Stappen voor het repareren van Windows-computers die niet worden geactiveerd of hervat vanuit de stand-bymodus of slaapstand, maar wel kunnen worden ingeschakeld

Stappen voor het repareren van Windows-computers die niet worden geactiveerd of hervat vanuit de stand-bymodus of slaapstand, maar wel kunnen worden ingeschakeld

Het volgende artikel bevat informatie over meerdere stappen voor het oplossen van problemen met de slaap-, stand-by- en sluimerstand op Windows-systemen die worden ingeschakeld.

Inhoudsopgave:

1. Overzicht
  2. Het BIOS en de chipsetdriver bijwerken
  3. Instellingen voor BIOS- en energiebeheeropties
  4. Videodriver bijwerken
  5. Bestand hiberfil.sys vernieuwen
  6. Windows-probleemoplosser voor energiebeheer
  7. Schone opstartprocedure uitvoeren met het hulpprogramma Microsoft Config
  8. Een nieuw gebruikersprofiel maken
  9. Systeem terugzetten
  10. Scan System File Checker
  11. Besturingssysteem opnieuw installeren

Overzicht

In dit artikel worden stappen beschreven voor het oplossen van problemen met een desktop of notebook die niet vanuit de slaapstand of stand-bymodus weer geactiveerd kan worden. Meestal is dit het gevolg van een verkeerde voedingsstatusinstelling in het BIOS en Windows, maar het kan ook een beschadigde videodriver zijn.

De volgende stappen voor probleemoplossing moeten in de volgorde van boven naar beneden worden uitgevoerd.

Opmerking: Als uw systeem vastzit in de slaapstand of stand-bymodus, moet er een harde uitschakeling plaatsvinden (op de aan/uit-knop drukken totdat het systeem wordt uitschakelt).
Alle niet-opgeslagen werk of data voordat het systeem in de slaapstand of stand-bymodus gaat, gaan mogelijk verloren in dit proces.

YouTube video: De slaapstand activeert Windows 10 niet (officiële Dell Technische Support) (3:03 – Engels).

Het BIOS en de chipsetdriver bijwerken

De eerste stap is het updaten van de BIOS- en chipsetdriver.

Waarschuwing: Schakel BitLocker uit voordat u het BIOS op systemen met actieve BitLocker gaat flashen. Als BitLocker niet wordt uitgeschakeld, herkent het systeem de BitLocker-code niet wanneer u het systeem de volgende keer opnieuw opstart. Er wordt een prompt weergegeven waarin u de herstelsleutel kunt invoeren die moet worden verwerkt, en dit gebeurt bij elke herstart.
Bitlocker uitschakelen

BIOS

1. Open een webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, enz.) en ga naar Dell.com/Support.
  2. Voer de servicetag van uw systeem in of navigeer het model of systeem dat u hebt.
  3. Klik op het tabblad Drivers en downloads.
  4. Selecteer uw Besturingssysteem in de vervolgkeuzelijst (Afbeelding 1).
  5. Selecteer BIOS in de vervolgkeuzelijst Categorie (Afbeelding 1).
  6. Klik op de meest recente versie van het BIOS (Afbeelding 1).
  7. Klik op Downloaden om met downloaden te beginnen (Afbeelding 1).
    Webpagina Dell.com/Support
    Afbeelding 1

8. Sla het bestand op uw bureaublad op.
  9. Nadat het downloaden is voltooid, kunt u op het pictogram op uw bureaublad dubbelklikken.
  10. Volg de aanwijzingen op het scherm om de installatie uit te voeren. Hiermee start u uw systeem opnieuw op en voert u een BIOS-update uit.

