Systemet eller Microsoft Windows låser seg eller blokkeres, eller det oppstår en feil

Systemet eller Microsoft Windows låser seg eller blokkeres, eller det oppstår en feil

Innholdsfortegnelse:

1. Systemet låser seg eller blokkeres
  2. Søke etter feilkoder
  3. Kjøre et diagnostikkverktøy på datamaskinen
  4. Kjøre rutinemessig systemvedlikehold
  5. Kontrollere luftventiler
  6. Oppdatere drivere og BIOS
  7. Søke etter symptomer i sikkermodus
  8. Oppdatere Windows
  9. Avinstallere, installere på nytt og oppdatere programvare
  10. Se etter flere antivirusprogrammer
  11. Søke etter skadelig programvare
  12. Bruke Systemgjenoppretting
  13. Gjenopprette fabrikkinnstillinger eller installere Microsoft Windows på nytt

1. Systemet låser seg eller blokkeres

Hvis datamaskinen plutselig slutter å svare mens du er i Windows, kan problemet være at systemet låser seg. Hvis systemet låser seg, finnes det trinn for å prøve å oppdage den underliggende årsaken.

Merk: Hvis problemet startet nylig, må du være oppmerksom på eventuelle nylige endringer i maskinvare eller programvare før du starter feilsøking. Ved å reversere de siste endringene, kan du kanskje identifisere problemet raskt.

Problemet med at systemet låser seg kan skyldes maskinvare. Prøv å koble alle enheter fra datamaskinen, inkludert:

• skrivere
  • skannere
  • mediekortlesere
  • ladestasjoner for små mediestasjoner (iPod, PDA, MP3-spiller osv.)
  • digitale kameraer og videospillere
  • USB-lagringsenheter
  • CD-er eller DVD-er fra alle optiske stasjoner

Ved feilsøking på stasjonære systemer er det bare tastatur, mus og skjerm som behøver å være koblet til systemet.

Hvis du ikke kan identifisere problemet ved å reversere de siste endringene eller koble fra eksterne enheter, kan du feilsøke ved hjelp av trinnene nedenfor.

Tilbake til toppen

2. Søke etter Windows-feilkoder

Det kan hende at det vises en feilkode i forbindelse med at Windows låser seg eller ikke fungerer som det skal. Den raskeste måten å finne informasjon om dette på, er å søke etter det aktuelle problemet ved hjelp av en søkemotor, ettersom Microsoft har detaljert informasjon om hvert enkelt problem:

Søk i Dell  |  Søk i Microsoft  |  Søk i Google  |  Søk i Bing

Tilbake til toppen

3. Kjøre et diagnostikkverktøy på datamaskinen

Hvis du vil fastslå om datamaskinen har et maskinvareproblem, kan du kjøre Dells verktøy for PSA-diagnostikk (PSA = Preboot System Assessment). Hvis du vil ha informasjon om hvordan du kjører diagnostikk og fastslår hva som er problemet, kan du se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase:

Hvis det integrerte diagnostikkverktøyet og andre feilsøkingsverktøy ikke har identifisert hovedårsaken til at systemet låser seg, bør du vurdere å kjøre Quick Test (hurtigtest) eller Full Scan (fullstendig skanning) i Dell PC Diagnostics. Du finner disse diagnostikkverktøyene i koblingen nedenfor:

Tilbake til toppen

4. Kjøre rutinemessig systemvedlikehold

Kjør vedlikeholdsoppgaver regelmessig på datamaskinen for å holde ytelsesnivået på topp. Velg operativsystemet du bruker, for å lære mer om ytelse og vedlikehold av datamaskinen din.

Windows 10 har innebygde oppgaver for systemvedlikehold og -ytelse. Du trenger ikke å foreta deg noe.

Windows 8 og 8.1
Windows 7
Windows Vista
Windows XP

Bruk også Systemfilkontroll til å kontrollere systemfilene og mappene på datamaskinen. Klikk på Start for å kjøre Systemfilkontroll.

