Trådløse nettverk og feilsøkingsveiledning for Windows 7 til hjemmebruk

Trådløse nettverk og feilsøkingsveiledning for Windows 7 til hjemmebrukHvis du trenger hjelp til konfigurering, tilkobling, deling av filer, bilder og musikk samt feilsøking av trådløse nettverk, kan du gå til den utvidbare delen og følge trinnene og se koblingene.


 

I dette dokumentet defineres trådløs funksjonalitet som metoden som brukes for å flytte informasjon fra en datamaskin, PDA eller smarttelefon til en annen ved bruk av radiobølger i stedet for kabler.

Radiobølgen moduleres på samme måte som TV- og FM-signaler, slik at det sendes informasjon sammen med bølgen.

For kommunikasjon med datamaskin, PDA eller smarttelefon er avstanden vanligvis kort (mindre enn 60 meter).

For adaptere for mobilt bredbånd (mobil) avhenger avstanden av terrenget og hvor mange mobilmastere som er i nærheten.

 

Du bruker daglig mange forskjellige trådløse enheter uten at du tenker over det. Mobiltelefoner, trådløse telefoner og fjernkontroller for TV er bare noen av enhetene som bruker trådløs teknologi. Trådløs teknologi for datamaskiner kan være akkurat like enkelt og problemfritt å bruke når den er riktig konfigurert. Når betegnelsen "trådløs teknologi" brukes i resten av dokumentet, henviser den til trådløs teknologi for datamaskiner.

Trådløs teknologi for datamaskiner kan deles inn i to ulike typer. Begge typene av trådløs teknologi er beskrevet i en annen del. Hver teknologi har egne bruksområder, prosesser og standarder. Nedenfor er det en oversikt over de ulike teknologiene og en kort beskrivelse som utdypes senere.
 

 • Trådløst lokalnett – kalles WLAN eller Wi-Fi. Denne typen trådløs teknologi brukes til å koble til Internett og til å koble til mange andre enheter, for eksempel datamaskiner, PDA-er, smarttelefoner og skrivere.

 • Bluetooth® – Bluetooth er en trådløs teknologi med kort rekkevidde. Denne teknologien brukes til å koble til enheter som er svært nære (ti meter). Teknologien brukes til å koble sammen Bluetooth-kompatible enheter som tastaturer, mus, stereohodetelefoner, PDA-er og smarttelefoner. Mange bruker allerede denne teknologien til å koble trådløse hodetelefoner til mobiltelefonen.

 • Mobilt bredbånd – kalles også trådløst fjernnett (Wireless Wide Area Networking (WWAN)). Mobilt bredbånd bruker mobiltelefontjenester til å opprette Internett-tilgang. Teknologi for mobilt bredbånd brukes i mobiltelefoner som kan kobles til Internett. Denne teknologien forutsetter en dataaktivert mobiltelefontjeneste, noe som ikke er tilgjengelig i alle områder.

 • Trådløs USB – denne teknologien ble tilgjengelig for ikke lenge siden. Den gjør det mulig med trådløs tilkobling mellom en datamaskin og en trådløs USB-hub. USB-enheter kobles deretter til den trådløse USB-huben, og huben fungerer som en bro. Teknologien har svært kort rekkevidde (tre meter).

 

Nedenfor er det en oversikt over maskinvare og tjenester som er nødvendige for trådløs Internett-tilkobling. Uten disse enhetene og tjenestene er det ikke mulig å koble til Internett. Rekkevidden fra ruteren er vanligvis begrenset (mindre enn 60 meter).
 

 • Trådløst nettverkskort – dette er en enhet som kan installeres inne i datamaskinen eller i en USB-port. Hvis du ikke vet om du har et trådløskort installert, kan du kontakte produsenten av datamaskinen for å finne det ut.

 • Trådløs bredbåndsruter – ruteren brukes til å koble alle datamaskinene dine til et nettverk og til Internett.

 • Bredbåndsleverandør – telefonselskaper (DSL) og kabel-TV-selskaper tilbyr vanligvis Internett-tjenester.

 

Merk: Når du skal konfigurere det trådløse nettverket, bør du om mulig plassere den trådløse ruteren nær midten av boligen eller kontoret. Sørg i hvert fall for å plassere den trådløse ruteren så høyt som mulig, for å unngå forstyrrelser.
 1. Bredbåndsleverandøren kommer hjem til deg eller til virksomheten din og konfigurerer bredbåndsmodemet eller sender deg en gjør-det-selv-pakke.
  Merk: Hvis du skal bruke en gjør-det-selv pakke, må du følge instruksjonene for konfigurering av bredbåndsmodemet eller kontakte Internett-leverandøren. Sannsynligvis må du kontakte Internett-leverandøren uansett for å få opprettet et brukernavn og passord (ved bruk av DSL) eller registrere bredbåndsmodemet (ved bruk av kabel).
   
 2. Når bredbåndsmodemet er konfigurert og fungerer som det skal, fjerner du nettverks- eller USB-kabelen som kobler datamaskinen til modemet.
   
 3. La bredbåndsmodemet være avslått i minst tre minutter (dette er nødvendig for at modemet skal kunne finne den trådløse ruteren senere).
   
 4. Etter tre minutter kan du koble til den trådløse ruteren med den medfølgende nettverkskabelen og slå bredbåndsmodemet på igjen.
   
 5. Hvis du trenger installasjonsinstruksjoner, kan du se i dokumentasjonen som fulgte med den trådløse ruteren.
  Merk: Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du konfigurerer den trådløse ruteren, kan du se produsentens nettsted (tabell 1).
   
