Problemen met USB op een Dell pc oplossen

Worden uw USB-apparaten niet op uw Dell computer gedetecteerd of herkend? Hier vindt u een aantal stappen waarmee u problemen met USB kunt oplossen, zoals USB-apparaten die niet gedetecteerd of herkend worden, soms wel en soms niet werken, fouten in de USB-driver enz.

Probleemoplossing

Voordat u problemen met USB op uw pc gaat oplossen, moet u het USB-apparaat van uw pc ontkoppelen.

Vouw de gedeelten hieronder uit voor meer informatie en volg stapsgewijs de oplossingen.

Opmerking: Voor USB-apparaten zoals printers en scanners hebt u USB-apparaatdrivers nodig en moet u specifieke applicaties voor het apparaat installeren voordat u het USB-apparaat met de pc kunt verbinden. Volg de installatie-instructies van de fabrikant van het USB-apparaat.

Waarschuwing: Voor bepaalde stappen van de probleemoplossing moet u uw pc opnieuw opstarten. Zorg, voordat u aan de probleemoplossing begint, dat u geopende webpagina's vastlegt en geopende documenten, spreadsheets of ander niet-opgeslagen werk opslaat.

Let op: USB-apparaten moeten worden uitgeschakeld of verwijderd voordat ze van de pc worden losgekoppeld. De meeste USB-apparaten ondersteunen de Windows-functie Hardware veilig verwijderen.

USB werkt minder goed wanneer de USB-kabel of de USB-poorten op de pc beschadigd zijn. Zo kan het USB-apparaat helemaal niet meer werken, soms wel en soms niet werken of beweegt het als u het aansluit enz.

USB-kabels en aansluitingen zijn blootgesteld aan omstandigheden waardoor zich stof kan opbouwen of ze beschadigd kunnen worden. Als u ziet dat zich stof of ander vuil in de poort of aansluiting heeft opgebouwd, kunt u met een spuitbus met samengeperste lucht de poorten en aansluitingen schoonmaken.

Waarschuwing: Gebruik geen schoonmaakmiddel, water of vochtige doek. Ontkoppel het USB-apparaat en de kabel voordat u de spuitbus met samengeperste lucht gebruikt om de poorten en aansluitingen schoon te maken.

Als u merkt dat er een fysieke schade is, neem dan contact op met de Technische Support van Dell voor meer informatie over de reparatiemogelijkheden die in uw regio beschikbaar zijn. Als er geen schade is, ga dan verder met de volgende stap.

Terug naar boven

In bepaalde gevallen zijn problemen met USB het gevolg van verouderde BIOS-instellingen. We adviseren u om het BIOS naar de fabrieksinstellingen te herstellen.

Zo krijgt u toegang tot het BIOS of de systeeminstellingen van uw Dell pc:

1. Start uw Dell pc opnieuw op.
  2. Druk meerdere keren op F2 als u tijdens het opstarten het scherm met het Dell logo ziet;
    of
    Druk meerdere keren op F12 als u tijdens het opstarten het scherm met het Dell logo ziet en selecteer BIOS Setup or System Setup (BIOS-instellingen of systeeminstellingen) in het menu.
  3. Klik op Load Defaults (Standaardwaarden laden) of druk op F9 in het BIOS-scherm om het BIOS naar de fabrieksinstellingen te herstellen.
    Opmerking: De instructies voor het herstellen van de BIOS-standaardwaarden op een Dell pc kunnen verschillen. In de gebruikershandleiding van uw Dell pc vindt u meer informatie.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Een hardwarediagnosetest kan u helpen om te achterhalen wat het probleem is en welke stappen u moet nemen om het probleem te verhelpen. Om vast te stellen of uw Dell pc last heeft van een hardwareprobleem, is het raadzaam dat u eerst een hardwarediagnosetest op uw pc uitvoert. Dell biedt zowel ingebouwde als online diagnoses. Dell ePSA hardware diagnostics controleren of de hardware-apparaten correct werken.

