Dellin Windows 7-, 8-, 8.1- tai 10-tietokoneen EFI-käynnistysohjelman korjaaminen GPT-kiintolevyllä

Dellin Windows 7-, 8-, 8.1- tai 10-tietokoneen EFI-käynnistysohjelman korjaaminen GPT-kiintolevyllä

Tässä artikkelissa on tietoja EFI-käynnistysohjelman ongelman korjaamisesta tilanteissa, joissa järjestelmä ei käynnisty oikein GPT-kiintolevyltä eri Windows-käyttöjärjestelmissä.

Sisällysluettelo:

1. Johdanto
  2. EFI-käynnistysohjelman korjaaminen

1. Johdanto

Kun Windows-käyttöjärjestelmissä ilmenee käynnistysongelmia, useimmat käyttäjät mieluummin asentavat käyttöjärjestelmän uudelleen kuin yrittävät korjata itse käynnistysongelman.

Tässä artikkelissa käsitellään EFI (Extensible Firmware Interface) -käynnistysohjelman korjaamista GPT (GUID (Globally Unique Identifiers) Partition Table) -kiintolevyllä.

Tämä toimii ainoastaan käyttöjärjestelmissä, joissa on UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) BIOS (Basic Input / Output System).

Alkuun

2. EFI-käynnistysohjelman korjaaminen

Windows 7:ssä, 8:ssa ja 8.1:ssä asennus onnistui vanhassa BIOSissa pääkäynnistystietueen (MBR) avulla. Windows 8, 8.1 ja 10 on kuitenkin suunniteltu asennettaviksi UEFI BIOSissa EFI-käynnistysohjelman ja GPT-järjestelmän avulla.

Huomautus: Jos korjaus tehdään kiintolevyn juuressa, se saattaa epäonnistua. Siten saatat menettää aseman tiedot, joita ei ole varmuuskopioitu. Suosittelemme, että varmuuskopioit aseman tiedot aina, ennen kuin käsittelet asemaa tai sen käyttöjärjestelmää.

GPT-rakenne korjaa monia ongelmia, jotka korjattiin Bootsect-komennolla MBR:ssä. Jos EFI-käynnistysohjelma kuitenkin tarvitsee korjata, noudata seuraavia ohjeita:

Windows 7

Jos asennuslevy on käytettävissä:

1. Aseta levy (DVD/USB) tietokoneeseen ja käynnistä uudelleen.

2. Käynnistä asennuslevyltä.

3. Valitse Korjaa tietokone.

4. Valitse käyttöjärjestelmä ja valitse Seuraava.

5. Valitse valikosta Komentokehote:

1. Kirjoita ja suorita komento:

diskpart
    2. Kirjoita ja suorita komento:

sel disk 0
    3. Kirjoita ja suorita komento:

list vol
  1. Varmista, että EFI-osio (EPS - EFI System Partition) käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, ja määritä sille asemakirjain (valitse kirjain, joka ei ole vielä käytössä):

1. Kirjoita ja suorita komento:

sel vol
    2. Kirjoita ja suorita komento:

assign letter=:
    3. Kirjoita ja suorita komento:

exit
  1. Käynnistystietueen korjaaminen:

1. Kirjoita ja suorita komento:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Kirjoita ja suorita komento:

bootrec /FixBoot

Jos asennuslevy ei ole käytettävissä:

1. Käynnistä tietokone uudelleen

2. Paina <F8>-näppäintä toistuvasti, kun tietokone on käynnistynyt, mutta ennen kuin Windows-käynnistysnäyttö avautuu.

3. Valitse valikosta Korjaa tietokone.

4. Valitse Palautusasetukset-kohdasta Komentokehote:

1. Kirjoita ja suorita komento:

diskpart
    2. Kirjoita ja suorita komento:

sel disk 0
    3. Kirjoita ja suorita komento:

list vol
  1. Varmista, että EFI-osio (EPS) käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, ja määritä sille asemakirjain (valitse kirjain, joka ei ole vielä käytössä):

1. Kirjoita ja suorita komento:

sel vol
    2. Kirjoita ja suorita komento:

assign letter=:
    3. Kirjoita ja suorita komento:

exit
  1. Käynnistystietueen korjaaminen:

1. Kirjoita ja suorita komento:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Kirjoita ja suorita komento:

bootrec /FixBoot

Windows 8 ja 8.1

Jos asennuslevy on käytettävissä:

1. Aseta levy (DVD/USB) tietokoneeseen ja käynnistä uudelleen.

2. Käynnistä asennuslevyltä.

3. Valitse Korjaa tietokone.

4. Valitse Troubleshoot (Vianmääritys).

5. Valitse valikosta Komentokehote:

1. Kirjoita ja suorita komento:

diskpart
    2. Kirjoita ja suorita komento:

sel disk 0
    3. Kirjoita ja suorita komento:

list vol
  1. Varmista, että EFI-osio (EPS - EFI System Partition) käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, ja määritä sille asemakirjain (valitse kirjain, joka ei ole vielä käytössä):