Chipset

1. Open een webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, enz.) en ga naar Dell.com/Support.
  2. Voer de servicetag van uw systeem in of navigeer het model of systeem dat u hebt.
  3. Klik op het tabblad Drivers en downloads.
  4. Selecteer uw Besturingssysteem in de vervolgkeuzelijst (Afbeelding 2).
  5. Selecteer Chipset in de vervolgkeuzelijst Categorie (Afbeelding 2).
  6. Klik op Intel Chipset Device (Afbeelding 2).
  7. Klik op Downloaden om met downloaden te beginnen (Afbeelding 2).
    Webpagina Dell.com/Support
    Afbeelding 2

8. Klik op Downloaden. Mogelijk wordt een waarschuwingsbericht weergegeven en krijgt u de optie om het bestand uit te voeren of op te slaan.
  9. Klik op Opslaan.
  10. Wanneer het venster Opslaan als wordt weergegeven, dient u een map toe te wijzen waarin het te downloaden bestand moet worden opgeslagen. Vervolgens klikt u op Opslaan. Het venster met de voortgang van het downloaden wordt weergegeven.
  11. Het selectievakje 'Dit dialoogvenster sluiten nadat het downloaden is voltooid' mag niet zijn ingeschakeld. Klik wanneer het downloaden is voltooid op Uitvoeren of Toestaan.
    Opmerking: Het venster Gebruikersaccountbeheer wordt mogelijk weergegeven. Als dat gebeurt, klikt u op Doorgaan.
  12. Een klein venster met de knoppen Doorgaan en Afsluiten wordt weergegeven. Klik op Doorgaan.
  13. Klik op OK in het venster Selecteer de map waarin u de bestanden wilt uitpakken.
  14. Als er een bericht verschijnt met de vraag of u een map wilt maken, klikt u op Yes (Ja). Als een bericht verschijnt met de vraag of u de map wilt overschrijven, klikt u op Ja op alles.
  15. Klik in het venster Alle bestanden zijn uitgepakt op OK.
  16. Er verschijnt een nieuw venster. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Nadat de BIOS- en chipsetdriver zijn bijgewerkt, moet het systeem worden getest om te kijken of het probleem is opgelost.
Ga verder naar de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Instellingen voor BIOS- en energiebeheeropties

De volgende instellingen moeten in het BIOS en in Windows worden gewijzigd.

Opmerking: Als u een muis en toetsenbord gebruikt, moeten deze rechtstreeks op het systeem of het dockingstation zijn aangesloten en niet op een USB-hub.

BIOS:

1. Zet de computer aan en druk op F2 in het scherm met het Dell logo om het BIOS te openen.
  2. Klik in het BIOS op het plusteken links naast Energiebeheer.
  3. Selecteer vervolgens Support USB wekken en vink het selectievakje om USB wekken in te schakelen. Klik onderaan op Toepassen (Afbeelding 3).
    Dell BIOS-scherm
    Afbeelding 3

4. De optie Block Sleep (kan ook Deep Sleep Control worden genoemd) is alleen beschikbaar op Desktops, vink het uit om deze uit te schakelen. Klik onderaan op Toepassen (Afbeelding 4).
    Dell BIOS-scherm
    Afbeelding 4

5. Verlaat het BIOS.

Opties Windows Energiebeheer:

1. Zoek en open 'Opties energiebeheer' in het menu Start.
  2. Klik op 'Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen' links in het venster (Afbeelding 5).
    Opties Windows-energiebeheer
    Afbeelding 5

3. Klik op 'Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn' (Afbeelding 6).
  4. Schakel de optie 'Snel opstarten inschakelen' in onder 'Instellingen voor afsluiten' (Afbeelding 6).
    Opties Windows-energiebeheer
    Afbeelding 6

Nadat het BIOS en de opties voor Windows-energiebeheer zijn aangepast, moet het systeem worden getest om te kijken of het probleem is opgelost.
Ga verder naar de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Videodriver bijwerken

De videodriver is het volgende item dat tijdens de probleemoplossing moet worden bijgewerkt. Sommige systemen hebben twee videodrivers die bijgewerkt moeten worden, als eerste de Intel Integrated driver. Daarna de NVIDIA of de afzonderlijke AMD-driver afhankelijk van wat er bij het systeem is meegeleverd.

