Dell-tietokoneen USB-ongelmien vianmääritys

Onko sinulla ongelmia USB-laitteiden havaitsemisessa tai tunnistamisessa Dell-tietokoneella? Tästä löydät joitakin vianmäärityksen vaiheita, jotka voivat auttaa sinua ratkaisemaan USB-ongelmia Dell-tietokoneellasi, esimerkiksi ongelmia USB-laitteen havaitsemisessa tai tunnistuksessa, ajoittaisia käyttöhäiriöitä, USB-ohjaimen virheitä jne.

Vianmääritys

Ennen kuin aloitat USB-ongelmien vianmäärityksen, varmista, että olet katkaissut USB-laitteen yhteyden tietokoneeseesi.

Saat lisätietoa laajentamalla alla olevia osioita. Seuraa vianmäärityksen vaiheita järjestyksessä.

Huomautuksia:
  • Vianmääritysvaiheet ja -tiedot koskevat kaikkia USB-liittimien versioita (USB Type-A, USB Type-B, Mini USB, Micro USB, USB Type-A 3.0 ja USB Type-C).
  • Jotta voit käyttää USB-laitteita, kuten tulostimia ja skannereita, asenna USB-laitteiden ohjaimet ja laitekohtaiset sovellukset, ennen kuin liität USB-laitteen tietokoneeseen. Seuraa USB-laitteen valmistajan asennusohjeita.
Varoitus: Jotkin vianmäärityksen vaiheet saattavat vaatia tietokoneen uudelleenkäynnistyksen. Varmista ennen vianmäärityksen aloittamista, että olet lisännyt avoimet verkkosivut kirjanmerkkeihin sekä tallentanut avoimet asiakirjat, laskentataulukot ja muut tallentamattomat työt.

Huomautus: USB-laitteet tulee sammuttaa tai poistaa ennen kuin yhteys tietokoneeseen voidaan katkaista. Useimmat USB-laitteet tukevat Windowsin Poista laite turvallisesti -toimintoa.

USB-kaapelin tai tietokoneen USB-porttien vauriot voivat aiheuttaa suorituskykyongelmia. Ongelma saattaa ilmetä esimerkiksi siten, että USB-laite lakkaa toimimasta, toimii ajoittaisesti tai heiluu, kun se kytketään porttiin jne.

USB-kaapeleihin ja -portteihin saattaa kertyä pölyä, tai ne saattavat vaurioitua. Jos huomaat portissa tai liittimessä pölyä tai muuta likaa, puhdista ne paineilmasprayn avulla.

Varoitus: Älä käytä puhdistamiseen puhdistusaineita, vettä tai kosteaa rättiä. Irrota USB-laite ja kaapeli tietokoneesta ennen kuin käytät paineilmasprayta porttien ja liitinten puhdistamiseen.

Jos havaitset fyysisen vian, kysy Dellin tekniseltä tuelta lisää alueella käytettävissä olevista korjausvaihtoehdoista. Jos vikaa ei ole, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Joskus USB-ongelmat saattavat johtua vanhentuneista BIOS-asetuksista. Silloin on suositeltavaa palauttaa BIOS tehdasasetuksiin.

Pääset Dell-tietokoneesi BIOS- tai järjestelmäasetuksiin seuraavasti:

1. Käynnistä Dell-tietokone uudelleen.
  2. Paina F2-näppäintä useita kertoja, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana.
    tai
    Paina F12-näppäintä useita kertoja, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana ja valitse BIOS Setup tai System Setup avautuvasta valikosta.
  3. Napsauta BIOS-näytössä Load Defaults tai paina näppäimistön F9-näppäintä palauttaaksesi BIOSin tehdasasetukset.
    Huomautus: Ohjeet Dell-tietokoneesi BIOSin tehdasasetusten palauttamiseen saattavat vaihdella. Saat lisätietoa Dell-tietokoneesi käyttöoppaasta.

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Laitteiston vianmäärityksen avulla voit tunnistaa laitteistoon liittyviä ongelmia ja saada vianmääritysohjeita ongelman ratkaisemiseen. Tarkista Dell-tietokoneen mahdolliset laitteisto-ongelmat suorittamalla laitteiston vianmääritys tietokoneessasi. Dell tarjoaa sekä sisäisiä että verkossa sijaitsevia vianmääritystyökaluja. Dell ePSA -vianmääritystesti auttaa tarkistamaan, toimiiko laitteisto oikein.

