Windows 7 -käyttöjärjestelmän langattoman verkon käyttö- ja vianmääritysopas kotikäyttöön

Windows 7 -käyttöjärjestelmän langattoman verkon käyttö- ja vianmääritysopas kotikäyttöönTarkista laajennettavista osista ohjeet langattoman verkon määritystä, yhteyden muodostusta, valokuvien, musiikin ja muiden tiedostojen jakamista sekä vianmääritystä varten ja seuraa ohjeita ja linkkejä.


 

Tässä asiakirjassa langaton tarkoittaa tietojen siirtämistä yhdestä tietokoneesta, PDA-laitteesta tai älypuhelimesta toiseen radioaaltojen avulla kaapeleiden sijaan.

Radioaalto on TV- ja FM-signaalien tapaan moduloitu kuljettamaan tietoja.

Viestinnässä tietokoneiden, PDA-laitteiden tai älypuhelimien välillä etäisyydet ovat yleensä lyhyitä (alle 60 metriä).

Mobiililaajakaistasovittimissa etäisyydet määräytyvät maaston ja lähialueiden linkkitornien määrän mukaan.

 

Jokainen käyttää arkielämässään erilaisia langattomia laitteita ajattelematta asiaa sen kummemmin. Matkapuhelimet, langattomat puhelimet ja TV:n kaukosäätimet ovat kaikki langatonta tekniikkaa hyödyntäviä arkipäivän laitteita. Tietokoneiden langaton tekniikka voi olla aivan yhtä helppokäyttöistä ja huoletonta, kun se on asennettu oikein. Asiakirjan loppuosassa langattomalla viitataan tietokoneissa käytettävään langattomaan tekniikkaan.

Tietokoneiden langaton tekniikka jaetaan eri tyyppeihin. Kutakin tyyppiä käsitellään omassa osassaan. Kullakin tekniikalla on oma käyttötarkoituksensa, prosessinsa ja standardinsa. Seuraavassa on luettelo eri tekniikoista lyhyine selityksineen.
 

 • Langaton lähiverkkotekniikka - tunnetaan myös nimillä WLAN tai Wi-Fi. Tällä langattomalla tekniikalla muodostetaan yhteys internetiin ja laitteisiin, kuten tietokoneisiin, PDA-laitteisiin, älypuhelimiin ja tulostimiin.

 • Bluetooth® - Bluetooth-tekniikka on lyhyillä etäisyyksillä käytettävää langatonta tekniikkaa lähellä toisiaan (10 metriä) olevien laitteiden välisiin yhteyksiin. Tällä tekniikalla yhdistetään laitteita, kuten Bluetooth-näppäimistöjä, hiiriä, stereokuulokkeita, PDA-laitteita ja älypuhelimia. Monet käyttävätkin tätä tekniikkaa langattoman kuulokkeen yhdistämiseen matkapuhelimeen.

 • Mobiililaajakaista - Tunnetaan myös nimellä langaton alueverkko (WWAN). Mobiililaajakaista käyttää matkapuhelinverkkoa internet-yhteyden muodostamiseen. Mobiililaajakaistatekniikkaa käytetään matkapuhelimissa, joilla saadaan yhteys internetiin. Siihen tarvitaan tiedonsiirtoon pystyvää matkapuhelinverkkoa, joka ei ole saatavilla kaikilla alueilla.

 • Langaton USB - tämä on hiljattain saataville tullutta tekniikkaa. Sen avulla tietokoneesta saadaan langaton yhteys langattomaan USB-keskittimeen. USB-laitteet yhdistetään sitten langattomaan USB-keskittimeen, joka toimii siltana. Kantomatka on erittäin lyhyt (3 metriä).

 

Langattoman yhteyden muodostamiseksi internetiin tarvitaan tiettyjä laitteita ja palveluja, joita on lueteltu alla. Ilman näitä internet-yhteyttä ei voi muodostaa. Reitittimen kantomatka on tyypillisesti rajallinen (alle 60 metriä).
 

 • Langaton verkkosovitin - laite, jonka voi asentaa tietokoneen sisään tai USB-porttiin. Jos et ole varma, onko tietokoneeseen asennettu langaton verkkosovitin, ota yhteys tietokoneen valmistajaan.

 • Langaton laajakaistareititin - reitittimen avulla liitetään kaikki tietokoneet verkkoon ja Internetiin.

 • Laajakaistayhteyden palveluntarjoaja - puhelin- ja kaapeli-TV-yritykset tarjoavat tavallisesti internet-palveluja.

 

Huomautus: Kun määrität langatonta verkkoa, pyri sijoittamaan langaton reititin mahdollisimman keskelle taloa tai toimistoa. Sijoita langaton reititin vähintään mahdollisimman korkealle häiriöiden välttämiseksi.
 1. Internet-laajakaistayhteyden palveluntarjoaja tulee asentamaan laajakaistamodeemin kotiisi tai yritykseesi tai lähettää asennuspaketin.
  Huomautus: Kun käytät asennuspakettia, seuraa laajakaistamodeemin asennusohjeita tai ota yhteys Internet-palveluntarjoajaan. Sinun tarvitsee todennäköisesti ottaa yhteys Internet-palveluntarjoajaan joka tapauksessa käyttäjätunnuksen ja salasanan määrittämistä varten (jos käytät DSL-yhteyttä) tai laajakaistamodeemin rekisteröintiä varten (jos käytät kaapeliyhteyttä).
   
 2. Kun laajakaistamodeemi on määritetty ja toiminnassa, irrota verkko- tai USB-kaapeli, jolla modeemi on liitetty tietokoneeseen.
   