Videodriver

1. Open een webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome, enz.) en ga naar Dell.com/Support.
  2. Voer de servicetag van uw systeem in of navigeer het model of systeem dat u hebt.
  3. Klik op het tabblad Drivers en downloads.
  4. Selecteer uw Besturingssysteem in de vervolgkeuzelijst (Afbeelding 7).
  5. Selecteer Video in de vervolgkeuzelijst Categorie (Afbeelding 7).
  6. Klik op Intel HD graphics (Afbeelding 7).
    Opmerking: Mogelijk moet u ook de NVIDIA- of AMD-driver downloaden. Dit hangt ervan af of een afzonderlijke videokaart met het systeem is meegeleverd.
  7. Klik op Downloaden om met downloaden te beginnen (Afbeelding 7).
    Webpagina Dell.com/Support
    Afbeelding 7

8. Klik op Downloaden. Mogelijk wordt een waarschuwingsbericht weergegeven en krijgt u de optie om het bestand uit te voeren of op te slaan.
  9. Klik op Opslaan.
  10. Wanneer het venster Opslaan als wordt weergegeven, dient u een map toe te wijzen waarin het te downloaden bestand moet worden opgeslagen. Vervolgens klikt u op Opslaan. Het venster met de voortgang van het downloaden wordt weergegeven.
  11. Het selectievakje 'Dit dialoogvenster sluiten nadat het downloaden is voltooid' mag niet zijn ingeschakeld. Klik wanneer het downloaden is voltooid op Uitvoeren of Toestaan.
    Opmerking: Het venster Gebruikersaccountbeheer wordt mogelijk weergegeven. Als dat gebeurt, klikt u op Doorgaan.
  12. Een klein venster met de knoppen Doorgaan en Afsluiten wordt weergegeven. Klik op Doorgaan.
  13. Klik op OK in het venster Selecteer de map waarin u de bestanden wilt uitpakken.
  14. Als er een bericht verschijnt met de vraag of u een map wilt maken, klikt u op Yes (Ja). Als een bericht verschijnt met de vraag of u de map wilt overschrijven, klikt u op Ja op alles.
  15. Klik in het venster Alle bestanden zijn uitgepakt op OK.
  16. Er verschijnt een nieuw venster. Volg de instructies op het scherm om de installatie te voltooien.

Nadat de videodriver is bijgewerkt, moet het systeem worden getest om te kijken of het probleem is opgelost.
Ga verder naar de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Bestand hiberfil.sys vernieuwen

Vernieuw het hiberfil.sys-bestand door de schakeloptie in en uit te schakelen. Als het bestand is beschadigd, wordt het bestand vernieuwd.

1. U moet dit als administrator in het venster met de opdrachtprompt uitvoeren.
    U opent dit venster in Windows 10, 8 of 8.1 door met de rechtermuisknop op de knop Start te klikken en 'Opdrachtprompt (Admin)' te selecteren.
    U opent dit in Windows 7 door in het menu Start naar Opdrachtprompt te zoeken. Klik hierop met de rechtermuisknop en selecteer 'Als administrator uitvoeren'.
  2. Kopieer en plak de opdracht 'powercfg -h off' in het venster Opdrachtprompt en druk op enter om het uitschakelen (Afbeelding 8).
    Windows-opdrachtprompt
    Afbeelding 8

3. Start het systeem opnieuw op en ga weer naar het venster Administrator: Opdrachtprompt.
  4. Kopieer en plak de opdracht 'powercfg -h on' in het venster Opdrachtprompt en druk op enter om het in te schakelen (Afbeelding 9).
    Windows-opdrachtprompt
    Afbeelding 9

5. Start het systeem nog één keer opnieuw op. Het bestand hiberfil.sys zou nu vernieuwd moeten zijn.

Nadat het bestand hiberfil.sys is vernieuwd, moet het systeem worden getest om te kijken of het probleem is opgelost.
Ga verder naar de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Windows-probleemoplosser voor energiebeheer

U kunt de Windows-probleemoplosser voor energiebeheer uitvoeren om de energie-instellingen voor uw systeem aan te passen. De probleemoplosser voor energiebeheer controleert de time-outinstellingen die bepalen hoe lang het systeem wacht voordat het beeldscherm wordt uitgeschakeld of naar de slaapstand gaat.

Opmerking: Door deze instellingen aan te passen kunt u energie besparen en de gebruiksduur van de batterij verlengen.

