Wat is het BIOS en hoe kunt u het BIOS bijwerken op uw Dell systeem?

Wat is het BIOS en hoe kunt u het BIOS bijwerken op uw Dell systeem?

Wilt u meer weten over het systeem-BIOS en hoe u het BIOS op uw Dell systeem kunt controleren en bijwerken? In dit artikel wordt uitgelegd hoe u dit doet.

OPMERKING: Zie voor informatie over het wijzigen of wissen van het BIOS van uw systeem het volgende KB-artikel:

Inhoudsopgave:

1. Wat is het BIOS?
  2. Waarom moet u het BIOS van uw systeem bijwerken?
  3. De BIOS-versie van uw systeem controleren
  4. Het BIOS van uw systeem bijwerken in Windows
  5. Het BIOS updaten op systemen waarop BitLocker is ingeschakeld
  6. Het BIOS van uw systeem updaten met behulp van een USB-flashstation
  7. Het Dell BIOS updaten in Linux en Ubuntu-omgevingen
  8. Relevante koppelingen

1. Wat is het BIOS?

BIOS is de afkorting van Basic Input/Output System. Het BIOS, ook wel bekend als "System Setup" (Systeeminstellingen), is de software die zich bevindt op een kleine geheugenchip op het moederbord van de pc, die meestal de CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) wordt genoemd. Deze software werkt als een interface tussen de hardware van de computer en het besturingssysteem, bijvoorbeeld Windows, waardoor de software de hardware van de PC kan aansturen.

Het BIOS bevat ook instructies die de pc gebruikt voor het uitvoeren van elementaire instructies, zoals de instructie om op te starten vanaf het netwerk of de harde schijf, of de instructie vanaf welke schijf als eerste moet worden opgestart.

Het BIOS wordt ook gebruikt voor het identificeren en configureren van hardwareonderdelen in een computer, zoals harde schijf, diskettestation, optisch station, processor, geheugen, plug & play-apparaten etc. Deze informatie wordt ESCD (Extended System Configuration Data) genoemd en wordt meestal opgeslagen in extra niet-vluchtig geheugen, ook wel aangeduid als het NVRAM (Non-Volatile Random Access Memory).

De technologie is door de jaren heen geëvolueerd, maar de termen CMOS als NVRAM worden nog steeds gebruikt om te verwijzen naar het BIOS, al zijn deze elementen toch net even anders. De CMOS bevat het BIOS met de BIOS-instellingen, het NVRAM bevat de ESCD. Tijdens het updaten van het BIOS zal het NVRAM niet worden gewist.

U kunt het BIOS of de System Setup (Systeeminstellingen) op een Dell pc openen door herhaaldelijk op F2 te drukken in het Dell laadscherm. (Afbeelding 1)

Afbeelding 1: Het scherm tijdens het laden van het BIOS

Het scherm tijdens het laden van het BIOS

Of u kunt op F12 drukken en BIOS Setup (BIOS-instellingen) in het menu selecteren. (Afbeelding 2)

Afbeelding 2: Eenmalig opstartmenu

Opstartmenu

Let op: Wees voorzichtig bij het wijzigen van BIOS-instellingen. De BIOS-interface is bedoeld voor ervaren gebruikers. U kunt een instelling wijzigen waardoor uw computer niet meer correct opstart of waardoor u mogelijk data verliest.

Hier is een voorbeeld van het BIOS-scherm met systeeminstellingen: (afbeelding 3)

Afbeelding 3: OptiPlex 990 BIOS-scherm

BIOS-scherm

Terug naar boven

2. Waarom moet u het BIOS van uw systeem bijwerken?

Dell raadt u aan het BIOS te updaten als onderdeel van uw geplande updatecyclus. Net zoals revisies van het besturingssysteem en drivers, bevatten BIOS-updates functieverbeteringen of wijzigingen waarmee u uw systeemsoftware actueel en compatibel houdt met andere systeemmodules (hardware, firmware, drivers en software). Bovendien bieden BIOS-updates beveiligingsupdates en grotere stabiliteit.

In tegenstelling tot Windows-updates en updates van antivirusprogramma's die meestal automatisch plaatsvinden, moeten BIOS-updates handmatig worden uitgevoerd.

Dell biedt hiervoor een gebruiksvriendelijk updatepakket dat zichzelf installeert en waarmee deze taak vrij gemakkelijk kan worden uitgevoerd.

Let op: Maak altijd een back-up van uw data voordat u het BIOS gaat updaten, aangezien een fout kan leiden tot dataverlies.

Terug naar boven

3. De BIOS-versie van uw systeem controleren

Er zijn verschillende manieren om uw BIOS-versie te controleren. De gemakkelijkste manier is gebruik te maken van Systeeminformatie.

Typ in het "Metro"-scherm van Windows 8 of 8.1 run en druk vervolgens op Enter. Typ in het vak Uitvoeren msinfo32 en klik op OK.

Typ in Windows 10 msinfo32 in het vak Zoeken en druk op Enter.

Klik in oudere Windows-versies op de knop Start en klik op Uitvoeren. Typ in het vak Uitvoeren msinfo32 en druk op OK.

Zodra het venster Systeeminformatie is geopend, controleert u of Systeemoverzicht is gemarkeerd in het navigatievenster aan de linkerkant en zoekt u de BIOS-versie/datum in het overzichtsvenster aan de rechterkant. (afbeelding 4)

Afbeelding 4: Systeeminformatie

msinfo32

U kunt de BIOS-versie ook controleren vanaf de opdrachtregel.

1. Klik op Start. Typ in het vak Uitvoeren of Zoeken cmd en klik vervolgens op "cmd.exe" in de zoekresultaten.

2. Als het venster Gebruikerstoegangsbeheer wordt weergegeven, selecteert u Ja.

3. Typ in het venster Opdrachtprompt systeminfo bij de prompt C:\ en druk op Enter. U vindt de BIOS-versie in de resultaten (Afbeelding 5).

