Endre videoinnstillinger i Windows 10

Denne artikkelen inneholder informasjon om hvordan du endrer videoinnstillingene for skjermen din i Windows 10.

Innholdsfortegnelse:

1. Angi eller endre skjermoppløsningen
  2. Justere oppdateringsfrekvensen
  3. Endre størrelsen på skrifter og ikoner

Klikk nedenfor for å endre operativsystem.

Angi eller endre skjermoppløsningen

Skjermoppløsningen avgjør hvor mye informasjon som vises på skjermen. Den måles horisontalt og vertikalt i piksler. Ved lavere skjermoppløsning, for eksempel 640 x 480, vil færre elementer få plass på skjermen, men de vises større. Ved høyere skjermoppløsning, for eksempel 1900 x 1080, vil flere elementer få plass på skjermen, men de vises mindre.

Oppløsningsmodi vil variere med hver visning basert på skjermkort, skjermstørrelse og skjermdriver der dette er aktuelt.

Windows 10 velger de beste visningsinnstillingene som standard for datamaskinen, basert på skjermdriverne som er installert. Du kan endre skjermoppløsningen manuelt for hver skjerm som er koblet til datamaskinen.

• Endringer i skjermoppløsning vil brukes på alle brukerkontoer uansett hvilken bruker som har endret det.
  • Skjermene kan støtte oppløsninger som er lavere enn deres opprinnelige oppløsninger, men da ser ikke teksten skarp ut.
  • Tilgang til Windows Store for å laste ned og kjøre Windows-programmer krever at du konfigurerer skjermen(e) til minst 1024 x 768.

Endre skjermoppløsning i Innstillinger-programmet

Det anbefales at du velger den opprinnelige oppløsningen, vanligvis angitt som (Anbefalt) for optimal oppløsning.

1. Høyreklikk på et tomt område på skrivebordet, og klikk på Skjerminnstillinger.
  2. Klikk på Skjerm i den venstre ruten.
  3. I den høyre ruten ruller du nedover og klikker på lenken Avanserte skjerminnstillinger.
  4. Hvis du har mer enn én skjerm koblet til datamaskinen, velger du skjermen som du ønsker å endre skjermoppløsningen på.
  5. I rullegardinmenyen Oppløsning velger du en skjermoppløsning (eks: 1920 x 1080) som du ønsker for den valgte skjermen.
    Det anbefales at du velger den opprinnelige oppløsningen, vanligvis angitt som (Anbefalt) for optimal oppløsning.
  6. Klikk på Bruk.
    Du har 15 sekunder på å velge Behold endringene eller gå tilbake før den automatisk vil gå tilbake til de forrige innstillingene.
  7. Hvis den valgte skjermoppløsningsmodusen er optimal, klikker du på Behold endringer (figur 1).

Figur 1: Behold endringer
  8. Hvis du har mer enn én skjerm koblet til datamaskinen og ønsker å endre skjermoppløsningen på en annen skjerm, gjentatrinn 4–7.

Endre skjermoppløsningen i Kontrollpanel

Det anbefales at du velger den opprinnelige oppløsningen, vanligvis angitt som (Anbefalt) for optimal oppløsning.
  1. Høyreklikk på Windows-knappen.
  2. Åpne Kontrollpanel.
  3. Klikk på Juster skjermoppløsning under Utseende og personalisering (figur 2).

Figur 2: Utseende og personalisering
  4. Hvis du har mer enn én skjerm koblet til datamaskinen, velger du skjermen som du ønsker å endre skjermoppløsningen på.
  5. I rullegardinmenyen Oppløsning velger du en skjermoppløsning (eks: 1920 x 1080) som du ønsker for den valgte skjermen.
    Det anbefales at du velger den opprinnelige oppløsningen som anbefales av Windows, vanligvis angitt som (anbefalt), for å få optimal oppløsning.
  6. Klikk på Bruk.
    Du har 15 sekunder til å velge Behold endringene eller Gå tilbake før den vil automatisk gå tilbake til de forrige innstillingene.
  7. Hvis den valgte skjermoppløsningsmodusen er optimal, klikker du på Behold endringer (figur 3).