Dellin PSA:n tai ePSA:n (Pre-boot System Assessmentin tai Enhanced Pre-boot System Assessmentin) suorittaminen
  1. Käynnistä Dell-tietokone uudelleen.
  2. Kun Dell-logo tulee näyttöön, avaa kerran suoritettava käynnistysvalikko painamalla F12-näppäintä.
  3. Valitse nuolinäppäimillä Diagnostics ja paina Enter-näppäintä.
  4. Viimeistele vianmääritys noudattamalla näytön kehotteita ja vastaamalla niihin tarvittaessa.
    Jos testi epäonnistuu, kirjoita virhekoodi ja vahvistuskoodi muistiin.

ePSA Pre-boot System Assessment (Official Dell Tech Support) on YouTube - (2:28) vain englanniksi

Lisätietoja ePSA- tai PSA-vianmäärityksen virhekoodeista on kohdassa Dell Interactive Support Agent (vain englanniksi).
Vaihtoehtoisesti saat lisätietoja ePSA- ja PSA-virhekoodeista SupportAssist Pre-Boot -suorituskykytarkistussivulta.

Lisätietoja Dellin ePSA- tai PSA-vianmäärityksestä on Dellin tietämyskannan artikkelissa Laitteisto-ongelmien ratkaiseminen ePSA- tai PSA-diagnostiikalla ja virhekoodiopas.

Jos USB-ongelman syy ei selviä ePSA-diagnostiikan tai muun vianmäärityksen avulla, suosittelemme suorittamaan laitteistotarkistuksen Dell SupportAssist -toiminnon avulla. Dell SupportAssist -toiminto auttaa vianmäärityksessä ja tarjoaa automaattisia korjauskeinoja.

Performing Hardware Scan - Dell SupportAssist - (2:11)

Alkuun

Varmistaaksesi, onko vika USB-laitteessa, irrota USB-laite tietokoneestasi ja kytke se toiseen tietokoneeseen. Jos toinen, tiettävästi toimintakuntoinen tietokone ei havaitse laitetta, USB-laite on viallinen. Ota yhteyttä laitteen valmistajaan saadaksesi lisätietoa USB-laitteen takuun voimassaolosta ja tarjolla olevista korjausvaihtoehdoista.

Alkuun

SupportAssistin avulla voit optimoida tietokoneen suorittamalla sarjan vianmääritystestejä, jotka tunnistavat tietokoneen tiedostoihin ja asetuksiin tehdyt muutokset. Tietokoneen optimointi parantaa järjestelmän nopeutta, tallennustilan käytettävyyttä ja vakautta puhdistamalla tilapäistiedostot, säätämällä järjestelmän suorituskykyä ja optimoimalla verkon.

Tiedostojen puhdistaminen

Tiedostojen puhdistaminen poistaa tietokoneesta tarpeettomia tiedostoja, tilapäiskansioita ja muuta tarpeetonta.

1. Avaa SupportAssist ja valitse Optimize My System -ruutu.
  2. Valitse Home-välilehden Clean Files -kohdasta Run Now.
    Optimoinnin jälkeen tarkistusmerkki ja viimeisimmän optimoinnin päivämäärä näkyvät ruudussa.
    Huomautus: Suoritettavan tehtävän nimi näkyy optimoinnin aikana valikkorivin alapuolella. Myös optimoinnin valmistumisprosentti näkyy ruudussa.
    Jos haluat pysäyttää optimoinnin, valitse Cancel.
Huomautus: jos peruutat optimoinnin, tehtyjä muutoksia ei kumota.
Järjestelmän suorituskyvyn säätäminen

Kun säädät tietokoneen suorituskykyä, voit maksimoida sen käsittelynopeuden muuttamalla virrankäyttöasetuksia, rekisteriä ja muistivarauksia.

1. Avaa SupportAssist ja valitse Optimize My System -ruutu.
  2. Valitse Home-välilehden Tune Performance -kohdassa Run Now.
    Optimoinnin jälkeen tarkistusmerkki ja viimeisimmän optimoinnin päivämäärä näkyvät ruudussa.
    Huomautus: Suoritettavan tehtävän nimi näkyy optimoinnin aikana valikkorivin alapuolella. Myös optimoinnin valmistumisprosentti näkyy ruudussa.
    Jos haluat pysäyttää optimoinnin, valitse Cancel.
Huomautus: jos peruutat optimoinnin, tehtyjä muutoksia ei kumota.

Optimize My System Using SupportAssist - (1:39)

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Windowsin laitehallinta auttaa USB-laitteen ohjaimiin liittyvien ongelmien tunnistamisessa ja vianmäärityksessä.