Dell Pre-boot System Assessment (PSA) of enhanced Pre-boot System Assessment (ePSA) uitvoeren
  1. Start uw Dell pc opnieuw op.
  2. Wanneer het Dell logo wordt weergegeven, drukt u op F12 om het One-time Boot Menu (Eenmalig opstartmenu) te laden.
  3. Gebruik de pijltoetsen om Diagnostics te selecteren en druk op Enter op het toetsenbord.
  4. Volg de aanwijzingen op het scherm om de diagnostics te voltooien.
    Als de test mislukt, noteer dan de foutcode en de validatiecode.

ePSA Pre-boot System Assessment (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (2:28) Alleen in het Engels

Gebruik de Dell Interactive Support Agent (alleen in het Engels) voor informatie over diagnostische foutcodes van ePSA of PSA.
U kunt de pagina SupportAssist Pre-Boot System Performance Check raadplegen voor meer informatie over diagnostische foutcodes van ePSA of PSA.

Raadpleeg voor meer informatie over Dell ePSA of PSA diagnostics het Dell Knowledge Base-artikel Hardwareproblemen met ingebouwde en online diagnostics oplossen (ePSA- of PSA-foutcodes).

Als de oorzaak van het USB-probleem na de diagnose via Dell ePSA en andere stappen van de probleemoplossing nog niet is achterhaald, adviseren wij om de hardware te controleren met behulp van Dell SupportAssist. Met de diagnostische test van Dell SupportAssist kunt u problemen detecteren en deze automatisch oplossen.

Een hardwarescan uitvoeren - Dell SupportAssist - (2:11)

Terug naar boven

Als u wilt controleren of het USB-apparaat defect is, moet u het USB-apparaat van uw pc ontkoppelen en het op een andere pc aansluiten. Als het apparaat niet wordt gedetecteerd en niet op een andere werkende pc functioneert, is het USB-apparaat defect. Neem contact op met de fabrikant van het apparaat over de status van de garantie en mogelijkheden om het USB-apparaat te repareren.

Terug naar boven

SupportAssist helpt u bij het optimaliseren van uw pc met behulp van een serie diagnostics die wijzigingen aan bestanden en instellingen van uw pc identificeren. Optimalisatie van uw pc verbetert de systeemsnelheid, beschikbaarheid van storageruimte en stabiliteit door verwijdering van tijdelijke bestanden, fijnafstemming van systeemprestatie en optimalisatie van het netwerk.

Bestanden opschonen

Opschonen van uw bestanden helpt bij het verwijderen van overbodige bestanden, tijdelijke mappen en andere onnodige rommel op uw pc.

1. Open SupportAssist en klik op de tegel Optimaliseer mijn systeem.
  2. Klik op het tabblad Start onder Bestanden opschonen op Nu uitvoeren.
    Nadat de optimalisatie is voltooid, worden een vinkje en de datum van de laatste optimalisatie weergegeven op de tegel.
    Opmerking: Tijdens de optimalisatie wordt de naam van de taak die wordt uitgevoerd, weergegeven onder de menubalk. Het percentage van de optimalisatie dat is voltooid, wordt ook weergegeven op de tegel.
    Als u wilt stoppen met de optimalisatie, klikt u op Annuleren.
Opmerking: Als u de optimalisatie annuleert, worden de uitgevoerde wijzigingen niet teruggedraaid.
Fijnafstemming van uw systeemprestaties

Door fijnafstemming van uw systeemprestaties past u de energie-instellingen, het register en de geheugentoewijzing aan om de verwerkingssnelheid van uw pc te optimaliseren.

1. Open SupportAssist en klik op de tegel Optimaliseer mijn systeem.
  2. Klik op het tabblad Start onder Prestaties fijnafstemmen op Nu uitvoeren.
    Nadat de optimalisatie is voltooid, worden een vinkje en de datum van de laatste optimalisatie weergegeven op de tegel.
    Opmerking: Tijdens de optimalisatie wordt de naam van de taak die wordt uitgevoerd, weergegeven onder de menubalk. Het percentage van de optimalisatie dat is voltooid, wordt ook weergegeven op de tegel.
    Als u wilt stoppen met de optimalisatie, klikt u op Annuleren.
Opmerking: Als u de optimalisatie annuleert, worden de uitgevoerde wijzigingen niet teruggedraaid.

