Dell PowerEdge: Käynnistyksen aikana näkyy ilmoitus No Boot Device Available (Käynnistyslaitetta ei ole käytettävissä)

Tässä artikkelissa on ohjeet no boot (Ei käynnistystä) -ongelman vianmääritykseen. Tässä tilanteessa palvelin käynnistyy ja Dell-näyttö avautuu, mutta kun käyttöjärjestelmän pitäisi latautua, näyttöön tulee ilmoitus No Boot Device Available (Käynnistyslaitetta ei ole käytettävissä) eikä mitään tapahdu. Lisätietoja No power (Ei virtaa)- ja No post (Ei POST-testiä) -ongelmista on tässä artikkelissa: Troubleshooting a Server that does not start (englanninkielinen).

Huomautus: jos käyttöjärjestelmä tarvitsee asentaa uudelleen, noudata seuraavan artikkelin ohjeita: Käyttöjärjestelmän asentaminen Dell PowerEdge -palvelimeen (käyttöjärjestelmän käyttöönotto).

Sisällysluettelo

1. Määritelmä
  2. Valitse käynnistyslaite manuaalisesti
  3. Tee RAID-ongelmien vianmääritys

1. Määritelmä

POST (Power On Self-Test) -testin jälkeen palvelin yrittää käynnistää käynnistyslaitteesta. Käynnistyslaite on laite, joka pystyy lukemaan tai sisältää tietokoneen käynnistymiseen tarvittavia tiedostoja. Oletusarvoisen käynnistyslevyn voi valita BIOSissa. RAID-ohjainkortti (PERC) valitaan oletusarvoisesti ensin. Käynnistyslaitteen (RAID, USB-muistitikku, DVD, ISO-tiedosto) tiedostot sisältävät käyttöjärjestelmän käynnistysohjeet. Jos tiedostoja ei löydy, näyttöön tulee virheilmoitus No Boot Device Available (Käynnistyslaitetta ei ole käytettävissä).
Ongelman syytä voi yrittää selvittää muutamalla tavalla.

2. Valitse käynnistyslaite manuaalisesti

Tarkista ensin, mikä laite on valittu ensisijaiseksi käynnistyslaitteeksi. Voit tarkistaa asian nopeasti käynnistämällä käynnistyslaitteen manuaalisen valinnan F11-näppäimellä.

1. Käynnistä järjestelmä uudelleen
  2. Avaa käynnistyksen hallinta POST-testin aikana F11-näppäimellä
  3. Valitse oikea kiintolevyasema (virtuaalilevy), johon käyttöjärjestelmä on asennettu
  4. Käynnistä tästä laitteesta

Jos järjestelmä käynnistyy nyt käyttöjärjestelmään, laitteisto on kunnossa ja BIOS-asetuksissa on käynnistysjärjestyksen ristiriita. Ongelma johtuu todennäköisimmin siitä, että järjestelmä on määritetty käynnistymään CD-/DVD-levyltä ja/tai USB-laitteesta ennen asemia, mikä on looginen asetus. Voit ratkaista ongelman varmistamalla, että järjestelmässä ei ole USB-laitetta tai CD-/DVD-levyä.

Huomautus: Virhe voi johtua myös vääristä käynnistystilan asetuksista. UEFI-tilassa asennettu käyttöjärjestelmä ei voi käynnistyä BIOS-tilassa ja päinvastoin.

Voit muuttaa käynnistysjärjestysasetuksen pysyvästi BIOSissa, jotta järjestelmä käynnistyy levyltä. Asetuksen muuttaminen:

1. Käynnistä järjestelmä uudelleen
  2. Avaa BIOS painamalla F2-näppäintä
  3. Muuta Boot Settings (Käynnistysasetukset) -kohdan Boot Sequence (Käynnistysjärjestys) -asetusta
  4. Sulje valikko valitsemalla näytön oikeasta yläkulmasta Exit (Sulje)
Huomautus: jos haluat myöhemmin käynnistää CD-/DVD-levyltä tai USB-laitteesta, sinun tarvitsee painaa F11-näppäintä.

3. Tee RAID-ongelmien vianmääritys

Jos palvelin on toiminut oikein, mutta ongelma ilmenee ilman muutoksia, tarkista RAID-ominaisuudet

Kiintolevyaseman tilan tarkistaminen PERC BIOSissa

Avaa PERC BIOS -määritysapuohjelma painamalla POST-testin aikana näppäinyhdistelmää Ctrl + R.

Tarkista seuraavasti, onko kiintolevyasema RAID-järjestelmän osa: avaa PD Mgmt (Physical Disk Management, fyysisen levyn hallinta) -näyttö näppäinyhdistelmällä Ctrl + N ja tarkista, onko kiintolevyjä offline-tilassa tai puuttuuko niitä

Tarkista tällä sivulla, että Virtual Disk (Virtuaalilevy) on online-tilassa ja optimaalisessa tilassa.
Lisätietoja kiintolevyn vian tunnistamisesta ja ratkaisemisesta on tässä artikkelissa

Jos RAID hallinnoi useita virtuaalilevyjä, on tärkeää valita, mikä virtuaalilevy on ilmoitettava, kun palvelin yrittää käynnistyä RAID-ohjaimessa.
Käynnistyvä virtuaalilevy voidaan valita viimeisessä välilehdessä CTRL Mgmt. On tärkeää valita virtuaalilevy, johon käyttöjärjestelmä on asennettu.

Jos RAID toimii oikein, tarkista lopuksi käyttöjärjestelmän tiedostot. Jos palvelinlaitteiston mahdollisesta viasta ei ole varmuutta, vianmääritys voidaan aloittaa käynnistämällä Support Live Image -näköiskuvasta (SLI:n (Support Live Image) lataus ja käyttö Dell PowerEdgessä).