Voit tarkastella USB-laitteita Windowsin laitehallinnassa seuraavasti:

1. Paina näppäimistön Windows-logonäppäintä + R-näppäintä.
  2. Kirjoita Suorita-valintaikkunaan devmgmt.msc ja paina Enter-näppäintä.
  3. Laajenna USB-ohjaimet-osio.
Symboli Kuvaus Vianmäärityksen vaiheet
Musta alanuoli valkoisella pohjalla Laitehallinnan laiteresurssin kohdalla tarkoittaa, että laite on poistettu käytöstä. Huomioi, että tämä ei tarkoita, että laitteessa on ongelma. Ota laite käyttöön napsauttamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Ota käyttöön.
Musta huutomerkki (!) keltaisella pohjalla tarkoittaa, että laite on ongelmatilassa. Huomioi, että ongelmatilassa oleva laite saattaa toimia.
  • Kytke laite toiseen USB-porttiin.
  • Poista käytöstä mahdolliset USB-keskittimet, ja yhdistä laite suoraan tietokoneesi USB-porttiin.
  • Katkaise laitteen yhteys tietokoneeseesi.
  • Napsauta laitetta hiiren kakkospainikkeella, ja valitse Poista asennus.
  • Valitse Poista tämän laitteen ohjainohjelmisto -valintaruutu (jos se on näkyvissä).
  • Napsauta OK ja käynnistä tietokone uudelleen.
  • Jos laitteen mukana toimitettiin CD/DVD, jolla on USB-ohjain, asenna laiteohjain ennen kuin yhdistät laitteen tietokoneeseesi.
Punainen X-merkki osoittaa, että laite ei ole käytettävissä. Laite, joka ei ole käytettävissä, on fyysisesti paikallaan tietokoneessa ja kuluttaa resursseja, mutta sille ei ole ladattu suojatun tilan ohjainta.
  • Kytke laite toiseen USB-porttiin.
  • Poista käytöstä mahdolliset USB-keskittimet, ja yhdistä laite suoraan tietokoneesi USB-porttiin.
  • Katkaise laitteen yhteys tietokoneeseesi.
  • Napsauta laitetta hiiren kakkospainikkeella, ja valitse Poista asennus.
  • Valitse Poista tämän laitteen ohjainohjelmisto -valintaruutu (jos se on näkyvissä).
  • Napsauta OK ja käynnistä tietokone uudelleen.
  • Jos laitteen mukana toimitettiin CD/DVD, jolla on USB-ohjain, asenna laiteohjain ennen kuin yhdistät laitteen tietokoneeseesi.
Laite, jonka kohdalla on keltainen kysymysmerkki (?) ja huutomerkki (!) Muut laitteet -kohdassa tai joskus Tuntematon laite -kohdassa tarkoittaa, että laite tai sen ohjaimet eivät ole käytettävissä tai niitä ei ole asennettu.
  • Poista käytöstä mahdolliset USB-keskittimet, ja yhdistä laite suoraan tietokoneesi USB-porttiin.
  • Katkaise laitteen yhteys tietokoneeseesi.
  • Jos laitteen mukana toimitettiin CD/DVD, jolla on USB-ohjain, asenna laiteohjain ennen kuin yhdistät laitteen tietokoneeseesi.

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Dell suosittelee päivittämään laiteohjaimet ja BIOSin ajoitettujen päivitysten yhteydessä. Laiteohjaimet ja BIOS-päivitykset voivat sisältää uudistuksia tai muutoksia ominaisuuksiin, jotka pitävät järjestelmän ohjelmiston ajantasaisena ja yhteensopivana muiden järjestelmämoduulien kanssa (laitteisto ja ohjelmistot). Lisäksi päivitykset parantavat järjestelmän vakautta.

Päivitä seuraavat laiteohjaimet, jotta USB-laitteet toimivat optimaalisesti eikä yleisiä USB-laitteisiin liittyviä ongelmia ilmene:

• BIOS
  • Piirisarjan ohjain

Lisätietoja laiteohjaimen lataamisesta ja asentamisesta Dell-tietokoneeseen on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-tietokoneen laiteohjainten päivittäminen.