  Kobling til produsentens nettsted
  Linksys Ekstern kobling
   
  D-Link Ekstern kobling
   
  Netgear Ekstern kobling
   
  2Wire Ekstern kobling
   
  Belkin Ekstern kobling
   
  Apple Ekstern kobling
   
  SMC Ekstern kobling
   
  TRENDnet Ekstern kobling
   
  TP-Link Ekstern kobling
   
  Cisco Ekstern kobling
   
  Ubiquiti Ekstern kobling
   
  Tabell 1: Vanlige nettsteder for trådløse rutere
   
 6. Av sikkerhetsmessige årsaker må nettverksnavnet (SSID-en) og Wi-Fi-sikkerhetsnøkkelen (nettverksnøkkelen) endres første gang den trådløse ruteren konfigureres. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se delen Sikre det trådløse nettverket.
   

 

Merk: De følgende trinnene er for Windows 7. Hvis du trenger tilsvarende informasjon om andre operativsystemer, kan du gå til Dells støttesenter for nettverk for trådløs funksjonalitet.
 1. Flytt datamaskinen slik at den står 1–3 meter (3–9 fot) fra ruteren (hvis mulig).
  Merknader:
  • Hvis du flytter datamaskinen nærmere ruteren, kan du eliminere kilder til interferens som kan føre til trege og ustabile tilkoblinger, og sikre at den trådløse maskinvaren fungerer som den skal.
  • Hvis datamaskinen bare kobles riktig til Internett mens den står i nærheten av ruteren, betyr det sannsynligvis at det er problemer med interferens. Se artikkelen Slik identifiserer du og reduserer interferens for trådløse Wi-Fi-signaler i Dells kunnskapsbase hvis du vil ha mer informasjon om hva som forårsaker interferens.

 2. Trykk eller klikk på nettverksikonet Tilgjengelige nettverk, enten på oppgavelinjen eller i området med skjulte ikoner (figur 1).
  Merknader:
  Pil for skjulte ikoner – Windows 7
  Figur 1: Skjult plassering av ikonet
 3. Se etter oppføringen med flest grønne stolper ved siden av seg (du må kanskje rulle opp eller ned for å finne den).
   
 4. Trykk eller klikk på nettverket med flest grønne stolper (Tilgjengelige nettverk), og trykk eller klikk deretter på Koble til.
  Merk: Hvis det er mer enn én oppføring med samme antall hvite stolper eller det står Skjult nettverk eller Annet nettverk, kan du se fanen Få navnet på det trådløse nettverket direkte fra den trådløse ruteren i delen Sikre det trådløse nettverket hvis du vil ha instruksjoner om hvordan du får navnet på det trådløse nettverket direkte fra den trådløse ruteren.
   
 5. Angi nettverkssikkerhetsnøkkelen hvis du blir bedt om det, og klikk deretter på Neste.
  Merknader:

 

 

 1. Flytt datamaskinen slik at den står 1–3 meter (3–9 fot) fra ruteren (hvis mulig).
  Merknader:
  • Hvis du flytter datamaskinen nærmere ruteren, kan du eliminere kilder til interferens som kan føre til trege og ustabile tilkoblinger, og sikre at den trådløse maskinvaren fungerer som den skal.
  • Hvis datamaskinen bare kobles riktig til Internett mens den står i nærheten av ruteren, betyr det sannsynligvis at det er problemer med interferens. Se artikkelen Slik identifiserer du og reduserer interferens for trådløse Wi-Fi-signaler i Dells kunnskapsbase hvis du vil ha mer informasjon om hva som forårsaker interferens.

 2. Finn nettverksikonet på oppgavelinjen eller i området med skjulte ikoner (Figur 1). Du finner eksempler på nettverksikoner nedenfor.
  Merk: Du finner begge nede til høyre på skjermen.
  Pil for skjulte ikoner – Windows 7
  Figur 1: Skjult plassering av ikonet
 3. Velg fanen nedenfor som tilsvarer ikonet på datamaskinen.
  Merknader:
  • Sørg for å koble fra alle nettverkskabler (Ethernet) eller koble fra før du utfører trinnene, ellers kan det hende at trådløsikonet ikke vises på riktig måte.
  • Hvis du ikke kan finne trådløsikonet, må du starte datamaskinen på nytt. Hvis det fortsatt ikke vises, må du laste ned og installere de nyeste driverne. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se delen Slik laster du ned og installerer den nyeste driveren for trådløse nettverkskort fra Dell.

 

Dette ikonet betyr at datamaskinen er koblet til det trådløse nettverket. Hvis du ikke får opprettet en Internett-tilkobling, kan du se fanen Løse problemer med å koble til Internett.Dette ikonet betyr at den trådløse antennen er på, men at du ikke er koblet til et trådløst nettverk. Hvis du vil ha informasjon om hvordan du kobler til det trådløse nettverket, kan du se delen Jeg vil koble en datamaskin eller et nettbrett til et eksisterende trådløst nettverk.Dette ikonet betyr at den trådløse antennen er av.

