Tietokone ei käynnisty Microsoft Windows 7:ään

Sisällysluettelo:

1. Käyttöjärjestelmä
  2. Varmista, että tietokone suorittaa alkukäynnistyksen (POST) loppuun
  3. Irrota kaikki ulkoiset laitteet
  4. Tarkkaile tiettyjä virheilmoituksia
  5. Palauta BIOS-oletusarvot
  6. Käynnistä kiintolevyltä kerran suoritettavan käynnistysvalikon avulla
  7. Suorita tietokoneen diagnostiikka
  8. Käynnistä tietokone vikasietotilaan
  9. Käynnistä viimeisin toimiva kokoonpano
  10. Tarkista viimeisimmät muutokset
  11. Palauta keskeiset Windows-tiedostot käynnistyksen korjauksella
  12. Palauta aiempi tila Järjestelmän palauttaminen -toiminnolla
  13. Selvitä ohjelmiston ongelma käynnistämällä käyttöjärjestelmä puhtaasti
  14. Virusten ja haittaohjelmien vianmääritys
  15. Palauta käyttöjärjestelmän tehdasasetukset

Tässä artikkelissa on tietoja aiheesta Tietokone ei käynnisty Microsoft Windows 7:ään

1. Käyttöjärjestelmä

Tämä artikkeli koskee Microsoft Windows 7 -käyttöjärjestelmää.
Vaihda käyttöjärjestelmää napsauttamalla alla.

Alkuun

2. Varmista, että tietokone suorittaa alkukäynnistyksen (POST) loppuun

Monissa tapauksissa tietokone ei luovuta ohjausta käyttöjärjestelmälle. Jos käynnistät tietokoneen ja näet Dell-logonäytön ja sen alaosassa palkin, joka täyttyy kokonaan ja katoaa, tietokone on suorittanut POST-toiminnon onnistuneesti.

Valitse tämä, jos tietokone ei suorita POST-toimintoa

Napsauta tätä, jos kiintolevyä ei tunnisteta.

Alkuun

3. Irrota kaikki ulkoiset laitteet

Jokin laite saattaa häiritä Windowsin normaalia käynnistystä. Irrota tietokoneesta kaikki laitteet, kuten

• tulostimet
  • skannerit
  • muistikortinlukijat
  • pienlaitteiden telakat (kuten iPod, PDA, MP3-soitin)
  • digitaalikamerat ja videotallentimet
  • USB-muistilaitteet
  • CD- tai DVD-levyt kaikista optisista asemista.

Jätä liitetyiksi ainoastaan näyttö, hiiri ja näppäimistö, jos kyseessä on pöytätietokone.

Alkuun

4. Tarkkaile tiettyjä virheilmoituksia

Dellillä on tietoa tietyistä käynnistyksessä tapahtuvista virheilmoituksista. Seuraavista linkeistä saat lisätietoja:

Jos virheilmoitus ei näy edellä luettelossa, etsi lisäratkaisuja internetistä.
Valitse haluamasi hakukone alla ja kuvaa ongelmaa hakukentässä.

Dell-haku   Microsoft-haku   Google-haku   Bing-haku

Alkuun

5. Palauta BIOS-oletusarvot

Jos tietokone on määritetty yrittämään käynnistää ensin toisesta laitteesta, se voi estää käynnistyksen Windowsiin. Palauta tietokoneen BIOS-oletusasetukset seuraavasti:

1. Käynnistä tietokone uudelleen.
  2. Kun tietokone käynnistyy uudelleen Dell-logonäyttöön, paina F2-näppäintä toistuvasti, kunnes näytön oikeassa yläkulmassa näkyy teksti Entering Setup.
  3. Joissakin BIOS-versioissa oletusasetukset ladataan painamalla näytön alareunassa mainittua näppäintä. Esimerkiksi Inspiron N5110 -mallissa painetaan F9-näppäintä.
  4. Sulje BIOS painamalla ESC-näppäintä ja tallenna muutokset valitsemalla Save and Exit.