Afbeelding 5: Systeeminfo-opdrachtregel

Systeeminfo

Terug naar boven

4. Het BIOS van uw systeem bijwerken in Windows

Het is belangrijk om het BIOS van uw systeem up-to-date te houden. Nieuwere BIOS-versies kunnen verbeteringen aan hardwarecompatibiliteit, verbeterde diagnostische functies evenals beveiligingsupdates en grotere stabiliteit bieden.

Als u hebt vastgesteld dat u een BIOS-update nodig hebt, kunt u de nieuwe versie van de Dell Support pagina www.dell.com/drivers downloaden.

De video hieronder geeft u een visuele handleiding voor het bijwerken van het BIOS van uw systeem.

Opmerking: Bij het updaten van het BIOS op een laptop of draagbare computer moet de batterij aanwezig zijn en moet de voedingsadapter zijn aangesloten op het stopcontact.
  1. Open een webbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome enz.) en ga naar www.dell.com/support/drivers

2. Bij de vraag Identificeer uw product voert u uw servicetag in of selecteert u Producten weergeven om handmatig een product te selecteren.

3. Als het weergegeven systeem onjuist is, klikt u op Een ander product weergeven en voert u opnieuw uw servicetag in of selecteert u Producten weergeven

4. Nadat het juiste systeem is geselecteerd, moet u mogelijk klikken op het tabblad Vind het zelf en vervolgens verder op de pagina kijken bij Verfijn uw zoekresultaten:. In het vervolgkeuzemenu Categorie selecteert u BIOS. Hierdoor worden alleen zoekresultaten in de categorie BIOS weergegeven.

5. Als er meer dan één bestand in de lijst is vermeld, klikt u op Details weergeven bij de meest recente versie van het BIOS. Klik vervolgens op Belangrijke informatie.

Opmerking: Soms moet u een vorige versie installeren voordat u gaat updaten naar de nieuwste versie. Deze informatie is meestal te vinden bij de Belangrijke informatie. Voor het vinden van andere BIOS-versies kunt u proberen om de versie te downloaden door te navigeren via de koppelingen op https://downloads.dell.com
  1. Klik op Bestand downloaden om het downloaden te starten.

2. Sla het bestand op uw bureaublad op.

3. Nadat het downloaden is voltooid, kunt u dubbelklikken op het pictogram op uw bureaublad.

4. Volg de aanwijzingen op het scherm om de installatie uit te voeren (afbeelding 6). Hiermee start u uw systeem opnieuw op en voert u een BIOS-update uit

Afbeelding 6: Scherm om verder te gaan met BIOS-flash-update

BIOS-update

Het bovenstaande scherm kan variëren, afhankelijk van de versie en het type systeem.

Terug naar boven

5. Het BIOS updaten op systemen waarop BitLocker is ingeschakeld

Waarschuwing: Als BitLocker niet wordt uitgeschakeld voordat u het BIOS bijwerkt, herkent het systeem de BitLocker-code niet wanneer u het systeem de volgende keer opnieuw opstart.

Vervolgens wordt u gevraagd om de herstelsleutel in te voeren om door te gaan en zal het systeem u om de herstelsleutel blijven vragen telkens wanneer u het systeem opnieuw opstart.

Als de herstelsleutel niet bekend is, kan dit leiden tot dataverlies of een onnodige herinstallatie van het besturingssysteem.

Raadpleeg het volgende Knowledge Base-artikel voor meer informatie over dit onderwerp:

Terug naar boven

6. Het BIOS updaten met behulp van een USB-flashstation

Als het systeem Windows niet kan laden, maar wel een BIOS-update nodig is, kunt u het BIOS-bestand met een ander systeem downloaden en opslaan op een opstartbaar USB-flashstation.

Opmerking: U moet een opstartbaar USB-flashstation gebruiken. Raadpleeg het volgende artikel voor meer informatie:
  1. Download het .EXE-bestand met de BIOS-update naar een ander systeem.

2. Kopieer het bestand, bijv. O9010A12.exe, naar het opstartbare USB-flashsstation.

3. Sluit het USB-flashstation aan op het systeem waarop de BIOS-update moet worden geïnstalleerd.

4. Start het systeem opnieuw op en druk op F12 zodra het scherm met het Dell logo verschijnt om het One Time Boot Menu (Eenmalige opstartmenu) te openen.

5. Selecteer USB Storage Device (USB-storageapparaat) met de pijltoetsen en druk op Enter.

6. Het systeem start op naar een prompt Diag C:\>

7. Voer het bestand uit door de volledige bestandsnaam, bijvoorbeeld O9010A12.exe, in te voeren en op Enter te drukken.

8. Het BIOS-updateprogramma wordt geladen. Volg nu de instructies op het scherm (afbeelding 7)

Afbeelding 7: Het scherm van de DOS BIOS-update

DOS BIOS

Terug naar boven

7. Het Dell BIOS updaten in Linux en Ubuntu-omgevingen

Als u het systeem-BIOS in een Linux-omgeving wilt updaten, zoals Ubuntu, dan kunt u via de koppeling hieronder hulp krijgen:

Terug naar boven

8. Relevante koppelingen

De volgende artikelen behandelen andere onderwerpen met betrekking tot het BIOS die u mogelijk nuttig vindt, afhankelijk van de taak die u uitvoert of de informatie die u nodig hebt.

Als u meer hulp nodig hebt, neem dan contact op met de Technische Support

Contact opnemen met Dell

Artikel-id: SLN284433

Laatste wijzigingsdatum: 15-10-2018 11:29