Slik slår du den trådløse antennen (Wi-Fi) på:

Merknader:
 1. Hvis du vil ha informasjon om hvordan du kobler til det trådløse nettverket ditt, kan du se delen Jeg vil koble en datamaskin eller et nettbrett til mitt eksisterende trådløse nettverk.
 2. Når du trenger alle trådløse enheter slått av (trådløs funksjonalitet (Wi-Fi), mobilt bredbånd, Bluetooth, GPS og nærfeltskommunikasjon (NFC)), for eksempel når du befinner deg i et fly, trykker eller klikker du på Slå trådløs av i Windows Mobilitetssenter.
 3. Når Slå trådløs på-knappen ikke er tilgjengelig (nedtonet), kan du prøve med maskinvarebryteren på datamaskinen, for å slå på det trådløse nettverkskortet.
 1. Trykk på og hold nede Windows-tasten (Windows-knappen), og trykk deretter på x-tasten.
   
 2. Trykk på eller klikk på knappen Slå trådløs på.
   

 

Hvis du ikke har gjort det, må du utføre trinnene i fanen Løse problemer med trådløs tilkobling først.

 1. Kjør feilsøkingsverktøyet for nettverk.
  1. Trykk eller klikk på Start (nederst i venstre hjørne av dataskjermen).
  2. Skriv inn feilsøke i søkeboksen.
  3. Trykk eller klikk på Feilsøking i oppføringen under Kontrollpanel.
  4. Trykk eller klikk på Nettverk og Internett.
  5. Trykk eller klikk på Internett-tilkoblinger.
  6. Trykk eller klikk på Neste, og følg instruksjonene.
   
 2. Slå alle enhetene på nettverket av og på igjen for å starte dem på nytt og synkronisere dem. Du finner mer informasjon i fanen Slå alle enhetene i nettverket av og på igjen.
   
 3. Kjør applikasjonen Dell SupportAssist Optimize Network.
  1. Trykk eller klikk på Start (nederst i venstre hjørne av dataskjermen).
  2. Skriv inn supportassist i søkeboksen.
  3. Trykk eller klikk på SupportAssist (skrivebordsapp).
   Merk: Når SupportAssist ikke vises i listen over applikasjoner, må du laste det ned, enten på datamaskinen som har problemet (hvis mulig) eller på en USB-minnepinne på en annen enhet som kan få tilgang til Internett. Du kan få mer informasjon om hvordan du skaffer deg og installerer SupportAssist ved å gå til siden SupportAssist for PCs and tablets (SupportAssist for PCer og nettbrett). Det kan hende at du må oppgi service-ID-en eller ekspresservicekoden til Dell-datamaskinen eller velge datamaskinmodellen fra en liste.

  4. Trykk eller klikk på Optimize My System (Optimer systemet).
  5. Trykk eller klikk på Optimize Network (Optimer nettverket).
  6. Trykk eller klikk på Run Now (Kjør nå).
  7. Når optimeringen av nettverket er fullført (statuslinjen viser 100 %), trykker eller klikk du på fanen History (Historikk).
  8. Trykk eller klikk på den nyeste oppføringen under Optimize Network (Manual) (Optimer nettverk (manuelt)) for å se på resultatene.

 4. Kontroller at nyeste versjon av de trådløse driverne, datamaskinens BIOS og fastvaren for ruteren er installert.
  Merk: Når den berørte enheten ikke har noen trådløs tilkobling for nedlasting av en driver eller BIOS, må du gjøre ett av følgende for å få driveren på den berørte enheten:
  • Koble den berørte enheten til ruteren med en nettverkskabel (når det er mulig).
  • Bruk en annen enhet som har Internett-tilkobling, for å laste ned driveren, og bruk en USB-flash-enhet for å overføre driveren til den berørte enheten.
  • Hvis det gjelder et nettbrett, bruker du USB-kabelen som fulgte med nettbrettet, for å overføre driveren som er lastet ned til en annen enhet som har Internett-tilkobling.
   
  • Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du laster ned og installerer den nyeste BIOS-versjonen, kan du se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase: What is BIOS and How to Download and Install the latest BIOS? (Hva er BIOS, og hvordan laster man ned og installerer nyeste BIOS?)
   Merk: Nyeste BIOS ligger i BIOS-underdelen.

  • Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du laster ned og installerer nyeste versjon av trådløse drivere, kan du se delen Slik laster du ned og installerer den nyeste driveren for trådløse nettverkskort fra Dell.
   Merk: Driverne for nettverkskortet vises i Nettverk-underdelen.

  • Oppdater den trådløse ruterens fastvare til den nyeste som er tilgjengelig, se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren. Du finner koblinger i tabell 1.
   Merk: For å kunne oppdatere fastvaren for ruteren må du ha en datamaskin som er koblet til den trådløse ruteren (ved hjelp av en nettverkskabel eller ved å bruke en annen datamaskin som er koblet til trådløst).
    
   Produsent Brukernavn Passord
   Linksys Ekstern kobling
    
   la stå tom admin
   D-Link Ekstern kobling
    
   admin la stå tom
   Netgear Ekstern kobling
    
   admin passord
   2Wire Ekstern kobling
    
   Ingen med mindre det ble konfigurert. Ingen med mindre det ble konfigurert.
   Belkin Ekstern kobling
    
   Ingen la stå tom
   Apple Ekstern kobling
    
   Bruk AirPort-verktøyet  
   SMC Ekstern kobling
    
   Admin smcadmin
   Tabell 1: Koblinger til produsenter av trådløse rutere, standard brukernavn for rutere og passord.
   
 5. Kontroller at det trådløse kortet overfører på høyeste nivå. Hvis du vil ha mer informasjon, kan du se fanen Konfigurere innstillingene for det trådløse nettverkskortet for å få optimal ytelse.
   
