Beeldscherm- of videoproblemen op een lcd-scherm van een Dell laptop oplossen

Beeldscherm- of videoproblemen op een lcd-scherm van een Dell laptop oplossen

Uw Dell laptop ondervindt mogelijk een beeldscherm- of videoprobleem dat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het lcd-paneel, de videokaart of video-instellingen. De stappen voor probleemoplossing hieronder kunnen u helpen bij het oplossen van veelvoorkomende problemen. Sommige symptomen die duiden op een probleem met het lcd-scherm of de video zijn een leeg of zwart scherm, kleurvervaging, een wazig, vaag, vervormd of gerekt beeld, geometrische vervorming, lichtvlekken of uitlopen, flikkeren, horizontale of verticale lijnen, lichte of donkere vlekken, donkere pixels of heldere pixels. Voor meer informatie vouwt u elke stap van probleemoplossing hieronder uit en volgt u de aanwijzingen op.

Voor meer informatie over het oplossen van een probleem met het lcd-scherm of de video op een Dell desktop-pc, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Beeldscherm- of videoproblemen op Dell monitoren oplossen.

Probleemoplossing

Het is van essentieel belang dat u controleert of het probleem aan het lcd-scherm van de laptop, de videokaart (GPU) of video-instellingen op uw pc ligt. Een gemakkelijke manier om dit te identificeren is om de laptop op een externe monitor of televisie aan te sluiten.

Voor meer informatie over het aansluiten van uw Dell laptop op een externe monitor of tv, raadpleegt u het volgende Dell Knowledge Base-artikel Hoe sluit ik een monitor op een computer aan?.

Als het probleem zich blijft voordoen op de externe monitor kan het liggen aan de videokaart (GPU) of aan de video-instellingen en ligt het niet aan het lcd-paneel van de laptop. Ga dan verder met de stap Controleer het probleem met het beeldscherm of de video in de veilige modus van Windows. Ga anders door naar de volgende stap.

Er kunnen prestatieproblemen optreden als er sprake is van schade aan het lcd-scherm. Als het lcd-scherm symptomen vertoont zoals dat het lcd-scherm stopt met werken, het werkt afwisselend, het flikkert, het heeft horizontale of verticale lijnen, etc. dan is er een beschadiging van het lcd-scherm.

Als u merkt dat er een fysieke schade is, neem dan contact op met de Technische Support van Dell voor meer informatie over de reparatiemogelijkheden die in uw regio beschikbaar zijn. Als er geen schade is, ga dan verder met de volgende stap.

Dell laptops hebben een ingebouwd diagnostisch programma waarmee u kunt bepalen of de schermstoornissen aan het lcd-scherm van de Dell laptop, aan de videokaart (GPU) of aan de pc-instellingen liggen.

Wanneer u schermafwijkingen merkt, zoals flikkeren, vervorming, helderheidsproblemen, wazige of onscherpe beelden, horizontale of verticale lijnen, kleurvervaging, etc., is het altijd een goed idee om het lcd-scherm te isoleren door de ingebouwde zelftest (BIST) uit te voeren.

Methode 1

1. Schakel de Dell laptop uit.
  2. Ontkoppel eventuele randapparaten die zijn aangesloten op de pc en sluit de stroomadapter (oplader) op de pc aan.
  3. Zorg dat het lcd-scherm schoon is (dat er geen stofdeeltjes op het beeldscherm zitten).
  4. Houd de D-toets ingedrukt en schakel de pc in om de modus ingebouwde zelftest (BIST) van het lcd-scherm in te schakelen.
    Blijf de D-toets ingedrukt houden totdat u het hele scherm van kleur ziet veranderen.
  5. Het scherm verandert van kleur en gaat van zwart, wit, rood, groen naar blauw.
  6. Controleer het scherm zorgvuldig op afwijkingen.
  7. Druk op Esc om de modus weer af te sluiten.

