Algemeen onderhoud voor optimale werking van uw Dell computer

Algemeen onderhoud voor optimale werking van uw Dell computerRichtlijnen voor algemeen onderhoud voor uw computer

Net als elk ander apparaat dat bewegende onderdelen bevat, is bij ook de meeste computers algemeen onderhoud nodig om te zorgen dat ze optimaal blijven functioneren. Afhankelijk van de omgeving waarin het systeem wordt geplaatst, kan periodieke reiniging nodig zijn om te voorkomen dat het systeem vastloopt door oververhitting.

Het wordt aanbevolen om de systemen te gebruiken in omgevingen die vrij zijn stof, bont en andere verontreinigingen die de ventilatie van de computer kunnen belemmeren. Oververhitting vormt nog altijd de grootste bedreiging voor het systeem en de meeste computers zijn dan ook voorzien van actieve of passieve koeling om systeemonderdelen te beschermen. De processor (Central Processing Unit) en de grafische kaart (Graphics Processing Unit) zijn de 2 onderdelen die de meeste warmte genereren. Andere onderdelen die warmte genereren, zijn de voeding (PSU) en de harde schijven (HDD). (Afbeelding 1 en 2)


Afbeelding 1


Afbeelding 2

Het wordt aanbevolen om het systeem te gebruiken bij een kamertemperatuur tussen 0°C en 35°C (32°F en 95°F) en bij een vochtigheidsniveau van maximaal 40%.

Controleer uw systeem regelmatig en reinig dit indien nodig, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Systemen die worden gebruikt in een stoffige fabriek moeten mogelijk om de paar weken worden gereinigd. Voor systemen in een schone stofvrije omgeving is waarschijnlijk een controle eens per jaar afdoende.

Als u een draagbaar systeem gebruikt terwijl dit op een deken, kussen of ander type doek staat, kunnen de ventilatieopeningen voor koeling van het systeem geblokkeerd raken. Dit kan leiden tot oververhitting en kan blijvende schade veroorzaken. (Afbeelding 3)

Afbeelding 3

We raden daarom aan om uw mobiele computer te gebruiken op een hard, vlak oppervlak dat niet van stof is, waardoor de luchtstroom toeneemt en de warmte afkomstig van de onderkant en de binnenkant van het systeem afneemt.


Onderhoudstaken

Reinig het systeem, indien nodig. Er zijn verschillende indicaties die erop wijzen dat een systeem mogelijk gereinigd moet worden.

Gereedschappen die u kunt gebruiken om het systeem te reinigen

Zorg dat het systeem uitgeschakeld is en is ontkoppeld van het elektriciteitsnet wanneer u het gaat reinigen. Als u een draagbaar systeem gaat reinigen, verwijder dan ook de systeemaccu. Als alle voedingsbronnen zijn verwijderd, drukt u de Aan/uit-knop gedurende 15 seconden in (dit zorgt ervoor dat alle energie die in condensatoren in het systeem is opgeslagen, wordt ontladen zodat systeemonderdelen niet beschadigd raken door statische elektriciteit)

Let op: Wanneer u stof verwijderd met de stofzuiger, wekt dit statische elektriciteit op en dit kan schade veroorzaken aan gevoelige onderdelen.

Verwijder de afdekkap/het zijpaneel van het desktop- of towersysteem terwijl u een antistatische polsband draagt, om toegang te krijgen tot de interne onderdelen. Als de warmteafvoer van de processor is voorzien van een verwijderbare afdekking, verwijdert u deze. Indien dit niet het geval is, kunt u opgehoopt stof van de warmteafvoer van de processor, de grafische kaart en de voeding verwijderen met behulp van de perslucht. Reinig vervolgens de ventilatoren met korte en lichte stootjes perslucht.

Let op: Laat de ventilatoren niet op hoge snelheid draaien, aangezien dit leidt tot schade aan de lagers en uiteindelijk leidt tot een defecte ventilator.

Draagbare systemen zijn mogelijk voorzien van een afdekking aan de onderzijde die kan worden verwijderd door de gebruiker (raadpleeg de handleiding van het systeem op support.dell.com). Wanneer u deze onderste afdekking verwijdert, zijn de warmteafvoeren beter bereikbaar. Nogmaals, gebruik korte en lichte stootjes perslucht om vuil, stof of verontreiniging te verwijderen van de warmteafvoeren van de processor en de grafische kaart.

Systemen worden doorlopend geproduceerd en worden daarom ook continue herzien en verbeterd. Een van de manieren die we hebben gebruikt om systeemprestaties van onze computers te verbeteren, is via updates van de microcode van de BIOS. Via deze updates worden systeemprestaties aangepast op basis van de feedback van klanten en technische evaluaties, om zo de prestaties te optimaliseren. Raadpleeg daarom support.dell.com voor de meest recente BIOS-versie en update het systeem indien nieuwe versies beschikbaar zijn.

Artikel-id: SLN290711

Laatste wijzigingsdatum: 14-05-2018 11:44


Beoordeel dit artikel

Nauwkeurig
Nuttig
Eenvoudig te begrijpen
Was dit artikel nuttig?
Ja Nee
Stuur ons feedback
Opmerkingen mogen geen speciale tekens bevatten: <>() \
Excuses, ons feedbacksysteem is momenteel offline. Probeert u het later nog eens.

Hartelijk dank voor uw feedback.