I Windows XP klikker du på Kjør... og skriver inn sfc /scannow i feltet som vises. Trykk deretter på Enter.

I Windows Vista og Windows 7 skriver du inn sfc /scannow i feltet Start søk på startmenyen og trykker på Enter.

I Windows 8 skriver du inn "vedlikehold" i søkefeltet på startskjermen og velger Utfør anbefalte vedlikeholdsoppgaver automatisk.

Tilbake til toppen

5. Kontrollere luftventiler

Blokkerte luftventiler kan forårsake ytelsesproblemer, slik at systemet ikke kan motta riktig luftgjennomstrømming og prosessoren kan overopphetes. For å beskytte seg mot overoppheting vil prosessoren redusere hastigheten, og denne reduserte ytelsen kan tolkes som at systemet låser seg. Utfør følgende trinn for å sikre at dette ikke er hovedårsaken til problemet med at systemet låser seg:

1. Se om ventilene på datamaskinen er dekket av støv og hinder at varme og luft strømmer gjennom. Se eksempelet vist i figur-1 for ventilene på en bærbar datamaskin og eksempelet vist i figur-2 for ventilene på en stasjonær datamaskin.

Figur 1 Ventil under en bærbar PC med støv.

Figur 2 Ventil foran på en stasjonær PC med støv.
  2. Slå av systemet.
  3. Fjern alle strømkilder: Koble fra strømadapteren og fjern batteriet, eller koble fra strømledningen til den stasjonære PC-en.
  4. Bruk en trykkluftsboks til å blåse ut støv fra ventilene. Pass på at du holder boksen loddrett (90 graders vinkel) og 15–20 centimeter (6–8 tommer) fra målet.
Ikke bruk munnen til å blåse ut støv fra en bærbar datamaskin. Fuktigheten fra munnen kan forårsake permanent skade.  Når du bruker en boks med trykkluft, må du bruke den i henhold til instruksjonene på siden av boksen. Hvis du bruker den feil, kan det forårsake skade på datamaskinen.

6. Oppdatere drivere og BIOS

Når Windows låser seg, skyldes det ofte at driverne eller BIOS-innstillingene er utdaterte. Husk å oppdatere driverne regelmessig slik at du får størst mulig utbytte av maskin- og programvaren.

Som en generell regel bør du oppdatere driverne og BIOS i denne rekkefølgen:

1. BIOS
  2. Brikkesettdriver
  3. Skjermdriver
  4. Lyddriver
  5. Nettverksdriver
  6. Andre drivere

Prøv å oppdatere hver enkelt av disse driverne individuelt, og test deretter systemet på nytt for å se om problemet vedvarer.

7. Søke etter symptomer i sikkermodus

Sikker modus hindrer at ikke-kritiske programmer og drivere lastes inn. Dette gjør det mulig for oss å eliminere programvaren som en mulig hovedårsak til problemet med at systemet låser seg eller fryser.

Merk: Når du bruker sikkermodus, blir bildeoppløsningen 800 x 600, slik at ikoner og tekst kanskje ser større ut enn vanlig. I tillegg vil bakgrunnen på skrivebordet ikke vises i denne modusen. Dette er normal atferd og vil ikke kreve feilsøking og reparasjon, fordi det vil gå tilbake til normalen når du logger deg på i standardmodus igjen.
Merk: Når du logger på i sikkermodus, vil antivirusprogrammet være deaktivert. Vær forsiktig når du er koblet til et nettverk eller Internett mens antivirusløsningen er deaktivert.

Følg instruksjonene nedenfor for å starte opp i sikkermodus:

1. Start datamaskinen
  2. Trykk på F8 på tastaturet umiddelbart og hvert sekund til skjermbildet med Dell-logoen forsvinner. Derfra kan du se menyen Avanserte alternativer i Windows på skjermen. Hvis menyen Avanserte alternativer i Windows ikke vises, starter du datamaskinen på nytt og prøver igjen.
  3. Velg Sikkermodus med nettverkstilkobling, og trykk på Enter.
  4. Logg på som administrator eller som bruker med administratortilgang.

