Hvordan Random Access Memory (RAM) påvirker ytelsen

Denne artikkelen beskriver hvordan systemminne (Random Access Memory – RAM) påvirker systemytelsen.

Oversikt

Datamaskinens systemminne består av fysisk minne, som kalles Random Access Memory (RAM), og virtuelt minne. Lagring i systemminnet er ikke permanent, i motsetning til en harddisk der innholdet lagres når du slår av systemet.

Når du starter et program, sender prosessoren en kommando for å hente programmet fra harddisken. Når filene er mottatt, trenger systemet et arbeidsområde der dataene kan kjøres, slik at du kan samhandle med dem. Denne digitale arbeidsbenken er RAM. Systemet plasserer programmene i RAM, eller den digitale arbeidsbenken, midlertidig mens du arbeider med dem, slik at det er raskere og enklere for prosessoren å få tilgang til informasjonen.

Forstå RAM

Jo mer RAM du har på systemet, desto større er den digitale arbeidsbenken, og desto fortere kan programmer kjøres. Hvis systemet kjører sakte på grunn av for lite RAM, blir du kanskje fristet til å øke det virtuelle minnet fordi det er billigere. Det er imidlertid en bedre løsning å legge til mer RAM, fordi prosessoren kan lese data fra RAM mye raskere enn fra en harddisk.

RAM har to egenskaper som påvirker systemets ytelse, minnekapasitet og minnehastighet.

Begrensninger på operativsystem

I dag har de fleste systemer et 64-biters operativsystem. Noen systemer har eldre design og bruke et 32-biters (x86) operativsystem. Før du oppgraderer RAM, må du kontrollere at operativsystemet vil støtte den nye minnekapasiteten.  Microsoft har en nyttig liste under koblingen nedenfor der du kan se Windows-versjonene og mengden RAM som støttes: Minnegrenser for Windows og Windows Server-utgivelser

Minnekapasitet: Jo flere gigabyte (GB) minnemodulen din har, desto flere programmer kan du kjøre samtidig.

• 2–4 GB. Dette var standard RAM-kapasitet og ble levert med systemer som kjører Windows Vista eller XP. Denne mengden minne kan kjøre enkeltprogrammer. Hvis systemet ditt har mindre enn 4 GB RAM, vil ytelsen øke hvis du legger til mer RAM.

• 4–6 GB. Denne standard RAM-kapasiteten håndterer en gjennomsnittlig brukers oppgaver, som nettsurfing, arbeide i Word-dokumenter og e-post, uten problemer.

• 6–8 GB. Denne større RAM-kapasiteten passer godt for de som gamer i blant og som bruker grunnleggende multimedia. Den håndterer både å kjøre flere programmer samtidig og ny teknologi, slik at brukere ikke trenger å oppgradere når behovene endres.

• 8+ GB. Denne robuste RAM-kapasiteten er perfekt for hardcore gamere og avanserte mutlimediabrukere og -skapere. Disse brukerne vil ha muligheten til å prøve ut den nyeste teknologien på markedet uten å måtte oppgradere RAM.

Minnehastighet: Tiden det tar RAM å motta en forespørsel fra prosessoren og lese eller skrive data. Generelt sett er behandlingshastigheten raskere jo raskere RAM du har.

Med raskere RAM øker du hvor fort minnet overfører informasjon til andre komponenter. Dette betyr at den raske prosessoren nå har en like rask måte å kommunisere med andre komponenter, noe som gjør datamaskinen mye mer effektiv.

RAM-hastigheten måles i Megahertz (MHz), millioner av sykluser per sekund, slik at den kan sammenlignes med prosessorens klokkehastighet. I stasjonære og bærbare Dell-datamaskiner kan minnehastigheten variere mellom standarden på 1333 MHz og opp til 2133 MHz. Hastigheten på prosessoren og busshastighet av systemets hovedkort er begrensende faktorer på hastigheten til RAM som er installert i systemet ditt. RAM-oppgraderinger begrenses av kapasitet til systemet og tilgjengeligheten av utvidelsesspor for å legge til RAM. I mange tilfeller kan oppgradering av RAM innebære å skifte ut eksisterende RAM-moduler med større minnemoduler som begrenses av kapasiteten til systemet.

Mange nettbrett og noen bærbare systemer har ikke oppgraderbar RAM. Finn systemet ditt på Dells støtteside, og sjekk spesifikasjonene til systemet før du kjøper en RAM-minneutvidelse.

Oppgradere RAM

Hvis du vurderer å oppgradere RAM for å forbedre datamaskinens ytelse, må du først finne ut hvor mye RAM datamaskinen har, og om prosessoren bruker et 32-biters (X86) eller 64-biters register.

Windows 10

1. Høyreklikk på Start-menyen og velg System.
  2. Du ser hvor mye RAM systemet har ved siden av Installert minne (RAM) i System-delen.
  3. Du kan se hvilket register systemet ditt bruker under Systemtype i System-delen.

Windows 8

1. På startskjermen klikker du på  Skrivebordsprogrammet for å gå til skrivebordet.
  2. Hold musepekeren i nedre venstre hjørne av skrivebordet, og høyreklikk for å åpne listen med alternativer.
  3. Klikk på System i listen over alternativer.
  4. Du ser hvor mye RAM systemet har ved siden av Installert minne (RAM) i System-delen.
  5. Du kan se hvilket register systemet ditt bruker under Systemtype i System-delen.
Windows 7
  1. Åpne System-menyen ved å klikke på Start-knappen, høyreklikke på Datamaskin og deretter klikke på Egenskaper i listen over alternativer.
  2. Du ser hvor mye RAM systemet har ved siden av Installert minne (RAM) i System-delen.
  3. Du kan se hvilket register systemet ditt bruker under Systemtype i System-delen.

Husk at det er viktig å planlegge hvordan du har tenkt å bruke Dell-systemet nå og i fremtiden. Når du er klar til å oppgradere, velger du Dell Certified Memory for å gjøre installasjonen enklere, og sikre at minnemodulen er kompatibel med systemet ditt.

Andre ressurser

Artikkel-ID: SLN179266

Dato sist endret: 01/06/2018 06:44 PM