Windows 8- ja Windows 8.1 -STOP-virheen (sininen virhenäyttö) vianmääritys

Tämä artikkeli koskee Microsoft Windows 8 -käyttöjärjestelmää.
Vaihda käyttöjärjestelmää napsauttamalla alla.

Sisällysluettelo:

1. Mitä sininen virhenäyttö tarkoittaa?
  2. Tarkista ongelmat ja ratkaisut Toimintokeskuksesta
  3. Tee verkkodiagnostiikka
  4. Yleisten sinisen virhenäytön virheilmoitusten vianmääritys
    1. UNMOUNTABLE BOOT VOLUME ja INACCESSIBLE BOOT DEVICE
    2. NTFS FILE SYSTEM
    3. SYSTEM THREAD EXEPTION NOT HANDLED ja KERNEL MODE EXCEPTION NOT HANDLED
    4. PAGE FAULT IN NON PAGED AREA
    5. DRIVER IRQL NOT LESS THAN OR EQUAL TO
    6. THREAD STUCK IN DEVICE DRIVER

Mitä sininen virhenäyttö tarkoittaa?

Tietyissä tilanteissa Windows pysähtyy ja näyttää vianmääritystietoja valkoisena tekstinä sinisellä taustalla. Termi sininen virhenäyttö tai "sininen kuolemanruutu" (BSOD, Blue Screen of Death) tulee näytön ulkoasusta. Windows 8:ssa sininen virhenäyttö on muuttunut merkittävästi aiemmasta. Nyt siinä näkyy ASCII-muotoinen kuva surullisista kasvoista, teksti Your PC ran into a problem that it couldn't handle, and now it needs to restart. ja virheen tyyppi. Tutut OxXXXXXXXX-muotoiset virhekoodit on poistettu.
Sininen virhenäyttö ilmenee, kun:
  • Windows havaitsee virheen, josta se ei voi palautua menettämättä tietoja
  • Windows havaitsee, että käyttöjärjestelmän kriittiset tiedot ovat vioittuneet
  • Windows havaitsee, että laitteistossa on vika, josta ei voi palautua
  • Näkyvä teksti on muuttunut vuosien kuluessa. Windows NT 4.0:ssä tekstiä oli näytössä todella paljon, mutta uudemmissa Windows-versioissa sitä on suhteellisen niukasti. (Kuva 1)

:(
Your PC ran into a problem that it couldn't handle, and now it needs to restart.

Voit hakea virhettä verkosta: KERNEL DATA INPAGE ERROR

Kuva 1: Esimerkki sinisestä virhenäytöstä

Vaihe 1: Tarkista ongelmat ja ratkaisut Toimintokeskuksesta

Windows 8 -kaatumisvirheet kootaan Toimintokeskukseen ja niitä verrataan verkossa saatavilla oleviin muihin kaatumistietoihin. Voit avata Toimintokeskuksen seuraavasti:
  1. Kirjoita Käynnistä-näytössä "Problem Reports and Solutions" ja valitse Näytä kaikki ongelmaraportit. Näyttöön tulee luettelo tietokoneessa ilmenneistä virheistä ja niiden ratkaisuista, kuten ohjainten päivittäminen, BIOSin päivittäminen ja ohjelmistopäivitysten tarkistaminen.
  2. Vaihtoehtoiset ohjeet:
    1. Avaa Oikopolut-palkki pyyhkäisemällä sisäänpäin näytön oikeasta reunasta (jos käytät hiirtä, avaa Oikopolut-palkki viemällä hiiriosoitin näytön oikeaan yläkulmaan ja siirtämällä osoitinta alaspäin) ja valitse Asetukset. Vaihtoehtoisesti voit siirtyä suoraan asetusoikopolukuun näppäinyhdistelmällä Windows + I.
    2. Valitse Ohjauspaneeli.
    3. Valitse Järjestelmä ja ylläpito.
    4. Valitse Ongelmien raportit ja ratkaisut.