Volg deze instructies om de Windows-probleemoplosser voor energiebeheer uit te voeren:

1. Zoek en open het Configuratiescherm in Windows.
  2. Typ probleem oplossen in het zoekveld van het configuratiescherm (Afbeelding 10).
  3. Klik op probleem oplossen (Afbeelding 10).
    Configuratiescherm in Windows
    Afbeelding 10

4. Klik onder Systeem en beveiliging op Energieverbruik verbeteren (Afbeelding 11).
    Windows-scherm voor probleemoplossing
    Afbeelding 11

5. Klik op Energiebeheer om de probleemoplosser uit te voeren(Afbeelding 12).
    Windows probleemoplosser
    Afbeelding 12

Het venster ‘Problemen vaststellen’ verschijnt terwijl Windows problemen detecteert en probeert op te lossen.
  6. Sluit de probleemoplosser als het programma klaar is of klik, indien nodig, op Meer opties weergeven.

Nadat de energie-instellingen voor Windows zijn aangepast, moet het systeem worden getest om te kijken of het probleem is opgelost.
Ga verder naar de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Schone opstartprocedure uitvoeren met het hulpprogramma Microsoft Config

Voer de volgende stappen uit om een schone opstartprocedure met het hulpprogramma Microsoft Config in het systeem uit te voeren:

1. Typ msconfig in het zoekvak en druk op Enter.
  2. Klik op het tabblad Opstarten. Klik op Alles uitschakelen en klik op Toepassen.
  3. Klik op het tabblad Services. Vink het vakje met Alle Microsoft-services verbergen aan en klik vervolgens op Alles uitschakelen.
  4. Start het systeem opnieuw op en controleer of het probleem is verholpen.

Als het probleem zich nog steeds voordoet, herhaalt u de bovenstaande stappen om alle services en opstartonderdelen weer in te schakelen. Zoek in het programma, de driver of het apparaat naar het probleem.

Als het probleem zich niet meer voordoet, moet u de services en opstartonderdelen één voor één opnieuw inschakelen totdat de oorzaak van het probleem wordt geïdentificeerd.

Deze procedure is cruciaal om onnodig opnieuw installeren van het besturingssysteem te vermijden. Dit is slechts een tijdelijke procedure die nodig is om te kunnen bepalen of een opstartonderdeel dan wel een service het probleem veroorzaakt.

De opstartprocedure naar een normale opstart terugzetten in MSCONFIG.

1. Typ msconfig in het zoekvak en druk op Enter.
  2. Klik op het tabbladAlgemeen.
  3. Klik op Normaal opstarten.
  4. Klik op OK.
  5. Klik op Ja wanneer u wordt gevraagd om de computer opnieuw op te starten.

Ga verder naar de volgende stap als het probleem zich na de test blijft voordoen.

Terug naar boven

Een nieuw gebruikersprofiel maken

Voor het maken van een nieuwe gebruiker in Windows moet u zijn ingelogd met een account met administratorbevoegdheden.

Windows 7

1. Klik op de knop Start.
  2. Klik op de menuoptie Configuratiescherm.
  3. In het Configuratiescherm Accounts beheren .
  4. Klik op Nieuw account maken.
  5. In het venster Nieuw account maken.
  6. Voer in het veld Nieuwe accountnaam de naam in van het nieuwe account dat u wilt maken.
  7. Selecteer het accounttype Administrator om het account volledige toegang te geven.

Windows 8/8.1/10

1. Veeg naar binnen vanaf de rechterkant van het scherm, tik op Instellingen en tik vervolgens op pc-instellingen wijzigen.
  2. Klik op accounts en klik vervolgens op andere accounts.
  3. Klik op Account toevoegen en klik vervolgens op Aanmelden zonder Microsoft-account (niet aanbevolen).
  4. Klik op Lokaal account.
  5. Voer een gebruikersnaam in voor het nieuwe account.
  6. Als u wilt dat deze persoon zich met een wachtwoord moet aanmelden, voer dan een wachtwoord in en controleer dit, voeg een geheugensteun voor het wachtwoord in en tik of klik vervolgens op Volgende.
    Klik op Voltooien.

Volg de onderstaande instructies als het account geen administrator-account is.