 6. Kjør feilsøkingsprogrammet Dell SupportAssist.
  1. Trykk eller klikk på Start (nederst i venstre hjørne av dataskjermen).
  2. Skriv inn supportassist i søkeboksen.
  3. Trykk eller klikk på SupportAssist (skrivebordsapp).
   Merk: Når SupportAssist ikke vises i listen over applikasjoner, må du laste det ned, enten på datamaskinen som har problemet (hvis mulig) eller på en USB-minnepinne på en annen enhet som kan få tilgang til Internett. Du kan få mer informasjon om hvordan du skaffer deg og installerer SupportAssist ved å gå til siden SupportAssist for PCs and tablets (SupportAssist for PCer og nettbrett). Det kan hende at du må oppgi service-ID-en eller ekspresservicekoden til Dell-datamaskinen eller velge datamaskinmodellen fra en liste.

  4. Trykk eller klikk på fanen Troubleshooting (Feilsøking).
  5. Trykk eller klikk på I'm having internet issues (Jeg har Internett-problemer).
  6. Trykk på eller klikk på det ønskede alternativet.
  7. Trykk eller klikk på Run Now (Kjør nå), og følg instruksjonene.
   
 7. Kjør Network Adapter Diagnostics (diagnose for nettverkskort) på Dells nettsted for kundestøtte.
  Merknader:
  • For at dette skal fungere i tilfeller der den berørte enheten ikke har noen trådløs tilkobling, må en nettverkskabel være koblet til mellom en av LAN-portene på baksiden av den trådløse ruteren og LAN-porten på datamaskinen. Se artikkelen Håndbøker og dokumentasjon for Dell-produktet ditt i Dells kunnskapsbase hvis du vil vite hvordan du får tak i håndboken for datamaskinen din, der du finner informasjon om plasseringen av RJ45- eller USB-C-porten på datamaskinen.
  • Du må kanskje laste ned og installere et lite program. Følg anvisningene.

 8. Les artikkelen nedenfor som gjelder for nettleseren du bruker.  
 9. Hvis følgende fremgangsmåte ikke løser problemet, har operativsystemet på datamaskinen en skade. Hvis du vil vite mer om ulike måter å reparere slike skader på, og når de forskjellige alternativene skal brukes, kan du se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase: Gjenoppretting, tilbakestilling av fabrikkinnstillingene eller ny installering av Windows 7 på Dell-datamaskin.

 

 1. Koble strømmen fra bredbåndsmodemet, og la bredbåndsmodemet være frakoblet i minst tre minutter.
  Merk: Enkelte Internett-tjenesteleverandører (ISP-er) tilbyr en modem/ruter-kombinasjonsenhet.

 2. Slå av alle datamaskinene som er koblet til nettverket.
   
 3. Koble strømmen fra den trådløse ruteren.
   
 4. Kontroller at nettverkskabelen er koblet fra bredbåndsmodemet til Internett- eller WAN-porten på den trådløse ruteren.
   
 5. Kontroller at ingen USB-kabler eller serielle kabler er koblet til bredbåndsmodemet.
   
 6. Koble strømkabelen til bredbåndsmodemet. Vent i minst 2 minutter mens bredbåndsmodemet initialiseres.
  (Hvis modemet ikke klarer å opprette en Internett-tilkobling, kobler du fra modemet. Vent i minst 5 minutter, og koble til modemet igjen.)
   
 7. Koble strømkabelen til den trådløse ruteren. Vent i minst to minutter mens den trådløse ruteren initialiseres.
   
 8. Slå på datamaskinen, og prøv å koble til Internett.
  Merk: Hvis du fortsatt ikke får opprettet en Internett-tilkobling, kan du se om andre datamaskiner kan kobles til Internett, eller koble datamaskinen direkte til ruteren med en nettverkskabel (hvis mulig). Hvis ingen andre datamaskiner eller denne datamaskinen, som er koblet direkte til ruteren, kan kobles til Internett, må du ta kontakt med Internett-leverandøren eller produsenten av ruteren.
   
 9. Hvis du fortsatt ikke får opprettet en Internett-tilkobling på datamaskinen, kan du gå til fanen Løse problemer med å koble til Internett og fortsette med trinn 3.

 

Merk: Du finner informasjon om hvordan du fastslår hva slags trådløst nettverkskort som er installert i datamaskinen din, i følgende artikkel i Dells kunnskapsbase: Hvordan vet jeg om min Dell bærbare PC har trådløst nettverk?
Følgende gjelder for Intel Wireless-kort:
Merk: Ikke alle trådløse nettverks leveres med samtlige alternativer som vises under. Sjekk og endre de som er tilgjengelige.
 1. Trykk eller klikk på Start (nederst i venstre hjørne av dataskjermen).
   
 2. Skriv inn enhetsbehandling i søkefeltet.
   
 3. Trykk eller klikk på Enhetsbehandling.
  (Når Brukerkontokontroll-vinduet vises, trykker eller klikker du på Fortsett).
   
 4. I vinduet Enhetsbehandling trykker eller klikker du på pilen ved siden av Nettverksadaptere.
   
 5. Dobbelttrykk eller dobbeltklikk på Intel Wi-FI-, trådløs- eller Centrino-ikonet.
   
 6. Trykk eller klikk på Avansert-fanen.
  Merk: Den trådløse nettverksadapteren i datamaskinen kan ikke ha alle alternativene som vises nedenfor. Endre de som er tilgjengelige.
   
