“Niet legitiem”-problemen in Windows 7 oplossen

Installatie van Dell OEM versie van Microsoft Windows 7 blijkt plots "niet legitiem" te zijn volgens Windows Genuine Advantage (WGA)

Problemen waarbij wordt gemeld dat Windows niet legitiem is en mogelijk de foutmelding 0xC8000247 wordt weergegeven

De gebruiker kreeg een pop-upvenster te zien met de melding dat zijn of haar versie van Windows niet legitiem was.

Waarom gebeurt dit?

Er zijn tal van mogelijke oorzaken voor de foutmelding "Windows is niet legitiem" in Windows 7. De Dell OEM versie (Original Equipment Manufacturer) van Windows maakt gebruik van een speciale OEM SLP-code (System Locked Pre-installation) en BIOS-markering (Basic Input/Output System) voor het activeren van het besturingssysteem.

In sommige gevallen is de BIOS-markering ingesteld voor een oudere versie van Windows en wordt het besturingssysteem na verloop van tijd door WGA gemarkeerd als “NIET LEGITIEM”. De oorzaken omvatten, maar zijn niet beperkt tot, het volgende:

• De tijd en datum op het systeem zijn niet juist of de geselecteerde tijdzone komt niet overeen met de tijdzone van de werkelijke locatie.
  • Niet alle vereiste Windows-updates zijn geïnstalleerd (diverse updates hebben te maken met wettelijk vastgelegde zomertijdwijzigingen).
  • Beschadiging van software of drivers op het besturingssysteem
  • Virussen en malware
OPMERKING: Dit artikel biedt slechts ÉÉN mogelijke oplossing voor een specifiek WGA-probleem waarbij de BIOS-markering is ingesteld. Deze oplossing is niet van toepassing op alle WGA-problemen.

Wat is de oplossing?

Er zijn diverse stappen die kunnen worden genomen om dit probleem aan te pakken. Als het probleem nog steeds optreedt nadat u hebt gecontroleerd dat de tijd/datum/tijdzone juist zijn en Windows-updates hebt uitgevoerd, probeert u het volgende:

• Download en installeer de meest recente BIOS-versie voor het systeem en voer vervolgens het hulpprogramma WGA uit (ga naar https://www.microsoft.com/genuine/validate/ en klik op de knop Validate now (Valideer nu)). Het probleem zou moeten zijn opgelost.
  • Op systemen met Intel Rapid Storage Technologie kunnen de IRST-drivers worden bijgewerkt vanaf https://support.dell.com of Intel Drivers & Software. Zodra de driver is geüpdatet, moet u het systeem TWEE KEER koud opnieuw opstarten (het systeem vanuit de uit-stand opnieuw opstarten).  Verwijzingen: http://social.microsoft.com/Forums/en-US/genuinewindows7/thread/3d9c5a6c-812b-4a7d-8b67-209b4d974e34
  • Als het probleem hierdoor niet wordt opgelost, probeert u deze stappen.
    1. Klik op de knop Start.
    2. In het veld Zoekopdracht starten typt u: CMD.exe
    3. Klik met de rechtermuisknop op CMD.exe en selecteer Als administrator uitvoeren
    4. Typ net stop sppsvc en druk op Enter. (Mogelijk wordt u gevraagd of u het zeker weet. Selecteer ja.)
    5. Typ cd c:\windows\ServiceProfiles\NetworkService\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareProtectionPlatform en druk op Enter.
    6. Typ rename tokens.dat tokens.bar en druk op Enter.
    7. Typ slui en druk op Enter.
    8. Na enkele seconden verschijnt het dialoogvenster Windows activeren. U wordt waarschijnlijk gevraagd om uw productcode opnieuw in te voeren en/of opnieuw te activeren. Voor Dell systemen wordt automatische authenticatie uitgevoerd.
  • Als het probleem nog steeds niet is opgelost, gaat u verder met deze stappen:
    1. Gebruik het venster met de opdrachtprompt dat u hebt geopend. Als het is gesloten, opent u het opnieuw en selecteert u daarbij Als administrator uitvoeren
    2. In het Configuratiescherm opent u Mapopties, waar u Verborgen bestanden en mappen instelt op “Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven
    3. Open Windows Verkenner en ga naar: c:\windows\ServiceProfiles\NetworkService\AppData\Roaming\Microsoft\SoftwareProtectionPlatform.
    4. Wijzig de naam van alle bestanden met uitzondering van de map Cache. (Voorbeeld: Typ REN Tokens.dat tokens_.dat en druk vervolgens op Enter.)
    5. Klik met de rechtermuisknop in de map SoftwareProtectionPlatform en selecteer Eigenschappen. Klik vervolgens op het tabblad Vorige versies.
    6. Selecteer een datum die vóór het moment ligt waarop het probleem begon en kopieer alleen het bestand tokens.dat naar de cachemap.
    7. Typ slui en druk op Enter.
  • Als het probleem nog steeds niet is opgelost, zijn er mogelijk andere factoren die dit probleem veroorzaken. Denk daarbij vooral aan virussen en malware. Zorg ervoor dat u uw systeem laat controleren op deze potentiële bedreigingen.
  • Als u al deze opties tevergeefs hebt geprobeerd, neemt u contact op met de Technische support voor extra opties voor probleemoplossing.
OPMERKING: Als uw systeem niet meer onder de garantie valt, is ondersteuning voor het besturingssysteem door Dell Technische support een service tegen betaling.

OPMERKING: Raadpleeg voor meer informatie over de Windows-productcode ons informatieve artikel - Veelgestelde vragen Windows-productcode

Artikel-id: SLN104591

Laatste wijzigingsdatum: 16-08-2018 03:53