Mijn systeem optimaliseren met SupportAssist - (1:39)

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Met Windows-apparaatbeheer kunt u problemen van de apparaatdriver met het USB-apparaat identificeren en oplossen.

De USB-apparaten in Windows-apparaatbeheer bekijken:

1. Druk op het toetsenbord de toets met het Windows-logo + R gelijktijdig in.
  2. Typ devmgmt.msc in het dialoogvenster Uitvoeren en druk op Enter.
  3. Klap het gedeelte USB-controllers uit.
Symbool Beschrijving Stappen voor probleemoplossing
Een zwarte pijl omlaag in een wit veld voor een apparaatbron in Apparaatbeheer geeft aan dat het apparaat is uitgeschakeld. Dit duidt niet op een probleem met het apparaat. Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer Inschakelen om het apparaat te activeren.
Een zwart uitroepteken (!) in een geel veld geeft aan dat het apparaat een probleem heeft. Een apparaat met een probleem werkt mogelijk nog wel.
  • Sluit het apparaat aan op een andere USB-poort.
  • Verwijder alle USB-hubs en sluit het apparaat aan op een USB-poort op de pc.
  • Ontkoppel het apparaat van de pc.
  • Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer Verwijderen.
  • Vink het selectievakje aan naast De stuurprogramma's voor dit apparaat verwijderen (al dit wordt weergegeven).
  • Klik op OK en start de pc opnieuw op.
  • Als het apparaat werd geleverd met een cd/dvd met het USB-station, moet u de driver installeren voordat u het apparaat op de pc aansluit.
Een rode "X" duidt op een uitgeschakeld apparaat. Een uitgeschakeld apparaat is een apparaat dat fysiek aanwezig is in de pc en bronnen gebruikt, maar waarvoor geen driver in beveiligde modus is geladen.
  • Sluit het apparaat aan op een andere USB-poort.
  • Verwijder alle USB-hubs en sluit het apparaat aan op een USB-poort op de pc.
  • Ontkoppel het apparaat van de pc.
  • Klik met de rechtermuisknop op het apparaat en selecteer Verwijderen.
  • Vink het selectievakje aan naast De stuurprogramma's voor dit apparaat verwijderen (al dit wordt weergegeven).
  • Klik op OK en start de pc opnieuw op.
  • Als het apparaat werd geleverd met een cd/dvd met het USB-station, moet u de driver installeren voordat u het apparaat op de pc aansluit.
Een apparaat met een geel "?" met een uitroepteken (!) onder Overige apparaten of soms ook vermeld als "Onbekend apparaat" geeft aan dat het apparaat of de drivers niet beschikbaar zijn of niet zijn geïnstalleerd.
  • Verwijder alle USB-hubs en sluit het apparaat aan op een USB-poort op de pc.
  • Ontkoppel het apparaat van de pc.
  • Als het apparaat werd geleverd met een cd/dvd met het USB-station, moet u de driver installeren voordat u het apparaat op de pc aansluit.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Dell raadt u aan de apparaatdrivers en het BIOS te updaten als onderdeel van uw geplande updatecyclus. Apparaatdriver- en BIOS-updates kunnen verbeteringen van of wijzigingen aan functies bevatten waarmee u uw systeemsoftware actueel en compatibel met andere systeemmodules (hardware en software), houdt en u verbeterde stabiliteit verkrijgt.

Het is van essentieel belang dat u de volgende apparaatdrivers bijwerkt voor optimale prestaties van USB en om veel voorkomende problemen met USB op te lossen:

• BIOS
  • Chipset-driver

Voor meer informatie over het downloaden en installeren van een driver op een Dell pc, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel Apparaatdrivers op een Dell pc updaten

Voor meer informatie over het downloaden en bijwerken van het BIOS op een Dell pc, raadpleegt u het Dell Knowledge Base-artikel How to Download or Update the BIOS on a Dell PC? (Het BIOS downloaden of bijwerken op een Dell pc)

Systeminstellingen (BIOS) bijwerken - (2:06)

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Microsoft Windows 10, Windows 8 of 8.1 en Windows 7 hebben een ingebouwde probleemoplosser voor hardware die u kan helpen bij het automatisch opsporen en oplossen van problemen die mogelijk invloed hebben op uw pc. Microsoft Easy Fix Solutions heette vroeger Microsoft Fix It. Met Microsoft Easy Fix Solutions kunt u problemen met USB vaststellen en oplossen.