 3. Sammuta laajakaistamodeemi vähintään kolmeksi minuutiksi (tämä on tarpeen, jotta laajakaistamodeemi löytää langattoman reitittimen myöhemmin).
   
 4. Kun vähintään kolme minuuttia on kulunut, liitä langaton reititin mukana toimitetulla verkkokaapelilla ja käynnistä laajakaistamodeemi uudelleen.
   
 5. Katso asennusohjeet langattoman reitittimen mukana toimitetuista oppaista.
  Huomautus: lisätietoja langattoman reitittimen määrityksestä on valmistajan sivustossa (taulukko 1).
   
  Valmistajan sivuston linkki
  Linksys Ulkoinen linkki
   
  D-Link Ulkoinen linkki
   
  Netgear Ulkoinen linkki
   
  2Wire Ulkoinen linkki
   
  Belkin Ulkoinen linkki
   
  Apple Ulkoinen linkki
   
  SMC Ulkoinen linkki
   
  TRENDnet Ulkoinen linkki
   
  TP-Link Ulkoinen linkki
   
  Cisco Ulkoinen linkki
   
  Ubiquiti Ulkoinen linkki
   
  Taulukko 1: Yleisiä langattomien reitittimien sivustoja
   
 6. Verkkonimi (SSID) ja Wi-Fi-suojausavain (verkko) on vaihdettava langattoman reitittimen alkumäärityksen aikana turvallisuussyistä. Lisätietoja on Langattoman verkon suojaaminen -osassa.
   

 

Huomautus: Seuraavat ohjeet koskevat Windows 7 -käyttöjärjestelmää. Lisätietoja muita käyttöjärjestelmiä varten on verkkoratkaisujen ja langattomien verkkoratkaisujen tukikeskuksessamme.
 1. Siirrä tietokone 1–3 metrin päähän reitittimestä (jos se on mahdollista).
  Huomautuksia:
  • Tietokoneen siirtäminen lähemmäs reititintä vähentää yhteyttä hidastavia ja katkoksia aiheuttavia häiriötekijöitä, jotta langaton laitteisto toimii oikein.
  • Jos tietokoneen Internet-yhteys toimii oikein ainoastaan, kun tietokone on lähellä reititintä, kyse on todennäköisesti häiriötekijöistä. Lisätietoja häiriöiden aiheuttajista on Dellin tietämyskannan artikkelissa Langattoman signaalin häiriöiden tunnistaminen ja vähentäminen.

 2. Valitse verkkokuvake Vapaa verkko joko tehtäväpalkista tai piilotettujen kuvakkeiden alueelta (kuva 1).
  Huomautuksia:
  Windows 7 - Piilotetut kuvakkeet -nuoli
  Kuva 1: Piilotetun kuvakkeen sijainti
 3. Etsi verkko, jonka nimen kohdalla on eniten vihreitä palkkeja (joudut ehkä vierittämään luetteloa, jotta näet sen).
   
 4. Valitse verkko, jonka kohdalla on eniten vihreitä palkkeja (Vapaa verkko) ja valitse Yhdistä.
  Huomautus: jos usean luettelokohdan kohdalla on sama määrä valkoisia palkkeja tai luettelokohdan kohdalla lukee Piilotettu verkko tai Muu verkko, katso Langattoman verkon suojaaminen -osan kohtaa Langattoman verkon nimen hakeminen suoraan langattomasta reitittimestä.
   
 5. Anna verkon suojausavain, jos näyttöön tulee vastaava kehote, ja valitse Seuraava.
  Huomautuksia:

 

 

 1. Siirrä tietokone 1–3 metrin päähän reitittimestä (jos se on mahdollista).
  Huomautuksia:
  • Tietokoneen siirtäminen lähemmäs reititintä vähentää yhteyttä hidastavia ja katkoksia aiheuttavia häiriötekijöitä, jotta langaton laitteisto toimii oikein.
  • Jos tietokoneen Internet-yhteys toimii oikein ainoastaan, kun tietokone on lähellä reititintä, kyse on todennäköisesti häiriötekijöistä. Lisätietoja häiriöiden aiheuttajista on Dellin tietämyskannan artikkelissa Langattoman signaalin häiriöiden tunnistaminen ja vähentäminen.

 2. Etsi verkkokuvake joko tehtäväpalkista tai piilotettujen kuvakkeiden alueelta (kuva 1), alla on esimerkkejä verkkokuvakkeista.
  Huomautus: molemmat ovat näytön oikeassa alakulmassa.
  Windows 7 - Piilotetut kuvakkeet -nuoli
  Kuva 1: Piilotetun kuvakkeen sijainti
 3. Valitse tietokoneesi kuvaketta vastaava välilehti alta.
  Huomautuksia:
  • Irrota mahdollinen verkkokaapeli (Ethernet) tai poista laite telakointiasemasta ennen näitä toimia, koska muutoin langattoman verkon kuvake ei välttämättä näy oikein.
  • Jos langattoman yhteyden kuvaketta ei näy, käynnistä tietokone uudelleen. Jos se ei näy vieläkään, lataa ja asenna uusimmat ohjaimet. Lisätietoja on Dellin uusimman langattoman verkkosovittimen ohjaimen lataaminen ja asentaminen -osassa.

 

Tämä kuvake tarkoittaa, että tietokone on yhteydessä langattomaan verkkoon. Jos Internet-yhteys ei toimi tietokoneessa, siirry Internet-yhteysongelman ratkaiseminen -välilehteen.Tämä kuvake tarkoittaa, että langaton antenni on käytössä, muttet ole yhteydessä langattomaan verkkoon. Lisätietoja yhteyden muodostamisesta langattomaan verkkoon on Haluan liittää tietokoneen tai tabletin nykyiseen langattomaan verkkoon -osassa.Tämä kuvake tarkoittaa, että langaton antenni (Wi-Fi) ei ole käytössä.

