Pelitehon maksimoiminen

Dell-pelikannettavat ja -pöytätietokoneet pystyvät toistamaan uskomattomat visuaaliset tehosteet, joista monet nykypäivän pelit tunnetaan. Uusien pelien näyttävyyttä ja monimutkaisuutta kehitetään kuitenkin aina vain pidemmälle, ja huipputason pelaaminen vaatii huipputason laitteistot. Jos et ole tyytyväinen uusimmille huippupeleille saamaasi suorituskykyyn, sinun kannattaa harkita päivittämistä uudempaan ja kehittyneempään malliin. Jos kuitenkin haluat jatkaa nykyisen kannettavasi tai pöytäkoneesi käyttämistä hiukan pidempään, tässä artikkelissa annetut ohjeet auttavat sinua saamaan kaiken mahdollisen tehon koneestasi.

HUOMAUTUS: Näitä ohjeita on noudatettava alla annetussa järjestyksessä.

Ohjainten päivittäminen

Pitämällä näytönohjaimen ja suorittimen ohjaimet päivitettyinä voit varmistaa, että pelikoneesi suorituskyky on aina paras mahdollinen. Lataa uusimmat ohjaimet napsauttamalla alla olevia linkkejä:

Windows-asetusten muokkaaminen

Käyttöjärjestelmässä on useita säätöjä ja asetuksia, ja vaikka ne eivät välttämättä tuo suurta muutosta pelitehoon, ne on helppo tehdä eivätkä ne maksa mitään.

• Windowsin "visuaalisten tehosteiden" poistaminen käytöstä. Nämä visuaaliset tehosteet toimivat pääosin koristeina ja niiden poistaminen käytöstä voi parantaa hiukan tietokoneesi suorituskykyä. Voit tehdä tämän noudattamalla käyttöjärjestelmääsi koskevaa ohjetta:

Windows 10

1. Kirjoita hakupalkkiin "suorituskyky" ja valitse tuloksista Säädä Windowsin ulkoasua ja suorituskykyä.
  2. Valitse Visuaaliset tehosteet -välilehdessä Paras suorituskyky. Voit myös valita Mukauta ja valita sitten tehosteet, jotka haluat poistaa käytöstä.
  3. Valitse Käytä.

Windows 8/8.1

1. Kirjoita hakupalkkiin "säädä ulkoasua", valitse Asetukset ja sen jälkeen Säädä Windowsin ulkoasua ja suorituskykyä.
  2. Valitse Visuaaliset tehosteet -välilehdessä Paras suorituskyky. Voit myös valita Mukauta ja valita sitten tehosteet, jotka haluat poistaa käytöstä.
  3. Valitse Käytä.

Windows 7

1. Napsauta Käynnistä-painiketta ja valitse Ohjauspaneeli.
  2. Kirjoita hakupalkkiin "suorituskykytiedot ja työkalut" ja valitse sitten tulosluettelosta kyseinen hakutulos.
  3. Valitse Säädä visuaalisia tehosteita.
  4. Valitse Visuaaliset tehosteet -välilehdessä Paras suorituskyky ja valitse sitten OK.
  • Vapauta muistia ja käsittelytehoa sulkemalla kaikki muut kuin pelisovellukset. Verkkoselaimet ja muut sovellukset voivat käyttää tietokoneen resursseja ja hidastaa pelaamaasi peliä. Kun suljet kaikki muut sovellukset ennen pelin aloittamista, suorituskyky paranee huomattavasti.

Windows 10 -käyttäjät, joilla on Creators-päivitys, voivat käyttää pelitilaa, joka antaa pelille ensisijaisen pääsyn järjestelmäresursseihin. Lisätietoja pelitilan aktivoimisesta tietokoneessa on Xbox-tuen artikkelissa.

Pelin sisäisten asetusten muokkaaminen

Lähes kaikissa peleissä on grafiikkaominaisuuksien valikko, jota voi käyttää itse pelin kautta. Näiden ominaisuuksien asetuksia muuttamalla voidaan saada merkittävästi parempi kuvataajuus, mutta laatu heikkenee hiukan.

Helpoin tapa optimoida pelin asetukset tietokoneessa on käyttää grafiikkasuorittimen (GPU:n eli näytönohjaimen) valmistajan tarjoamia virallisia sovelluksia. Nämä sovellukset etsivät tietokoneesta siihen asennetut pelit ja luovat kullekin pelille optimoidun asetusprofiilin tietokoneesi pelipotentiaalin perusteella. Voit aloittaa pelaamisen heti, ja suorituskyky ja laatu ovat tasapainossa.