Huomautus: Jos BIOS-oletusasetusten palautus ei ratkaise ongelmaa, voit myös kokeilla päivittää BIOSin uusimpaan versioon ja yrittää ratkaista tietokoneen tai tabletin BIOSiin liittyvät ongelmat. Lisätietoja BIOSin päivityksestä ja varhennuksesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Mikä BIOS on ja miten uusin BIOS ladataan ja asennetaan?.

Huomautus: BIOS saattaa vioittua, jos BIOS-päivitys tai -varhennus ei onnistu tai se keskeytyy.
Vioittunut BIOS on yksi mahdollinen syy ongelmaan, jonka vuoksi tietokone ei tee POST-testausta tai joissakin tapauksissa ei käynnisty käyttöjärjestelmään.
Jos Dell-tietokone tai -tabletti tukee BIOSin palautusta, voit palauttaa vioittuneen BIOSin käyttämällä Dell-tietokonetta tai -tablettia koskevaa BIOSin palautustapaa. Lisätietoja on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-tietokoneen tai -tabletin BIOS-palautusvaihtoehdot.

Alkuun

6. Käynnistä kiintolevyltä kerran suoritettavan käynnistysvalikon avulla

Käynnistä tietokone uudelleen ja painele Dell-logo-näytössä -näppäintä, jotta kerran suoritettava käynnistysvalikko avautuu. Valitse Boot from Hard Drive ja paina Enter-näppäintä.

7. Suorita tietokoneen diagnostiikka

Voit suorittaa PSA-diagnostiikan käynnistämällä tietokoneen ja painelemalla F12-näppäintä Dell-logonäytössä. Kerran suoritettava käynnistysvalikko avautuu. Aloita tietokoneen laitteiston diagnostiikka valitsemalla Diagnostics.

Testi kestää noin 5 minuuttia.

Jos PSA-diagnostiikka näyttää virheen, katso lisätietoja Dell-laitteiston diagnostiikkasivulta:

Avaa diagnostiikkavirheiden vianmääritys napsauttamalla tätä

Tarkista tietokoneen mahdolliset laitteisto-ongelmat tekemällä Dell Online Diagnostics -vianmääritys.

Huomautus: Dell Latitude -kannettavan voi yrittää palauttaa pakotetulla ePSA-diagnostiikalla. Lisätietoja on Dellin tietämyskannan artikkelissa Järjestelmän palauttaminen POST- tai käynnistysvirheen jälkeen pakotetun ePSA-diagnostiikan avulla.

Alkuun

8. Käynnistä tietokone vikasietotilaan

1. Käynnistä tietokone.
  2. Napauta näppäimistön F8-näppäintä heti, kun Dell-logonäyttö on kadonnut, kunnes Windowsin Lisäasetukset-valikko tulee näyttöön. (Jos Windowsin Lisäasetukset-valikko ei avaudu, käynnistä tietokone uudelleen ja yritä uudelleen.)
  3. Valitse vikasietotila ja paina Enter-näppäintä.
  4. Kirjaudu sisään järjestelmänhallinnan tunnuksin tai käyttäjänä, jolla on järjestelmänhallinnan käyttöoikeudet.

Jos tietokone ei käynnisty vikasietotilaan, tee vianmääritys valitsemalla jokin seuraavista vaihtoehdoista. Jatka sen jälkeen vaiheesta 5.

Alkuun

9. Yritä käynnistää viimeisimpään toimivaan kokoonpanoon

Viimeisimmässä toimivassa kokoonpanossa voit ottaa uudelleen käyttöön asetukset, joita tietokone käytti viimeksi, kun se käynnistyi Windowsiin. Voit palauttaa viimeisimmän toimivan kokoonpanon seuraavasti.

1. Käynnistä järjestelmä.
  2. Paina -näppäintä, kun näyttöön tulee teksti For troubleshooting and advanced startup options for Windows, press F8.
  3. Valitse Last Known-Good Configuration (Viimeisin toimiva kokoonpano)

10. Tarkista viimeisimmät muutokset

Jos käynnistäminen vikasietotilaan onnistuu, tarkista onko tietokoneeseen asennettu hiljattain uusia ohjelmistoja tai laitteita. Jos on, poista ohjelmien tai laitteiden asennus tietokoneesta.

