Windows 7 - guide för trådlös nätverksanvändning och felsökning för hemanvändare

Windows 7 - guide för trådlös nätverksanvändning och felsökning för hemanvändareOm du behöver hjälp med att konfigurera, ansluta, dela filer, foton, musik och felsöka ditt trådlösa nätverk ska du läsa det utökade avsnittet, följa anvisningarna och klicka på länkarna.


 

I det här dokumentet definieras trådlös användning som ett sätt att överföra information från en dator, handdator eller SmartPhone till en annan via radiovågor i stället för kablar.

Radiovågorna är modulerade på liknande sätt som tv- och FM-signaler så att vågorna kan bära information.

För dator-, handdator och SmartPhone-kommunikation är avstånden i allmänhet korta (mindre än 60 meter).

För adaptrar för mobilt bredband (mobila nätverk) beror avståndet på terrängen och antalet mobiltelefonmaster i närheten.

 

Det finns många olika typer av trådlösa enheter som du använder varje dag utan att fundera så mycket på det. Mobiltelefoner, sladdlösa telefoner och fjärrkontroller till tv-apparater är bara några exempel på vanliga enheter där trådlös teknik används. Trådlös teknik för datorer kan vara lika enkel och bekväm att använda om den konfigureras på rätt sätt. I fortsättningen i det här dokumentet används trådlös i betydelsen trådlös teknik för datorer.

Det finns två olika typer av trådlös teknik för datorer. Typerna av trådlös teknik behandlas i separata avsnitt. Varje teknik har separata användningsområden, processer och standarder. Nedan är en lista med de olika typerna av teknik som kommer att behandlas, och en kort förklaring av dem.
 

 • Trådlöst lokalt nätverk – även kallat WLAN eller Wi-Fi. Den här typen av trådlös teknik används för att få tillgång till internet och ansluta andra enheter, till exempel datorer, handdatorer, SmartPhone-enheter och skrivare, för att bara nämna några.

 • Bluetooth® – Bluetooth-teknik är en trådlös teknik med kort räckvidd för anslutning av enheter som befinner sig mycket nära varandra (10 meter). Den här tekniken används för att ansluta till exempel Bluetooth-kompatibla tangentbord, möss, stereoheadset, handdatorer och SmartPhone-enheter. Många använder redan den här tekniken för att ansluta trådlösa headset till mobiltelefoner.

 • Mobilt bredband – även kallat WWAN (Wireless Wide Area Network). Mobilt bredband ger åtkomst till internet via mobiltelefontjänster. Mobil bredbandsteknik används i mobiltelefoner som kan ansluta till internet. För det krävs en mobiltelefontjänst med möjlighet till överföring av data som inte är tillgänglig överallt.

 • Trådlös USB – Det här är en teknik som nyligen blivit tillgänglig. Den möjliggör trådlös anslutning från en dator till en trådlös USB-hubb. USB-enheter ansluts sedan till den trådlösa USB-hubben och hubben fungerar som en brygga. Räckvidden är mycket kort (3 meter).

 

Viss maskinvara och vissa tjänster krävs för att ansluta till internet trådlöst. De anges nedan. Om någon av följande komponenter saknas går det inte att ansluta till internet. Räckvidden från routern är vanligen begränsad (mindre än 60 meter).
 

 • Trådlöst nätverkskort – Det här är en enhet som kan installeras i datorn eller i en USB-port. Om du inte vet om du har en adapter för trådlöst nätverk installerad kontaktar du datortillverkaren för att få information om det.

 • Trådlös bredbandsrouter – En router används för att ansluta alla dina datorer till ett nätverk, och till internet.

 • Bredbandsleverantör – Telefonföretag (där DSL används med telefonlinje) och kabel-tv-företag erbjuder vanligen internettjänster.

 

Obs! Försök om möjligt att placera den trådlösa routern någonstans i mitten av huset eller kontoret när du ställer in det trådlösa nätverket. Placera åtminstone den trådlösa routern så högt som möjligt för att undvika störningar.
 1. Din bredbandsleverantör (ISP) kommer antingen till ditt hem eller kontor och installerar bredbandsmodemet eller skickar ett gör-det-själv-kit.
  Obs! Följ de medföljande instruktionerna för att installera bredbandsmodemet eller kontakta din internetleverantör när du ska använda gör-det-själv-kitet. Troligen måste du ändå kontakta internetleverantören för att konfigurera ett användarnamn och lösenord (när du använder DSL), eller registrera ditt bredbandsmodem (när du använder kabel).
   
 2. När bredbandsmodemet är installerat och fungerar som det ska kopplar du bort den nätverks- eller USB-kabel som ansluter datorn till modemet.
   
 3. Stäng av modemet i minst tre minuter (det är nödvändigt för att bredbandsmodemet ska hitta den trådlösa routern senare).
   
 4. När tre minuter eller mer har gått, ansluter du den trådlösa routern med den medföljande nätverkskabeln och slår på bredbandsmodemet igen.
   
 5. Installationsanvisningar finns i den dokumentation som medföljer den trådlösa routern.
  Obs! Mer information om hur du konfigurerar den trådlösa routern finns på tillverkarens webbplats (Tabell 1).
   
