Miten BIOSin asetukset avataan ja miten niitä muokataan?

Tässä asiakirjassa on ohjeet BIOSin asetusten avaamiseen ja muokkaamiseen.

BIOSin käynnistäminen

1. Käynnistä tietokone (tai käynnistä se uudelleen).
2. Kun näkyviin tulee DELL-logo ja F2-kehote, paina F2-näppäintä.
F2-kehote ilmaisee, että näppäimistö on käynnistetty. Kehote voi tulla näkyviin hyvin nopeasti. Jos painat F2-näppäintä, ennen kuin kehote tulee näkyviin, painalluksella ei ole vaikutusta. Jos odotat liian kauan ja käyttöjärjestelmän logo tulee näyttöön, odota, kunnes näyttöön tulee Microsoft Windows -työpöytä. Sammuta tämän jälkeen tietokone ja yritä uudelleen.

Eri tavat BIOS-asetusten palauttamiseen

• Palauta BIOS-oletusasetukset.
• Käynnistä Windows-asennuslevyltä.
• Luo RAID-taltioita.
• Ota ISRT käyttöön.
• Määritä UEFI-kokoonpano.

BIOS-oletusasetusten palauttaminen

Jos tietokoneesi on määritetty käynnistymään tallennusvälineeltä tai USB-muistitikulta, se ei ehkä pysty käynnistämään Windowsia. BIOS-oletusasetusten palauttaminen saattaa ratkaista tämän ongelman:
1. Avaa järjestelmän asetukset.
2. Siirry Exit-valinnan kohdalle nuolinäppäimillä.
3. Valitse oletusasetusten lataamisvaihtoehto ja paina Enter-näppäintä.
4. Vahvista painamalla Y-näppäintä.
5. Valitse, että muutokset tallennetaan, ja poistu asetuksista.
6. Vahvista painamalla Y-näppäintä.

Käynnistäminen Windows-asennuslevyltä

Kun korjaat käyttöjärjestelmän tai asennat sen uudelleen, sinun on ehkä käynnistettävä järjestelmä Windows-asennuslevyltä.
Tietokoneessasi saattaa olla optinen asema. Käytä tarvittaessa ulkoista optista asemaa vaiheissa, joissa on käytettävä tallennusvälineitä.
  1. Aseta Windows-asennuslevy optiseen asemaan.
  2. Avaa järjestelmän asetukset.
  3. Siirry Boot-valinnan kohdalle nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  4. Korosta 1st Boot -vaihtoehto nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  5. Vaihda 1st Boot -laitteen arvoksi CD/DVD plus- ja miinusnäppäimillä.
    Käynnistysjärjestyksen muuttaminen BIOSissa vaihtelee emolevyn tyypin ja tietokoneessa asennettuna olevan BIOS-version mukaan.
  6. Sulje BIOS painamalla Esc-näppäintä.
    Tämä on Dell Direct -USB-muistitikkutoiminnon näyttökieli ja voi olla sama kuin käyttöjärjestelmässä, valitse vaihtoehto sen mukaan.
  7. Valitse, että muutokset tallennetaan, ja poistu asetuksista.

Jos edellä olevien kohtien 4 ja 5 valinnat eivät ole käytettävissä, käynnistä järjestelmä asennuslevyltä seuraavasti:

1. Korosta 1st Boot ja paina Enter-näppäintä. Valitse CD/DVD ja paina Enter-näppäintä.
2. Katso käynnistysjärjestyksen muuttamiseen käytettävät painikkeet BIOSin ohjenäytöstä.

RAID-taltioiden luominen

Jos tietokoneesi käyttää RAID-levyjä (Redundant Array of Independent Disks), muista luoda RAID-taltio, kun olet asentanut käyttöjärjestelmän uudelleen.
Jos SATA-tilaksi on määritetty AHCI, IRRT, RAID On tai RAID, IMSM/IRST-ohjain on asennettava käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen jälkeen.
  1. Avaa järjestelmän asetukset.
  2. Siirry Advanced-valinnan kohdalle nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  3. Korosta SATA Operation -vaihtoehto nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  4. Valitse RAID ja paina Enter-näppäintä.
    RAID-taltioiden ottaminen käyttöön BIOSissa vaihtelee emolevyn tyypin ja tietokoneessa asennettuna olevan BIOS-version mukaan.

a. Valitse Advanced-valikko ja sitten Option ROM Display Screen. Valitse Display.

b. Valitse System Configuration -valikko ja SATA Operation. Valitse RAID tai RAID On.