1. Gebruik de sneltoets Windows-toets + I om de app Instellingen te openen.
  2. Klik op Accounts.
  3. Klik op Gezin en andere personen.
  4. Selecteer het gebruikersaccount onder andere personen en klik op Accounttype wijzigen.
  5. Selecteer Administrator uit het vervolgkeuzemenu onder Accounttype.
  6. Klik op OK om de taak te voltooien.

U moet het systeem testen om te kijken of het probleem zich ook bij het nieuwe account voordoet. Als het probleem zich niet bij het nieuwe account voordoet, ligt het probleem bij het oorspronkelijke account.
Ga naar de volgende stap als het probleem zich bij het oorspronkelijke account blijft voordoen.

Terug naar boven

Systeem terugzetten

Als systeembeveiliging op uw systeem is ingeschakeld, maakt Windows automatisch een herstelpunt wanneer u nieuwe Windows-updates installeert.

Opmerking: Systeemherstel zal geen van uw bestanden verwijderen. Het is mogelijk dat u software, updates of drivers opnieuw moet installeren die zijn geïnstalleerd na de datum waarop u het systeem terugzet.

Windows 7
Gebruik de volgende koppeling en klik op het gedeelte Windows 7 start zonder problemen op.
Herstellen, fabrieksinstellingen herstellen of Windows 7 opnieuw installeren op uw Dell computer.

Windows 8/8.1
Windows 8 naar een vorige herstelpunt herstellen

Windows 10
Systeemherstel uitvoeren voor Windows 10

Nadat u systeemherstel hebt uitgevoerd, moet het systeem worden getest om te kijken of het probleem is opgelost.
Ga naar de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen of u deze stap hebt overgeslagen.

Terug naar boven

Scan System File Checker

Het programma System File Checker is in Windows ingebouwd en kan uw Windows-systeembestanden op beschadiging of andere wijzigingen scannen. Als een bestand is gewijzigd, vervangt het programma automatisch dat bestand door de juiste versie.

U moet dit uitvoeren vanuit het venster van de Administrator-opdrachtprompt.
U opent dit venster in Windows 8, 8.1 of 10 door met de rechtermuisknop op de knop Windows te klikken en 'Opdrachtprompt (Admin)' te selecteren.
In Windows 7 kunt u ook in het menu Start naar Opdrachtprompt zoeken. Klik hierop met de rechtermuisknop en selecteer Als administrator uitvoeren.

Typ de volgende opdracht in het opdrachtpromptvenster: sfc /scannow
Druk op Enter om een volledige systeemscan uit te voeren:

Nadat u de SFC-scan hebt uitgevoerd, moet het systeem worden getest om te kijken of het probleem is opgelost.
Ga naar de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen of u deze stap hebt overgeslagen.

Terug naar boven

Besturingssysteem opnieuw installeren

Als het probleem zich blijft voordoen nadat u alle stappen voor probleemoplossing (behalve de optionele stap Verbonden stand-by) hebt uitgevoerd.

Er moet een herinstallatie van het besturingssysteem (OS) plaatsvinden.

Opmerking: Er moet een back-up van alle programma's en data worden gemaakt.

Voordat u het besturingssysteem opnieuw gaat installeren, moet u mogelijk herstelmedia voor Windows maken. In de volgende artikelen vindt u hoe u dit bij uw Dell systeem moet doen.

Windows 10

In het volgende artikel vindt u stapsgewijze instructies en video's waarmee u Windows 10 opnieuw kunt installeren.
Windows 10 opnieuw instellen of opnieuw installeren op een Dell computer.

Windows 8/8.1

In het volgende artikel vindt u stapsgewijze instructies waarmee u Windows 8 of 8.1 opnieuw kunt installeren.
Upgrade- en installatie-instructies voor Windows 8.1

Windows 7

In het volgende artikel vindt u stapsgewijze instructies en video's waarmee u Windows 7 opnieuw kunt installeren.
Herstellen, fabrieksinstellingen herstellen of Windows 7 opnieuw installeren op uw Dell computer.

Als u nog vragen hebt over dit artikel, kunt u contact opnemen met Dell Technische Support.

Terug naar boven

Artikel-id: SLN122264

Laatste wijzigingsdatum: 16-03-2020 17:45