Langattoman antennin (Wi-Fi) ottaminen käyttöön:

Huomautuksia:
 1. Lisätietoja yhteyden muodostamisesta langattomaan verkkoon on Haluan liittää tietokoneen tai tabletin nykyiseen langattomaan verkkoon -osassa.
 2. Kun haluat poistaa kaikki langattomat laitteet käytöstä (langattoman yhteyden (Wi-Fi), mobiililaajakaistan, Bluetoothin, GPS:n ja NFC:n (near field communication)) esimerkiksi lentokoneessa, valitse Windowsin siirrettävyyskeskuksessa Poista langaton verkko käytöstä.
 3. Jos Poista langaton verkko käytöstä -painike ei ole käytettävissä (se näkyy harmaana), kokeile ottaa langaton verkkosovitin käyttöön tietokoneen kytkimellä.
 1. Paina Windows-näppäintä (Windows-näppäin) pitkään ja paina sitten x-näppäintä.
   
 2. Valitse painike Ota langaton verkko käyttöön.
   

 

Tee viimeistään nyt Langattoman yhteyden ongelmien ratkaiseminen -välilehden toimet.

 1. Tee verkon vianmääritys.
  1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).
  2. Kirjoita hakukenttään vianmääritys
  3. Valitse Ohjauspaneeli-kohdasta Vianmääritys.
  4. Valitse Verkko ja Internet.
  5. Valitse Internet-yhteydet.
  6. Valitse Seuraava ja seuraa kehotteita.
   
 2. Nollaa ja synkronoi kaikki verkon laitteet sammuttamalla ja käynnistämällä ne sitten uudelleen. Lisätietoja on Sammuta ja käynnistä kaikki verkkoon liitetyt laitteet -välilehdessä.
   
 3. Suorita Dell SupportAssistin Optimize Network (Optimoi verkko) -sovellus.
  1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).
  2. Kirjoita hakukenttään supportassist.
  3. Valitse SupportAssist (tietokonesovellus).
   Huomautus: jos SupportAssist ei näy sovellusluettelossa, lataa se joko tietokoneeseen, jossa ongelma on (jos mahdollista) tai USB-muistitikulle toisessa laitteessa, joka voi käyttää Internetiä. Lisätietoja SupportAssistin hankkimisesta ja asentamisesta on SupportAssist PC- ja tablet-tietokoneisiin -sivulla. Sinun on ehkä annettava Dell-tietokoneen palvelutunniste tai pikahuoltokoodi tai valittava tietokoneen malli luettelosta.

  4. Valitse Optimize My System (Optimoi järjestelmä).
  5. Valitse Optimize Network (Optimoi verkko).
  6. Valitse Run Now (Suorita heti).
  7. Kun Optimize Network (Optimoi verkko) -toiminto on valmis (tilarivin tila on 100 %), valitse History (Historia) -välilehti.
  8. Katso tulokset valitsemalla uusin Optimize Network (Manual) (Optimoi verkko (manuaalinen)) -kohta.

 4. Varmista, että uusimmat langattomat ohjaimet, tietokoneen BIOS ja reitittimen laiteohjelmisto on asennettu.
  Huomautus: Jos ongelmallisessa laitteessa ei ole langatonta yhteyttä ohjaimen tai BIOSin lataamista varten, hanki ohjain siihen seuraavasti:
  • liitä ongelmallinen laite reitittimeen verkkokaapelilla (jos se on mahdollista)
  • lataa ohjain toisella laitteella, jossa on Internet-yhteys, ja siirrä ohjain ongelmalliseen laitteeseen USB-muistitikun avulla
  • jos kyse on tabletista, lataa ohjain toisella laitteella, jossa on Internet-yhteys, ja siirrä ohjain tablettiin sen mukana toimitetun USB-kaapelin kautta.
   
  • Lisätietoja uusimman BIOS-version lataamisesta ja asentamisesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Mikä BIOS on ja miten uusin BIOS ladataan ja asennetaan?
   Huomautus: uusin BIOS-versio sijaitsee BIOS-alakohdassa.

  • Lisätietoja uusimpien langattomien ohjainten lataamisesta on Dellin uusimman langattoman verkkosovittimen ohjaimen lataaminen ja asentaminen -osassa.
   Huomautus: verkkosovittimen ohjaimet sijaitsevat Verkko-alakohdassa.

  • Päivitä langattoman reitittimen laiteohjelmisto uusimpaan versioon. Lisätietoja on langattoman reitittimen oppaissa. Voit myös ottaa yhteyden langattoman reitittimen valmistajaan. Linkit ovat taulukossa 1.
   Huomautus: reitittimen laiteohjelmiston päivittämistä varten tarvitset tietokoneen, joka on yhteydessä langattomaan reitittimeen (verkkokaapelilla, tai toinen tietokone, joka on yhteydessä langattomasti).
    
   Merkki Käyttäjätunnus Salasana
   Linksys Ulkoinen linkki
    
   jätä tyhjäksi admin
   D-Link Ulkoinen linkki
    
   admin jätä tyhjäksi
   Netgear Ulkoinen linkki
    
   admin salasana
   2Wire Ulkoinen linkki
    
   Ei ole, ellei sitä ole määritetty. Ei ole, ellei sitä ole määritetty.
   Belkin Ulkoinen linkki
    
   Ei mitään jätä tyhjäksi
   Apple Ulkoinen linkki
    
   Käytä AirPort-apuohjelmaa  
   SMC Ulkoinen linkki
    
   Admin smcadmin
   Taulukko 1: Langattomien laitteiden valmistajien nimet, reitittimien oletusarvoiset käyttäjätunnukset ja salasanat
   
 5. Varmista, että langaton sovitin toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Lisätietoja on Määritä langattoman sovittimen asetukset optimaalista suorituskykyä varten -välilehdessä.
   