Figur 3: Behold endringer
  8. Hvis du har mer enn én skjerm koblet til datamaskinen og ønsker å endre skjermoppløsningen på en annen skjerm, gjentatrinn 4–7.
Tilbake til toppen

Justere oppdateringsfrekvensen

1. Høyreklikk på et tomt område på skrivebordet, og klikk på Skjerminnstillinger.
  2. Klikk på Skjerm i den venstre ruten.
  3. I den høyre ruten ruller du nedover og klikker på lenken Avanserte skjerminnstillinger.
  4. Hvis du har mer enn én skjerm koblet til datamaskinen, velger du skjermen som du ønsker å endre oppdateringsfrekvensen på og bla ned til bunnen, og klikker på Egenskaper for skjermadapter.
  5. I vinduet Egenskaper for skjermadapter velger du fanen Skjerm (figur 4).

Figur 4: Oppdateringsfrekvens for skjermen
  6. Velg ønsket oppdateringshastighet for skjermen, og klikk på OK.
  7. Hvis den valgte oppdateringshastigheten er optimal, klikker du på Behold endringer.
  8. Hvis du har mer enn én skjerm koblet til datamaskinen og ønsker å endre skjermoppløsningen på en annen skjerm, gjentatrinn 4–7.
Tilbake til toppen

Endre størrelsen på skrifter og ikoner (Endre DPI-skaleringsnivå)

Windows sørger for at alt vises på skjermen i en brukbar og jevn størrelse ved å få programmer til å endre størrelsen på innhold etter en skaleringsfaktor. De fleste skjermer for stasjonære PC-er og LCD-skjermer for bærbare PC-er ligger vanligvis i området 95–110 PPT. Windows angir en skaleringsfaktor på 100 % som standard.

Når du endrer DPI-skaleringsnivået for skjermen, endrer det størrelsen på tekster, programmer og andre elementer så det ser større eller mindre ut. Et høyere DPI-nivå får alt til å vises større, og et lavere DPI-nivå får alt til å vises mindre.

Endre DPI-skaleringsnivå per skjerm i Innstillinger-programmet

1. Lagre alle åpne dokumenter, og lukk alle åpne vinduer.
  2. Høyreklikk på et tomt område på skrivebordet, og klikk på Skjerminnstillinger.
  3. Klikk på Skjerm i den venstre ruten.
  4. Hvis du har mer enn én skjerm koblet til datamaskinen, velger du en skjerm i den høyre ruten som du ønsker å endre DPI på.
  5. Under Endre størrelsen på tekst, programmer og andre elementer (figur 5) flytter du glidebryteren mot venstre eller høyre til DPI-prosentandelen du vil angi for skjermen.

Figur 5: Endre størrelsen på tekst, programmer og andre elementer.
  6. Klikk på Bruk.
  7. Hvis valgt DPI er optimal for bruken din, klikker du på Logg ut nå (figur 6) for at innstillingene skal tre i kraft.

Figur 6: Logg ut nå

Endre DPI-skaleringsnivå per skjerm i Kontrollpanel

1. Lagre alle åpne dokumenter, og lukk alle åpne vinduer.
  2. Høyreklikk på Windows Start-knappen.
  3. Åpne Kontrollpanel.
  4. Klikk på Juster skjermoppløsning under Utseende og personalisering.
  5. Klikk på Gjør tekst og andre elementer større eller mindre (figur 7).

Figur 7: Endre utseendet på skjermene dine
  6. Under Endre størrelse på elementer klikker du på koblingen Angi et egendefinert skaleringsnivå (figur 8).

Figur 8: Angi et egendefinert skaleringsnivå
  7. Du kan enten dra til venstre eller høyre over linjalen eller velge en skaleringsprosent på rullegardinmenyen (figur 9) og klikke på OK.

Figur 9: DPI-størrelse
  8. Klikk på Bruk.
  9. Hvis valgt DPI er optimal for bruken din, klikker du på Logg ut nå (figur 10) for at innstillingene skal tre i kraft.

Figur 10: Logg ut nå
Tilbake til toppen

Monitor Support page More information and support for your Dell monitor, laptop or tablet screen can be found on our Monitor Support site.

Artikkel-ID: SLN297871

Dato sist endret: 03/05/2018 06:48 PM