatere systemets BIOS?
  3. Kontrollér systemets BIOS-version
  4. Sådan opdaterer du systemets BIOS i Windows
  5. Opdatering af BIOS på systemer, hvor BitLocker er aktiveret
  6. Sådan opdaterer du systemets BIOS ved hjælp af et USB-flashdrev
  7. Opdatering af Dell BIOS i Linux- og Ubuntu-miljøer
  8. Nyttige links

1. Hvad er systemets BIOS?

BIOS står for Basic Input Output System. BIOS kaldes også "systemopsætningen" og er software, der er indeholdt i en lille hukommelseschip på pc'ens bundkort, typisk benævnt CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor). BIOS fungerer som en grænseflade mellem computerens hardware og operativsystem, f.eks. Windows, og gør det muligt for softwaren at styre pc'ens hardware.

BIOS indeholder også instruktioner, som pc'en bruger til at udføre grundlæggende instruktioner, f.eks. om den skal starte fra netværk eller harddisk og hvilket drev, den først skal starte fra.

BIOS bruges også til at identificere og konfigurere hardwarekomponenter i computeren, f.eks. harddisk, diskettedrev, optisk drev, CPU, hukommelse, plug and play-enheder osv. Dette kaldes ESCD (Extended System Configuration Data) og er normalt lagret i en ekstra ikke-flygtig hukommelse, som også kaldes NVRAM (Non-Volatile Random Access Memory)

Teknologien har ændret sig i årenes løb, men folk refererer stadig til BIOS som både CMOS og NVRAM, selvom der er små forskelle mellem disse to. CMOS indeholder BIOS og dens indstillinger. NVRAM indeholder ESCD, og en opdatering af BIOS rydder ikke NVRAM.

Du kan få adgang til systemets BIOS eller opsætning på en Dell-pc ved at trykke på F2, når skærmen med Dell-logoet vises under opstart. (Figur 1)

Figur 1: Indlæsningsskærmbillede for BIOS

Indlæsningsskærmbillede for BIOS

Du kan også trykke på F12 og vælge BIOS Setup (BIOS-opsætning) i menuen. (Figur 2)

Figur 2: Engangsmenu til opstart

Startmenu

Forsigtig: Vær forsigtig, når du ændrer BIOS-indstillinger. BIOS-grænsefladen er designet til erfarne brugere, og du kan komme til at ændre en indstilling, så den forhindrer computeren i at starte korrekt, og du kan potentielt miste data.

Her er et eksempel på, hvordan skærmen med BIOS-opsætningen kan se ud: (Figur 3)

Figur 3: Skærmbillede for OptiPlex 990 BIOS

BIOS-skærmbillede

Tilbage til toppen

2. Hvorfor bør du opdatere systemets BIOS?

Dell anbefaler, at du opdaterer BIOS som en del af dine planlagte opdateringer. Ligesom med revisioner af operativsystemer og drivere indeholder opdateringen funktionsforbedringer eller ændringer, der holder din systemsoftware opdateret og kompatibel med andre systemmoduler (hardware, firmware, drivere og software), og den giver samtidig sikkerhedsopdateringer og øget stabilitet.

I modsætning til opdateringer af Windows og antivirusprogrammer, som normalt sker automatisk, skal BIOS opdateres manuelt.

Dell tilbyder en brugervenlig, selvinstallerende opdateringspakke, der gør det forholdsvis let at udføre denne opgave.

Forsigtig: Sikkerhedskopier altid dine data, inden du forsøger at opdatere BIOS, da en fejl potentielt kan medføre tab af data.

Tilbage til toppen

3. Kontrollér systemets BIOS-version

Der er flere forskellige måder at kontrollere din BIOS-version på, men det nemmeste er at bruge Systemoplysninger.

På "Metro"-skærmen i Windows 8 og 8.1 skal du skrive kør og derefter trykke på Enter, skrive msinfo32 i feltet Kør og klikke på OK.

I Windows 10 skal du skrive msinfo32 i feltet Søg og trykke på Enter

I ældre Windows-versioner kan du få vist skærmen med systemoplysninger ved at klikke på Start-knappen og derefter på Kør, skrive msinfo32 i feltet Kør og trykke på OK

Når vinduet Systemoplysninger åbner, skal du sørge for, at Systemoplysninger er markeret i det venstre navigationsvindue, og finde BIOS-version/-dato i det højre oversigtsvindue (Figur 4)

Figur 4: Systemoplysninger

msinfo32

Du kan også kontrollere BIOS-versionen via kommandoprompten.

1. Klik på Start. I feltet Kør eller Søg skal du skrive cmd. Klik derefter på "cmd.exe" i søgeresultaterne.

2. Hvis vinduet Brugeradgangskontrol vises, skal du vælge Ja

3. På kommandolinjen ved at the C:\ skal du skrive systeminfo og trykke på Enter. Du kan se BIOS-versionen i resultaterne (figur 5)

Figur 5: Kommandolinjen systeminfo

systeminfo

Tilbage til toppen

4. Sådan opdaterer du systemets BIOS i Windows

Det er vigtigt at holde BIOS opdateret. Nyere versioner af BIOS kan indeholde forbedringer af hardwarekompatibiliteten, forbedret diagnostik samt sikkerhedsopdateringer og øget stabilitet.