 6. Suorita Dell SupportAssistin Vianmääritys-sovellus.
  1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).
  2. Kirjoita hakukenttään supportassist.
  3. Valitse SupportAssist (tietokonesovellus).
   Huomautus: jos SupportAssist ei näy sovellusluettelossa, lataa se joko tietokoneeseen, jossa ongelma on (jos mahdollista) tai USB-muistitikulle toisessa laitteessa, joka voi käyttää Internetiä. Lisätietoja SupportAssistin hankkimisesta ja asentamisesta on SupportAssist PC- ja tablet-tietokoneisiin -sivulla. Sinun on ehkä annettava Dell-tietokoneen palvelutunniste tai pikahuoltokoodi tai valittava tietokoneen malli luettelosta.

  4. Valitse Vianmääritys-välilehti.
  5. Valitse Järjestelmässä on internet-ongelmia.
  6. Valitse haluamasi vaihtoehto.
  7. Valitse Suorita heti ja seuraa ohjeita.
   
 7. Suorita Dellin tukisivustossa käytettävissä oleva verkkosovittimen diagnostiikka.
  Huomautuksia:
  • Jos ongelmallisessa laitteessa ei ole langatonta yhteyttä, langattoman reitittimen LAN-portin ja tietokoneen LAN-portin väliin on kytkettävä verkkokaapeli, jotta tämä vaihe onnistuu. Katso Dellin tietämyskannan artikkelista Dell-tuotteen oppaat ja ohjeet, miten saat tietokoneen käyttöoppaan, josta näet tietokoneen RJ45- tai USB-C-portin sijainnin.
  • Tätä varten on ehkä ladattava ja asennettava pieni ohjelma. Noudata ohjeita.

 8. Tutustu seuraaviin artikkeleihin tietokoneeseen asennetun selaimen mukaisesti.  
 9. Jos seuraavat toimet eivät ratkaise ongelmaa, tietokoneen käyttöjärjestelmä on vioittunut jollakin tavalla. Lisätietoja vikojen selvittämisestä on Dellin tietämyskannan artikkelissa Palautuspisteen tai tehdasnollauksen tekeminen tai Windows 7 -uudelleenasennus Dell-tietokoneessa.

 

 1. Katkaise virta laajakaistamodeemista vähintään kolmeksi minuutiksi.
  Huomautus: jotkin Internet-palveluntarjoajat toimittavat modeemi-/reititinyhdistelmälaitteen.

 2. Sammuta kaikki verkkoon liitetyt tietokoneet.
   
 3. Katkaise virta langattomasta reitittimestä.
   
 4. Varmista, että verkkokaapeli on kytketty laajakaistamodeemista langattoman reitittimen internet- tai WAN-porttiin.
   
 5. Varmista, että USB-kaapeleita tai sarjakaapeleita ei ole kytketty laajakaistamodeemiin.
   
 6. Kytke virta laajakaistamodeemiin. Odota vähintään 2 minuuttia, kun laajakaistamodeemi alustuu.
  (Jos modeemi ei muodosta internet-yhteyttä, irrota modeemi. Odota vähintään viisi minuuttia ja kytke modeemi uudelleen.)
   
 7. Kytke virta langattomaan reitittimeen. Odota vähintään 2 minuuttia, kun langaton reititin alustuu.
   
 8. Kytke virta tietokoneeseen ja yritä muodostaa yhteys internetiin.
  Huomautus: Jos Internet-yhteys ei toimi vieläkään, tarkista toimiiko se muissa tietokoneissa tai liitä tämä tietokone verkkokaapelilla suoraan reitittimeen (jos se on mahdollista). Jos Internet-yhteys ei toimi muissa tietokoneissa tai tässä tietokoneessa, kun se on liitetty suoraan reitittimeen, ota yhteys Internet-palveluntarjoajaan tai reitittimen valmistajaan.
   
 9. Jos Internet-yhteys ei toimi tietokoneessa vieläkään, siirry Internet-yhteysongelman ratkaiseminen -välilehteen ja jatka vaiheesta 3.

 

Huomautus: lisätietoja tietokoneeseen asennetun langattoman sovittimen selvittämisestä on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell™-tietokoneen langattoman verkkosovittimen selvittäminen.
Intelin langattomat sovittimet:
Huomautus: Kaikissa langattomissa verkkosovittimissa ei ole kaikkia alla näkyviä asetuksia. Tarkista ja muuta käytettävissä olevia.
 1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).
   
 2. Kirjoita hakukenttään laitehallinta.
   
 3. Valitse Laitehallinta.
  (Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna tulee näyttöön, valitse Jatka.)
   
 4. Valitse Laitehallinta-ikkunassa Verkkosovittimet-kohdan vieressä oleva nuoli.
   
 5. Kaksoisnapauta tai -napsauta Intel WiFI-, Wireless- tai Centrino-kuvaketta.
   
 6. Valitse Lisäasetukset-välilehti.
  Huomautus: Kaikki seuraavat vaihtoehdot eivät välttämättä koske tietokoneesi langatonta verkkosovitinta. Voit muuttaa käytettävissä olevia vaihtoehtoja.
   
 7. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä 802.11n Channel Width for 2.4GHz (802.11n-kanavan leveys 2,4 GHz:lle) ja avattavasta valikosta Auto (Automaattinen).
   
 8. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä 802.11n Channel Width for 5.2Ghz (802.11n-kanavan leveys 5,2 Ghz:lle) ja avattavasta valikosta Auto (Automaattinen).
   