1. Kirjoita ja suorita komento:

sel vol
    2. Kirjoita ja suorita komento:

assign letter=:
    3. Kirjoita ja suorita komento:

exit
  1. Käynnistystietueen korjaaminen:

1. Kirjoita ja suorita komento:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Kirjoita ja suorita komento:

bootrec /FixBoot

Jos asennuslevy ei ole käytettävissä:

1. Käynnistä tietokone uudelleen

2. Paina <F8>-näppäintä toistuvasti, kun tietokone on käynnistynyt, mutta ennen kuin Windows-käynnistysnäyttö avautuu.

Huomioi, että yksi kerta ei välttämättä riitä. Tämän vaihtoehdon ajoitusta on lyhennetty merkittävästi Windows 7:stä.

3. Valitse valikosta Korjaa tietokone.

4. Valitse Vianmääritys-näytössä Komentokehote:

1. Kirjoita ja suorita komento:

diskpart
    2. Kirjoita ja suorita komento:

sel disk 0
    3. Kirjoita ja suorita komento:

list vol
  1. Varmista, että EFI-osio (EPS) käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, ja määritä sille asemakirjain (valitse kirjain, joka ei ole vielä käytössä):

1. Kirjoita ja suorita komento:

sel vol
    2. Kirjoita ja suorita komento:

assign letter=:
    3. Kirjoita ja suorita komento:

exit
  1. Käynnistystietueen korjaaminen:

1. Kirjoita ja suorita komento:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Kirjoita ja suorita komento:

bootrec /FixBoot

Windows 10

Jos asennuslevy on käytettävissä:

1. Aseta levy (DVD/USB) tietokoneeseen ja käynnistä uudelleen.

2. Käynnistä asennuslevyltä.

3. Valitse Korjaa tietokone.

4. Valitse Troubleshoot (Vianmääritys).

5. Valitse Lisäasetukset.

6. Valitse valikosta Komentokehote:

1. Kirjoita ja suorita komento:

diskpart
    2. Kirjoita ja suorita komento:

sel disk 0
    3. Kirjoita ja suorita komento:

list vol
  1. Varmista, että EFI-osio (EPS - EFI System Partition) käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, ja määritä sille asemakirjain (valitse kirjain, joka ei ole vielä käytössä):

1. Kirjoita ja suorita komento:

sel vol
    2. Kirjoita ja suorita komento:

assign letter=:
    3. Kirjoita ja suorita komento:

exit
  1. Käynnistystietueen korjaaminen:

1. Kirjoita ja suorita komento:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Kirjoita ja suorita komento:

bootrec /FixBoot

Jos asennuslevy ei ole käytettävissä:

1. Käynnistä tietokone uudelleen

2. Paina <F8>-näppäintä toistuvasti, kun tietokone on käynnistynyt, mutta ennen kuin Windows-käynnistysnäyttö avautuu.

Huomioi, että yksi kerta ei välttämättä riitä. Tämän vaihtoehdon ajoitusta on lyhennetty merkittävästi Windows 7:stä.

3. Valitse valikosta Korjaa tietokone.

4. Valitse Vianmääritys-näytön Lisäasetukset-välilehdessä Komentokehote:

1. Kirjoita ja suorita komento:

diskpart
    2. Kirjoita ja suorita komento:

sel disk 0
    3. Kirjoita ja suorita komento:

list vol
  1. Varmista, että EFI-osio (EPS) käyttää FAT32-tiedostojärjestelmää, ja määritä sille asemakirjain (valitse kirjain, joka ei ole vielä käytössä):

1. Kirjoita ja suorita komento:

sel vol
    2. Kirjoita ja suorita komento:

assign letter=:
    3. Kirjoita ja suorita komento:

exit
  1. Käynnistystietueen korjaaminen:

1. Kirjoita ja suorita komento:

cd /d :\EFI\Microsoft\Boot\
    2. Kirjoita ja suorita komento:

bootrec /FixBoot

Seuraava vaihe on sama kaikissa käyttöjärjestelmissä:

1. Rakenna käynnistyksessä käytettävien määritystietojen (BCD) säilö uudelleen

2. Varmuuskopioi ensin vanha BCD seuraavalla komennolla:

ren BCD BCD.old
  3. Luo se uudelleen tällä komennolla:

bcdboot c:\Windows /l en-us /s : All
Huomautus: Jos luot käynnistysmerkintöjä liitetylle USB-muistitikulle tai muuhun ulkoiseen asemaan, lisää :-merkin ja ALL-sanan väliin /f. Muista, että korvataan sen aseman tunnuskirjaimella, josta käynnistetään. (eli C:\, D:\)

Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteys tekniseen tukeen.

Ota yhteyttä

Alkuun

Artikkelin tunnus: SLN300987

Muokattu viimeksi: 29/01/2018 16:45