  Länk till tillverkarens webbplats
  Linksys Extern länk
   
  D-Link Extern länk
   
  Netgear Extern länk
   
  2Wire Extern länk
   
  Belkin Extern länk
   
  Apple Extern länk
   
  SMC Extern länk
   
  TRENDnet Extern länk
   
  TP-Link Extern länk
   
  Cisco Extern länk
   
  Ubiquiti Extern länk
   
  Tabell 1: Vanliga webbplatser för trådlösa routrar
   
 6. Under startkonfigurationen av den trådlösa routern bör nätverksnamnet (SSID) och säkerhetsnyckeln för Wi-Fi-nätverket ändras av säkerhetsskäl. Mer information finns i avsnittet Säkra ditt trådlösa nätverk.
   

 

Obs! Följande anvisningar gäller för Windows 7. För andra operativsystem besök vårt supportcenter för nätverk och trådlöst.
 1. Flytta datorn (om möjligt) så att avståndet till routern inte är längre än 1–3 meter.
  Anteckningar:
  • Om datorn flyttas närmare routern hjälper det till att eliminera störningskällor som kan leda till långsamma och ojämna anslutningar, och då fungerar den trådlösa maskinvaran som den ska.
  • När din dator bara ansluter som den ska till internet medan datorn är i närheten av routern betyder det troligen att du har problem med störningar. Mer information om vad som orsakar störningar finns i artikeln How to Identify and Reduce Wireless Signal Interference (Identifiera och minska störning av trådlös signal) i Dells kunskapsbank.

 2. Tryck eller klicka på nätverksikonen Tillgängligt nätverk, antingen i aktivitetsfältet eller i området för dolda ikoner (Bild 1).
  Anteckningar:
  • Båda finns längst ned i det högra hörnet på datorskärmen.
  • Kontrollera att den trådlösa antennen är på. Mer information finns i följande artikel i Dells kunskapsbank How to Turn the Wireless on a Dell Notebook On and Off (Wi-Fi, Bluetooth and Mobile Broadband) (aktivera och inaktivera trådlös kommunikation (Wi-Fi, Bluetooth och mobilt bredband) på en bärbar Dell-dator).
  • Se till att koppla bort eventuella nätverkskablar (Ethernet) innan du utför stegen, annars kanske inte ikonen för trådlöst visas korrekt.
  • Om du inte kan hitta ikonen för trådlöst startar du om datorn. Om den fortfarande inte visas hämtar och installerar du de senaste drivrutinerna. Mer information finns i avsnittet How to Download and Install the Latest Dell Wireless Network Adapter Driver (hämta och installera den senaste drivrutinen för Dell-adaptern för trådlöst nätverk).
  Windows 7 – pilen Visa dolda ikoner
  Bild 1: Dold ikonplats
 3. Leta upp den post som har flest gröna staplar bredvid sig (det kan hända att du måste bläddra uppåt eller nedåt för att hitta den).
   
 4. Tryck eller klicka på nätverket med flest gröna staplar (Tillgängligt nätverk) och tryck eller klicka sedan på Connect (anslut).
  Obs! När det finns mer än en post med samma antal vita staplar eller om posten är markerad som "Dolt nätverk eller Annat nätverk", går du till fliken Hämta namnet på det trådlösa nätverket direkt från den trådlösa routern i avsnittet Säkra ditt trådlösa nätverk, för att få information om hur du hämtar det trådlösa nätverkets namn direkt från den trådlösa routern.
   
 5. Ange nätverkssäkerhetsnyckeln om du uppmanas till det och klicka sedan på Nästa.
  Anteckningar:
  • Under den här processen kan du behöva känna till namnet på eller säkerhetsnyckeln för ditt trådlösa nätverk. Mer information finns på flikarna Hur hittar jag namnet på det trådlösa nätverket eller Hur hittar jag nyckeln för det trådlösa nätverket i avsnittet Säkra ditt trådlösa nätverk.
  • Gå till avsnittet Jag kan inte komma ut eller stanna kvar på internet, om du behöver hjälp när du inte kommer ut eller kan stanna på internet.

 

 

 1. Flytta datorn (om möjligt) så att avståndet till routern inte är längre än 1–3 meter.
  Anteckningar:
  • Om datorn flyttas närmare routern hjälper det till att eliminera störningskällor som kan leda till långsamma och ojämna anslutningar, och då fungerar den trådlösa maskinvaran som den ska.
  • När din dator bara ansluter som den ska till internet medan datorn är i närheten av routern betyder det troligen att du har problem med störningar. Mer information om vad som orsakar störningar finns i artikeln How to Identify and Reduce Wireless Signal Interference (Identifiera och minska störning av trådlös signal) i Dells kunskapsbank.

 2. Leta upp nätverksikonen, antingen i aktivitetsfältet eller i området med dolda ikoner (Bild 1). Se nedan för exempel på nätverksikoner.
  Obs! Båda finns längst ned i det högra hörnet på datorskärmen.
  Windows 7 – pilen Visa dolda ikoner
  Bild 1: Dold ikonplats
 3. Välj den flik nedan som matchar ikonen på datorn.
  Anteckningar:
  • Se till att koppla bort eventuella nätverkskablar (Ethernet) innan du utför stegen, annars kanske inte ikonen för trådlöst visas korrekt.
  • Om du inte kan hitta ikonen för trådlöst startar du om datorn. Om den fortfarande inte visas hämtar och installerar du de senaste drivrutinerna. Mer information finns i följande avsnitt i Dells kunskapsbank How to Download and Install the Latest Dell Wireless Network Adapter Driver (Hämta och installera den senaste drivrutinen för Dell-adaptern för trådlöst nätverk).