Microsoft Easy Fix Solutions gebruiken voor problemen met USB:

1. Download het pakket .diagcab onder Problemen met apparaten en printers vinden en oplossen en sla het op.
  2. Voer het bestand DeviceCenterDiagnostic.diagcab uit.
  3. Volg de aanwijzingen in de Easy Fix Solution om de probleemoplossing te doorlopen.
Opmerking: Voor bepaalde Microsoft Easy Fix-pakketten moet u zich als administrator bij Windows aanmelden. Als u het pakket gaat uitvoeren, moet u mogelijk uw gebruikersgegevens opgeven.

Opmerking: De oplossingen met het pakket .diagcab werken alleen voor Microsoft Windows 10, Windows 8 of 8.1 en Windows 7. Het pakket .diagcab kan niet in Microsoft Windows Vista en Microsoft Windows XP worden uitgevoerd.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Windows-updates kunnen op vele manieren ondersteuning bieden voor uw Windows-besturingssysteem. Windows-updates kunnen specifieke problemen oplossen, bescherming tegen schadelijke aanvallen bieden of zelfs nieuwe functies aan het besturingssysteem toevoegen.

Windows Updates installeren in Microsoft Windows 10, Windows 8 of 8.1?

1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Instellingen.
  2. Klik in het paneel Instellingen op Bijwerken en Beveiliging.
  3. Selecteer in het linkerpaneel Windows Update.
  4. Klik in het rechterpaneel op Controleren op updates.
  5. Start de pc opnieuw op na het downloaden en installeren van de updates.

Windows Updates op Microsoft Windows 7 uitvoeren

1. Klik op Start en open het Configuratiescherm.
  2. Klik op Systeem en Beveiliging.
  3. Selecteer Windows Update in het rechterpaneel.
  4. Klik in het rechterpaneel op Controleren op updates.
  5. Start de pc opnieuw op na het downloaden en installeren van de updates.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Als het probleem zich blijft voordoen, kunt u de USB-hoofdhub tijdens het opstarten geforceerd installeren door de USB-hostcontroller en de USB-hoofdhubs te verwijderen.

Opmerking: Nadat u de USB-hoofdhub of USB-hostcontroller hebt verwijderd, reageren uw USB-toetsenbord en -muis niet meer. Sluit geforceerd handmatig af door de aan/uit-knop 20 seconden ingedrukt te houden.
  1. Ontkoppel alle op de pc aangesloten USB-apparaten, behalve het USB-toetsenbord en -muis, voordat u verdergaat met de volgende stap.
  2. Druk op het toetsenbord de toets met het Windows-logo + R gelijktijdig in.
  3. Typ devmgmt.msc in het dialoogvenster Uitvoeren en druk op Enter.
  4. Vouw het gedeelte USB-controllers uit in het venster Windows-apparaatbeheer.
  5. Klik met de rechtermuisknop op USB-hostcontroller en selecteer Verwijderen.
  6. Klik op OK om te bevestigen en de USB-hostcontroller te verwijderen.
  7. Herhaal stappen 5 en 6 om alle USB-hostcontrollers te verwijderen.
    Opmerking: Als uw USB-toetsenbord en -muis niet reageren, moet u handmatig geforceerd opnieuw opstarten en stappen 5 en 6 herhalen. Geforceerd afsluiten doet u door de aan/uit-knop 20 seconden ingedrukt te houden.
  8. Start uw pc opnieuw op.