Vaihe 2: Tee verkkodiagnostiikka

Dell on kehittänyt verkkodiagnostiikkatyökaluja, jotka tunnistavat tietokoneen laitteiston tai kokoonpanon ongelmat, jotka saattavat aiheuttaa ongelman. Siirry Dell Online Diagnostics -sivulle katsomaan lisätiedot ja tarkistamaan tietokone.

Vaihe 3: Yleisten sinisen virhenäytön ilmoitusten vianmääritys

UNMOUNTABLE BOOT VOLUME

INACCESSIBLE BOOT DEVICE

Näillä kahdella virheellä on samanlainen syy, ja samat vianmääritysmenetelmät sopivat kumpaankin. Nämä pysäytyskoodit tapahtuvat aina käynnistysvaiheessa. Kun jompikumpi näistä pysäytyskoodeista tulee näyttöön, on tapahtunut seuraavaa:

1 Järjestelmä on suorittanut POST-testin.

2 Järjestelmä on ladannut NTLDR:n ja siirtänyt käynnistysprosessin hallinnan NTOSKRNL:lle (ytimelle).

3 NTOSKRNL on sekaisin. Joko se ei pysty löytämään jotain osaansa tai se ei pysty lukemaan tiedostojärjestelmää paikassa, missä se uskoo sen olevan tallennettuna.
Tämän virheen vianetsinnässä pyritään saamaan selville, miksi Windowsin ydin on sekaisin ja korjaamaan tilanne.
Tarkista:

• SATA-ohjainmääritykset järjestelmän BIOSissa Jos SATA-ohjain siirtyy ATA-tilasta AHCI-tilaan (tai päinvastoin), Windows ei pysty viestimään SATA-ohjaimen kanssa, sillä eri tilat edellyttävät eri asemia. Muuta SATA-ohjaimen tilaa BIOSissa.
  • RAID-asetukset Saat tämän virheilmoituksen, jos olet kokeillut erilaisia RAID-ohjainasetuksia. Muuta RAID-asetukset takaisin Autodetect-tilaan (tavallisesti oikein).
  • Väärin tai huonosti kiinnitetyt kaapelit Kokeile liittää aseman ja sen ohjaimen datakaapelit uudelleen molemmista päistä.
  • Kiintolevyn toimintahäiriö Suorita kiintolevyn sisäänrakennettu vianmääritysohjelma. Muista: Code 7 merkitsee korjattavissa olevaa tietojen vioittumista, ei kiintolevyn vikaa.
  • Tiedostojärjestelmän vioittuminen Käynnistä palautuskonsoli Windowsin asennuslevyltä ja suorita chkdsk /f /r.
  • Virheellisesti määritetty BOOT.INI (Windows Vista). Jos olet vahingossa poistanut boot.ini-tiedoston tai muutellut sitä, voit saada pysäytyskoodin 0x7B käynnistyksen aikana. Käynnistä palautuskonsoli Windowsin asennuslevyltä ja suorita BOOTCFG /REBUILD

NTFS_FILE_SYSTEM

Tämä pysäytyskoodi ilmaisee, että NTFS-tiedostojärjestelmäohjaimessa on tilanne, jota ohjain ei pysty käsittelemään. Tämä johtuu lähes aina kolmesta syystä:
  • Levyn tiedot ovat vioittuneet
  • Muistin tiedot ovat vioittuneet
  • Järjestelmän muisti on täysin lopussa (näin tyypillisesti käy vain erittäin kuormitetuille palvelimille)

Tarkista:

1 Kytke muisti ja kaikki levyn datakaapelit takaisin paikalleen, jotta väärin tai huonosti kiinnitetystä laitteistosta aiheutuvat tietojen vioittumisongelmat poistetaan.

2 Suorita täydellinen muistin ja kiintolevyjen vianmääritys. Pikatestaus ei tässä ole tarpeeksi. Vianmääritys on suoritettava koko järjestelmälle.

3 Jos vianmääritys onnistuu, suorita tiedostojärjestelmän täydellinen tarkistus palautuskonsolista (chkdsk /f /r), jotta löydät ja voit korjata mahdollisesti vioittuneet tiedot.