 9. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä 802.11n Mode (802.11n-tila) ja avattavasta valikosta Enabled (Käytössä).
   
 10. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä Fat Channel Intolerant (Ei salli Fat-kanavaa) ja avattavasta valikosta Disabled (Ei käytössä).
   
 11. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä Roaming Aggressiveness (Verkkovierailuaktiivisuus) ja avattavasta valikosta 1. Lowest (1. Pienin).
  Huomautus: Tätä asetusta suositellaan kodin langattomissa verkoissa. Kun olet yrityksen verkossa ja siirryt paikasta toiseen, valitse asetukseksi 3. Medium.
   
 12. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä Intel® Throughput Enhancement or Throughput Booster (Intel-siirron tehostus) ja avattavasta valikosta Disabled (Ei käytössä).
  Huomautus: jos langattomassa verkossa on vain yksi laite tai suoratoistat videota, tätä ominaisuutta kannattaa ehkä käyttää, mutta jos ominaisuus on käytössä sovittimessa, se ei salli muiden verkon tietokoneiden käyttää langatonta verkkoa yhtä paljon.
   
 13. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä Transmit Power (Lähetysteho) ja Value: (Arvo:) -kohdan avattavasta valikosta 5. Highest (5. Suurin).
   
 14. Valitse Property: (Ominaisuus:) -kentästä Wireless Mode (Langaton tila) ja avattavasta valikosta suurin käytettävissä oleva numero.
   
 15. Valitse OK.  
Dellin langattomat sovittimet:
Huomautus: Kaikissa langattomissa verkkosovittimissa ei ole kaikkia alla näkyviä asetuksia. Tarkista ja muuta käytettävissä olevia.
 1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).
   
 2. Kirjoita hakukenttään laitehallinta.
   
 3. Valitse Laitehallinta.
  (Jos Käyttäjätilien valvonta -ikkuna tulee näyttöön, valitse Jatka.)
   
 4. Valitse Laitehallinta-ikkunassa Verkkosovittimet-kohdan vieressä oleva nuoli.
   
 5. Kaksoisnapauta tai -napsauta kohtaa Dell Wireless WLAN Card.
   
 6. Valitse Advanced (Lisäasetukset) -välilehti.
   
 7. Korosta Ominaisuus:-ruudussa AP Compatibility Mode (Tukiaseman yhteensopivuustila) ja avattavan valikon Value (Arvo): -kohdasta Broader Compatibility (Laajempi yhteensopivuus).
   
 8. Korosta Ominaisuus:-ruudussa Pienin virrankulutus ja valitse Arvo:-kohdan avattavasta valikosta Ei käytössä.
   
 9. Valitse OK.

Voit ratkaista ongelman seuraavasti:

 1. Paina Windows-näppäintä (Windows-näppäin) pitkään ja paina sitten x-näppäintä.
   
 2. Valitse painike Ota langaton verkko käyttöön.
   
 3. Jos Poista langaton verkko käytöstä -painike ei ole käytettävissä (se näkyy harmaana), kokeile ottaa langaton verkkosovitin käyttöön tietokoneen kytkimellä.

 

 

Wi-Fi-verkkonimi (SSID) on langattoman reitittimen lähetysnimi, jonka avulla erotat langattoman reitittimen muista lähettyvillä olevista reitittimistä.

Langattoman reitittimen alkuperäinen SSID on vaihdettava alkuasennuksen yhteydessä reitittimen mukana toimitetun Cd-levyn avulla. Nimessä on oltava 1–32 merkkiä. Kirjainkoko on nimessä merkitsevä, eli SSID on kirjoitettava tietokoneissa juuri siinä muodossa kuin se kirjoitettiin reitittimeen.

Siinä ei pidä käyttää omaa osoitetta, nimeä tai muutakaan, minkä avulla sinut voidaan tunnistaa.

 

Wi-Fi-suojausavain muistuttaa siinä mielessä tavallista oven avainta, että se estää tuntemattomien käyttäjien pääsyn langattomaan verkkoosi.

Seuraavassa esitellään kolme koti- ja pienyrityskäyttöön tarkoitettua langattoman verkon suojaustapaa sekä niiden vahvuus suhteessa toisiinsa.

On suositeltavaa määritellä langattoman verkon suojaustaso korkeimmalle tasolle, joka laitteilla on yhteistä.

 • WEP (Wired Equivalent Privacy)
  Matala suojaustaso

  WEP on yksi alkuperäisistä suojaustyypeistä. Kaikki kotona käytettävät langattomat reitittimet, jopa uusimmat mallit, tukevat WEPiä, jolloin se on yhteensopiva kaikkien langattomien verkkosovittimien kanssa. Vaikka WEP on parempi vaihtoehto kuin suojauksen puuttuminen kokonaan, sen salaukseen käyttämä verkkoavain on mahdollista selvittää muutamassa minuutissa.

 • WPA (Wi-Fi Protected Access)
  Keskitason suojaus

  WPA kehitettiin tukkimaan WEP:ssä esiintyviä aukkoja suojauksessa. Se käyttää erilaisia tekniikoita verkkoavaimen suojaamiseksi mutta silti samaa salausmenetelmää kuin WEP.

 • WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2)
  Korkein suojaustaso

  WPA2 tarjoaa tehokkaimman suojaustavan koti- ja pienyrityskäytössä. Se käyttää WPA:n tekniikkaa ja tehokkaampaa salausmenetelmää.
   