Alkuun

11. Palauta keskeiset Windows-tiedostot käynnistyksen korjauksella

Käynnistyksen korjaus on Windows 7:n palautustyökalu, jolla voidaan korjata tiettyjä ongelmia, kuten puuttuvia tai vioittuneita järjestelmätiedostoja, jotka saattavat estää Windowsin käynnistymisen oikein. Kun suoritat Käynnistyksen korjaus -toiminnon, se etsii tietokoneesta ongelmaa ja yrittää korjata sen, jotta tietokone käynnistyy normaalisti.

Saat lisätietoja Windowsin keskeisten tiedostojen palauttamisesta käynnistyksen korjaustoiminnolla seuraavasta linkistä:

Windowsin Käynnistyksen korjaus -toiminnon suorittaminen

Alkuun

12. Palauta aiempi tila Järjestelmän palauttaminen -toiminnolla

Napsauttamalla tätä voit katsoa videon Järjestelmän palauttaminen -toiminnon käyttämisestä Windowsin palautusympäristössä (WinRE). (Huomautus: vain englanniksi)

Huomautus: jos Windowsin Lisäasetukset -valikko ei avaudu, käynnistä tietokone uudelleen ja yritä uudelleen.

Huomautus: Kokeile palautusta uusimmasta palautuspisteestä. Jos se ei korjaa ongelmaa, valitse seuraava palautuspiste, kunnes löydät pisteen, joka ratkaisee ongelman. Valitun palautuspisteen jälkeen asennetut ohjelmistot on asennettava uudelleen.
  1. Käynnistä tietokone uudelleen.
  2. Painele -näppäintä käynnistyksen aikana, kunnes Windowsin Lisäasetukset -valikko avautuu.
  3. Paina , kunnes Korjaa tietokone näkyy korostettuna, ja paina -näppäintä.
  4. Valitse kieli Järjestelmän palautusasetukset -ikkunassa ja valitse Seuraava.
  5. Kirjaudu käyttäjänä, jolla on järjestelmänvalvojan oikeudet, ja valitse OK.
  6. Valitse Valitse palautustyökalu -valikosta Järjestelmän palauttaminen.
  7. Valitse Järjestelmän palauttaminen -ikkunassa Seuraava.
  8. Valitse Näytä viittä päivää vanhemmat palautuspisteet -valintaruutu ja saat luettelon palautuspisteistä.
  9. Valitse palautuspiste.
  10. Valitse Seuraava ja Valmis.
  11. Valitse vahvistusikkunassa Kyllä.
  12. Kun järjestelmän palauttaminen on valmis, valitse Käynnistä uudelleen.
  13. Jos palautuksen aikana näkyviin tulee virheilmoituksia, korjaa virhe noudattamalla näytön ohjeita.

Alkuun

13. Selvitä ohjelmiston ongelma käynnistämällä käyttöjärjestelmä puhtaasti

Jokin ohjelma tai sovellus saattaa häiritä Windowsin normaalia käynnistystä. Microsoft on luonut yksityiskohtaisen prosessin, jolla voidaan selvittää, mikä käynnistyvä ohjelma estää Windowsin käynnistymisen normaalisti. Aloita vianmääritys valitsemalla seuraava linkki:

Ongelman vianmääritys tekemällä puhdas käynnistys Windows Vistassa tai Windows 7:ssä

Alkuun

14. Virusten ja haittaohjelmien vianmääritys

Tietokoneessa voi olla virus tai muu haittaohjelma. Dell suosittelee, että suojaat tietokoneen hyökkäyksiltä pitämällä virustorjuntaohjelmiston ajan tasalla.

Katso virusten ja haittaohjelmien poisto-oppaamme

Alkuun

15. Palauta käyttöjärjestelmän tehdasasetukset

Jos puhtaan käynnistyksen vianmääritys ei selvitä ongelmaa, tietokoneen tehdasasetukset on ehkä palautettava. Voit palauttaa tietokoneen käyttöjärjestelmän ja ohjelmistot alkuperäiseen tilaan seuraavasta linkistä:

Dell-tietokoneen Windows 7 -käyttöjärjestelmän palauttaminen, tehdasasetusten palauttaminen tai uudelleenasennus

Alkuun

Artikkelin tunnus: SLN128763

Muokattu viimeksi: 16/08/2018 03:53