Lisätietoja BIOSin lataamisesta ja päivittämisestä Dell-tietokoneessasi on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-tietokoneen BIOSin lataaminen ja päivittäminen

Update your System Setup (BIOS) - (2:06)

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Microsoft Windowsin versioissa Windows 10, Windows 8 tai 8.1 ja Windows 7 on sisäinen laitteiston vianmääritys, joka auttaa etsimään ja korjaamaan automaattisesti mitä tahansa ongelmia, jotka saattavat vaikuttaa tietokoneeseesi. Microsoftin Easy fix -ratkaisut olivat aiemmalta nimeltään ”Microsoft Fix It”. Microsoftin Easy fix -ratkaisujen avulla voit helposti tunnistaa ja ratkaista USB-laitteisiin liittyviä ongelmia.

Suorita Microsoftin Easy fix -ratkaisu USB-laitteisiin liittyvissä ongelmissa seuraavasti:

1. Lataa ja tallenna .diagcab-paketti Tee laitteiden ja tulostinten vianmääritys.
  2. Suorita tiedosto DeviceCenterDiagnostic.diagcab.
  3. Seuraa Easy fix -ratkaisun kehotteita suorittaaksesi vianmäärityksen vaiheet.
Huomautus: Jotkin Microsoftin Easy fix -paketit voivat vaatia kirjautumisen Windowsiin järjestelmänvalvojana. Kun suoritat paketin, ohjelma saattaa pyytää sinua antamaan käyttäjän tunnistetiedot.

Huomautus: .diagcab-ratkaisupaketit ovat vain käyttöjärjestelmille Microsoft Windows 10, Windows 8 tai 8.1 ja Windows 7. Microsoft Windows Vista ja Microsoft Windows XP eivät voi suorittaa .diagcab-ratkaisupaketteja.

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Windows-päivitykset tukevat Windows-käyttöjärjestelmää monella tavalla. Windows-päivitykset voivat ratkaista tiettyjä ongelmia, suojata hyökkäyksiltä tai lisätä uusia ominaisuuksia käyttöjärjestelmään.

Windows Update -päivitysten asentaminen Microsoft Windows 10 ja Windows 8 tai 8.1 -käyttöjärjestelmissä

1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Käynnistä-kohtaa ja valitse Asetukset.
  2. Valitse Asetukset-paneelista Päivittäminen ja suojaus.
  3. Valitse vasemmanpuoleisesta paneelista Windows Update.
  4. Valitse oikeanpuoleisesta paneelista Tarkista päivitykset.
  5. Käynnistä tietokone uudelleen, kun olet ladannut ja asentanut päivitykset.

Windows Update -päivitysten asentaminen Microsoft Windows 7 -käyttöjärjestelmässä

1. Napsauta Aloitus ja avaa Ohjauspaneeli.
  2. Napsauta Ohjauspaneelissa Järjestelmä ja suojaus.
  3. Valitse oikeanpuoleisesta paneelista Windows Update.
  4. Valitse oikeanpuoleisesta paneelista Tarkista päivitykset.
  5. Käynnistä tietokone uudelleen, kun olet ladannut ja asentanut päivitykset.

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Jos ongelma jatkuu, USB-ohjaimen ja USB-pääkeskittimen asennuksen poistaminen pakottaa tietokoneen asentamaan USB-pääkeskittimen uudelleen uudelleenkäynnistyksen aikana.

Huomautus: Kun olet poistanut USB-pääkeskittimen tai USB-ohjaimen asennuksen, USB-näppäimistö ja -hiiri lakkaavat toimimasta. Voit pakottaa tietokoneen sammumaan manuaalisesti painamalla virtapainiketta 20 sekunnin ajan.
  1. Irrota kaikki tietokoneeseesi yhdistetyt USB-laitteet, lukuun ottamatta USB-näppäimistöä ja -hiirtä, ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen.
  2. Paina näppäimistön Windows-logonäppäintä + R-näppäintä.
  3. Kirjoita Suorita-valintaikkunaan devmgmt.msc ja paina Enter-näppäintä.
  4. Laajenna Laitehallinta-ikkunan USB-ohjaimet-osio.
  5. Napsauta USB-ohjainta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista asennus.
  6. Vahvista napsauttamalla OK ja poista USB-ohjaimen asennus.
  7. Toista vaiheet 5 ja 6 poistaaksesi kaikkien USB-ohjainten asennuksen.
    Huomautus: Jos USB-näppäimistö ja -hiiri eivät vastaa, pakota uudelleenkäynnistys manuaalisesti ja toista vaiheet 5 ja 6. Pakota tietokone sammumaan painamalla virtapainiketta 20 sekunnin ajan.
  8. Käynnistä tietokone uudelleen.