 

WPA ja WPA2

WPA- ja WPA2-suojausavaimissa on 8–63 merkkiä (a-z, A-Z, 0-9). Avain voi sisältää mitä tahansa isoja tai pieniä kirjaimia, numeroita ja joitakin erikoismerkkejä (~!@#$%^&*()_+:;'"<>).

On suositeltavaa käyttää kaikkia kolmea merkkityyppiä satunnaisessa järjestyksessä. Tämä vaikeuttaa avaimen arvaamista merkittävästi.

WEP

WEP-suojausavain on 64- tai 128-bittinen ja sen muoto on ASCII tai heksadesimaali. Avaimessa on aina lisänä 24-bittinen otsikko, joten itse avain on vain 40 tai 104 bittiä pitkä. Tästä syystä 64-bittistä WEP-avainta kutsutaan myös 40-bittiseksi. ASCII tarkoittaa numeroita ja kirjaimia, joita käytämme päivittäin: a - z, A - Z ja 0 - 9. Heksadesimaalia kutsutaan myös konekoodiksi: kun tietokone suorittaa ohjelmaa, se saa komennot heksadesimaalinumeroina. Heksadesimaali käyttää numeroita 0 - 9 ja kirjaimia a - f.

WEP-avaimen luomiseen käytettävien merkkien määrä ja tyyppi on annettu taulukossa 1.

Avaimen pituus ASCII Heksadesimaali
64-bittinen 5 merkkiä, kirjainkoko merkitsevä
(a-z, A-Z, 0-9)
10 merkkiä (0-9, a-f)
128-bittinen 13 merkkiä, kirjainkoko merkitsevä
(a-z, A-Z, 0-9)
26 merkkiä (0-9, a-f)
Taulukko 1: WEP-avaimen luominen

(Internetissä on saatavissa maksuttomia WEP- ja WPA-avainten luontiohjelmia.)
Huomautus: kun suojausavain on luotu, kirjoita se muistiin turvalliseen paikkaan.

 

Helpoin tapa löytää langattoman verkon nimi (SSID) on asettaa tietokone ja langaton reititin lähelle toisiaan (1-3 metrin päähän toisistaan).

Tee jokin seuraavista ja seuraa ohjeita:
 

 • Jos kyseessä on kannettava tietokone, siirrä se langattoman reitittimen viereen ja noudata seuraavia ohjeita.
   
 • Jos kyseessä on pöytäkone, johon ei ole vielä yhteyttä, siirrä langaton reititin lähelle tietokonetta (laajakaistamodeemia ei tarvitse siirtää eikä sen virtaa tarvitse katkaista, koska tässä vaiheessa ei tarvita Internet-yhteyttä, mutta muilla langattomaan reitittimeen yhteydessä olevilla tietokoneilla ei voi käyttää Internetiä tämän vaiheen aikana). Varmista, että langattomassa reitittimessä on virta siirtämisen jälkeen ja noudata seuraavia ohjeita.
  • Kun olet löytänyt langattoman verkkosi nimen, siirrä langaton reititin takaisin alkuperäiselle paikalleen ja muodosta sillä uudelleen yhteys laajakaistamodeemiin.
 • Jos tietokone on liitetty langattomaan reitittimeen verkkokaapelilla, langattoman verkon nimen voi hakea suoraan langattomasta reitittimestä. Katso Langattoman verkon nimen hakeminen suoraan langattomasta reitittimestä -osaa.

 1. Etsi verkkokuvake joko tehtäväpalkista tai piilotettujen kuvakkeiden alueelta (kuva 1).
  Huomautus: molemmat ovat näytön oikeassa alakulmassa.
  Windows 7 - Piilotetut kuvakkeet -nuoli
  Kuva 1: Piilotetun kuvakkeen sijainti
 2. Etsi verkko, jonka nimen kohdalla on eniten vihreitä palkkeja (joudut ehkä vierittämään luetteloa, jotta näet sen).
  Huomautus: Jos usean luettelokohdan kohdalla on sama määrä valkoisia palkkeja tai luettelokohdan kohdalla lukee Piilotettu verkko tai Muu verkko, katso Langattoman verkon nimen hakeminen suoraan langattomasta reitittimestä -välilehteä.
   
 3. Kirjoita muistiin sen langattoman verkkoyhteyden nimi, jonka signaali on voimakkain, juuri kuten se on näytössä.

 

Huomautus: AT&T:n toimittamien langattomien 2Wire-reitittimien 10-numeroinen WEP-avain on 2Wire-reitittimen pohjassa hakasulkeissa (esimerkiksi [xxxxxxxxxx]). Kirjoita 10-numeroinen avain muistiin juuri näytössä olevassa muodossa.

Jotta tämä vaihe onnistuu, langattoman reitittimen LAN-portin ja tietokoneen LAN-portin väliin on kytkettävä verkkokaapeli.

Huomautus: Lisätietoja LAN-portin sijainnista omassa tietokoneessasi on sen pikaoppaan, asennusoppaan tai käyttöoppaan osassa, jossa käsitellään verkkokaapelin liittämistä. Lisätietoja tietokoneen oppaiden hankkimisesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-tuotteen oppaat ja ohjeet.
 1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).


 2. Valitse Ohjauspaneeli.
  (Jos käytät perinteistä Käynnistä -valikkoa, valitse Asetukset, Ohjauspaneeli ja Perinteinen näkymä. )
   
 3. Valitse oikean yläkulman avattavasta Näkymä:-valikosta Ryhmitelty.
   
 4. Valitse Näytä verkon tila ja tehtävät kohdassa Verkko ja Internet.
   
 5. Valitse LAN-yhteys ikkunan oikeassa reunassa.
   
 6. Valitse Tiedot.
   
 7. Paikanna ja kirjoita muistiin IP-osoite IPv4-yhdyskäytävän oikealta puolelta.
   
 8. Avaa internet-selain.
   
 9. Kirjoita osoiteriville http://[Default_Gateway_ip_address], jossa [Default_Gateway_ip_address] on IPv4-oletusyhdyskäytävän IP-osoite (jätä hakasulkeet pois).
   