 

Den här ikonen innebär att datorn är ansluten till det trådlösa nätverket. När du inte kan få tillgång till internet, går du till fliken Lösa problem med att inte komma ut på internet.Den här ikonen innebär att den trådlösa antennen är på, men du är inte ansluten till ett trådlöst nätverk. Mer information om hur du ansluter till ditt trådlösa nätverk finns i avsnittet Jag vill ansluta min dator eller surfplatta till mitt befintliga trådlösa nätverk.Den här ikonen innebär att den trådlösa antennen (Wi-Fi) är avstängd.

Så här slår du på den trådlösa antennen (Wi-Fi):

Anteckningar:
 1. När du behöver hjälp med att ansluta till ditt trådlösa nätverk kan du läsa avsnittet I want to connect my computer or tablet to my existing wireless network (Jag vill ansluta min dator eller surfplatta till mitt befintliga trådlösa nätverk).
 2. När alla trådlösa funktioner måste vara inaktiverade (trådlöst (Wi-Fi), mobilt bredband, Bluetooth, GPS och närfältskommunikation (NFC)), till exempel på ett flygplan, trycker eller klickar du på Inaktivera trådlöst i Windows Mobilitetscenter.
 3. När knappen Aktivera trådlöst inte är tillgänglig (nedtonad) kan du prova med knappen för trådlöst på datorn för att aktivera det trådlösa nätverkskortet.
 1. Håll ned Windows-tangenten (Windows-knappen) och tryck sedan på tangenten x.
   
 2. Tryck på eller klicka på knappen Aktivera trådlöst.
   

 

Om du inte har gjort det utför du först avisningarna på fliken Lösa problem med trådlös anslutning.

 1. Kör felsökaren för nätverk.
  1. Tryck eller klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).
  2. Skriv troubleshoot i sökrutan
  3. Tryck eller klicka på Felsökning i listan under kontrollpanelen.
  4. Tryck eller klicka på Nätverk och Internet.
  5. Tryck eller klicka på Internetanslutningar.
  6. Tryck på eller klicka på Nästa och följ anvisningarna.
   
 2. Stäng av och slå sedan på alla enheter i nätverket för att starta om och synkronisera dem. Mer information finns på fliken Slå av och slå sedan på alla enheter i nätverket.
   
 3. Kör Dell SupportAssist-programmet Optimize network (optimera nätverket).
  1. Tryck eller klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).
  2. Skriv supportassist i sökrutan.
  3. Peka eller klicka på SupportAssist (skrivbordsprogram).
   Obs! När SupportAssist inte visas i listan över program måste du hämta det, antingen på datorn som problemet har uppstått på (om möjligt) eller till ett USB-minne på en annan enhet som kan kopplas upp till internet. Information om hur du hämtar och installerar SupportAssist finns på sidan SupportAssist for PCs and tablets (SupportAssist för datorer och surfplattor). Du måste kanske skicka in din Dell-dators Service Tag-nummer eller Express Service-kod, eller välja din datormodell från en lista.

  4. Tryck eller klicka på Optimize My System (optimera mitt system).
  5. Tryck eller klicka på Optimize Network (optimera nätverket).
  6. Tryck eller klicka på Run Now (kör nu).
  7. Peka eller klicka på fliken History (historik) efter att nätverksoptimeringen är klar (statusfältet har nått 100 %).
  8. Granska resultaten genom att peka eller klicka på den senaste listan på Optimize Network (Manual) (optimera nätverket (manuellt)).

 4. Se till att de allra senaste trådlösa drivrutinerna, datorns BIOS och routerns fasta programvara är installerade.
  Obs! När enheten inte har någon trådlös anslutning för att hämta en drivrutin eller BIOS kan du behöva göra något av följande för att hämta drivrutinen till enheten:
  • Anslut enheten till routern med en nätverkskabel (om det är möjligt).
  • Använd en annan enhet med internetanslutning för att hämta drivrutinen och överför drivrutinen till enheten med hjälp av en USB-flashenhet.
  • För surfplattor kan du använda USB-kabeln som medföljde surfplattan för att överföra drivrutinen till surfplattan efter att drivrutinen hämtats till en annan enhet som har internetanslutning.
   
  • Mer information om hur du hämtar och installerar den senaste BIOS-versionen finns i artikeln What is BIOS and How to Download and Install the latest BIOS? (Vad är BIOS och hur hämtar och installerar jag den senaste BIOS-versionen?) i Dells kunskapsbank.
   Obs! Den senaste BIOS-versionen finns i underavsnittet BIOS.

  • Mer information om hur du hämtar och installerar de senaste trådlösa drivrutinerna finns i följande avsnitt Hämta och installera den senaste drivrutinen för Dell-adaptern för trådlöst nätverk.
   Obs! Drivrutinerna för nätverksadaptern finns i underavsnittet Nätverk.

