Maksimer spillytelsen din

Dells bærbare og stasjonære spill-PC-er kan gjengi den utrolig grafikken som mange moderne spill er kjent for. Det gis imidlertid stadig ut spill med grensesprengende grafikk og kompleksitet, så banebrytende spilling krever banebrytende maskinvare. Hvis du ikke er fornøyd med ytelsen når du spiller de nyeste og mest avanserte spillene, bør du kanskje vurdere å oppgradere til en nyere og mer avansert modell. Hvis du imidlertid ønsker å bruke den nåværende bærbare eller stasjonære PC-en din litt til, kan tipsene i denne artikkelen hjelpe deg med å få maksimalt ut av maskinen din.

MERK: Disse tipsene bør utføres i den rekkefølgen som vises nedenfor.

Oppdatere drivere

Ved å oppdatere driveren for grafikkkortet/brikken og prosessoren sikrer du at du alltid får best ytelse fra spill-PC-en din. Klikk på koblingene nedenfor for å laste ned de nyeste driverne:

Justerer innstillingene i Windows

Det finnes flere alternativer og finjusteringer innen operativsystemet som er lette å implementere og ikke koster noe, selv om de kanskje ikke gir det største løftet for spillytelsen.

• Deaktivere visuelle effekter i Windows Disse visuelle effektene er i stor grad kun dekorative, og det å deaktivere dem kan gjøre datamaskinen din litt raskere. For å gjøre dette må du gjennomføre følgende trinn for operativsystemet ditt:

Windows 10

1. Skriv inn “ytelse” i søkefeltet, og velg Juster utseendet og ytelsen for Windows fra resultatene.
  2. I fanen Visuelle effekter velger du Tilpass for best ytelse. Alternativt kan du velge Tilpass og velge hvilke effekter du vil deaktivere.
  3. Klikk på Bruk.

Windows 8/8.1

1. Skriv inn “juster visuelle” i søkefeltet, og velg Innstillinger, etterfulgt av Juster utseendet og ytelsen for Windows.
  2. I fanen Visuelle effekter velger du Tilpass for best ytelse. Alternativt kan du velge Tilpass og velge hvilke effekter du vil deaktivere.
  3. Klikk på Bruk.

Windows 7

1. Klikk på Start-knappen og deretter på Kontrollpanel.
  2. Skriv inn "ytelsesinformasjon og verktøy" i søkefeltet, og velg deretter dette søkeresultatet fra listen over resultater.
  3. Klikk på Juster visuelle effekter.
  4. I fanen Visuelle effekter klikker du på Tilpass for best ytelse og deretter OK.
  • Lukk alle programmer som ikke har med spillingen å gjøre, for å frigjøre minne og databehandlingskraft. Nettlesere og andre programmer kan binde opp datamaskinens ressurser og gjøre spillet tregere. Lukk alt annet før du starter spillet for å få en merkbart forbedret ytelse.

Windows 10-brukere med Creators Update kan dra nytte av spillmodusen, som gir spillet ditt prioritert tilgang til systemets ressurser. For å lære mer om å aktivere spillmodusen på datamaskinen kan du ta en titt på Xbox-støtteartikkelen.

Justere innstillingene i spillet

Praktisk talt alle spill leveres med en meny med grafiske funksjoner som du har tilgang til via spillet. Ved å justere innstillingene for disse funksjonene kan du oppnå en betydelig økt bildefrekvens på bekostning av litt detaljkvalitet.

Den enkleste måten å optimalisere spillets innstillinger på for datamaskinen din, er ved å bruke de offisielle appene fra produsenten av din grafikkbehandlingsenhet (GPU – også kalt et grafikk- eller skjermkort). Disse appene leter etter installerte spill på datamaskinen og oppretter en optimal innstillingsprofil for hvert spill basert på spillpotensialet til datamaskinen. På denne måten kan du med én gang begynne å spille med den best mulige balansen mellom ytelse og kvalitet.

Hvis du vil justere spillets grafikkinnstillinger manuelt, må du huske at noen funksjoner har større innvirkning på ytelsen enn andre, og at hvilke funksjoner du bør justere først, kan variere fra spill til spill. Generelt kan man si at følgende ressurstunge funksjoner kan stilles ned eller til og med slås av for å øke ytelsen, uten at det gjør noen større forskjell visuelt:

• Skyggeeffekter
  • Gjenspeilingseffekter
  • Omgivelsesblokkering
  • Uskarpe bevegelser
  • Dybdefokus
MERK: NVIDIA og AMD kan også tilby optimaliseringsveiledninger for visse populære spill på nettstedene sine.