 10. Kirjaudu sisään reitittimeen. Yleisimpiä reitittimien käyttäjänimiä ja salasanoja on taulukossa 3.
   

  Merkki

  Käyttäjätunnus Salasana
  Linksys
  jätä tyhjäksi
  admin
  D-Link
  admin
  jätä tyhjäksi
  Netgear
  admin
  salasana
  2Wire
  Ei ole, ellei sitä ole määritetty.
  Ei ole, ellei sitä ole määritetty.
  Belkin
  Ei mitään
  jätä tyhjäksi
  Apple
  Käytä AirPort-apuohjelmaa
   
  SMC
  Admin
  smcadmin

  Taulukko 3: Yleisiä langattomien reitittimien käyttäjänimiä ja salasanoja

  Langattomien reitittimen valmistajat ilmoittavat verkon avaimen tai salasanan yleensä Langattoman verkon suojaus -sivulla. Sivulle siirtyminen vaihtelee eri laitteissa (lisätietoja saat langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan, linkit ovat taulukossa 3).

  Kirjoita langattoman verkon avain muistiin juuri siinä muodossa kuin se on näytössä.

  Jos yleiset oletusarvot eivät toimi, joku on joko muuttanut oletuksia tai käyttämässäsi langattomassa reitittimessä tarvitaan yksilöllinen käyttäjänimi tai salasana. Pyydä langattoman reitittimen määritykset tehneeltä henkilöltä käyttäjänimi- ja salasanatiedot, tutustu langattoman reitittimen oppaisiin tai ota yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan (linkit ovat taulukossa 3).

  Huomautus: Kun kaikki yritykset kirjautua langattomaan reitittimeen ovat epäonnistuneet, reitittimeen on palautettava oletusasetukset (jotka siinä olivat pakkauksesta otettaessa), jotta siihen voidaan luoda yhteys. Lisätietoja langattoman reitittimen nollaamisesta saat langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan (linkit ovat taulukossa 3).

  Huomaa seuraavat seikat ennen langattoman reitittimen nollaamista:
  • Jos käytät Internetiä DSL-yhteydellä (puhelin):

   • Pyydä Internet-palveluntarjoajalta (ISP) käyttäjänimi ja salasana, joilla voit luoda yhteyden Internetiin. Tiedot on annettava uudelleen langattomaan reitittimeen.
   • Millään verkkoosi liitetyillä tietokoneilla ei voi käyttää Internetiä ennen kuin annat Internet-palveluntarjoajalta saamasi käyttäjänimen ja salasanan uudelleen.
   • Kun olet antanut Internet-palveluntarjoajalta saamasi käyttäjänimen ja salasanan langattomaan reitittimeen, millään langattomista tietokoneista ei voi käyttää Internetiä ennen kuin määrität reitittimen ja langattomat tietokoneet uudelleen (saat lisätietoja langattoman reitittimen uudelleenmäärittämisestä langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan, linkit ovat taulukossa 3).
  • Jos käytät Internetiä kaapeli-TV:n kautta:
   • Millään langattomaan reitittimeesi liitetyillä langattomilla tietokoneilla ei voi käyttää Internetiä ennen kuin määrität reitittimen ja langattomat tietokoneet uudelleen (saat lisätietoja langattoman reitittimen uudelleenmäärittämisestä langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan, linkit ovat taulukossa 3).

 

Jotta tämä vaihe onnistuu, langattoman reitittimen LAN-portin ja tietokoneen LAN-portin väliin on kytkettävä verkkokaapeli.

Huomautus: Lisätietoja LAN-portin sijainnista omassa tietokoneessasi on sen pikaoppaan, asennusoppaan tai käyttöoppaan osassa, jossa käsitellään verkkokaapelin liittämistä. Lisätietoja tietokoneen oppaiden hankkimisesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-tuotteen oppaat ja ohjeet.
 1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).
   
 2. Valitse Ohjauspaneeli
  (Kun käytössä on perinteinen Käynnistä-valikko, valitse Asetukset, Ohjauspaneeli ja Perinteinen näkymä.Valitse oikean yläkulman Näytä:-kohdan vieressä olevasta avattavasta valikosta Luokka.)
   
 3. Valitse Näytä verkon tila ja tehtävät kohdassa Verkko ja Internet.
   
 4. Valitse LAN-yhteys ikkunan oikeassa reunassa.
   
 5. Valitse Tiedot.
   
 6. Paikanna ja kirjoita muistiin IP-osoite IPv4-yhdyskäytävän oikealta puolelta.
   
 7. Avaa internet-selain.
   
 8. Kirjoita osoiteriville http://[Default_Gateway_ip_address], jossa [Default_Gateway_ip_address] on IPv4-oletusyhdyskäytävän IP-osoite (jätä hakasulkeet pois).
   
 9. Kirjaudu sisään reitittimeen. Yleisimpiä reitittimien käyttäjänimiä ja salasanoja on taulukossa 2.
   
  Merkki Käyttäjätunnus Salasana
  Linksys
  jätä tyhjäksi
  admin
  D-Link
  admin
  jätä tyhjäksi
  Netgear
  admin
  salasana
  2Wire
  Ei ole, ellei sitä ole määritetty.
  Ei ole, ellei sitä ole määritetty.
  Belkin
  Ei mitään
  jätä tyhjäksi
  Apple
  Käytä AirPort-apuohjelmaa
   
  SMC
  Admin
  smcadmin
  Taulukko 2: Yleisiä langattomien reitittimien käyttäjänimiä ja salasanoja

  Langattomien reitittimien valmistajat ilmoittavat langattoman verkon nimen tai SSID:n yleensä Langaton-sivulla. Sivulle siirtyminen vaihtelee eri laitteissa (lisätietoja saat langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan, linkit ovat taulukossa 2).

