Problemen met betrekking tot crashes, opnieuw opstarten of blauwe schermen in Microsoft Windows oplossen

Problemen met betrekking tot crashes, opnieuw opstarten of blauwe schermen in Microsoft Windows oplossen

Samenvatting van het artikel: Dit artikel verschaft informatie en koppelingen naar oplossingen voor problemen met Microsoft Windows-fouten met betrekking tot crashes, opnieuw opstarten of blauwe schermen.

Inhoudsopgave:
  1. Wat is een fout met een blauw scherm?
  2. Automatisch opnieuw opstarten uitschakelen
  3. Veelvoorkomende problemen oplossen die een blauw scherm tot gevolg hebben
  4. Stop-fouten met een blauw scherm in Windows analyseren met gebruik van BlueScreenView
    (van Nirsoft)

Onderwerp 1.

Wat is een fout met een blauw scherm?

In sommige gevallen stopt Windows en wordt diagnostische informatie in witte tekst op een blauwe achtergrond weergegeven. De manier waarop deze informatie wordt weergegeven, verklaart de naam 'blauw scherm' of 'BSOD' (Blue Screen of Death).

Vaak wordt het scherm maar een paar seconden weergegeven voordat de computer opnieuw wordt opgestart. U kunt dit proces uitschakelen door de stappen in Sectie 2 hieronder te volgen, zodat u de fout beter kunt analyseren.

Fouten met een blauw scherm treden op als:

Windows een fout detecteert die niet kan worden opgelost zonder dat daarbij data verloren gaan.
Windows detecteert dat kritieke data van het besturingssysteem zijn beschadigd.
Windows detecteert dat de hardware problemen oplevert en de problemen niet kunnen worden hersteld.
Er kan zowel een tekstbericht (Afbeelding 1) als een grafisch bericht worden weergegeven, zoals in Windows 8 (Afbeelding 2)

Afbeelding 1

Afbeelding 2

Onderwerp 2.

Automatisch opnieuw opstarten uitschakelen

Wanneer een kritieke fout wordt gedetecteerd in Windows, wordt uw Windows pc automatisch opnieuw opgestart om verdere schade aan de computer te voorkomen. Dit is een veiligheidsmaatregel die in Windows is opgenomen. Om de STOP- of BSOD-fout verder te kunnen analyseren, dient u de foutcode te kennen en de informatie die verband houdt met de fout.

Deze informatie wordt weergegeven als u Automatisch opnieuw opstarten na systeemfout uitschakelen uitschakelt.

Ga als volgt te werk om Automatisch opnieuw opstarten na systeemfout uitschakelen in Windows uit te schakelen
(geldt voor Windows 8, 7, Vista en XP)

Typ Systeem in het startscherm (menu Start in 7, Vista en XP).
Klik op de koppeling Systeem die wordt weergegeven.
Klik in de lijst met koppelingen in het linkervenster op Geavanceerde systeeminstellingen

Klik in de sectie Opstart- en herstelinstellingen op Instellingen

Schakel het selectievakje Automatisch opnieuw opstarten uit

Klik op OK
Klik achtereenvolgens op Toepassen en op OK

Als uw systeem weer vastloopt, wordt het niet opnieuw opgestart, maar wordt er een scherm met een foutcode en enige informatie over deze foutcode weergegeven.
Maak een notitie van deze informatie, zodat u de fout kunt oplossen.

Onderwerp 3.

Veelvoorkomende problemen oplossen die een blauw scherm tot gevolg hebben
De berichten verschillen per Windows-versie

Als u problemen met een blauw scherm wilt oplossen in Windows XP, klikt u hier.
Als u problemen met een blauw scherm wilt oplossen in Windows Vista, klikt u hier.
Als u problemen met een blauw scherm wilt oplossen in Windows 7, klikt u hier.
Als u problemen met een blauw scherm wilt oplossen in Windows 8, klikt u hier.

Onderwerp 4.

Stop-fouten met een blauw scherm in Windows analyseren
met gebruik van BlueScreenView (van Nirsoft)

U kunt niet alleen het Microsoft-hulpprogramma Windows Debugger in de zojuist vermelde artikelen gebruiken,
maar ook het hulppprogramma BlueScreenView van Nirsoft om de Windows-dumpbestanden te analyseren.

Klik hier voor meer informatie over BlueScreenView (door Nirsoft).

Als u het hulpprogramma wilt downloaden van www.nirsoft.net, klikt u hier voor het ZIP-bestand.

Artikel-id: SLN179253

Laatste wijzigingsdatum: 15-10-2018 12:04