Dell PowerEdge: Meldingen No Boot Device Available (Ingen tilgjengelig oppstartsenhet) vises under oppstart

Dell PowerEdge: Meldingen No Boot Device Available (Ingen tilgjengelig oppstartsenhet) vises under oppstart

Denne artikkelen forklarer hvordan du feilsøker en situasjon med meldingen no boot (ingen oppstart). Det betyr at serveren starter og Dell-skjermbildet vises, men når operativsystemet skal lastes, vises feilmeldingen No Boot Device Available (Ingen tilgjengelig oppstartenhet) og ingenting skjer. Problemer med manglende strøm og selvtest ved oppstart forklares i denne artikkelen: Feilsøke en server som ikke starter (på engelsk).

Merk: Hvis det er nødvendig å installere operativsystemet på nytt, følger du ganske enkelt trinnene i den tilhørende artikkelen Slik installerer du et operativsystem på en Dell PowerEdge-server (operativsystemimplementering).

Innholdsfortegnelse

1. Definisjon
  2. Velg oppstartenhet manuelt
  3. Feilsøke RAID-problemer

1. Definisjon

Når Power On Self-Test (POST, selvtest ved oppstart) er fullført, prøver serveren å starte en enhet som kan startes. En oppstartsenhet er en maskinvaredel som kan lese eller som inneholder filene som kreves for at en datamaskin skal starte. Du kan velge et standard oppstartsmedium i BIOS, og RAID-kontrollerkortet (PERC) blir som standard valgt først. Filer som er tilgjengelige på en enhet som kan startes (RAID, USB-nøkkel, DVD, ISO-fil), inneholder instruksjoner for å starte operativsystemet. Når disse filene ikke blir funnet, vises feilmeldingen No Boot Device Available (Ingen tilgjengelig oppstartsenhet).
Du kan utføre noen handlinger for å kontrollere hva som ikke fungerer som det skal.

2. Velg oppstartenhet manuelt

Det første kan du kontrollere, er hvilken enhet som er valgt som primær oppstartsenhet. Du kontrollerer dette raskt ved å bruke F11 til å starte manuelt oppstartsvalg.

1. Start systemet på nytt.
  2. Trykk på F11 under POST for å gå inn i oppstartsbehandlingen
  3. Velg riktig harddisk (virtuell stasjon), der operativsystemet er installert
  4. Start opp fra denne enheten

Hvis systemet nå starter i operativsystemet, er maskinvaren i orden, og det er en konflikt i oppstartsrekkefølgen i BIOS-innstillingene. Den mest sannsynlige årsaken er at systemet er konfigurert til å starte fra CD/DVD og/eller USB før stasjonene, som er en logisk innstilling. Dette løser du ved å sørge for at det ikke er satt inn noen USB-minnepinne eller CD/DVD i systemet.

Merk: Feilmeldingen kan også skyldes feil innstillinger i oppstartsmodusen. Et operativsystem som er installert i UEFI-modus, kan ikke starte i BIOS-modus, og omvendt.

Du kan endre innstillingen for oppstartsrekkefølge permanent i System Setup (Systemoppsett) for å starte fra stasjonen først. Slik endrer du dette:

1. Start systemet på nytt.
  2. Trykk på F2 under systemoppstart for å gå inn i systeminnstillingene
  3. Endre Boot Sequence (Oppstartsrekkefølge) under Boot Settings (Oppstartsinnstillinger)
  4. Lukk menyen via Avslutt øverst til høyre i skjermbildet
Merk: Etter dette må du trykke på F11 hvis du senere vil starte fra en CD/DVD eller USB-minnepinne.

3. Feilsøke RAID-problemer

Hvis serveren fungerte som den skulle og problemet oppstår uten endringer, må du kontrollere RAID-egenskapene

Kontrollere harddiskstatusen i PERC BIOS

Trykk på Ctrl + R under POST-prosessen for å åpne konfigurasjonsverktøyet PERC BIOS.

Gjør følgende for å kontrollere om harddisken deltar i RAID-matrisen: Trykk på Ctrl + N for å gå til skjermbildet PD Mgmt (Administrasjon av fysisk disk), og kontroller om noen harddisker er frakoblet eller mangler

På denne siden kontrollerer du at den virtuelle disken er tilkoblet i en optimal tilstand.
Du finner mer informasjon om hvordan du identifiserer en HDD-feil og løser problemet, i denne artikkelen

Når RAID administrerer flere VD-er, er det viktig å velge hvilken VD som må presenteres når serveren prøver å starte på RAID-kontrolleren.
Den oppstartbare virtuelle disken kan velges i den siste kategorien, CTRL Mgmt (Administrasjon av kontroll). Det er viktig å velge den virtuelle disken der operativsystemet er installert.

Hvis RAID fungerer som det skal, må du kontrollere operativsystemfilene. Hvis det er noen tvil om servermaskinvaren, er det mulig å starte på direkte-imageet for kundestøtte ( Slik laster du ned og kjører direkte-image for kundestøtte på Dell PowerEdge) for å starte feilsøkingen.