  • Uppdatera firmware för den trådlösa routern till den senaste tillgängliga versionen. Läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren av den trådlösa routern. Länkar till tillverkare finns i tabell 1.
   Obs! Om du vill uppdatera routerns fasta programvara måste du ha en dator som är ansluten till den trådlösa routern (med hjälp av en nätverkskabel eller en annan dator som är ansluten trådlöst).
    
   Tillverkare Användarnamn Lösenord
   Linksys Extern länk
    
   lämna tomt admin
   D-Link Extern länk
    
   admin lämna tomt
   Netgear Extern länk
    
   admin password
   2Wire Extern länk
    
   Inget om inte något angavs. Inget om inte något angavs.
   Belkin Extern länk
    
   Inget lämna tomt
   Apple Extern länk
    
   Använd AirPort-verktyget  
   SMC Extern länk
    
   Admin smcadmin
   Tabell 1: Länkar till tillverkare av trådlös utrustning, standardanvändarnamn och lösenord för router
   
 5. Kontrollera att det trådlösa kortet sänder på högsta nivån. Mer information finns på fliken Konfigurera inställningarna för adaptern för trådlöst nätverk för att få optimala prestanda.
   
 6. Kör Dells felsökningsprogram SupportAssist.
  1. Tryck eller klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).
  2. Skriv supportassist i sökrutan.
  3. Peka eller klicka på SupportAssist (skrivbordsprogram).
   Obs! När SupportAssist inte visas i listan över program måste du hämta det, antingen på datorn som problemet har uppstått på (om möjligt) eller till ett USB-minne på en annan enhet som kan kopplas upp till internet. Information om hur du hämtar och installerar SupportAssist finns på sidan SupportAssist for PCs and tablets (SupportAssist för datorer och surfplattor). Du måste kanske skicka in din Dell-dators Service Tag-nummer eller Express Service-kod, eller välja din datormodell från en lista.

  4. Tryck eller klicka på fliken Troubleshooting (Felsökning).
  5. Tryck eller klicka på I'm having internet issues (Jag har problem med internet).
  6. Tryck eller klicka på önskat alternativ.
  7. Tryck eller klicka på Run Now (Kör nu) och följ instruktionerna.
   
 7. Kör Network Adapter Diagnostics (diagnostik av nätverskadaptern) som finns på Dells supportwebbplats.
  Anteckningar:
  • För att den här processen ska fungera när den påverkade enheten saknar trådlös anslutning måste en nätverkskabel ha anslutits mellan en av nätverksportarna på baksidan av den trådlösa routern och nätverksporten på datorn. Information om hur du får tag på datorns handbok, som visar var portarna RJ45 eller USB-C finns på din dator, finns följande artikel i Dells kunskapsbank, Manuals and Documentation for your Dell Product (handböcker och dokumentation för din Dell-produkt).
  • Du kan behöva hämta och installera ett litet program, följ anvisningarna.

 8. Se följande artiklar som motsvarar webbläsaren som är installerad på din dator.  
 9. När följande steg inte löser problemet är operativsystemet på din dator skadat på något sätt. Om du vill utforska alternativen för att lösa eventuella skador och när du ska använda dem, går du till följande artikel i Dells kunskapsbank Restore, Factory Reset or Reinstall Windows 7 on your Dell computer (Återställa, fabriksåterställa eller installera om Windows 7 på din Dell-dator).

 

 1. Koppla från strömmen från bredbandsmodemet och lämna bredbandsmodemet frånkopplat i minst tre minuter.
  Obs! Vissa Internet-leverantörer (ISP:er) tillhandahåller en enhet för en modem-/routerkombination.

 2. Stäng av alla datorer som är anslutna till nätverket.
   
 3. Koppla bort den trådlösa routern från strömförsörjningen.
   
 4. Kontrollera att nätverkskabeln är ansluten från bredbandsmodemet till internet- eller WAN-porten på den trådlösa routern.
   
 5. Kontrollera att inga USB-kablar eller serieanslutningskablar är anslutna till bredbandsmodemet.
   
 6. Anslut bredbandsmodemet till en strömkälla. Vänta minst två minuter på att bredbandsmodemet initieras.
  (Om modemet inte upprättar en internetanslutning kopplar du från det. Vänta minst fem minuter innan du ansluter modemet på nytt.)
   
 7. Anslut den trådlösa routern till en strömkälla. Vänta minst två minuter på att den trådlösa routern ska initieras.
   
 8. Starta datorn och försök att ansluta till internet.
  Obs! När du fortfarande inte kan ansluta till internet, kontrollerar du om andra datorer kan komma ut på internet, eller anslut den här datorn med en nätverkskabel direkt till routern (om dessa alternativ är tillgängliga). När det inte finns några andra datorer eller den här datorn inte har tillgång till internet fast den är ansluten direkt till routern, måste du kontakta din internetleverantör (ISP) eller tillverkaren av routern.
   
 9. När datorn fortfarande inte kan ansluta till internet, går du till fliken Lösa problem med att inte komma ut på internet och fortsätter med steg 3.

 

Obs! Mer information om hur du tar reda på vilken adapter för trådlöst nätverk som är installerad i din dator finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Which Wireless Networking Adapter is Installed in Your Dell Computer (Vilken adapter för trådlöst nätverk är installerad i Dell-datorn?)
För trådlösa Intel-adaptrar:
Obs! Den trådlösa nätverksadaptern har varje alternativ som visas nedan. Kontrollera och ändra de som är tillgängliga.
 1. Tryck eller klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).
   
