Het Dell BIOS updaten in een Linux- of Ubuntu-omgeving

Raadpleeg de volgende informatie om het systeem-BIOS bij te werken in een Linux-omgeving zoals Ubuntu.

Opmerking: Dit artikel verwijst alleen naar clientsystemen (desktops en laptops) en geldt niet voor enterprise-systemen (servers enz.)

Inhoudsopgave:

1. Een Dell BIOS flashen in een omgeving met alleen Linux
  2. Het BIOS bijwerken op ondersteunde UEFI-systemen (vanaf 2015)
  3. Een opstartbaar USB-storage-apparaat met FreeDOS (Legacy-systemen) maken
  4. Het BIOS op Dell systemen van voor 2015 bijwerken
  5. Veelgestelde vragen over Ubuntu Linux

Een Dell BIOS flashen in een omgeving met alleen Linux

Nu Linux en Ubuntu steeds populairder op Dell systemen worden, komen er ook meer situaties voor met omgevingen waar alleen Linux aanwezig is.

UEFI capsule-updates

Als uw systeem onder https://fwupd.org/lvfs/devicelistExterne koppeling wordt vermeld, worden UEFI capsule-updates ondersteund en kan het standaard binnen het besturingssysteem worden bijgewerkt.

Ubuntu 16.04 en hoger houden u standaard op de hoogte van nieuwe BIOS-updates. Wanneer er een update beschikbaar is, wordt er een pop-up weergegeven om de update te melden.

Opmerking: Bij andere Linux-distributies moet u de capsule-updates handmatig installeren. Vraag uw distributieleverancier om meer informatie.

Als uw systeem of besturingssysteem geen UEFI capsule-updates ondersteunt:

• Kijk voor nieuwere systemen (na 2015), in gedeelte 2 hieronder

• Voor oudere systemen en versies van Linux/Ubuntu wordt het proces voor het maken van een opstartbaar USB-storageapparaat met een BIOS-update beschreven in deel 3 en deel 4 hieronder.

Terug naar boven

Het BIOS bijwerken op ondersteunde UEFI-systemen (vanaf 2015)

Updates voor het BIOS-opstartmenu

Alle Dell systemen van 2015 en later ondersteunen het flashen van een bijgewerkt BIOS vanuit het opstartmenu. Volg de onderstaande aanwijzingen om het BIOS op deze systemen bij te werken.

1. USB-storage-apparaten formatteren

Gebruikers moeten een USB-storageapparaat als FAT32 formatteren

Op Ubuntu 16.04 en hoger kunt u dit als volgt doen:

Afbeelding 1: De Disks-app zoeken

Disks zoeken

1. Sluit een USB-storage-apparaat aan, bijvoorbeeld een geheugenstick

2. Klik of tik op het pictogram van het Ubuntu Dash-menu

3. Typ disks om naar de applicatie Disks te zoeken

Afbeelding 2: Disks-app

Disks-app

1. Selecteer Disks.

Afbeelding 3: omvang formatteren

Omvang formatteren

Opmerking: Voor andere Linux-distributies moet u contact opnemen met uw distributieleverancier voor informatie over het formatteren van het USB-storageapparaat.
    1. Selecteer het USB-flashstation links. (1 in afbeelding 2 hierboven)

2. Bekijk het partitietype eronder. (2 in afbeelding 2 hierboven)

• Als het partitietype FAT32 bevat, heeft het al de juiste indeling

• Als u een ander partitietype ziet, moet u eerst gaan formatteren

3. Klik op het tandwielpictogram boven Size (grootte - 3 in afbeelding 2 hierboven)

4. Selecteer Format (formatteren)

5. Selecteer FAT als type

6. Klik op de knop Format (formatteren)

2. BIOS-update downloaden

Ga naar www.dell.com/support/drivers en zoek uw systeem

Selecteer de BIOS-update en download deze met uw webbrowser

Ga naar de map Downloads en kopieer het BIOS naar uw USB-schijf

Opmerking: De BIOS-flash heeft een .EXE-extensie. Hoewel Linux de update standaard niet kan openen, wordt de update wel goed door het BIOS verwerkt
  3. BIOS flash-update

Als het systeem nog niet op een stopcontact is aangesloten, doet dat dan nu

1. Start het systeem opnieuw op in en druk op F12 in het Dell welkomstscherm.

Het eenmalige opstartmenu (afbeelding 4) wordt weergegeven.

