CD-/DVD-asemien ja siirrettävien levyjen automaattisen toiston ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä

CD-/DVD-asemien ja siirrettävien levyjen automaattisen toiston ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä


Tämä artikkeli sisältää tietoja CD-/DVD-asemien automaattisen toiston ottamisesta käyttöön ja poistamisesta käytöstä Windows 7:ssä ja 8:ssa


 

Automaattinen toisto

Automaattinen toisto (tai automaattinen suoritus) on ominaisuus, joka suorittaa ohjelman tai avaa siirrettävän levyn tai CD- tai DVD-levyn tiedoston automaattisesti liittämisen/asettamisen jälkeen. Useimmat automaattiset tehtävät on määritetty autorun.inf-tiedostossa. Automaattinen toisto on kätevä toiminto, mutta sen ansiosta myös virukset ja haittaohjelmistot voivat käynnistää tai asentaa ohjelmia käyttäjän huomaamatta. Siksi useimmat tietoturva-asioista perillä olevat henkilöt poistavat sen käytöstä kokonaan.
 

Automaattisen toiston määrittäminen Windows 7:ssä, 8:ssa ja 8.1:ssä

Jos haluat määrittää automaattisen toiston Windows Vistassa tai 7:ssä, avaa Käynnistä-valikko valitsemalla Käynnistä-painike tai painamalla Windows-näppäintä. Kirjoita hakukenttään automaattinen toisto ja valitse Automaattinen toisto.

Avaa Windows 8:ssa asetusten haku näppäinyhdistelmällä Windows+W, kirjoita hakukenttään automaattinen toisto ja valitse Automaattinen toisto.
Windows 8.1:ssä on käytettävissä sekä perinteinen Ohjauspaneelin versio (valitse värikkäämpi Automaattinen toisto) ja yksinkertaistettu Modern UI -sovellus (valitse automaattisen toiston asetukset tai muu kohta, jossa on rataskuvake).  

Uudessa Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän Modern UI -asetussovelluksessa voi poistaa automaattisen toiston käytöstä kokonaan ainoastaan Käytä automaattista toistoa kaikille tietovälineille ja laitteille -liukusäätimellä tai valitsemalla toiminnot siirrettäville levyille ja muistikorteille.

Ohjauspaneelissa Automaattinen toisto näyttää lähes samalta kaikissa versioissa Windows Vistasta lähtien, paitsi että Windows 8 ja 8.1 ryhmittelevät kohteet laitetyypin mukaan ja niissä on kaksi lisäosaa: Siirrettävä asema ja Muistikortti.
Voit poistaa automaattisen toiston/suorituksen käytöstä kokonaan Windows Vistassa, 7:ssä, 8:ssa ja 8.1:ssä poistamalla valinta Käytä automaattista toistoa kaikille tietovälineille ja laitteille -valintaruudusta. Sulje ikkuna valitsemalla Tallenna.
 

 

 

Jos et halua rajoittaa automaattisia toimia näin paljon, toimi seuraavasti. Varmista ensin, että Käytä automaattista toistoa kaikille tietovälineille ja laitteille -valintaruutu on valittu.
Valitse sen jälkeen seuraavissa kohdissa Ei toimia:

  • Tyhjä CD

  • Tyhjä DVD

  • Tyhjä BD

Tämä poistaa käytöstä automaattisen toiston ponnahdusikkunat, kun asetat tyhjän levyn tai liität ulkoisen tai siirrettävän levyn, kuten USB-muistitikun tai ulkoisen kiintolevyaseman, jotka sisältävät luettelossa mainittua sisältöä.

  • Jos haluat, että optisten levyjen (CD/DVD/Blu-ray) multimediatiedostot käynnistyvät automaattisesti, valitse haluamasi ohjelmat kaikille muiden kuin tyhjien ääni- ja video-/elokuvalevyjen tyypeille.
  • Määritä Windows Vistassa ja 7:ssä yhdistelmäsisällön, kuvien, videotiedostojen ja äänitiedostojen kohdalla Avaa kansio, jotta voit tarkastella tiedostoja Resurssienhallinnassa siten, että mahdollisesti haitalliset multimediatiedostot eivät voi yrittää ottaa tietokonetta hallintaansa. Kyllä, haittaohjelmia voi upottaa valokuva-, musiikki- ka videotiedostoihin, ja niiden kautta voi käyttää hyväksi multimediatiedostojen toisto-ohjelmistojen suojausvikoja.
  • Määritä myös Windows 8:ssa ja 8.1:ssä siirrettävien levyjen ja muistikorttien kohdalla Avaa kansio, jotta voit tarkastella tiedostoja (Resurssienhallinnassa) siten, että haittaohjelmat eivät käynnisty automaattisesti.
  • Valitse sen jälkeen haluamasi toimi ohjelmistoille ja peleille. Kun haluat estää mahdollisia haittaohjelmia käynnistymästä automaattisesti, suosittelen että valitset kansion avaamisen tai ei toimia. Voit käynnistää asennettuja pelejä käynnistysvalikosta tai -näytöstä ja asentaa ohjelmistoja Resurssienhallinnassa (automaattiset toimet suoritetaan, kun kaksoisnapsautat CD-/DVD-asemaa).

Tässä on esimerkki rajoittamattomista, mutta silti turvallisista automaattisen toiston määrityksistä Windows 7:ssä:

Automaattisen toiston toimia on käytettävissä myös monenlaisille laitteille, kuten digitaali- ja videokameroille sekä älypuhelimille. Valitse niissä Ei toimia tai laitteen sisällön tarkasteleminen Resurssienhallinnassa.  Ota muutokset käyttöön valitsemalla Tallenna.
Artikkelin tunnus: SLN291332

Muokattu viimeksi: 03/08/2018 17:48


Arvostele tämä artikkeli

Tarkka
Hyödyllinen
Helppo hahmottaa
Oliko tästä artikkelista hyötyä?
Kyllä Ei
Lähetä meille palautetta
Kommenteissa ei voi olla seuraavia erikoismerkkejä: <>()\
Pahoittelumme, palautejärjestelmä ei ole nyt käytettävissä. Yritä myöhemmin uudelleen.

Kiitos palautteestasi.