  Kirjoita langattoman verkon nimi muistiin juuri siinä muodossa kuin se on näytössä.

  Jos yleiset oletusarvot eivät toimi, joku on joko muuttanut oletuksia tai käyttämässäsi langattomassa reitittimessä tarvitaan yksilöllinen käyttäjänimi tai salasana. Pyydä langattoman reitittimen määritykset tehneeltä henkilöltä käyttäjänimi- ja salasanatiedot, tutustu langattoman reitittimen oppaisiin tai ota yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan (linkit ovat taulukossa 2).
   
  Huomautus: Kun kaikki yritykset kirjautua langattomaan reitittimeen ovat epäonnistuneet, reitittimeen on palautettava oletusasetukset (jotka siinä olivat pakkauksesta otettaessa), jotta siihen voidaan luoda yhteys. Lisätietoja langattoman reitittimen nollaamisesta saat langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan (linkit ovat taulukossa 2).

  Huomaa seuraavat seikat ennen langattoman reitittimen nollaamista:
  • Jos käytät Internetiä DSL-yhteydellä (puhelin):
   • Pyydä Internet-palveluntarjoajalta (ISP) käyttäjänimi ja salasana, joilla voit luoda yhteyden Internetiin. Tiedot on annettava uudelleen langattomaan reitittimeen.
   • Millään verkkoosi liitetyillä tietokoneilla ei voi käyttää Internetiä ennen kuin annat Internet-palveluntarjoajalta saamasi käyttäjänimen ja salasanan uudelleen.
   • Kun olet antanut Internet-palveluntarjoajalta saamasi käyttäjänimen ja salasanan langattomaan reitittimeen, millään langattomista tietokoneista ei voi käyttää Internetiä ennen kuin määrität reitittimen ja langattomat tietokoneet uudelleen (saat lisätietoja langattoman reitittimen uudelleenmäärittämisestä langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan, linkit ovat taulukossa 2).
  • Jos käytät Internetiä kaapeli-TV:n kautta:
   • Millään langattomaan reitittimeesi liitetyillä langattomilla tietokoneilla ei voi käyttää Internetiä ennen kuin määrität reitittimen ja langattomat tietokoneet uudelleen (saat lisätietoja langattoman reitittimen uudelleenmäärittämisestä langattoman reitittimen oppaista tai ottamalla yhteyttä langattoman reitittimen valmistajaan, linkit ovat taulukossa 2).

 

 

Microsoftin tietämyskannan artikkelissa Kotiryhmän esittely on tietoja esimerkiksi kotiryhmän luomisesta ja liittymisestä kotiryhmään sekä valokuvien, musiikin ja muiden tiedostojen jakamisesta. Ulkoinen linkki

Huomautus: valitse avattavasta valikosta Windows 7.

 

 

 1. Valitse Käynnistä (sijaitsee tietokoneen näytön vasemmassa alakulmassa).
   
 2. Kirjoita Haku-kenttään homegroup.
   
 3. Valitse HomeGroup.
   
 4. Valitse Aloita kotiryhmän vianmääritys
   
 5. Valitse Seuraava ja seuraa kehotteita.

Hae uusimmat ohjaimet Dellin Ohjaimet ja ladattavat tiedostot -sivustosta.
Dellin tietämyskannan artikkelissa Miten lataan ja asennan laiteohjaimen? on tietoja tietokoneeseen asennetun langattoman verkkosovittimen ohjainten lataamisesta.

Huomautuksia:
 • Jos ongelmallisessa laitteessa ei ole langatonta yhteyttä ohjaimen lataamista varten, hanki ohjain siihen seuraavasti:
  • liitä ongelmallinen laite reitittimeen verkkokaapelilla (jos se on mahdollista)
  • lataa ohjain toisella laitteella, jossa on Internet-yhteys, ja siirrä ohjain ongelmalliseen laitteeseen USB-muistitikun avulla
  • jos kyse on tabletista, lataa ohjain toisella laitteella, jossa on Internet-yhteys, ja siirrä ohjain tablettiin sen mukana toimitetun USB-kaapelin kautta.
 • Verkkosovittimen ohjaimet sijaitsevat Verkko-alakohdassa.
 • Lisätietoja tietokoneeseen asennetun langattoman sovittimen selvittämisestä on Dellin tietämyskannan artikkelissa Mistä tiedän, onko Dell-kannettavassa langaton verkko-ominaisuus?
 • Langattoman verkkosovittimen ohjaimen päivittämisen jälkeen langaton yhteys on ehkä muodostettava uudelleen. Lisätietoja yhteyden muodostamisesta langattomaan verkkoon on Haluan liittää tietokoneen tai tabletin nykyiseen langattomaan verkkoon -osassa.
Our Network and Wireless support page provides additional information and resources.Artikkelin tunnus: SLN126173

Muokattu viimeksi: 05/10/2018 03:47


Arvostele tämä artikkeli

Tarkka
Hyödyllinen
Helppo hahmottaa
Oliko tästä artikkelista hyötyä?
Kyllä Ei
Lähetä meille palautetta
Kommenteissa ei voi olla seuraavia erikoismerkkejä: <>()\
Pahoittelumme, palautejärjestelmä ei ole nyt käytettävissä. Yritä myöhemmin uudelleen.

Kiitos palautteestasi.