Methode 2

1. Schakel de Dell laptop uit.
  2. Ontkoppel eventuele randapparaten die zijn aangesloten op de pc en sluit de stroomadapter (oplader) op de pc aan.
  3. Zorg dat het lcd-scherm schoon is (dat er geen stofdeeltjes op het beeldscherm zitten).
  4. Houd de Fn-toets ingedrukt en schakel de pc in om de diagnostische modus ePSA of PSA in te schakelen.
    Blijf de Fn-toets ingedrukt houden totdat u het diagnostische scherm ePSA of PSA ziet.
  5. ePSA of PSA voert een reeks tests op de pc uit.
  6. Druk op de N-toets om naar de modus ingebouwde zelftest van het lcd-scherm te gaan wanneer u het bericht 'Do you see the color bars? Yes/No' (Ziet u de kleurenbalken? Ja/Nee) ziet.
    Opmerking: Als u niet binnen 30 seconden reageert, wordt automatisch aangenomen dat u 'No' (Nee) hebt geantwoord en wordt de ingebouwde zelftest van het lcd-scherm uitgevoerd.
  7. Het scherm zal meerdere kleurenbalken weergeven en de kleur van het gehele scherm zal veranderen naar zwart, wit, rood, groen en blauw.
  8. Controleer het scherm zorgvuldig op afwijkingen.
  9. De pc wordt opnieuw opgestart zodra de resterende tests zijn voltooid.

Als u in de modus ingebouwde zelftest geen afwijkingen in het scherm kunt vinden, werkt het lcd-scherm van de laptop goed. Ga verder met de volgende stap: De videokaart-driver (GPU), monitordriver en het BIOS updaten.

Als u tijdens de ingebouwde zelftest (BIST) wel afwijkingen opmerkt en het lcd-scherm van de laptop valt nog onder de garantie, kunt u het laten repareren/vervangen. Neem hiervoor contact op met de Technische Support van Dell.

Test uw laptopscherm - (1:44) Alleen in het Engels

Laptopscherm repareren, (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (1:44) Alleen in het Engels

Met de veilige modus van Windows kunnen we identificeren of het probleem gerelateerd is aan het besturingssysteem, de video-instellingen, apparaatdrivers of software van derden. Voor meer informatie over het opstarten van uw Dell pc in veilige modus, raadpleegt u een van de volgende Dell Knowledge Base-artikelen hieronder afhankelijk van het besturingssysteem dat op uw pc is geïnstalleerd:

Als het probleem zich nog steeds voordoet in de veilige modus, gaat u verder met de volgende stap. Anders gaat u verder met Een systeemherstel van Windows uitvoeren.

Windows 10 in de veilige modus opstarten (Officiële Technische Support van Dell) - (1:16) Alleen in het Engels

Dell raadt u aan de apparaatdrivers en het BIOS te updaten als onderdeel van uw geplande updatecyclus. Deze apparaatdriver- en BIOS-updates kunnen verbeteringen van of wijzigingen aan functies bevatten waarmee u uw systeemsoftware actueel en compatibel met andere systeemmodules (hardware en software), houdt en u verbeterde stabiliteit verkrijgt.

Het is van essentieel belang dat u de volgende apparaatdrivers bijwerkt voor optimale prestaties van video en om veel voorkomende problemen met video op te lossen:

• BIOS
  • Chipset-driver
  • Videokaartdriver (GPU)
  • Monitordriver

Voor meer informatie over het downloaden en installeren van een driver op een Dell pc, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Apparaatdrivers op een Dell pc updaten.

Windows-updates kunnen op vele manieren ondersteuning bieden voor uw Windows-besturingssysteem. Windows-updates kunnen specifieke problemen oplossen, bescherming tegen schadelijke aanvallen bieden of zelfs nieuwe functies aan het besturingssysteem toevoegen.

Windows-updates op Microsoft Windows 10 uitvoeren

1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Instellingen.
  2. Klik in het paneel Instellingen op Bijwerken en Beveiliging.
  3. Selecteer in het linkerpaneel Windows Update.
  4. Klik in het rechterpaneel op Controleren op updates.
  5. Start de pc opnieuw op na het downloaden en installeren van de updates.

