Dell-tietokoneen yleiset ylläpitotoimenpiteet

Tietokoneen yleiset ylläpito-ohjeet

Muiden liikkuvia osia sisältävien koneiden tapaan useimmat tietokoneetkin vaativat yleisiä ylläpitotoimenpiteitä, jotta niiden suorituskyky pysyy optimaalisena. Tietokoneen käyttöympäristön mukaan voi olla tarpeen puhdistaa kone säännöllisesti. Se estää ylikuumenemisen aiheuttamat järjestelmäviat.

On suositeltavaa pitää tietokoneita puhtaassa ympäristössä, jossa ei ole pölyä tai muita epäpuhtauksia, jotka voivat tukkia tietokoneen tuuletuksen. Kuumuus on järjestelmän suurin uhka. Useimmissa tietokoneissa on jäähdytysjärjestelmiä (aktiivisia tai passiivisia), jotka suojaavat järjestelmäkomponentteja poistamalla lämpöä. Keskusyksikkö (CPU) ja grafiikkasuoritin (GPU) ovat kaksi eniten lämpöä tuottavaa komponenttia. Muita lämpöä tuottavia laitteita ovat virtalähde (PSU) ja kiintolevyasemat (HDD). (Kuvat 1 ja 2)

(Kuva 1)

(Kuva 2)

Tietokonetta suositellaan käytettäväksi paikassa, jonka lämpötila on 0–35 °C ja ilmankosteus enintään 40 %.

Tarkista järjestelmä säännöllisesti ja puhdista se tarvittaessa.

Pölyisessä tehtaassa käytettävät tietokoneet voi olla tarpeen puhdistaa muutaman viikon välein, kun pölyttömässä ympäristössä käytettävät koneet voivat tarvita vain vuotuisen tarkistuksen.

Jos käytät kannettavaa tietokonetta huovan, tyynyn tai muun kankaisen alustan päällä, tuulettimen ristikko saattaa peittyä. Tämä voi aiheuttaa tietokoneen ylikuumenemisen ja pysyviä vahinkoja. (Kuva 3)

Kuva 3

On suositeltavaa käyttää kannettavaa tietokonetta kovalla, tasaisella alustalla, ei kankaan päällä. Se parantaa ilman virtausta ja poistaa lämpöä järjestelmän alta ja sisältä.

Ylläpitotoimet

Puhdista järjestelmä tarvittaessa. Järjestelmän puhdistustarpeen voi havaita muutamista tekijöistä.

Järjestelmän puhdistamisessa tarvittavia työkaluja

Kun olet valmis puhdistamaan tietokoneen, katkaise siitä virta ja irrota virtajohto. Jos puhdistat kannettavaa tietokonetta, irrota myös akku. Kun olet irrottanut kaikki virtalähteet, paina virtapainiketta vähintään 15 sekunnin ajan (tämä purkaa kaiken virran tietokoneen kondensaattoreista ja vähentää mahdollisuutta, että staattinen sähkö vahingoittaa järjestelmäkomponentteja).

Muistutus: imurointi aiheuttaa staattista sähköä ja voi vahingoittaa herkkiä järjestelmäkomponentteja.

Käytä antistaattista hihnaa, kun irrotat työpöytä-/tornijärjestelmän kantta/sivupaneelia, jotta pääset käsiksi sisäisiin komponentteihin. Irrota mahdollinen keskusyksikön jäähdytyselementin suojus. Jos suojusta ei ole, puhdista keskusyksikön, grafiikkayksikön ja virtalähteen jäähdytyselementteihin kertynyt pöly paineilmalla. Puhdista sitten tuulettimet varovasti paineilmalla.

Muistutus: älä pyöritä tuulettimia kovalla nopeudella, koska tämä voi vahingoittaa laakereita ja aiheuttaa tuuletinvian.

Kannettavissa tietokoneissa voi olla alakansi, jonka käyttäjä voi irrottaa (lisätietoja on käyttöoppaassa osoitteessa support.dell.com). Alakannen irrottaminen helpottaa jäähdytyselementtien puhdistamista. Puhdista ilmanvaihtoaukot sekä keskusyksikön ja grafiikkayksikön jäähdytyselementit epäpuhtauksista varovasti paineilmalla.

Tietokoneita valmistettaessa asioita arvioidaan uudelleen ja kehitetään koko ajan. Tietokoneiden suorituskykyä parannetaan muun muassa päivittämällä BIOS-mikrokoodia. Nämä päivitykset muuttavat järjestelmän suorituskykyä asiakaspalautteen ja teknisten arviointien perusteella. Tarkista uusimmat BIOS-julkaisut osoitteesta support.dell.com ja päivitä järjestelmä, kun uusi versio on saatavilla.

Artikkelin tunnus: SLN290711

Muokattu viimeksi: 14/05/2018 11:45