Muistin (RAM) vaikutus suorituskykyyn

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten järjestelmämuisti (RAM eli Random Access Memory) vaikuttaa järjestelmän suorituskykyyn.

Yleiskatsaus

Tietokonejärjestelmän muisti koostuu fyysisestä muistista (RAM, lyhenne sanoista Random Access Memory) ja näennäismuistista. Tiedot eivät tallennu järjestelmän muistiin pysyvästi, toisin kuin kiintolevylle, jolla ne säilyvät, kun järjestelmä sammutetaan.

Kun ohjelma käynnistetään, suoritin antaa komennon ohjelman hakemiseksi kiintolevyltä. Kun tiedostot on haettu, tietokone tarvitsee työtilaa tietojen käsittelyä ja ohjelman käyttöä varten. Tämä digitaalinen työtaso on RAM-muisti. Tietokone sijoittaa ohjelmat RAM-muistiin tilapäisesti, kun niitä käytetään, jotta suoritin voi käyttää ohjelmien tietoja nopeasti ja helposti.

RAM-muistin toiminta

Yleisesti voidaan sanoa, että mitä enemmän RAM-muistia tietokoneessa on, sitä enemmän digitaalista työtilaa on käytettävissä ja sitä nopeammin ohjelmat toimivat. Jos tietokone on hidas, koska siinä on liian vähän RAM-muistia, näennäismuistin lisääminen saattaa tuntua järkevältä, koska se on edullisempaa. RAM-muistin lisääminen on kuitenkin parempi ratkaisu, koska suoritin lukee tietoja RAM-muistista paljon nopeammin kuin kiintolevyltä.

Kaksi RAM-muistin pääominaisuutta vaikuttaa tietokoneen suorituskykyyn: muistikapasiteetti ja muistin nopeus.

Käyttöjärjestelmän rajoitukset

Nykyisin useimmissa järjestelmissä on 64-bittinen käyttöjärjestelmä. Joissakin vanhemmissa järjestelmissä on 32-bittinen (X86) käyttöjärjestelmä. Varmista ennen RAM-muistin päivittämistä, että käyttöjärjestelmä tukee muistin uutta määrää.  Seuraavassa Microsoftin artikkelissa on erinomainen luettelo Windows-versioista ja niiden tukemasta RAM-muistin määrästä: Memory Limits for Windows and Windows Server Releases (englanninkielinen)

Muistikapasiteetti: voit käyttää sitä enemmän ohjelmia, mitä enemmän gigatavuja (Gt) muistimoduulissa on.

• 2-4 Gt. Tämä oli RAM-muistin vakiokapasiteetti Windows Vista- ja XP-tietokoneissa. Tämä muistimäärä riittää yksittäisten sovellusten käyttämiseen. Jos tietokoneessa on alle 4 Gt RAM-muistia, RAM-muistin lisääminen parantaa sen suorituskykyä merkittävästi.

• 4-6 Gt. Tämä RAM-vakiokapasiteetti riittää helposti peruskäyttäjän tarpeisiin, kuten Internetin käyttöön, Word-asiakirjojen käsittelyyn ja sähköpostin käyttöön.

• 6-8 Gt. Tämä suurempi RAM-kapasiteetti sopii erinomaisesti satunnaiseen pelaamiseen ja multimedian peruskäyttöön. Se riittää usean ohjelman käyttämiseen samanaikaisesti ja uuden tekniikan lisäämiseen, jotta muistia ei tarvitse päivittää tarpeiden muuttuessa.

• Yli 8 Gt. Tämä RAM-kapasiteetti sopii täydellisesti innokkaille pelaajille sekä huippuluokan multimedian käyttäjille ja tekijöille. Nämä käyttäjät haluavat kokeilla markkinoiden uusimpia tekniikoita päivittämättä RAM-muistia.

Muistin nopeus: Tämä tarkoittaa aikaa, jossa RAM vastaanottaa pyynnön suorittimesta ja lukee tai kirjoittaa tiedot. Yleisesti ottaen käsittelynopeus on sitä suurempi, mitä nopeampi RAM-muisti on.

Nopeampi RAM myös siirtää tietoja nopeammin muihin järjestelmän osiin. Siten nopea suoritin pystyy myös käyttämään järjestelmän muita osia nopeasti, mikä tehostaa koko tietokonetta.

RAM-nopeus mitataan megahertseinä (MHz), miljoonina kierroksina sekunnissa, jotta sitä voi verrata suorittimen kellonopeuteen. Dellin pöytätietokoneissa ja kannettavissa muistin nopeus voi vaihdella 1333 megahertsin vakioarvosta 2133 megahertsiin. Suorittimen nopeus ja järjestelmän emolevyn väylänopeus rajoittavat järjestelmään asennetun RAM-muistin nopeutta. Järjestelmän ominaisuudet ja RAM-muistin lisäämiseen tarkoitettujen laajennuspaikkojen määrä rajoittavat RAM-muistin päivittämistä. Usein RAM-muistia päivitetään korvaamalla nykyiset RAM-moduulit suuremmilla moduuleilla. Järjestelmän ominaisuudet voivat rajoittaa tätä.

Monien tablettien ja perustason kannettavien järjestelmien RAM-muistia ei voi päivittää. Etsi järjestelmäsi Dellin tukisivustosta ja tarkista sen tekniset tiedot, ennen kuin ostat lisää RAM-muistia.

RAM-muistin päivittäminen

Jos aiot päivittää RAM-muistin tietokoneen suorituskyvyn lisäämiseksi, määritä ensin, miten paljon RAM-muistia tietokoneessa on ja käyttääkö suoritin 32 (X86)- vai 64-bittistä rekisteriä.

Windows 10

1. Napsauta Käynnistä-painiketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Järjestelmä.
  2. Tietokoneeseen asennetun RAM-muistin määrä näkyy Järjestelmä-osan kohdassa Asennettu muisti (RAM).
  3. Tietokoneen rekisterityyppi näkyy Järjestelmä-osan kohdassa Järjestelmälaji.

Windows 8

1. Siirry Käynnistä-näytöstä työpöydälle valitsemalla Työpöytä-sovellus.
  2. Jätä hiiriosoitin työpöydän vasempaan alakulmaan ja avaa asetusluettelo napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella.
  3. Valitse asetusluettelosta Järjestelmä.
  4. Tietokoneeseen asennetun RAM-muistin määrä näkyy Järjestelmä-osan kohdassa Asennettu muisti (RAM).
  5. Tietokoneen rekisterityyppi näkyy Järjestelmä-osan kohdassa Järjestelmälaji.
Windows 7
  1. Avaa Järjestelmä-valikko napsauttamalla Käynnistä-painiketta, napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella Tietokone-kohtaa ja valitsemalla asetusluettelosta Ominaisuudet.
  2. Tietokoneeseen asennetun RAM-muistin määrä näkyy Järjestelmä-osan kohdassa Asennettu muisti (RAM).
  3. Tietokoneen rekisterityyppi näkyy Järjestelmä-osan kohdassa Järjestelmälaji.

On tärkeää suunnitella, miten käytät Dell-tietokonetta nyt ja tulevaisuudessa. Kun olet valmis päivitykseen, varmista helppo asennus ja muistimoduulin yhteensopivuus tietokoneen kanssa valitsemalla Dell Certified Memory.

Lisäresurssit

Artikkelin tunnus: SLN179266

Muokattu viimeksi: 01/06/2018 18:44