Når du har fastslået, at du har brug for en BIOS-opdatering, kan du hente den nyeste version fra siden Dell Support www.dell.com/drivers

Videoen nedenfor giver en visuel guide til, hvordan du opdaterer systemets BIOS.

Bemærk: Ved opdatering af BIOS på en bærbar pc skal batteriet være sat i og en AC-adapter tilsluttet.
  1. Åbn en webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome osv.), og gå til www.dell.com/support/drivers

2. Hvis du bliver bedt om at "Finde dit produkt", kan du enten indtaste din servicekode eller vælge "Gennemse for at finde et produkt" for at vælge manuelt.

3. Hvis det viste system er forkert, skal du klikke på "Vis et andet produkt", og igen kan du enten indtaste din servicekode eller søge manuelt

4. Når det rigtige system er valgt, skal du muligvis klikke på den fane, hvor der står "Jeg finder det selv" og derefter se længere nede på siden, hvor der står "Tilpas dine resultater:". I kategoriens rullemenu skal du vælge BIOS. Dette vil indsnævre resultaterne til kun at vise BIOS-kategorien.

5. Hvis der er mere end én fil på listen, skal du klikke på "Vis detaljer" på den nyeste version af BIOS. Klik derefter på "Vigtige oplysninger".

Bemærk: Nogle gange bliver du nødt til at installere en tidligere version, inden du opdaterer til den nyeste version. Disse oplysninger findes normalt i afsnittet "Vigtige oplysninger". For at finde andre BIOS-versioner kan du prøve at finde downloadversionen ved at navigere gennem de links, der er vist på https://downloads.dell.com
  1. Klik på Download fil for at starte download

2. Gem filen på din computer.

3. Når den er downloadet, kan du dobbeltklikke på ikonet på skrivebordet.

4. Følg anvisningerne på skærmen for at gennemføre installationen (Figur 6). Dette genstarter systemet og udfører en BIOS-opdatering

Figur 6: Promptteksten Fortsæt for flashopdatering af BIOS

BIOS-opdatering

Skærmbilledet ovenfor kan variere afhængigt af version og systemtype.

Tilbage til toppen

5. Opdatering af BIOS på systemer, hvor BitLocker er aktiveret

Forsigtig: Hvis BitLocker ikke suspenderes, inden du opdaterer BIOS, genkender systemet ikke BitLocker-nøglen, næste gang du genstarter systemet.

Du vil derefter blive bedt om at indtaste gendannelsesnøglen for at gå videre, og systemet vil bede om den ved hver eneste genstart.

Hvis nøglen ikke genkendes, kan det medføre tab af data eller en unødvendig geninstallering af operativsystemet.

Du kan finde flere oplysninger om dette emne i Knowledge Base-artiklen:

Tilbage til toppen

6. Sådan opdaterer du systemets BIOS ved hjælp af et USB-flashdrev

Hvis systemet ikke kan indlæses i Windows, men der stadig er behov for at opdatere BIOS, kan du downloade BIOS-filen via et andet system og gemme den på et USB-flashdrev, som der kan startes fra.

Bemærk: Du skal bruge et USB-flashdrev, som der kan startes fra. Se følgende artikel for at få flere oplysninger:
  1. Download BIOS-opdateringens .EXE-fil på et andet system

2. Kopiér filen, f.eks. O9010A12.exe, over på USB-flashdrevet.

3. Indsæt USB-flashdrevet i det system, der kræver en BIOS-opdatering.

4. Genstart systemet, og tryk på F12, når Dell-logoet vises, for at få vist menuen One Time Boot (Engangsstart).

5. Brug piletasterne til at vælge USB Storage Device (USB-lagringsenhed), og tryk på Enter

6. Systemet vil starte til prompten Diag C:\>

7. Kør filen ved at skrive det fulde filnavn, f.eks. O9010A12.exe, og tryk på Enter

8. Opdateringsværktøjet til BIOS indlæses, og du skal derefter følge anvisningerne på skærmen (Figur 7)

Figur 7: Skærmbillede for DOS BIOS-opdatering

DOS BIOS

Tilbage til toppen

7. Opdatering af Dell BIOS i Linux- og Ubuntu-miljøer

Hvis du vil opdatere systemets BIOS i et Linux-miljø som f.eks. Ubuntu, kan du få hjælp ved at følge nedenstående link:

Tilbage til toppen

8. Nyttige links

Følgende artikler dækker andre emner relateret til BIOS, der kan være nyttige, afhængigt af hvilken opgave du skal udføre/hvilke oplysninger du skal bruge.

Hvis du har brug for mere hjælp, skal du kontakte teknisk support.

Kontakt os

Artikelnummer: SLN284433

Sidste ændringsdato: 15.10.2018 11.29