Päivitä tietokoneesi USB-pääkeskitin seuraavasti:

1. Irrota kaikki tietokoneeseesi yhdistetyt USB-laitteet, lukuun ottamatta USB-näppäimistöä ja -hiirtä, ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen.
  2. Paina näppäimistön Windows-logonäppäintä + R-näppäintä.
  3. Kirjoita Suorita-valintaikkunaan devmgmt.msc ja paina Enter-näppäintä.
  4. Laajenna Laitehallinta-ikkunan USB-ohjaimet-osio.
  5. Napsauta ensimmäistä USB-pääkeskitintä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista asennus.
  6. Vahvista napsauttamalla OK ja poista USB-pääkeskittimen asennus.
  7. Toista vaiheet 5 ja 6 poistaaksesi kaikkien USB-pääkeskittimien asennuksen.
    Huomautus: Jos USB-näppäimistö ja -hiiri eivät vastaa, pakota uudelleenkäynnistys manuaalisesti ja toista vaiheet 5 ja 6. Pakota tietokone sammumaan painamalla virtapainiketta 20 sekunnin ajan.
  8. Käynnistä tietokone uudelleen.
Huomautus: Sinun pitää ehkä asentaa USB-laitteen ohjaimet ja sovellus. Asenna USB-laite seuraamalla laitteen valmistajan ohjeita.

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Windowsin vikasietotilassa voi tarkistaa, liittyykö ongelma käyttöjärjestelmään, laiteohjaimiin tai kolmannen osapuolen ohjelmistoon. Katso lisätietoja Dell-tietokoneeseen asennetun käyttöjärjestelmäversion vikasietotilasta sopivasta seuraavan luettelon Dellin tietämyskannan artikkelista:

Starting Windows 10 in Safe Mode (Official Dell Tech Support) YouTubessa - (1.16, englanninkielinen)

Kun tietokone on käynnistynyt vikasietotilassa, päivitä USB-pääkeskittimet ja USB-ohjaimet.

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Järjestelmän palauttaminen on Windowsin sisäinen työkalu käyttöjärjestelmän suojaamiseen ja korjaamiseen. Kun tietokoneessa on ongelma, käytä Järjestelmän palauttaminen -toimintoa, ennen kuin palautat tietokoneen oletusasetukset.

Katso lisätietoja Järjestelmän palauttaminen -toiminnosta valitsemalla tietokoneen käyttöjärjestelmä:

Jos ongelma jatkuu, jatka seuraavaan vaiheeseen.

Alkuun

Jos USB-portit läpäisivät diagnostiikkatestit, ongelma liittyy varmasti tietokoneeseen asennettuun ohjelmistoon. Jos edellä kuvatut vianmääritysvaiheet eivät ratkaisseet ongelmaa, voit kokeilla viimeisenä keinona palauttaa tietokoneen tehdasasetukset.

Dell-tietokoneissa on varattuna pieni määrä kiintolevytilaa käyttöjärjestelmän uudelleenasennusta varten. Tämä on helpoin tapa palauttaa tietokoneen oletusasetukset. Palauttaminen poistaa kaikki käyttäjätiedot tietokoneesta, joten varmuuskopioi kaikki tiedostot ennen tätä prosessia.

Varoitus: Tietokoneen palauttaminen tehdasasetuksiin tai käyttöjärjestelmän uudelleenasennus millä tahansa palautustietovälineellä poistaa kaikki tiedot tietokoneestasi. Varmista, että olet varmuuskopioinut kaiken tärkeän tiedon, kuten asiakirjat, laskentataulukot, kuvat, videot jne. ennen kuin palautat tehdasasetukset tai asennat käyttöjärjestelmän uudelleen.

Katso lisätietoja tietokoneen tehdasasetusten palauttamisesta valitsemalla tietokoneen käyttöjärjestelmä:

Huomautus: kun olet palauttanut tehdasasetukset tai asentanut käyttöjärjestelmän uudelleen, on suositeltavaa, että lataat ja asennat uusimmat laiteohjaimet Dellin Ohjaimet ja ladattavat tiedostot -sivustosta.

Perform a Reset in Windows 10 - (1:36, englanninkielinen)

Alkuun

Lisäresursseja

Alkuun

Videot

USB Explained (Official Dell Tech Support) on YouTube - (2:49) vain englanniksi

USB Port Issues - (Official Dell Tech Support) on YouTube - (2:53) vain englanniksi

USB Device Not Recognized (Official Dell Tech Support) on YouTube - (2:40) vain englanniksi

USB Devices Not Working Windows 10 (Official Dell Tech Support) on YouTube - (2:10) vain englanniksi

Alkuun

Article ID: SLN115082

Last Date Modified: 19/03/2020 14:50