Overklokking

Det å "overklokke" en komponent er å øke dens klokkefrekvens utover produsentens spesifikasjoner. En raskere klokkefrekvens betyr flere operasjoner per sekund, så spillentusiaster vil ofte overklokke prosessorene eller GPU-ene sine for å tyne litt ekstra kraft ut av sin eksisterende maskinvare.

Dell støtter ikke manuell overklokking i sine bærbare og stasjonære spill-PC-er. Dette er på grunn av faren for skade på komponenter. Enkelte Alienware-modeller kan imidlertid bestilles "fabrikkoverklokket" fra Dell. Disse datamaskinene leveres med Dell-godkjente overklokkingsprofiler som kan aktiveres ved å følge instruksjonene i artikkelen Alienware-overklokking (på engelsk).

Oppgradere komponenter

Hvis du har prøvd alt som er nevnt ovenfor, og fremdeles ikke er tilfreds med spillopplevelsen din, må du kanskje oppgradere til nyere, mer kraftfulle komponenter. Oppgradering gir den største ytelsesforbedringen, men det er også det dyreste alternativet, og muligens det mest kompliserte.

Før du oppgraderer

Beskytt investeringen din i en Dell-spillmaskin ved å ta følgende forholdsregler før du begynner å oppgradere komponentene dine.

Servicebegrensninger

Den Dell-merkede spillmaskinen din er dekket av en begrenset service. Det samme gjelder komponenter som kjøpes på Dells nettsted. Hvis du oppgraderer datamaskinen din med en komponent fra Dell, dekkes den av datamaskinens opprinnelige service. Hvis du imidlertid kjøper en komponent fra en tredjepart, dekkes den av servicen til komponentprodusenten. Selv om det å oppgradere datamaskinen din ikke er et brudd på Dell-servicen, bør du tenke over følgende begrensninger:

• Ved feilsøking av datamaskinen vil Dells teknikere sannsynligvis be deg om å fjerne eventuelle komponenter fra tredjeparter først.
  • Hvis du sender datamaskinen din til Dell for reparasjon, må du først erstatte komponenter fra tredjeparter med Dell-merkede, originale komponenter.
  • Hvis du skader datamaskinen din når du monterer en komponent fra en tredjepart, dekkes ikke reparasjonen av datamaskinens opprinnelige service.

Unngå elektrostatisk utlading

Oppgradering av datamaskinen din innebærer å åpne opp datamaskinen og berøre interne deler. Hvis du ikke tar grundige forholdsregler, risikerer du skade både datamaskinen og deg selv på grunn av elektrostatisk utladning (ESD). Se videoen om hvordan du unngår elektrostatisk utladning for å lære hvordan du jorder deg selv og datamaskinen på en skikkelig måte før du åpner datamaskinen. (video kun på engelsk, med teksting tilgjengelig på flere språk)

Komponentkompatibilitet

Før du bestiller en ny komponent for datamaskinen din, må du forsikre deg om at den vil fungere på systemet ditt. For å finne ut hva slags komponenter datamaskinen allerede har, kan du gå til produktstøttesiden for datamaskinen og finne riktig dokument på fanen Manuals and documents (Håndbøker og dokumenter). Du finner også komponentspesifikasjoner i produktbeskrivelsen på siden for din datamaskin i Dell-butikken.

Når du har funnet spesifikasjonene dine, må du notere ned detaljene i kategoriene Video, Lagring og Minne. Disse fungerer som veiledning når du vil kjøpe kompatible oppgraderinger.

MERK: Brukere i enkelte land kan bruke fanen Parts & accessories (Deler og tilbehør) på produktstøttesiden for sin datamaskin. I denne fanen finner du direktekoblinger til oppgraderinger som garantert fungerer på systemet ditt.

Oppgradere GPU

Moderne spill krever mye av GPU-en din, så en oppgradering av denne komponenten vil vanligvis gi den største forbedringen i spillytelse. Det å oppgradere GPU-en din er imidlertid også det dyreste alternativet, og det er kun mulig for stasjonære datamaskiner. Eiere av bærbare PC-er kan ikke oppgradere GPU-en sin, men visse Alienware-modeller kan være i stand til å ta i bruk Alienware-grafikkforsterkeren. Se produktsiden i Dell-butikken for flere detaljer om Alienware-grafikkforsterkeren.