5. Sulje BIOS painamalla Esc-näppäintä.
  6. Valitse, että muutokset tallennetaan, ja poistu asetuksista. Tietokone käynnistyy uudelleen ja IRST (Intel Rapid Storage Technology) -näyttö tulee näkyviin.
    IRST on BIOSiin sisältyvä koodimoduuli, joka tukee RAID-taltioiden käynnistystä.
  7. Avaa määritysapuohjelma näppäinyhdistelmällä CTRL+I.
  8. Korosta Create RAID Volume nuolinäppäimillä.
  9. Voit käyttää RAID-taltion oletusasetuksia tai muokata nimeä, RAID-tasoa, levyjä, lomituksen kokoa ja kapasiteettia haluamallasi tavalla.
    Voit valita RAID-tasoksi RAID0 (lomitus) tai RAID1 (peilaus). Jos järjestelmässäsi on kaksi kiintolevyasemaa ja yksi mSATA-levy, voit määrittää RAID 0:n yhteen näistä laitteista.
  10. Korosta Create Volume nuolinäppäimillä.
  11. Kun saat kehotteen luoda uusi taltio, jatka painamalla Y-näppäintä.
  12. Valitse Exit ja paina Enter-näppäintä.
  13. Poistu painamalla Y-näppäintä. Tietokone käynnistyy uudelleen.
  14. Varmista, että IRST on asennettu.

ISRT:n ottaminen käyttöön

ISRT (Intel Smart Response Technology) -käyttöliittymä on käytettävissä Windowsissa ja sen avulla voidaan määrittää ja hallita välimuistitaltioita.
1. Kirjaudu sisään Windowsiin.
2. Käynnistä sovellus kaksoisnapsauttamalla ilmaisinalueella olevaa ISRT-kuvaketta.
3. Valitse Accelerate (Kiihdytys).
4. Valitse Enable Acceleration (Ota kiihdytys käyttöön). Kiihdytyksen käyttöönottonäyttö tulee näkyviin.
5. Valitse Select the size allocation for the cache memory (Valitse välimuistin kokovaraus) -kohdassa määritetty muistin koko, kuten 18,6 Gt.
6. Valitse Select the disk or volume to accelerate (Valitse levy tai taltio kiihdytystä varten) -kohdassa Disk on port 0 (Levy portissa 0).
7. Valitse Select the acceleration mode (Valitse kiihdytystila) -kohdassa Enhanced (Tehostettu) -tila.
8. Valitse OK.

UEFI-kokoonpanon määritys

Jos BIOSin käynnistystila ei ole käytössä, kaikki ohjaimet eivät ehkä toimi oikein. UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) -käynnistystilan ottaminen käyttöön ottaa UEFI-ohjaimet käyttöön.
  1. Avaa järjestelmän asetukset.
  2. Korosta Boot-valinta nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  3. Korosta Boot Mode tai Boot List Option nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  4. Valitse UEFI ja paina Enter-näppäintä.
    Boot Mode -valinnan avulla voit valita Legacy- tai UEFI-käynnistystilan. Legacy-käynnistystila mahdollistaa käynnistyksen laitteissa, jotka tukevat Legacy BIOSia. UEFI-käynnistystila ottaa käyttöön UEFI-ohjaimet. Käynnistystilan vaihtaminen edellyttää, että käynnistettävä tallennuslaite on osioitu yhteensopivaksi käynnistystilan kanssa. Käynnistystilan vaihtaminen voi johtaa siihen, ettei käynnistettävä tallennuslaite ole enää yhteensopiva, mikä voi estää tietokonetta käynnistymästä. Käynnistystilan palauttaminen voi ratkaista yhteensopimattomasta käynnistettävästä tallennuslaitteesta aiheutuvan virheen ja palauttaa käyttöjärjestelmän.
  5. Korosta Secure Boot Control tai Security Boot nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  6. Valitse Enabled ja paina Enter-näppäintä
  7. Korosta 1st Boot -vaihtoehto nuolinäppäimillä ja paina Enter-näppäintä.
  8. Valitse UEFI: Windows Boot Manager ja paina Enter-näppäintä.
  9. Sulje BIOS painamalla Esc-näppäintä.
  10. Valitse, että muutokset tallennetaan, ja poistu asetuksista.

Artikkelin tunnus: SLN288100

Muokattu viimeksi: 30/04/2018 18:47