Jos haluat muokata pelin grafiikka-asetuksia manuaalisesti, muista, että joillakin ominaisuuksilla on muita suurempi vaikutus suorituskykyyn, ja että pelien välillä voi olla eroja sen suhteen, mitä ominaisuuksia kannattaa säätää ensin. Seuraavat paljon resursseja käyttävät ominaisuudet voidaan yleensä sammuttaa tai poistaa käytöstä suorituskyvyn parantamiseksi ilman, että tällä on suurta näkyvää vaikutusta:

• varjostustehosteet
  • heijastustehosteet
  • yleisvalon varjostus
  • liike-epäterävyys
  • terävyysalue
HUOMAUTUS: NVIDIA:n ja AMD:n verkkosivustoilla saattaa myös olla optimointioppaita suosittuja pelejä varten.

Ylikellotus

Osan "ylikellotus" tarkoittaa, että osan kellotaajuutta kasvatetaan niin, että se ylittää valmistajan määritykset. Suurempi kellotaajuus tarkoittaa suurempaa määrää toimintoja sekunnissa, joten peliharrastajat ylikellottavat yleensä suorittimensa tai näytönohjaimensa, jotta he saavat hiukan enemmän tehoa irti laitteistoistaan.

Dell ei tue pelikannettavien ja -pöytäkoneiden ylikellotusta, koska tämä voi vahingoittaa osia. Jotkin Alienware-mallit voidaan tilata Delliltä "tehdasylikellotettuina". Näissä tietokoneissa on valmiina Dellin hyväksymät ylikellotusprofiilit, jotka voi aktivoida noudattamalla Alienware Overclocking -artikkelissa olevia ohjeita.

Osien päivittäminen

Jos olet kokeillut yllä annettuja vaihtoehtoja ja olet edelleen tyytymätön pelikokemukseen, sinun voi olla tarvetta päivittää uudempiin ja tehokkaampiin osiin. Päivittäminen on tehokkain keino parantaa suorituskykyä, mutta se on myös kallein vaihtoehto, ja saattaa olla vaihtoehdoista monimutkaisin.

Ennen päivitystä

Suojaa Dell-pelitietokoneesi arvo suorittamalla seuraavat varotoimet ennen kuin aloitat tietokoneen osien päivittämisen.

Takuun rajoitukset

Dell-pelitietokone ja Dellin sivustosta ostetut osat kuuluvat rajoitetun takuun piiriin. Jos päivität tietokoneesi Delliltä hankitulla osalla, se kuuluu tietokoneen alkuperäisen takuun piiriin. Jos kuitenkin ostat osan kolmannelta osapuolelta, se kuuluu osan valmistajan takuun piiriin. Vaikka tietokoneen päivittäminen ei poista Dellin takuuta, ota huomioon seuraavat rajoitukset:

• Tietokoneesi vianmäärityksen yhteydessä Dellin teknikot pyytävät sinua todennäköisesti ensin poistamaan mahdolliset kolmannen osapuolen osat.
  • Jos lähetät tietokoneen Dellille korjauksia varten, sinun on ensin korvattava kolmannen osapuolen osa alkuperäisellä Dellin osalla.
  • Jos vahingoitat tietokonettasi, kun asennat siihen kolmannen osapuolen osan, tietokoneen alkuperäinen takuu ei kata korjauksia.

Sähköstaattisen purkauksen estäminen

Tietokoneen päivittäminen edellyttää tietokoneen avaamista ja sen sisäosien koskettamista. Ilman asianmukaisia varotoimia seurauksena voi olla staattisen sähkön purkaus, joka voi vahingoittaa tietokonetta ja sinua itseäsi. Katso video staattisen sähkön aiheuttamien vikojen välttämisestä, jotta opit maadoittamaan itsesi ja tietokoneesi ennen tietokoneen avaamista. (Video on englanninkielinen, mutta tekstitys on saatavilla useilla kielillä.)

Osien yhteensopivuus

Ennen kuin tilaat uuden osan tietokonettasi varten, varmista, että se toimii nykyisen järjestelmäsi kanssa. Voit selvittää tietokoneesi jo sisältämät osat siirtymällä tietokoneesi tuotetukisivulle ja etsimällä oikean asiakirjan Käyttöoppaat-välilehdestä. Saat joidenkin osien tekniset tiedot myös tietokonettasi koskevalla Dellin verkkokauppasivulla olevasta tuotekuvauksesta.

Kun olet löytänyt tiedot, kirjaa ylös näytönohjain-, tallennustila- ja muistiluokkien tiedot. Voit käyttää tietoja, kun etsit sopivia päivityksiä.

HUOMAUTUS: Joissakin maissa asuvat käyttäjät voivat käyttää tietokonettaan koskevan tuotetukisivun Osat ja oheislaitteet -välilehteä. Tässä välilehdessä on suorat linkit päivityksiin, joiden taataan toimivan järjestelmäsi kanssa.

Näytönohjaimen päivittäminen

Nykyaikaiset pelit vaativat näytönohjaimelta paljon, joten tämän osan päivittäminen tuo yleensä suurimman muutoksen pelitehoon. Näytönohjaimen päivittäminen on kuitenkin myös kallein vaihtoehto, ja se koskee vain pöytäkoneita. Kannettavien omistajat eivät voi päivittää näytönohjaintaan, mutta joissakin Alienware-malleissa voi olla mahdollista käyttää Alienware Graphics Amplifieria. Saat lisätietoja Alienware Graphics Amplifierista Dellin verkkokaupan tuotesivulta.