 7. I boksen Egenskap trykker eller klikker du på 802.11n-kanalbredde for 2,4 GHz og velger Auto på rullegardinmenyen.
   
 8. I boksen Egenskap trykker eller klikker du på 802.11n-kanalbredde for 5,2 GHz og velger Auto på rullegardinmenyen.
   
 9. I boksen Egenskap trykker eller klikker du på 802.11n-modus og velger Aktivert på rullegardinmenyen.
   
 10. I boksen Egenskap trykker eller klikker du på FAT-kanalintolerant og velger Deaktivert på rullegardinmenyen.
   
 11. I boksen Egenskap: trykker eller klikker du på Roaming-aggressivitet og velger 1. Laveste på rullegardinmenyen.
  Merk: Denne innstillingen er foreslått for trådløse hjemmenettverk. Når du er på et bedriftsnettverk og flytter deg fra sted til sted, skal innstillingen angis til 3. Middels.
   
 12. I boksen Egenskap trykker eller klikker du på Intel ® Gjennomstrømmingsforbedring eller Forsterker for gjennomstrømming og velger Deaktivert på rullegardinmenyen.
  Merk: Når du har bare én enhet på det trådløse nettverket eller strømmer video, ønsker du kanskje å slå denne funksjonen på, men når adapteren med denne funksjonen er slått på, tillates det ikke at andre datamaskiner på nettverket har lik tilgang til det trådløse nettverket.
   
 13. I boksen Egenskap: trykker eller klikker du på Overføringseffekt og velger 5. Høyeste på rullegardinmenyen.
   
 14. I boksen Egenskap trykker eller klikker du på Trådløs modus og velger det høyeste tallet som er tilgjengelig på rullegardinmenyen.
   
 15. Klikk på OK.  
Følgende gjelder for Dell Wireless-kort:
Merk: Ikke alle trådløse nettverks leveres med samtlige alternativer som vises under. Sjekk og endre de som er tilgjengelige.
 1. Trykk eller klikk på Start (nederst i venstre hjørne av dataskjermen).
   
 2. Skriv inn enhetsbehandling i søkefeltet.
   
 3. Trykk eller klikk på Enhetsbehandling.
  (Når Brukerkontokontroll-vinduet vises, trykker eller klikker du på Fortsett).
   
 4. I vinduet Enhetsbehandling trykker eller klikker du på pilen ved siden av Nettverksadaptere.
   
 5. Dobbelttrykk eller -klikk på Dell Wireless WLAN Card.
   
 6. Trykk eller klikk på kategorien Avansert.
   
 7. I vinduet Egenskap: klikker du for å utheve AP Compatibility Mode (Kompatibilitetsmodus for tilgangspunkt). Velg Broader Compatibility (Bredere kompatibilitet) under Value: (Verdi:) på rullegardinmenyen.
   
 8. I vinduet Egenskap: klikker du for å utheve Minimum Power Consumption (Minimalt strømforbruk). Velg Disabled (Deaktivert) under Value: (Verdi:) på rullegardinmenyen.
   
 9. Trykk eller klikk på OK.

For å løse dette problemet utfører du følgende trinn:

 1. Trykk på og hold nede Windows-tasten (Windows-knappen), og trykk deretter på x-tasten.
   
 2. Trykk på eller klikk på knappen Slå trådløs på.
   
 3. Når Slå trådløs på-knappen ikke er tilgjengelig (nedtonet), kan du prøve med maskinvarebryteren på datamaskinen, for å slå på det trådløse nettverkskortet.

 

 

Et Wi-Fi-nettverksnavn (SSID) er et navn som gjør at de som kringkaster gjennom en trådløs ruter (for eksempel en radiostasjon), kan skille din trådløse ruter fra naboens.

Nettverksnavnet (SSID-en) som den trådløse ruteren har når du kjøper den, må endres første gang ruteren konfigureres. Det gjør du ved hjelp av CD-en som ble levert med den trådløse ruteren. Navnet må være på mellom 1 og 32 tegn. Det skilles mellom små og store bokstaver, så når du velger SSID, må du skrive inn navnet på hver datamaskin akkurat slik det ble skrevet inn for ruteren.

Navnet bør ikke være adressen din, navnet ditt eller noe annet som kan røpe hvem du er.

 

En Wi-Fi-sikkerhetsnøkkel (nettverksnøkkel) kan sammenlignes med en vanlig dørnøkkel. Den beskytter deg fra at ukjente personer kan få tilgang til det trådløse nettverket ditt.

Nedenfor finner du en oversikt over og sammenligning av de tre sikkerhetstypene for trådløse nettverk som er tilgjengelige for hjem og små bedrifter.

Det anbefales at det trådløse nettverket konfigureres med det høyeste sikkerhetsnivået som de trådløse enhetene har felles.

 • WEP (Wired Equivalent Privacy)
  Lav beskyttelse

  WEP er en av de opprinnelige sikkerhetstypene. Alle trådløse rutere til hjemmebruk har støtte for WEP, til og med de nyeste modellene, slik at de er kompatible med alle trådløse nettverkskort. WEP er riktignok bedre enn ingen sikkerhet, men nettverksnøkkelen som brukes til å kryptere de trådløse dataene, kan dekrypteres i løpet av bare få minutter.

 • WPA (Wi-Fi Protected Access)
  Middels beskyttelse

  WPA ble utviklet for å tette igjen sikkerhetshullene i WEP. Den har flere mekanismer som skal hindre at nettverksnøkkelen dekrypteres, men den bruker likevel samme krypteringsmetode som WEP.

 • WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2)
  Høyest beskyttelse

  WPA2 gir det høyeste sikkerhetsnivået for hjemmekontorer og små bedrifter. Den har mekanismene som brukes av WPA, og bruker en sikrere krypteringsmetode.
   

 

WPA og WPA2

WPA og WPA2 bruker bokstaver (a-z, A-Z, 0-9) som er på mellom 8 og 63 tegn. Nøklene kan bestå av hvilke som helst små og store bokstaver, tall og spesialtegn (~!@#$%^&*()_+:;'"<>).

Det anbefales at alle de tre tegntypene brukes i nøkkelen, og at de brukes i tilfeldig rekkefølge. Da blir det svært vanskelig for noen å gjette seg frem til hva nøkkelen er.

WEP

WEP finnes i to lengder: 64 biters og 128 biters, og i to former: ASCII og heksadesimal. Nøkkelen du oppretter, inkluderer et ekstra 24-biters hode, slik at denne nøkkelen faktisk bare inneholder 40 eller 104 biter. Det er derfor en 64-biters WEP-nøkkel også kalles 40-biters. ASCII er tallene og de fleste bokstavene vi bruker hver dag, a–z, A–Z og 0–9. Heksadesimal kalles også maskinkode. Når en datamaskin kjører et program, får den beskjed om hva den skal gjøre av heksadesimale tall. Heksadesimal bruker tallene 0–9 og bokstavene a–f.

I tabell 1 er det informasjon om hvor mange og hvilke tegn som trengs for å opprette en WEP-nøkkel.

Nøkkellengde ASCII Heksadesimal
64-biters 5 tegn der det skilles mellom små og store bokstaver
(a–z, A–Z, 0–9)
10 tegn (0–9, a–f)
128-biters 13 tegn der det skilles mellom små og store bokstaver
(a–z, A–Z, 0–9)
26 tegn (0–9, a–f)
Tabell 1: oppretting av WEP-nøkkel

(Det finnes gratis WEP- og WPA-nøkkelgeneratorer på Internett.)
Merk: Når sikkerhetsnøkkelen er opprettet, må du skrive den ned og oppbevare den på et trygt sted.

 

Den enkleste måten å finne navnet på det trådløse nettverket (SSID-en) på er å sette datamaskinen og den trådløse ruteren ved siden av hverandre (1–3 m (3–9 fot) fra hverandre).

Gjør en av følgende oppgaver og følg instruksjonene nedenfor:
 

 • Hvis du har en bærbar PC, setter du datamaskinen ved siden av den trådløse ruteren og følger instruksjonene nedenfor.
   
 • Hvis du har en stasjonær PC som ikke allerede er tilkoblet, kan det hende at du må sette den trådløse ruteren nær datamaskinen (du trenger ikke å flytte eller slå av bredbåndsmodemet, da du ikke trenger Internett-tilgang for dette, men eventuelle andre datamaskiner som er koblet til den trådløse ruteren, har ikke tilgang til Internett mens du gjør dette). Kontroller at den trådløse ruteren er slått på når du har flyttet den, og følg instruksjonene nedenfor.
  • Når du har funnet navnet på det trådløse nettverket, må du flytte den trådløse ruteren tilbake til den opprinnelige plasseringen og koble den til bredbåndsmodemet igjen.
 • Hvis du har en datamaskin som er koblet til den trådløse ruteren via en nettverkskabel, kan du få navnet på det trådløse nettverket direkte fra den trådløse ruteren. Se fanen Få navnet på det trådløse nettverket direkte fra den trådløse ruteren.

 1. Finn nettverksikonet enten på oppgavelinjen eller i skjulte ikoner-området (Figur 1).
  Merk: Du finner begge nede til høyre på skjermen.
  Pil for skjulte ikoner – Windows 7
  Figur 1: Skjult plassering av ikonet
 2. Se etter oppføringen med flest grønne stolper ved siden av seg (du må kanskje rulle opp eller ned for å finne den).
  Merk: Når det er mer enn én oppføring med samme antall hvite stolper, eller oppføringen leser som Skjult nettverk eller Annet nettverk, kan du se Få navnet på det trådløse nettverket direkte fra den trådløse ruteren .
   
 3. Skriv ned navnet på det trådløse nettverket med det sterkeste signalet nøyaktig slik det vises.

 

Merk: På trådløse 2Wire-rutere fra AT&T finner du den tisifrede WEP-nøkkelen i klammer nederst på 2Wire-ruteren (for eksempel [ xxxxxxxxxx ]). Skriv ned den tisifrede nøkkelen nøyaktig slik den vises.

For at dette skal fungere, må en nettverkskabel være koblet mellom en av LAN-portene på baksiden av den trådløse ruteren og LAN-porten på datamaskinen.

Merk: For informasjon om hvor LAN-porten er plassert på din datamaskin, se Hurtigstartveiledningen, Konfigurasjonsveiledningen eller Brukerveiledningen og se etter delen om Koble til nettverkskabelen. Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du får tak i dokumentasjonen for datamaskinen din, kan du lese følgende artikkel i Dells kunnskapsbase Manuals and Documentation for your Dell Product (Håndbøker og dokumentasjon for Dell-produktet ditt).
 1. Klikk på Start (nederst i det venstre hjørnet på dataskjermen).


