Dell-tietokone ei käynnisty eikä käynnistä Windowsia

Eikö Dell-tietokone käynnisty tai käynnistä käyttöjärjestelmää? Tämän artikkelin avulla löydät vianmääritysoppaita Dell-tietokoneen ei virtaa-, ei post-testiä-, ei käynnistystä- ja ei kuvaa -ongelmiin.

Jos Dell-tietokone ei käynnisty tai käynnistä käyttöjärjestelmää, ensin kannattaa tehdä laitekäynnistys. Laitekäynnistys korjaa tavallisesti monia ongelmia ja purkaa mahdollisen jäljellä olevan sähkövarauksen, joka saattaa aiheuttaa ongelman. Jos Dell-tietokone ei vieläkään käynnisty tai käynnistä käyttöjärjestelmää, kokeile seuraavia toimia Dell-tietokoneessa olevan ongelman mukaan.

Tee laitekäynnistys

1. Sammuta Dell-tietokone.
  2. Irrota verkkolaite tai virtajohto sekä akku (Dell-kannettavasta).
    Huomautus: jos Dell-kannettava on tietynlainen erittäin ohut malli, jossa ei ole irrotettavaa akkua, katso Dell XPS-, Dell Latitude- tai Dell Precision -kannettavan palautusohjeet Dellin tietämyskannan artikkelista Reaaliaikakellon (RTC) nollaaminen Dell XPS-, Latitude- tai Precision-tietokoneen palauttamista varten.
    .
    Huomautus: tietyt Dell Latitude -kannettavat kannattaa palauttaa pakotetulla ePSA-toiminnolla, josta on lisätietoja Dellin tietämyskannan artikkelissa Järjestelmän palauttaminen POST- tai käynnistysvirheen jälkeen pakotetun ePSA-diagnostiikan avulla.
  3. Irrota kaikki ulkoiset laitteet ja oheislaitteet, kuten USB-asemat, tulostinkaapelit ja muistikortit (SD/xD).
  4. Pura mahdollinen sähkövaraus painamalla virtapainiketta 15–20 sekunnin ajan.
  5. Liitä verkkolaite tai virtajohto sekä akku (Dell-kannettavasta).
    Jos Dell-tietokone ei vieläkään käynnisty tai käynnistä käyttöjärjestelmää, kokeile seuraavan oppaan toimia Dell-tietokoneessa olevan ongelman mukaan. Seuraavien ohjeiden avulla voit myös tehdä Dell-tietokoneen laitteiston diagnostiikkatarkistuksen.

Suorita laitteiston diagnostiikka

Jos Dell-tietokone ei näytä toimivan oikein, voit tunnistaa ja ratkaista ongelmia vianmäärityksen avulla. Dellin kannettavat, pöytätietokoneet, palvelimet ja Windows-tabletit sisältävät Dellin oman vianmääritystyökalujen sarjan. Työkalun nimi on Dell Enhanced Pre-Boot System Assessment (ePSA) tai Dell Pre-Boot System Assessment (PSA).

Kun Dell-tietokoneessa ilmenee ongelma, kokeile ensin tehdä vianmääritystesti. Näiden testien antamien mahdollisten virhekoodien avulla vianmääritys on jo pitkällä.

Dell tarjoaa sekä sisäisiä että verkossa sijaitsevia vianmääritystyökaluja.

Oireiden tunnistaminen

Oire Toiminto

Ei virtaa

Kun virtapainiketta painetaan, Dell-tietokone ei käynnisty eikä se näytä saavan virtaa (kaikki merkkivalot ovat sammuksissa).
  • Dell-tietokone ei näytä saavan virtaa.
  • Virran merkkivalo ei pala, näyttö on tyhjä (musta), ja tietokone ei käynnisty.
  • Tuulettimen ääntä ei kuulu
Dell-pöytätietokoneen virtaongelmien yleinen vianmääritysopas
Dell-kannettavan virtaongelmien yleinen vianmääritysopas

Ei POST-testiä

Kun virtapainiketta painetaan, virran merkkivalo sekä CAPS lock-, Scroll lock- ja Num lock -merkkivalot vilkkuvat keltaisena tai tietyllä tavalla. Lisäksi tietokoneesta saattaa kuulua äänimerkkikoodeja, joiden avulla voidaan tunnistaa yksittäisten laitteiden virheitä.
  • Merkkivalot vilkkuvat (tavallisesti tietyllä tavalla ja/tai keltaisena
  • Tietokoneesta kuuluu äänimerkkikoodeja (jatkuvia tai kuvioita)
  • Näyttö on tyhjä (musta) ja merkkivalot vilkkuvat tai äänimerkkikoodeja kuuluu
  • Tuulettimen ääni kuuluu, mutta merkkivalot vilkkuvat tai äänimerkkikoodeja kuuluu
  • Tietokone juuttuu Dell-logonäyttöön POST-testin aikana
Katso, miten voit tehdä Dell-pöytätietokoneen Ei POST -testiä -ongelman vianmäärityksen.
Katso, miten voit tehdä Dell-kannettavan Ei POST -testiä -ongelman vianmäärityksen.

Ei käynnistystä

Kun virtapainiketta painetaan, tietokone tekee POST-testin, mutta näyttää virheilmoituksen ennen käyttöjärjestelmän käynnistämistä.
  • Merkkivalojen (kuten virran merkkivalon ja kiintolevyn toimintamerkkivalon) tila on normaali
  • Tuulettimen ääni kuuluu
  • Tyhjä tai musta näyttö ja vilkkuva kohdistin näytön vasemmassa yläkulmassa
  • Windowsin sinisen virhenäytön (BSOD) virheilmoitukset
  • Tietokone juuttuu tai pysähtyy Windows-logonäyttöön käynnistäessään käyttöjärjestelmää
Tietokone ei käynnisty Microsoft Windows 10:ään
Tietokone ei käynnisty Microsoft Windows 8:aan/8.1:een
Tietokone ei käynnisty Microsoft Windows 7:ään
Asenna Microsoft Windows uudelleen Dell-tietokoneeseen

Ei kuvaa

Kun virtapainiketta painetaan, virran merkkivalon ja muiden merkkivalojen tila on normaali. Tietokoneen näyttö on kuitenkin edelleen tyhjä (musta). Tämä tarkoittaa, että tietokoneen kuvaosissa tai näytössä on ongelma.
  • Merkkivalojen (kuten virran merkkivalon ja kiintolevyn toimintamerkkivalon) tila on normaali
  • Tuulettimen ääni kuuluu, mutta näyttö on tyhjä (musta)
  • Näyttö on tyhjä (musta)
Seuraavat vianmääritysoppaat kattavat esimerkiksi seuraavien ongelmien perusvianmäärityksen ohjeet: tyhjä (musta) näyttö tai ei kuvaa, sumea tai epäselvä kuva, vaaka- tai pystyviivat ja värit, kirkkaus- ja kontrastiongelmat.
Dell-näyttöjen yleisimpien ongelmien vianmääritysohje
Kannettavien Dell-tietokoneiden näyttöjen yleisimpien ongelmien vianmääritysohje
Lisätietoja Dell Alienware -tietokoneista on Dellin tietämyskannan artikkelissa Alienware-tietokone tai Windows ei käynnisty

Artikkelin tunnus: SLN85632

Muokattu viimeksi: 08/08/2018 12:17