 2. Skriv Enhetshanteraren i sökrutan.
   
 3. Tryck eller klicka på Enhetshanteraren.
  (När fönstret Kontroll av användarkonto visas trycker eller klickar du på Fortsätt.)
   
 4. I fönstret Enhetshanteraren trycker eller klickar du på pilen bredvid Nätverkskort.
   
 5. Dubbeltryck eller dubbelklicka på ikonen Intel WiFI, Wireless eller Centrino.
   
 6. Tryck eller klicka på fliken Avancerat.
  Obs! Adaptern för trådlöst nätverk i din dator kanske inte har alla alternativ som visas nedan – ändra de alternativ som är tillgängliga.
   
 7. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på 802.11n kanalbredd för 2,4 GHz och väljer Automatisk i listrutan.
   
 8. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på 802.11n kanalbredd för 5,2 GHz och väljer Automatisk i listrutan.
   
 9. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på 802.11n-läge och väljer Aktiverad i listrutan.
   
 10. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på Inget stöd för FAT-kanaler och väljer Inaktiverad i listrutan.
   
 11. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på Roaming-aggressivitet och väljer 1. Lägsta i listrutan.
  Obs! Inställningen rekommenderas för trådlösa hemnätverk. När du använder ett företagsnätverk och flyttar från plats till plats ska inställningen vara 3. Mellan.
   
 12. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på Intel® dataflödesförbättring eller Booster för genomflöde och väljer Inaktiverad i listrutan.
  Obs! När du bara har en enhet i det trådlösa nätverket eller när du strömmar video kan det vara bra att aktivera den här funktionen, men adaptern som har den här funktionen aktiverad tillåter inte andra datorer i nätverket att ha samma åtkomst till det trådlösa nätverket.
   
 13. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på Energiöverföring och väljer 5. Högsta i listrutan.
   
 14. I rutan Egenskaper: trycker eller klickar du på Trådlöst läge och väljer den högsta siffran i listrutan.
   
 15. Klicka på OK.  
För trådlösa Dell-adaptrar:
Obs! Den trådlösa nätverksadaptern har varje alternativ som visas nedan. Kontrollera och ändra de som är tillgängliga.
 1. Tryck eller klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).
   
 2. Skriv Enhetshanteraren i sökrutan.
   
 3. Tryck eller klicka på Enhetshanteraren.
  (När fönstret Kontroll av användarkonto visas trycker eller klickar du på Fortsätt.)
   
 4. I fönstret Enhetshanteraren trycker eller klickar du på pilen bredvid Nätverkskort.
   
 5. Dubbeltryck eller dubbelklicka på Dell Wireless WLAN Card (Dells trådlösa WLAN-kort).
   
 6. Tryck eller klicka på fliken Avancerat.
   
 7. I rutan Egenskaper markerar du AP Compatibility Mode (AP-kompatibilitetsläge). Välj Broader Compatibility (Större kompatibilitet) under Value (Värde): i listrutan.
   
 8. I rutan Egenskaper markerar du Minimum Power Consumption (Minimal strömförbrukning). Välj Disabled (Inaktiverat) under Värde: (Värde) i listrutan.
   
 9. Tryck eller klicka på. OK.

Så här löser du problemet:

 1. Håll ned Windows-tangenten (Windows-knappen) och tryck sedan på tangenten x.
   
 2. Tryck på eller klicka på knappen Aktivera trådlöst.
   
 3. När knappen Aktivera trådlöst inte är tillgänglig (nedtonad) kan du prova med knappen för trådlöst på datorn för att aktivera det trådlösa nätverkskortet.

 

 

Ett Wi-Fi-nätverksnamn (SSID) är det namn som den trådlösa routern sänder (som en radiostation) och som gör det möjligt för dig att särskilja din trådlösa router från dina grannars routrar.

Det SSID som den trådlösa routern har när du packar upp den måste ändras vid startkonfigurationen. Använd den cd-skiva som medföljer den trådlösa routern och ange ett namn som är mellan 1 och 32 tecken långt. Det är skiftlägeskänsligt, vilket innebär att du måste ange det på exakt samma sätt i varje dator som i routern.

Du bör inte använda din adress, ditt namn eller något annat som kan användas för att identifiera dig.

 

En säkerhetsnyckel för Wi-Fi-nätverket liknar på många sätt en vanlig dörrnyckel. Den skyddar dig från att okända personer får tillgång till ditt trådlösa nätverk.

Nedan är en lista med tre typer av trådlös säkerhet som erbjuds för hemanvändare och mindre företag samt information om funktionernas relativa säkerhet i jämförelse med de övriga.

Det trådlösa nätverket bör konfigureras med den högsta säkerhetsnivå som är gemensam för de trådlösa enheterna.

 • Wired Equivalent Privacy (WEP)
  Litet skydd

  WEP är en av de tidigaste säkerhetstyperna. Alla trådlösa routrar för hemanvändning har funktioner för WEP, även de senaste modellerna, vilket gör dem kompatibla med alla adaptrar för trådlöst nätverk. Även om det är bättre att använda WEP än att inte har några säkerhetsfunktioner är det möjligt att dekryptera den nätverksnyckel som används för att kryptera de trådlösa data på bara några minuter.