HUOMAUTUS: Vaikka Alienware Alpha -mallit on lueteltu pöytäkonejärjestelmissä, niiden näytönohjaimia ei voi poistaa eikä päivittää.

Katso tarkat ohjeet näytönohjaimen vaihtamiseen alla olevista artikkeleista:

Näytönohjaimen lisääminen (SLI/Crossfire)

Jos tietokoneessasi on jo uusin ja paras näytönohjain – tai jos et ole vielä valmis ostamaan uusinta ja parasta näytönohjainta – toisen näytönohjaimen lisääminen järjestelmään on hyvä keino viedä pelaaminen uudelle tasolle. Se on juuri näin yksinkertaista, eli "enemmän näytönohjaimia = enemmän pelitehoa", vaikka useampia näytönohjaimia sisältävän järjestelmän määrittäminen oli aiemmin kokeellinen tekniikka, jota käyttivät vain innokkaimmat peliharrastajat. Nykyisin NVIDIA:n ja AMD:n viralliset ohjelmistot tekevät useiden näytönohjaimien käyttämisestä melko helppoa.

Kiintolevyn päivittäminen

Kyllästyttääkö latausnäyttöjen tuijottaminen? SSD-asemat ovat moninkertaisesti nopeampia kuin perinteiset pyörivät kiintolevyt, joten sinun ei tarvitse yleensä odottaa pelin latautumista muutamaa sekuntia pidempään. Lisäbonuksena kaikki SSD-levylle asennettu nopeutuu huomattavasti, myös Windows-käyttöjärjestelmä. Tämä on hyvä keino saada vanha ja hidas tietokone tuntumaan paremmalta kuin uusi!

Kiintolevyn päivittäminen on vaihtoehto, jota voivat käyttää sekä kannettavan tietokoneen että pöytäkoneen omistajat. Katso tarkat ohjeet alla olevista oppaista.

Muistin päivittäminen

Peleissä on usein vähimmäisvaatimus ja suositeltu määritys RAM-muistia varten. Kun RAM-muistin vähimmäisvaatimus täyttyy, peliä voi käyttää, mutta RAM-muistin suositeltu määrä tarjoaa paremman pelikokemuksen. Suosituksen noudattaminen voi edellyttää RAM-muistin lisäämistä kannettavaan tai pöytäkoneeseen, mutta RAM-päivityksen ansiosta tietokoneella voi myös suorittaa useampia ohjelmia samanaikaisesti. Se on siis hyvä sijoitus.

Kun lisäät tietokoneeseen RAM-muistia, on tärkeää ottaa huomioon kaksi asiaa:

• RAM-muistin tuettu enimmäismäärä. Tietokone pystyy tunnistamaan vain tietyn gigatavumäärän RAM-muistia. Rajoitus on ilmoitettu Dellin verkkokaupan tuotesivulla ja oppaassa.
  • Yhteensopivuus. Jos uusi RAM-muisti ei ole yhteensopiva tietokoneesi kanssa, voi olla, että et pysty käyttämään tietokonettasi lainkaan. Valitse tietokoneesi tuotetukisivulla Osat ja oheislaitteet ja valitse sitten Muistipäivitykset, jotta näet yhteensopivien RAM-päivitysten luettelon.

Saat Alienware-tietokoneen RAM-muistin päivitysohjeet siirtymällä Alienware-tietokoneen osien asentaminen ja vaihtaminen -artikkeliin, valitsemalla luettelosta Alienware-mallisi ja valitsemalla Muisti.

Jos kyseessä on Inspiron-malli, Memory Buying Guide (vain englanniksi) on hyvä resurssi sen selvittämiseen, miksi ja miten pöytäkoneen tai kannettavan tietokoneen RAM-muisti kannattaa päivittää. Katso kohdasta How do you install memory? Inspiron-pöytäkoneita ja -kannettavia koskevat ohjeet.

Pikavinkkisisältöä julkaisee itse Dellin teknisen tuen henkilökunta, joka ratkaisee ongelmia päivittäin. Nopean julkaisutahdin mahdollistamiseksi pikavinkit saattavat sisältää ainoastaan osittaisia ratkaisuja tai kiertoteitä, jotka ovat vielä kehitteillä tai joihin tarvitaan vielä lisäperusteita, jotta niitä voidaan pitää ongelman ratkaisuina. Siten Dell ei ole tarkistanut, arvioinut eikä hyväksynyt pikavinkkejä, joten niitä kannattaa käyttää varoen. Dell ei vastaa mistään menetyksistä, mukaan lukien asiakkaiden tietojen, voittojen tai tuottojen menetykset, jotka johtuvat pikavinkkien sisältämien ohjeiden noudattamisesta.

Artikkelin tunnus: SLN306723

Muokattu viimeksi: 25/04/2018 04:29