Weergave-instellingen, zoals helderheid, vernieuwingsfrequentie, resolutie en stroombeheer, kunnen van invloed zijn op de prestaties van het lcd-scherm van uw Dell laptop. De weergave-instellingen wijzigen kan helpen bij het oplossen van verschillende soorten videoproblemen.

Voor meer informatie over het wijzigen van de helderheid, vernieuwingsfrequentie en resolutie op een Dell laptop, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel How do I Change Common Video Settings in Microsoft Windows? (Algemene video-instellingen in Microsoft Windows wijzigen).

Opmerking: Afhankelijk van het model van de Dell laptop kan het aanpassen van de sneltoetsen of het wijzigen van de helderheid afwijken. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw Dell laptop voor specifieke informatie.

Als u merkt dat de Dell laptop niet reageert op uw aanraking of het aanraken helemaal niet meer werkt, kunt u een aantal algemene stappen voor probleemoplossing proberen om het probleem te verhelpen.

Voor meer informatie over het oplossen van problemen met touchscreen, raadpleegt u het volgende Dell Knowledge Base-artikel 'Troubleshooting Touchscreen Issues on a Dell PC' (Problemen met touchscreen oplossen op een Dell pc).

Opmerking: voordat u begint met het oplossen van touchscreenproblemen moet u controleren of uw Dell laptop wel over touchscreenfunctionaliteit beschikt.

Problemen met touchscreen in Windows 10 oplossen - ( 1:45) Alleen in het Engels

De stresstest kan de videokaart (GPU) op uw pc grondig diagnosticeren en eventuele potentiële hardwareproblemen melden. Door een stresstest op uw pc uit te voeren, kunt u controleren of de hardwareonderdelen stabiel en dus betrouwbaar zijn.

Een stresstest uitvoeren

1. Klik op Start en open Dell SupportAssist.
  2. Klik in Dell SupportAssist op Hardware controleren.
  3. Klik op Stress (15 min.) om te beginnen met de stresstest.

Dell SupportAssist diagnostische tests (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (1:30) Alleen in het Engels

Systeemherstel is een ingebouwd programma van Windows dat het besturingssysteem beschermt en repareert. Als u problemen ondervindt met uw computer, moet u eerst systeemherstel gebruiken alvorens de computer naar de oorspronkelijke staat te herstellen.

Selecteer het op uw computer geïnstalleerde besturingssysteem voor meer informatie over hoe u systeemherstel moet uitvoeren:

Als er geen problemen uit de diagnostische tests van het lcd-scherm en de videokaart (GPU) naar voren kwamen, is het zeker een probleem met betrekking tot de software geïnstalleerd op uw computer. Als de bovenstaande stappen voor probleemoplossing niet hebben geholpen het probleem op te lossen, kunt u als laatste redmiddel proberen de computer te herstellen naar de fabrieksinstellingen.

Dell computers beschikken over een kleine hoeveelheid ruimte op de harde schijf voor het opnieuw installeren van uw besturingssysteem. Deze methode is de meest eenvoudige manier om uw computer naar de oorspronkelijke staat te herstellen. Het herstelproces verwijdert alle gebruikersdata van de computer. Maak daarom een back-up van al uw bestanden voordat u dit proces begint

Selecteer het op uw computer geïnstalleerde besturingssysteem voor meer informatie over hoe u uw computer naar fabrieksinstellingen kunt terugzetten:

Een reset in Windows 10 uitvoeren - (1:36) Alleen in het Engels

Algemene informatie

Voor meer informatie over de verschillende soorten videopoorten of aansluitingen op een Dell pc, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Een gids voor de externe poorten, connectoren en kabels op een Dell computer of Hoe sluit ik een monitor op een computer aan?.

Artikel-id: SLN127964

Laatste wijzigingsdatum: 22-08-2018 12:49