 2. Klikk på Kontrollpanel.
  (Hvis du bruker den klassiske Start-menyen, klikker du på Innstillinger, Kontrollpanel og deretter Klassisk visning. )
   
 3. I rullegardinmenyen ved siden av Vis etter: øverst i høyre hjørne velger du Kategori.
   
 4. Klikk på Vis nettverksstatus og -oppgaver under Nettverk og Internett.
   
 5. Klikk på Lokal tilkobling til høyre i vinduet.
   
 6. Klikk på Detaljer.
   
 7. Finn og skriv ned IP-adressen til høyre for Standard IPv4-gateway.
   
 8. Åpne en Internett-leser.
   
 9. Skriv http://[ip-adresse for standard_gateway] i adressefeltet, der [ip-adresse for standard_gateway] er IP-adressen til IPv4-standardgatewayen (ikke ta med klammene).
   
 10. Logg på ruteren. I tabell 3 finner du noen av de vanligste brukernavnene og passordene for rutere.
   

  Produsent

  Brukernavn Passord
  Linksys
  la stå tom
  admin
  D-Link
  admin
  la stå tom
  Netgear
  admin
  passord
  2Wire
  Ingen med mindre det ble konfigurert.
  Ingen med mindre det ble konfigurert.
  Belkin
  Ingen
  la stå tom
  Apple
  Bruk AirPort-verktøyet
   
  SMC
  Admin
  smcadmin

  Tabell 3: Vanlige brukernavn og passord for trådløse rutere

  Produsenter av trådløse rutere plasserer vanligvis nettverksnøkkelen eller passfrasen på en side kalt Wireless Security (Trådløs sikkerhet). Hvordan du finner den, varierer (se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren – du finner koblinger i tabell 3).

  Sørg for at du skriver ned nøkkelen for det trådløse nettverket nøyaktig slik den vises.

  Når de vanlige standardverdiene ikke fungerer, betyr det enten at noen har endret standardverdien, eller at den trådløse rutermodellen din har et unikt brukernavn eller passord. Be om brukernavn og passord fra personen som konfigurerte den trådløse ruteren. Se i dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren (du finner koblinger i tabell 3).

  Merk: Hvis alle forsøk på å logge på den trådløse ruteren mislykkes, må du tilbakestille den trådløse ruteren til standardinnstillingene (slik den var da den ble pakket ut) for å kunne koble til den trådløse ruteren. Se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren for å få informasjon om hvordan den tilbakestilles (du finner koblinger i tabell 3).

  Før du tilbakestiller den trådløse ruteren, må du merke deg følgende:
  • Hvis du har Internett-tilgang gjennom en DSL-tilkobling (telefon):

   • Kontakt Internett-leverandøren din for å få brukernavnet og passordet for tilkobling til Internett. Du må angi denne informasjonen på nytt i den trådløse ruteren.
   • Ingen andre datamaskiner som er koblet til nettverket ditt, har tilgang til Internett før du angir brukernavnet og passordet som du fikk av Internett-leverandøren, på nytt.
   • Når du har angitt brukernavnet og passordet som du fikk av Internett-leverandøren, på nytt i den trådløse ruteren, har ingen trådløse datamaskiner tilgang til Internett før du konfigurerer ruteren og de trådløse datamaskinene på nytt (se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren for å få informasjon om hvordan du konfigurerer den trådløse ruteren på nytt – du finner koblinger i tabell 3).
  • Hvis du har Internett-tilgang gjennom en kabel-TV-leverandør:
   • Ingen andre trådløse datamaskiner som er koblet til den trådløse ruteren, har tilgang til Internett før du konfigurerer ruteren og de trådløse datamaskinene på nytt (se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren for å få informasjon om hvordan du konfigurerer den trådløse ruteren på nytt – du finner koblinger i tabell 3).

 

For at dette skal fungere, må en nettverkskabel være koblet mellom en av LAN-portene på baksiden av den trådløse ruteren og LAN-porten på datamaskinen.

Merk: For informasjon om hvor LAN-porten er plassert på din datamaskin, se Hurtigstartveiledningen, Konfigurasjonsveiledningen eller Brukerveiledningen og se etter delen om Koble til nettverkskabelen. Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du får tak i dokumentasjonen for datamaskinen din, kan du lese følgende artikkel i Dells kunnskapsbase Manuals and Documentation for your Dell Product (Håndbøker og dokumentasjon for Dell-produktet ditt).
 1. Klikk på Start (nederst i det venstre hjørnet på dataskjermen).
   
 2. Klikk på Kontrollpanel
  (Hvis du bruker den klassiske Start-menyen, klikker du på Innstillinger, Kontrollpanel og deretter Klassisk visning.Ved hjelp av rullegardinmenyen øverst til høyre, ved siden av Vis etter, velger du Kategori.)
   
 3. Klikk på Vis nettverksstatus og -oppgaver under Nettverk og Internett.
   
 4. Klikk på Lokal tilkobling til høyre i vinduet.
   
 5. Klikk på Detaljer.
   
 6. Finn og skriv ned IP-adressen til høyre for Standard IPv4-gateway.
   
 7. Åpne en Internett-leser.
   
 8. Skriv http://[ip-adresse for standard_gateway] i adressefeltet, der [ip-adresse for standard_gateway] er IP-adressen til IPv4-standardgatewayen (ikke ta med klammene).
   