2. Selecteer de optie BIOS Flash Update

Afbeelding 4: Eenmalig opstartmenu

Eenmalig opstartmenu

3. In het pop-upvenster gaat u naar uw USB-schijf en selecteert u het BIOS dat u hebt gedownload

4. Zodra de update is voltooid, start het systeem automatisch opnieuw op

Afbeelding 5: BIOS-update

BIOS-update

Terug naar boven

Een opstartbaar USB-storage-apparaat met FreeDOS (Legacy-systemen) maken

Waarschuwing: Deze procedure werkt NIET bij systemen met alleen USB 3.0. Dit proces wordt vrijblijvend aangeboden. U moet hulpprogramma's van derden gebruiken om een opstartbare USB-stick te maken. Dit proces wordt niet ondersteund door Dell Technische Support. U doet dit op eigen risico.

Voor oudere versies van Linux en Ubuntu en op systemen van vóór 2015 moet u het BIOS als volgt bijwerken:

Opmerking: Deze procedure werkt mogelijk niet op de systemen waarbij Linux niet vanaf de fabriek is meegeleverd Dit proces wordt vrijblijvend aangeboden. U moet hulpprogramma's van derden gebruiken om een opstartbare USB-stick te maken. Dit proces wordt niet ondersteund door Dell Technische Support.

Gebruikers moeten een opstartbaar USB-storageapparaat met FreeDOS maken om verder te kunnen gaan met het flashen van het BIOS.

Opmerking: Nogmaals, vergeet niet dat dit proces waarschijnlijk niet werkt op systemen waarbij Linux niet vanaf de fabriek is meegeleverd.

Download het volgende naar het systeem voordat u begint:

• Het nieuwste BIOS voor het systeem kunt u vinden op www.dell.com/support/drivers/

• FreeDOS Base ISO 1.0 op www.freedos.org/download Externe koppeling

• UNetbootin. Dit kunt u installeren door naar het Software Center in Linux te gaan, naar UNetbootin te zoeken en dit vervolgens te installeren.

Nadat UNetbootin is geïnstalleerd, voert u het programma uit en selecteert u de optie Diskimage. Stel in op ISO en selecteer vervolgens het FreeDOS Base ISO-bestand dat eerder is gedownload.

Selecteer het type als USB-station en de schijf als /dev/sdb1 en klik op OK.

Gebruik de onderstaande afbeelding als voorbeeld van hoe het UNetbootin-scherm eruit zou moeten zien.

Afbeelding 6: UNetbootin-scherm

Zodra deze bewerking is voltooid, kopieert u het BIOS exe-bestand naar het USB-storage-apparaat.

Ga nu door naar gedeelte 4

Terug naar boven

Het BIOS op Dell systemen van voor 2015 bijwerken

1. Nadat het BIOS-flashbestand is gekopieerd, start u het systeem opnieuw op en drukt u op F12 tijdens het Dell logo om het 'eenmalige opstartscherm' te openen

2. Selecteer USB-storage-apparaat om vanaf de USB-stick op te starten.

3. Zodra het systeem het opstartmenu bereikt, kiest u de optie fdos en vervolgens safemode

Waarschuwing: Laad FreeDOS niet naar de harde schijf want dit beschadigt het besturingssysteem
  1. Zodra de opstartvolgorde is voltooid, wordt een A: prompt weergegeven.

2. Verander de schijfletter naar B: of C: (de letter die aan USB-geheugenstick is toegewezen)

3. Typ de bestandsnaam van het BIOS-flashbestand om te beginnen met het updateproces bijv. O9010A12.exe en druk op Enter

4. Zodra de update is voltooid, zal het systeem automatisch opnieuw opstarten

Terug naar boven

Veelgestelde vragen over Ubuntu Linux

Meer informatie over Ubuntu Linux op uw systeem vindt u op de volgende koppeling:

Terug naar boven

Artikel-id: SLN171755

Laatste wijzigingsdatum: 06-12-2019 10:45