 • Wi-Fi Protected Access (WPA)
  Medelstort skydd

  WPA utvecklades för att stänga de säkerhetsluckor som WEP har. Här används flera mekanismer för att förhindra nätverksnyckeln från att skadas men samma krypteringsmetod som med WEP.

 • Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2)
  Största skydd

  WPA2 har den högsta nivån av säkerhet för hemanvändare och mindre företag. Här utnyttjas de mekanismer som används i WPA i kombination med en säkrare krypteringsmetod.
   

 

WPA och WPA2

Med WPA och WPA2 används bokstäver (a–ö, A–Ö, 0–9) och nycklarna är mellan 8 och 63 tecken långa. Nyckeln består av valfria stora och små bokstäver, siffror och specialtecken (~!@#$%^&*()_+:;'"<>).

Alla tre typerna av tecken bör användas i nyckeln och tecknen bör vara i slumpmässig ordning. Det gör det mycket svårt att gissa nyckeln.

WEP

WEP finns i två längder, 64 bitar och 128 bitar, och två format, ASCII och hexadecimalt. I den nyckel som du skapar ingår ett huvud på 24 bitar, så den nyckel som du skapar är i själva verket endast 40 bitar eller 104 bitar lång. Därför kan en 64 bitars WEP-nyckel även sägas vara en 40 bitars nyckel. ASCII är vanliga bokstäver och siffror: a–ö, A–Ö och 0–9. Hexadecimalt format benämns även maskinkod. När ett program körs i en dator får datorn instruktioner med hexadecimala tecken. I hexadecimalt format används siffrorna 0–9 och bokstäverna a–f.

I tabell 1 anges det antal och den typ av tecken som krävs för att skapa en WEP-nyckel.

Nyckellängd ASCII Hexadecimalt
64 bitar 5 tecken – skiftlägeskänsligt
(a–ö, A–Ö, 0–9)
10 tecken (0–9, a–f)
128 bitar 13 tecken – skiftlägeskänsligt
(a–ö, A–Ö, 0–9)
26 tecken (0–9, a–f)
Tabell 1: Skapa WEP-nyckel

(Det finns kostnadsfria WEP- och WPA-nyckelgeneratorer tillgängliga på internet.)
Obs! När du har skapat säkerhetsnyckeln skriver du ned den och förvarar den på ett säkert ställe.

 

Det enklaste sättet att ta reda på namnet på det trådlösa nätverket (SSID) är att ställa datorn och den trådlösa routern intill varandra (på 1–3 m avstånd från varandra).

Gör något av följande och följ anvisningarna nedan:
 

 • Om du har en bärbar dator ställer du datorn bredvid den trådlösa routern och följer anvisningarna nedan.
   
 • Om du har en stationär dator som inte redan är ansluten kan du behöva ställa den trådlösa routern närmare datorn (bredbandsmodemet behöver inte flyttas eller stängas av eftersom du inte behöver åtkomst till Internet just nu, men eventuella datorer som är anslutna till den trådlösa datorn kommer inte att ha åtkomst till Internet under processens gång). Se till att den trådlösa routern sätts på när den har flyttats, och följ sedan anvisningarna nedan.
  • När du har hittat namnet på ditt trådlösa nätverk måste du flytta tillbaka den trådlösa routern till sitt ursprungliga läge och återansluta den till bredbandsmodemet.
 • När du har en dator som är ansluten till den trådlösa routern via en nätverkskabel kan du få namnet på det trådlösa nätverket direkt från den trådlösa routern. Gå till fliken Hämta namnet på det trådlösa nätverket direkt från den trådlösa routern.

 1. Leta reda på nätverksikonen, antingen i aktivitetsfältet eller i området för dolda ikoner (Bild 1).
  Obs! Båda finns längst ned i det högra hörnet på datorskärmen.
  Windows 7 – pilen Visa dolda ikoner
  Bild 1: Dold ikonplats
 2. Leta upp den post som har flest gröna staplar bredvid sig (det kan hända att du måste bläddra uppåt eller nedåt för att hitta den).
  Obs! När det finns mer än en post med samma antal vita staplar eller om posten är markerad som "Dolt nätverk eller Annat nätverk" går du till fliken Hämta namnet på det trådlösa nätverket direkt från den trådlösa routern.
   
 3. Anteckna namnet på det trådlösa nätverk som har den starkaste signalen, exakt som det visas.

 

Obs! Trådlösa 2Wire-routrar från AT&T har en tiosiffrig WEP-nyckel på undersidan av 2Wire-routern inom hakparenteser (exempelvis [ xxxxxxxxxx ]). Anteckna den tiosiffriga nyckeln exakt som den visas.

För att den här processen ska fungera måste en nätverkskabel ha anslutits mellan en av nätverksportarna på baksidan av den trådlösa routern och nätverksporten på datorn.

Obs! Om du vill ha mer information om var LAN-porten sitter på just din dator kan du öppna datorns snabbstartguide, installationsguide eller användarhandbok och leta reda på avsnittet Connecting the Network Cable (Ansluta nätverkskabeln). Obs! Mer information om hur du hittar dokumentation för din dator finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Manuals and Documentation for your Dell Product (Handböcker och dokumentation för din Dell-produkt).
 1. Klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).