Hvis du vil ha instruksjoner om oppstart i sikkermodus i Windows 8/8.1, kan du se følgende artikkel på Dells nettsted for kundestøtte: Starte opp i sikkermodus i Windows 8 på en Dell-PC (på engelsk).

Åpne programmer og test datamaskinen i sikkermodus. Hvis symptomene finnes i sikker modus, kan du fortsette med feilsøkingstrinnene i denne artikkelen. Hvis symptomene ikke finnes i sikker modus, er problemet trolig knyttet til driver eller programvare og du bør fullføre trinn 6 og 7 for å se om du klarer å løse problemet med at systemet låser seg eller fryser.

Tilbake til toppen

8: Oppdatere Windows

Forsikre deg om at datamaskinen har de nyeste oppdateringene for Windows. Gå til webområdet Windows Update for å kontrollere at datamaskinen er helt oppdatert.

Tilbake til toppen

9: Avinstallere, installere på nytt og oppdatere programvare

Hvis datamaskinen låser seg eller henger seg opp når du bruker et bestemt program, kan du prøve å avinstallere programmet helt. Deretter installerer du det på nytt og går til programvareleverandørens webområde for å oppdatere til den nyeste versjonen av programvaren.

Merk: Før du avinstallerer et program, må du ta sikkerhetskopier av eventuelle kritiske data. I tillegg må du kontrollere at du har det nødvendige mediet og produktnøkkelen for å installere programvaren på nytt. Hvis du er i tvil, må du undersøke med programvareforhandleren før du avinstallerer.

Tilbake til toppen

10: Se etter flere antivirusprogrammer

Bruk av flere antivirusprogrammer kan føre til at systemet låses. Antivirusprogrammer leveres forhåndsinstallert på de fleste Dell-datamaskiner. Derfor hender det at kunder installerer andre antivirusprogrammer uten at de er klar over at det allerede er installert et slikt program. Hvis du bestemmer deg for å installere alternativ antivirusprogramvare, er det viktig at du først avinstallerer alle andre antivirusprogrammer som kjører på datamaskinen.

Velg bare ett antivirusprogram, og installer det på nytt. Vi anbefaler at du bare har ett antivirusprogram installert på datamaskinen. Hvis du har flere antispionprogramvarepakker som ikke har en AV-komponent, oppstår det ingen konflikter mellom disse, så de kan beholdes på datamaskinen.

Tilbake til toppen

11: Se etter skadelig programvare

Skadelig programvare (virus, spionprogrammer osv.) kan helt klart føre til at Windows-systemer låser seg eller ser ut til å henge. I følgende artikkel i Dells kunnskapsbase finner du informasjon om hvordan du kontrollerer om det finnes skadelig programvare på systemet, eller om sikkerhetsprogramvaren er oppdatert: Beskytt datamaskinen, eller fjern skadelig programvare i Microsoft Windows

Tilbake til toppen

12: Bruke Systemgjenoppretting

Microsoft Windows inneholder en funksjon som heter Systemgjenoppretting. Den kan brukes til å tilbakestille endringer som er gjort på datamaskinen, ved hjelp av "gjenopprettingspunkter" som vanligvis planlegges av Windows. Hvis du vil ha tilgang til og bruke denne funksjonen, kan klikke på koblingen nedenfor og velge alternativet Systemgjenoppretting:

Tilbake til toppen

13: Gjenopprette fabrikkinnstillinger eller installere Microsoft Windows på nytt

Hvis du fremdeles opplever låsing i Windows og feilsøkingstrinnene ovenfor ikke har løst problemet, er det sannsynligvis en underliggende feil i operativsystemet. Hvis du vil vite hvordan du gjenoppretter Microsoft Windows til den opprinnelige fabrikkinstallerte konfigurasjonen, kan du se følgende artikkel i Dells kunnskapsbase:

Tilbake til toppen

Windows Support Page
More information and support for your Windows operating systems can be found on our Windows Support webpage.

Artikkel-ID: SLN129591

Dato sist endret: 15/10/2018 12:12 PM