 9. Logg på ruteren. I tabell 2 finner du noen av de vanligste brukernavnene og passordene for rutere.
   
  Produsent Brukernavn Passord
  Linksys
  la stå tom
  admin
  D-Link
  admin
  la stå tom
  Netgear
  admin
  passord
  2Wire
  Ingen med mindre det ble konfigurert.
  Ingen med mindre det ble konfigurert.
  Belkin
  Ingen
  la stå tom
  Apple
  Bruk AirPort-verktøyet
   
  SMC
  Admin
  smcadmin
  Tabell 2: Vanlige brukernavn og passord for trådløse rutere

  Produsenter av trådløse rutere plasserer vanligvis navnet på det trådløse nettverket eller SSID-en på en side kalt Wireless (Trådløs). Hvordan du finner den, varierer (se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren – du finner koblinger i tabell 2).

  Sørg for at du skriver ned navnet på det trådløse nettverket akkurat slik det står.

  Når de vanlige standardverdiene ikke fungerer, betyr det enten at noen har endret standardverdien, eller at den trådløse rutermodellen din har et unikt brukernavn eller passord. Be om brukernavn og passord fra den personen som konfigurerte den trådløse ruteren, se i dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren (du finner koblinger i tabell 2).
   
  Merk: Hvis alle forsøk på å logge på den trådløse ruteren mislykkes, må du tilbakestille den trådløse ruteren til standardinnstillingene (slik den var da den ble pakket ut) for å kunne koble til den trådløse ruteren. Se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren for å få informasjon om hvordan den tilbakestilles (du finner koblinger i tabell 2).

  Før du tilbakestiller den trådløse ruteren, må du merke deg følgende:
  • Hvis du har Internett-tilgang gjennom en DSL-tilkobling (telefon):
   • Kontakt Internett-leverandøren din for å få brukernavnet og passordet for tilkobling til Internett. Du må angi denne informasjonen på nytt i den trådløse ruteren.
   • Ingen andre datamaskiner som er koblet til nettverket ditt, har tilgang til Internett før du angir brukernavnet og passordet som du fikk av Internett-leverandøren, på nytt.
   • Når du har angitt brukernavnet og passordet som du fikk av Internett-leverandøren, på nytt i den trådløse ruteren, har ingen trådløse datamaskiner tilgang til Internett før du konfigurerer ruteren og de trådløse datamaskinene på nytt (se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren for å få informasjon om hvordan du konfigurerer den trådløse ruteren på nytt – du finner koblinger i tabell 2).
  • Hvis du har Internett-tilgang gjennom en kabel-TV-leverandør:
   • Ingen andre trådløse datamaskiner som er koblet til den trådløse ruteren, har tilgang til Internett før du konfigurerer ruteren og de trådløse datamaskinene på nytt (se dokumentasjonen for den trådløse ruteren, eller kontakt produsenten av den trådløse ruteren for å få informasjon om hvordan du konfigurerer den trådløse ruteren på nytt – du finner koblinger i tabell 2).

 

 

Se artikkelen Hjemmegruppe fra start til slutt i Microsoft Knowledge Base hvis du vil ha informasjon om hvordan du oppretter eller blir med i en hjemmegruppe, og hvordan du deler filer, bilder, musikk med mer. Ekstern kobling

Merk: Bruk rullegardinmenyen til å velge Windows 7.

 

 

 1. Klikk på Start (nederst i det venstre hjørnet på dataskjermen).
   
 2. Skriv inn hjemmegruppe i søkeboksen.
   
 3. Trykk eller klikk på HomeGroup.
   
 4. Trykk eller klikk påStart feilsøking for hjemmegruppe
   
 5. Trykk eller klikk på Neste, og følg instruksjonene.

For de nyeste driverne blar du til siden for Dells drivere og nedlastinger.
Se artikkelen Hvordan laster jeg ned og installerer en enhetsdriver? i Dells kunnskapsbase hvis du vil ha mer informasjon. Denne artikkelen inneholder informasjon om hvordan du laster ned drivere for det trådløse nettverkskortet som er installert på datamaskinen.

Merknader:
 • Når den berørte enheten ikke har noen trådløs tilkobling for nedlasting av en driver, må du gjøre ett av følgende for å få driveren på den berørte enheten:
  • Koble den berørte enheten til ruteren med en nettverkskabel (når det er mulig).
  • Bruk en annen enhet som har Internett-tilkobling, for å laste ned driveren, og bruk en USB-flash-enhet for å overføre driveren til den berørte enheten.
  • Hvis det gjelder et nettbrett, bruker du USB-kabelen som fulgte med nettbrettet, for å overføre driveren som er lastet ned til en annen enhet som har Internett-tilkobling.
 • Driverne for nettverkskortet vises i Nettverk-underdelen.
 • Du finner informasjon om hvordan du fastslår hva slags trådløst nettverkskort som er installert i datamaskinen din, i følgende artikkel i Dells kunnskapsbase Hva slags trådløst nettverkskort er installert i Dell-datamaskinen din?
 • Når du har oppdatert driveren for trådløse nettverkskort, kan det være nødvendig å koble til det trådløse nettverket på nytt. Hvis du vil ha informasjon om hvordan du kobler til det trådløse nettverket, kan du se delen Jeg vil koble en datamaskin eller et nettbrett til et eksisterende trådløst nettverk.
Our Network and Wireless support page provides additional information and resources.Artikkel-ID: SLN126173

Dato sist endret: 05/10/2018 03:46 AM


Vurder denne artikkelen

Nøyaktig
Nyttig
Brukervennlig
Var denne artikkelen nyttig?
Ja Nei
Send oss tilbakemelding
Kommentarer kan ikke inneholde disse spesialtegnene: <>()\
Beklager, men tilbakemeldingssystemet vårt er nede for øyeblikket. Prøv igjen senere.

Takk for tilbakemeldingen.