MERK: Selv om Alienware Alpha-modeller er oppført som stasjonære systemer, er det ikke mulig å fjerne eller oppgradere GPU-en på dem.

Se veiledningene nedenfor om bestemte instruksjoner for å bytte ut GPU-en din:

Legge til en GPU (SLI/Crossfire)

Hvis du allerede har den nyeste og beste GPU-en i datamaskinen din, eller hvis du ikke er helt klar til å kjøpe den nyeste og beste, kan det å legge til en ekstra GPU i systemet være en flott måte å ta spillingen din til nye høyder på. Det er faktisk så enkelt som at flere GPU-er gir større spillkraft, selv om det å konfigurere et system med flere GPU-er pleide å være en eksperimentell teknikk som bare ble praktisert av den harde kjernen med spillentusiaster. Nå gjør offisiell programvare fra NVIDIA og AMD det ganske enkelt å endre til flere GPU-er.

Oppgradere harddisken

Lei av å stirre på innlastingsskjermbilder? SSD-stasjoner er flere ganger raskere enn tradisjonelle roterende harddisker (HDD-er), hvilket betyr at du sjelden vil måtte vente lenger enn noen få sekunder på at spillet ditt lastes inn. Som en ekstra bonus får alt som er installert på SSD-enheten, en betydelig hastighetsøkning, inkludert Windows-operativsystemet. Dette er en flott måte å gjøre en gammel og treg datamaskin bedre enn noen gang på.

Harddiskoppgradering er et alternativ for eiere av både bærbare og stasjonære PC-er. Se i veiledningene nedenfor etter spesifikke instruksjoner.

Oppgradere minnet

For Random Access Memory (RAM) har spill vanligvis en minimumsspesifikasjon og en anbefalt spesifikasjon. Ved å oppfylle minimumskravet for RAM er det mulig å spille, men ved å ha anbefalt mengde RAM får du en bedre spillopplevelse. Du må kanskje legge til mer RAM på den bærbare eller stasjonære PC-en din for å innfri disse kravene, men en RAM-oppgradering gjør det også mulig å kjøre flere programmer samtidig. Det er garantert en god investering.

Når du legger til mer RAM på datamaskinen, er det to viktige ting å ta hensyn til:

• Maksimalt støttet RAM Datamaskinen din kan bare gjenkjenne et visst antall gigabyte med RAM. Denne grensen er oppført på produktsiden i Dell-butikken og i håndboken.
  • Kompatibilitet Hvis det nye RAM-minnet ikke er kompatibelt med datamaskinen, kan du få vanskeligheter med å bruke datamaskinen din i det hele tatt. Fra produktstøttesiden for din datamaskin kan du klikke på Parts & accessories (Deler og tilbehør) og velge Memory Upgrades (Minneoppgraderinger) for å se en liste over kompatible RAM-oppgraderinger.

Hvis du vil ha instruksjoner om hvordan du oppgraderer Alienware-datamaskinens RAM, kan du gå til artikkelen Installere og skifte ut deler i Alienware-datamaskiner (på engelsk), velge din Alienware-modell fra listen og deretter klikke på Memory (Minne).

For Inspiron-modeller er Kjøpsveiledning for minne (på engelsk) en flott ressurs som forklarer hvorfor og hvordan du bør oppgradere RAM-minnet på din stasjonære eller bærbare PC. Se delen Hvordan installerer du minne? for detaljerte instruksjoner som gjelder for stasjonære og bærbare Inspiron-datamaskiner.

Hurtigtipsinnhold utgis av Dells kundestøttemedarbeidere, som løser problemer på daglig basis. For at hurtigtipsene skal utgis raskt kan det hende at de bare representerer delløsninger eller midlertidige løsninger som fremdeles er i utvikling eller som venter på bekreftelse på at de løser problemet. Disse hurtigtipsene er ikke gjennomgått, validert eller godkjent av Dell og bør derfor brukes med forsiktighet. Dell skal ikke holdes ansvarlig for eventuelle tap, inkludert, men ikke begrenset til, tap av data, tap av fortjeneste eller tap av inntekter som kan ramme kunder ved bruk av eventuelle fremgangsmåter eller råd som er lagt frem i hurtigtipsene

Artikkel-ID: SLN306723

Dato sist endret: 25/04/2018 04:29 AM