Dell PowerEdge: Hoe configureer ik iDRAC en opties voor systeembeheer op servers

Dell PowerEdge: Hoe configureer ik iDRAC en opties voor systeembeheer op servers

In dit artikel worden de verschillende opties voor het beheren van Dell PowerEdge servers uitgelegd.
Installatiehandleidingen en geavanceerde configuratie-opties vindt u in de interactieve gebruikershandleidingen.

Beheer op basisniveau wordt geleverd door de iDRAC, een controllerkaart die is geïntegreerd in het moederbord. Geavanceerde beheeropties zijn beschikbaar op besturingssysteemniveau met de OpenManage-suite. Dit is een verzameling software waarmee u Dell servers kunt detecteren, bewaken, beheren en implementeren.

Opmerking: Indien nodig leest u in dit artikel hoe u de generatie van een Dell PowerEdge server kunt bepalen.

Overzicht van het beheersysteem

In deze tabel worden de drie beheerniveaus beschreven. Als u op een menu klikt, wordt meer informatie weergegeven.

Naam Type Interface Ondersteund besturingssysteem
iDRAC Fysiek geïnstalleerd.
Lokaal apparaat beheren.
Op afstand toegankelijk.
HTTP Onafhankelijk van besturingssysteem.
OpenManage Server Administrator
(OMSA)

Software-installatie.
Eén server beheren
Op afstand toegankelijk.
HTTP Windows.
Linux.
VMware.
OpenManage Essentials
(OME)

Software-installatie.
Console voor beheer van infrastructuur.
Op afstand toegankelijk.
HTTP Installatie onder Windows.
Alle apparaten van Dell worden ondersteund.

Dell Remote Access Controller (iDRAC)

De iDRAC is een stukje hardware op het moederbord van de server waarmee systeembeheerders systemen van Dell kunnen bijwerken en beheren, zelfs wanneer de server is uitgeschakeld.

De iDRAC biedt ook een webinterface en een opdrachtregelinterface waarmee beheerders taken op afstand kunnen uitvoeren. Vrijwel alle huidige servers van Dell hebben de optie voor een iDRAC.

Opmerking: De functionaliteiten van de iDRAC zijn afhankelijk van het licentieniveau. Meer informatie over licenties is beschikbaar in dit artikel.

Opmerking: Een voordeel van de iDRAC is de mogelijkheid om een externe consolesessie te starten (vergelijkbaar met Remote Desktop, maar werkt zelfs wanneer het besturingssysteem niet is opgestart), het systeem extern op te starten of in of uit te schakelen, en een virtueel schijfstation toe te wijzen om op afstand bestanden te delen of een besturingssysteem te implementeren.

De virtuele console is zeer krachtig voor alle onderhoudswerkzaamheden. Het gebruik van de virtuele media wordt in dit artikel uitgelegd.

De Dell Lifecycle Controller (een onderdeel van de iDRAC) is een ander handig hulpmiddel met geavanceerde functionaliteit waarmee u uw Dell server kunt bijwerken en back-ups van firmware-updates kunt maken en terugzetten, via een grafische gebruikersinterface of via de opdrachtregelinterface.
De Lifecycle Controller is het hulpmiddel voor het implementeren van het besturingssysteem. Meer informatie over de implementatie van besturingssystemen vindt u in dit artikel.

Informatie over het instellen en configureren van de iDRAC is beschikbaar in dit artikel.
Interactieve handleidingen voor de iDRAC zijn beschikbaar op de eSupport site.

Opmerking: Voor de iDRAC 8 en oudere versies is de standaardgebruikersnaam: root met wachtwoord: calvin . Lees dit artikel voor nieuwere iDRACs.

idrac8 dell

OpenManage Server Administrator (OMSA)

OpenManage Server Administrator (OMSA) is een uitgebreide, één-op-één oplossing voor systeembeheer die op twee manieren te gebruiken is:
  • vanuit een geïntegreerde, grafische gebruikersinterface in de webbrowser
  • via een opdrachtregelinterface vanuit het besturingssysteem.

Met Server Administrator kunnen systeembeheerders systemen lokaal en op afstand in een netwerk beheren.
Voor de nieuwste versie gaat u naar dedownloadpagina van OMSA. OMSA is verkrijgbaar in twee bestandstypen:

• Beheerd knooppunt: Agents en webonderdelen worden geïnstalleerd. (Windows, Linux)
  • VIB: Agents van OMSA zonder webonderdelen (VMware).

Wanneer OMSA wordt geïnstalleerd zonder webonderdelen, hebt u toegang tot OMSA vanaf een ander apparaat waarop wel webonderdelen zijn geïnstalleerd.
Gebruikershandleidingen zijn online beschikbaar voor meer informatie over het installatieproces.

Als OMSA is geïnstalleerd, voert u de volgende URL in om toegang te krijgen tot de interface.

https://ServerIP:1311/

Opmerking: Als u problemen hebt met het maken van een verbinding, probeert u het lokaal via https://localhost:1311/. Hierdoor worden de meeste firewallproblemen opgelost.

Er wordt een aanmeldingspagina weergegeven waarop u uw gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen.

Opmerking: Gebruik de rechten van de beheerder van het besturingssysteem.

OpenManage Server Administrator is nu geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Gebruikershandleidingen zijnonline beschikbaar.

OMSA-interface

Technische bronnen voor OpenManage Server Administrator zijn beschikbaar in het Management TechCenter, zoals scripts voor OpenManage

OpenManage Essentials

OpenManage Essentials is een applicatie voor hardwarebeheer die een complete weergave geeft van systemen, apparaten en onderdelen van Dell in het bedrijfsnetwerk.

Met OpenManage Essentials, een één-op-veel applicatie voor systeembeheer voor Dell systemen en andere apparaten, kunt u:
  • Het systeem detecteren en inventariseren.
  • De status van het systeem controleren.
  • Systeemwaarschuwingen bekijken en beheren.
  • Systeemupdates en externe taken uitvoeren.
  • De hardware-inventaris en compliancerapporten bekijken

De interactieve gebruikershandleiding isonline beschikbaar

OME downloaden

Technische bronnen voor OpenManage Server Administrator zijn beschikbaar in het OME TechCenter, zoals de korte rondleiding door OME:

• Portal: het belangrijkste dashboard voor alles wat gaande is in uw datacenter.
  • Device Tree (Apparaatstructuur): een detailweergave van elk apparaat, de status en de hardware-inventaris
  • Alert Console (Waarschuwingsconsole): één locatie voor alle SNMP-waarschuwingen en de mogelijkheid om applicaties te verzenden via e-mail, te negeren of te starten.
  • Patch / Driver Compliance Report (Compliancerapport patches/drivers): het dashboard voor het bijwerken van verouderde drivers en firmware
  • Software Update (Software-update): snel en eenvoudig uw servers bijwerken naar het aanbevolen niveau of uw eigen niveau kiezen.
  • Tasks (Taken): één-op-veel taken voor energiebeheer, implementatie van OMSA en uw eigen opdrachtregeltaken of -scripts.
  • Reports (Rapporten): vooraf gedefinieerde rapporten voor de weergave van de volledige hardware-inventaris van uw systemen.  Ook garantierapportage.

Voorbeeld van OME