4 Jos mikään edellä esitetyistä ei ratkaise ongelmaa, asenna Windows uudelleen.

5 Jos se ei korjaa tilannetta, vaihda kiintolevy.

SYSTEM THREAD EXEPTION NOT HANDLED

KERNEL MODE EXCEPTION NOT HANDLED

Nämä virheet ilmaisevat, että ytimessä suoritettavassa ohjelmassa esiintyi yllättävä tilanne, josta ohjelma ei pystynyt palautumaan. Niiden vianmääritys- ja ratkaisuvaiheet ovat samat, ja virheen syyn selvittämiseen tarvitaan todennäköisesti Windowsin Virheenkorjausta.
Tarkista:
  • Jos sinisen virhenäytön ilmoituksessa mainitaan ohjain tai kirjastotiedosto, selvitä minkä ohjaimen tai sovelluksen osa kyseinen tiedosto on ja päivitä se tai poista se käytöstä.
  • Päivitä järjestelmän BIOS uusimpaan saatavilla olevaan versioon.
  • Poista hiljattain asennetut ohjelmat ja palauta hiljattain asennetut ohjaimet aiempiin.
  • Suorita tietokoneen muistin vianmääritys.

PAGE FAULT IN NON PAGED AREA

Tämä pysäytyskoodi tarkoittaa, että järjestelmä koetti käyttää olematonta muistin osaa, mikä lähes aina johtuu seuraavista:
  • Ohjain yrittää käyttää muistin sivua, jota ei ole
  • Järjestelmäpalvelu (esim. virustarkistus) epäonnistui poikkeuksellisella tavalla
  • Viallinen tai väärin asennettu muisti
  • Kiintolevyn tiedot vioittuneet

Selvitä näiden virheiden tarkka syy Windowsin Virheenkorjauksen avulla.
Tarkista:

1 Jos sinisen virhenäytön ilmoituksessa mainitaan ohjain tai kirjastotiedosto, selvitä minkä ohjaimen tai sovelluksen osa kyseinen tiedosto on ja päivitä se uusimpaan versioon tai poista ohjaimen tai ohjelman asennus.

2 Jos virhe tapahtuu käynnistyksen aikana, yritä käynnistää viimeisimpään toimivaan kokoonpanoon.

3 Jos virhe ilmeni ohjelman tai ohjaimen asennuksen jälkeen, poista kyseisen ohjelman tai ohjaimen asennus.

4 Suorita täydellinen kiintolevyn ja muistin vianmääritys sen jälkeen, kun muisti ja kiintolevyn datakaapelit on kytketty paikalleen.

DRIVER IRQL NOT LESS THAN OR EQUAL TO

Tämä pysäytyskoodi ilmaisee, että ohjain koetti käyttää tiettyä muistin aluetta vaikka sen ei kuuluisi, eli ohjaimessa itsessään on vika. Vianetsinnän tarkoitus on paikallistaa kyseinen ohjain ja joko poistaa se käytöstä tai vaihtaa se. Suorita virheen vianmääritys Windowsin Virheenkorjauksella.
Ilman Virheenkorjausta vaihtoehtona on ainoastaan asennuksen poisto / päivitys / palautus ohjaimeen, joka sisältää sinisen virhenäytön ilmoituksessa mainitun virheen.

THREAD STUCK IN DEVICE DRIVER

Tämä sininen virhenäyttö ilmaisee, että laitteen ohjain (lähes aina näytönohjain) on juuttunut odottamaan jotain tapahtuvaksi (tavallisesti laitteiston toimintaa). Useimmat käyttäjät ovat todennäköisesti nähneet tähän siniseen virhenäyttöön liittyvän nv4_disp.sys:n.
Tarkista:

1 Varmista, että näytönohjaimet on päivitetty uusimpaan Dell-versioon.

2 Järjestelmän BIOS on kokonaan päivitetty.

3 Jos sekä näytönohjain että järjestelmän BIOS on päivitetty, tiedustele valmistajalta uusia ohjainpäivityksiä.

4 Jos muu ei auta, vaihda näytönohjain.

Windowsin asentaminen uudelleen ei todennäköisesti estä virhettä toistumasta.

Artikkelin tunnus: SLN129813

Muokattu viimeksi: 29/07/2015 01:03