 2. Klicka på Kontrollpanelen.
  I klassiskt läge för Start-menyn klickar du på Inställningar, på Kontrollpanelen och sedan på Klassisk vy. )
   
 3. I listrutan längst upp till höger, bredvid Visa efter:, väljer du Kategori.
   
 4. Klicka på Visa nätverksstatus och uppgifter under Nätverk och Internet.
   
 5. Klicka på Anslutning till lokalt nätverk till höger i fönstret.
   
 6. Klicka på Information.
   
 7. Leta rätt på och anteckna IP-adressen till höger om Standard-gateway: IPv4.
   
 8. Öppna en webbläsare.
   
 9. I adressfältet anger du http://[ip-adress_för_standardgateway], där [ip-adress_för_standardgateway] är IP-adressen för IPv4-standardgatewayen (ta inte med hakparenteserna).
   
 10. Logga in på routern. Några av de vanligaste användarnamnen och lösenorden för routrar anges i tabell 3.
   

  Tillverkare

  Användarnamn Lösenord
  Linksys
  lämna tomt
  admin
  D-Link
  admin
  lämna tomt
  Netgear
  admin
  password
  2Wire
  Inget om inte något angavs.
  Inget om inte något angavs.
  Belkin
  Inget
  lämna tomt
  Apple
  Använd AirPort-verktyget
   
  SMC
  Admin
  smcadmin

  Tabell 3: Vanliga användarnamn och lösenord för trådlösa routrar

  Tillverkare av trådlösa routrar har oftast nätverksnyckeln eller en lösenordsfras på en sida med rubriken Trådlös säkerhet. Hur du öppnar den sidan kan variera (läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren, länkar till tillverkare finns i tabell 3).

  Se till att du skriver ned säkerhetsnyckeln precis så som den visas.

  När standardvärdena inte fungerar innebär det antingen att någon har ändrat standardinställningarna eller att din modell av trådlös router har ett unikt användarnamn och lösenord. Fråga den som konfigurerade den trådlösa routern vad användarnamnet och lösenordet är. Läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren. Länkar till tillverkare finns i tabell 3.

  Obs! Om alla försök att logga in på den trådlösa routern har misslyckats måste du återställa routerns standardinställningar (som de var när den först togs ur förpackningen) innan du kan ansluta till den trådlösa routern. Läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren om du vill veta hur du återställer den trådlösa routern. Länkar till tillverkare finns i tabell 3.

  Tänk på följande innan du återställer den trådlösa routern:
  • Om du får åtkomst till Internet via en DSL-anslutning (telefon):

   • Kontakta Internetleverantören och be om det användarnamn och lösenord du ska använda vid anslutning till Internet. Du måste ange de uppgifterna i den trådlösa routern igen.
   • Inga andra datorer som är anslutna till nätverket kan få åtkomst till Internet förrän du angett det användarnamn och det lösenord du fick av Internetleverantören.
   • När du angett användarnamnet och lösenordet som du fick från Internetleverantören i den trådlösa routern igen kan inga trådlösa datorer ansluta till Internet förrän du konfigurerat om routern och de trådlösa datorerna (läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren om du vill veta hur du konfigurerar om den trådlösa routern, länkar till tillverkare finns i tabell 3).
  • Om du får åtkomst till Internet via en kabel-tv-leverantör:
   • Inga andra trådlösa datorer kan ansluta till Internet förrän du konfigurerat om routern och de trådlösa datorerna (läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren om du vill veta hur du konfigurerar om den trådlösa routern, länkar till tillverkare finns i tabell 3).

 

För att den här processen ska fungera måste en nätverkskabel ha anslutits mellan en av nätverksportarna på baksidan av den trådlösa routern och nätverksporten på datorn.

Obs! Om du vill ha mer information om var LAN-porten sitter på just din dator kan du öppna datorns snabbstartguide, installationsguide eller användarhandbok och leta reda på avsnittet Connecting the Network Cable (Ansluta nätverkskabeln). Obs! Mer information om hur du hittar dokumentation för din dator finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Manuals and Documentation for your Dell Product (Handböcker och dokumentation för din Dell-produkt).
 1. Klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).
   
 2. Klicka på Kontrollpanelen
  (I klassiskt läge för Start-menyn klickar du på Inställningar, på Kontrollpanelen och sedan på Klassisk vy.I listrutan längst upp till höger, bredvid Visa efter:, väljer du Kategori.)
   
 3. Klicka på Visa nätverksstatus och uppgifter under Nätverk och Internet.
   
 4. Klicka på Anslutning till lokalt nätverk till höger i fönstret.
   
 5. Klicka på Information.
   
 6. Leta rätt på och anteckna IP-adressen till höger om Standard-gateway: IPv4.
   
 7. Öppna en webbläsare.
   
 8. I adressfältet anger du http://[ip-adress_för_standardgateway], där [ip-adress_för_standardgateway] är IP-adressen för IPv4-standardgatewayen (ta inte med hakparenteserna).
   