De USB-hoofdhub op uw pc vernieuwen:

1. Ontkoppel alle op de pc aangesloten USB-apparaten, behalve het USB-toetsenbord en -muis, voordat u verdergaat met de volgende stap.
  2. Druk op het toetsenbord de toets met het Windows-logo + R gelijktijdig in.
  3. Typ devmgmt.msc in het dialoogvenster Uitvoeren en druk op Enter.
  4. Vouw het gedeelte USB-controllers uit in het venster Windows-apparaatbeheer.
  5. Klik met de rechtermuisknop op USB-hoofdhub en selecteer Verwijderen.
  6. Klik op OK om te bevestigen en de USB-hoofdhub te verwijderen.
  7. Herhaal stappen 5 en 6 om alle USB-hoofdhubs te verwijderen.
    Opmerking: Als uw USB-toetsenbord en -muis niet reageren, moet u handmatig geforceerd opnieuw opstarten en stappen 5 en 6 herhalen. Geforceerd afsluiten doet u door de aan/uit-knop 20 seconden ingedrukt te houden.
  8. Start uw pc opnieuw op.
Opmerking: Mogelijk moet u de USB-apparaatdrivers en applicatie installeren. Installeer het USB-apparaat met behulp van de instructies van de fabrikant van het apparaat.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Met de veilige modus van Windows kunnen we identificeren of het probleem gerelateerd is aan het besturingssysteem, apparaatdrivers of software van derden. Voor meer informatie over het opstarten van uw Dell pc in veilige modus, raadpleegt u een van de volgende Dell Knowledge Base-artikelen hieronder afhankelijk van het besturingssysteem dat op uw pc is geïnstalleerd:

Windows 10 in de veilige modus opstarten (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (1:16) Alleen in het Engels

Nadat de pc in de veilige modus is opgestart, vernieuwt u de USB-hoofdhubs en de USB-hostcontrollers.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Systeemherstel is een ingebouwd programma van Windows dat het besturingssysteem beschermt en repareert. Als u problemen ondervindt met uw pc, moet u eerst Systeemherstel gebruiken voordat u de fabrieksinstellingen van de computer herstelt.

Selecteer het op uw pc geïnstalleerde besturingssysteem voor meer informatie over hoe u Systeemherstel moet uitvoeren:

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Terug naar boven

Als er geen problemen uit de diagnostische tests van de USB-poorten naar voren kwamen, is het zeker een probleem met betrekking tot de software geïnstalleerd op uw pc. Als de bovenstaande stappen voor probleemoplossing niet hebben geholpen om het probleem op te lossen, kunt u als laatste redmiddel proberen uw pc terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Dell computers beschikken over een kleine hoeveelheid ruimte op de harde schijf voor het opnieuw installeren van uw besturingssysteem. Deze methode is de meest eenvoudige manier om de fabrieksinstellingen van uw pc te herstellen. Bij het herstelproces worden alle gebruikersdata van de pc verwijderd. Maak daarom een back-up van al uw bestanden voordat u dit proces start

Waarschuwing: Wanneer u de fabrieksinstellingen van uw pc herstelt of het besturingssysteem met herstelmedia opnieuw installeert, worden alle data op uw pc gewist. Maak derhalve, voordat u het besturingssysteem gaat herstellen of opnieuw gaat installeren, een back-up van alle belangrijke data zoals documenten, spreadsheets, foto's, video's enz.

Selecteer het op uw computer geïnstalleerde besturingssysteem voor meer informatie over hoe u uw pc naar de fabrieksinstellingen kunt terugzetten:

Opmerking: Nadat u het besturingssysteem hebt hersteld of opnieuw hebt geïnstalleerd kunt u het beste de nieuwste apparaatdrivers van Dell installeren. U kunt ze downloaden vanaf de pagina Drivers en downloads.

Een reset in Windows 10 uitvoeren - (1:36) Alleen in het Engels

Terug naar boven

Extra bronnen

Terug naar boven

Informatieve video's

USB nader bekeken (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (2:49) Alleen in het Engels

Problemen met USB-poorten - (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (2:53) Alleen in het Engels

USB-apparaat wordt niet herkend (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (2:40) Alleen in het Engels

USB-apparaten die niet werken met Windows 10 (Officiële Technische Support van Dell) op YouTube - (2:10) Alleen in het Engels

Terug naar boven

Artikel-id: SLN115082

Laatste wijzigingsdatum: 15-10-2018 11:18