 9. Logga in på routern. Några av de vanligaste användarnamnen och lösenorden för routrar anges i tabell 2.
   
  Tillverkare Användarnamn Lösenord
  Linksys
  lämna tomt
  admin
  D-Link
  admin
  lämna tomt
  Netgear
  admin
  password
  2Wire
  Inget om inte något angavs.
  Inget om inte något angavs.
  Belkin
  Inget
  lämna tomt
  Apple
  Använd AirPort-verktyget
   
  SMC
  Admin
  smcadmin
  Tabell 2: Vanliga användarnamn och lösenord för trådlösa routrar

  Tillverkare av trådlösa routrar anger vanligen namnet på det trådlösa nätverket eller SSID på en sida med beteckningen Trådlöst. Metoden för att öppna sidan varierar (läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren av den trådlösa routern, länkar till tillverkare finns i tabell 2).

  Var noga med att skriva ned nätverksnamnet exakt som det visas.

  När standardvärdena inte fungerar innebär det antingen att någon har ändrat standardinställningarna eller att din modell av trådlös router har ett unikt användarnamn och lösenord. Fråga den som har konfigurerat den trådlösa routern vad användarnamnet och lösenordet är. Läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren av den trådlösa routern. Länkar till tillverkare finns i tabell 2.
   
  Obs! Om alla försök att logga in på den trådlösa routern har misslyckats måste du återställa routerns standardinställningar (som de var när den först togs ur förpackningen) innan du kan ansluta till den trådlösa routern. Läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren om du vill veta hur du återställer den trådlösa routern. Länkar till tillverkare finns i tabell 2.

  Tänk på följande innan du återställer den trådlösa routern:
  • Om du får åtkomst till Internet via en DSL-anslutning (telefon):
   • Kontakta Internetleverantören och be om det användarnamn och lösenord du ska använda vid anslutning till Internet. Du måste ange de uppgifterna i den trådlösa routern igen.
   • Inga andra datorer som är anslutna till nätverket kan få åtkomst till Internet förrän du angett det användarnamn och det lösenord du fick av Internetleverantören.
   • När du angett användarnamnet och lösenordet du fick från Internetleverantören i den trådlösa routern igen kan inga trådlösa datorer ansluta till Internet förrän du konfigurerat om routern och de trådlösa datorerna (läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren om du vill veta hur du konfigurerar om den trådlösa routern, länkar till tillverkare finns i tabell 2).
  • Om du får åtkomst till Internet via en kabel-tv-leverantör:
   • Inga andra trådlösa datorer kan ansluta till Internet förrän du konfigurerat om routern och de trådlösa datorerna (läs dokumentationen som medföljde den trådlösa routern eller kontakta tillverkaren om du vill veta hur du konfigurerar om den trådlösa routern, länkar till tillverkare finns i tabell 2).

 

 

Information om hur man skapar eller går med i en hemgrupp, hur man delar ut filer, foton, musik och mycket mer, finns i följande artikel i Microsofts kunskapsbank, Hemgrupp – från början till slut. Extern länk

Obs! Välj Windows 7 i listrutan.

 

 

 1. Klicka på Start (längst ned till vänster på skärmen).
   
 2. I sökrutan skriver du hemgrupp.
   
 3. Tryck eller klicka på Hemgrupp.
   
 4. Peka eller klicka på Starta felsökning för hemgrupp
   
 5. Tryck på eller klicka på Nästa och följ anvisningarna.

De senaste drivrutinerna finns på Dells webbplats Drivrutiner och hämtningsbara filer.
Mer information finns i följande artikel i Dells kunskapsbank How do I download and install a device driver? (hur hämtar och installerar jag en drivrutin?). Den här artikeln innehåller information om hur du hämtar drivrutiner för det trådlösa nätverkskortet som är installerat i datorn.

Anteckningar:
 • När enheten inte har någon trådlös anslutning för att hämta en drivrutin måste du göra något av följande för att hämta drivrutinen till enheten:
  • Anslut enheten till routern med en nätverkskabel (om det är möjligt).
  • Använd en annan enhet med internetanslutning för att hämta drivrutinen och överför drivrutinen till enheten med hjälp av en USB-flashenhet.
  • För surfplattor kan du använda USB-kabeln som medföljde surfplattan för att överföra drivrutinen till surfplattan efter att drivrutinen hämtats till en annan enhet som har internetanslutning.
 • Drivrutinerna för nätverksadaptern finns i avsnittet Nätverk.
 • Om du vill ha hjälp med att ta reda på vilken adapter för trådlöst nätverk som är installerad i datorn läser du i artikeln "Which Wireless Networking Adapter is Installed in Your Dell Computer" (vilken adapter för trådlöst nätverk är installerad i Dell-datorn?) i Dells kunskapsbank.
 • När du har uppdaterat drivrutinen för den trådlösa nätverksadaptern kan det vara nödvändigt att återansluta till det trådlösa nätverket. Mer information om hur du ansluter till ditt trådlösa nätverk finns i avsnittet Jag vill ansluta min dator eller surfplatta till mitt befintliga trådlösa nätverk.
Our Network and Wireless support page provides additional information and resources.Artikel-ID: SLN126173

Senast ändrad: 2018-10-05 03:45


Betygsätt den här artikeln

Korrekt
Användbart
Lätt att förstå
Var den här artikeln till nytta?
Ja Nej
Skicka dina synpunkter
Kommentarer får inte innehålla följande specialtecken: <>()\
Vårt feedbacksystem är tyvärr ut funktion just nu. Försök igen senare.

Tack för dina synpunkter.