Så här felsöker du skärm- eller videoproblem med LCD-skärmen på bärbara Dell-datorer

Så här felsöker du skärm- eller videoproblem med LCD-skärmen på bärbara Dell-datorer

Problem med LCD-skärmen på bärbara Dell-datorer orsakas oftast av LCD-skärmen, grafikkortet eller videoinställningarna. Nedan kan du läsa om hur du felsöker och löser vanliga problem. Några symtom som indikerar att det är något fel på LCD-skärmen eller video är tom eller svart skärm, färgblekning, suddig eller förvrängd bild, utdragen geometrisk förvrängning, ljusläckage eller ljusspill, flimmer, horisontella eller vertikala linjer, ljusa eller mörka fläckar, döda pixlar eller ljusa pixlar eller touch-relaterade problem. Expandera och läs mer om varje felsökningssteg nedan.

Du kan läsa om hur du felsöker problem med LCD-skärmen eller video på en stationär Dell-dator i följande artikel i Dells kunskapsbank: Felsöka problem med skärm eller video på Dell-skärmar

Felsökning

Det är viktigt att kontrollera om problemet finns i den bärbara datorns LCD-skärm, grafikkortet (GPU) eller videoinställningarna. Ett enkelt sätt att identifiera detta är att ansluta den bärbara datorn till en extern skärm eller TV.

Du kan läsa mer om hur du ansluter en bärbar Dell-dator till en extern skärm eller TV i artikeln Hur ansluter jag en skärm till en dator? i Dells kunskapsbank.

Om felet kvarstår på den externa skärmen kan det orsakas av grafikkortet (GPU) eller videoinställningarna och inte datorns LCD-skärm. Fortsätt till steget Kontrollera problem med skärm eller video i felsäkert läge. Annars går du vidare till nästa steg.

Prestandaproblem kan uppstå om LCD-skärmen är skadad. Om LCD-skärmen är skadad kan det resultera i att skärmen bara fungerar ibland, att skärmen flimrar, att den visar horisontella eller vertikala linjer, etc.

Om skärmen är skadad ska du kontakta Dells tekniska support för att få reda på vilka reparationsalternativ som finns där du bor. Fortsätt till nästa steg om du inte hittar några skador.

Dells bärbara datorer har ett inbyggt diagnostikverktyg som du kan använda för att fastställa om skärmproblemen beror på ett inneboende problem med datorns LCD-skärm eller med grafikkortet (GPU) och datorinställningarna.

När du märker av onormal funktion hos skärmen som flimmer, förvrängning, suddig bild, horisontella eller vertikala linjer, färgblekning, osv., är det alltid bra att isolera skärmen genom att köra det inbyggda självtestet (BIST).

Metod 1

1. Slå av den bärbara Dell-datorn.
  2. Koppla bort eventuell kringutrustning som är ansluten till datorn och anslut nätadaptern (laddaren) till datorn.
  3. Se till att LCD-skärmen är ren (att det inte finns några dammpartiklar på skärmytan).
  4. Tryck och håll ned D-tangenten och starta om datorn för att gå in i läget för LCD-skärmens inbyggda självtest (BIST).
    Fortsätt att hålla ned D-tangenten tills du ser att färgerna på skärmen förändras.
  5. Färgerna på skärmen växlar mellan svart, vitt, rött, grönt och blått.
  6. Undersök skärmbilden noggrant för avvikelser.
  7. Avsluta genom att trycka på Esc.

Metod 2

1. Slå av den bärbara Dell-datorn.
  2. Koppla bort eventuell kringutrustning som är ansluten till datorn och anslut nätadaptern (laddaren) till datorn.
  3. Se till att LCD-skärmen är ren (att det inte finns några dammpartiklar på skärmytan).
  4. Tryck och håll ned Fn-tangenten och starta datorn för att gå in i läget för ePSA- eller PSA-diagnostik.
    Fortsätt att hålla ned Fn-tangenten tills du ser skärmen för ePSA- eller PSA-diagnostik.
  5. EPSA eller PSA kör en serie tester på datorn.
  6. Tryck på N-tangenten för att gå in i LCD-skärmens inbyggda självtest när du ser meddelandet ”Do you see the color bars? Yes/No” (Ser du färgstaplarna? Ja/Nej).
    Obs! Om du inte svarar inom 30 sekunder kommer diagnostiken automatiskt att anta att ditt svar är ”Nej” och gå vidare till LCD-skärmens inbyggda självtest.
  7. På skärmen visas flera färgstaplar och färgerna på hela skärmen växlar mellan svart, vitt, rött, grönt och blått.
  8. Undersök skärmbilden noggrant för avvikelser.
  9. Datorn startas om när de resterande testerna är slutförda.

Om du inte upptäcker några konstigheter under det inbyggda självtestet fungerar LCD-skärmen som den ska. Gå vidare till nästa steg: Uppdatera drivrutinen för grafikkortet (GPU), drivrutinen för skärmen och BIOS.

Om du upptäcker några konstigheter under det inbyggda självtestet kan du få bildskärmen reparerad eller utbytt om den ingår i garantin genom att kontakta Dells tekniska support.

Testa den bärbara datorns skärm – (1:44), endast på engelska

Reparering av skärmen på en bärbar dator (Dells officiella tekniska support) på YouTube – (1:44), endast på engelska

I felsäkert läge kan man identifiera om problemet är relaterat till operativsystemet, videoinställningar, enhetsdrivrutiner eller en programvara från tredje part. Hur du startar datorn i felsäkert läge beror på vilket operativsystem du har. Läs mer om hur du startar datorn i felsäkert läge genom att klicka på länkarna nedan:

Om problemet kvarstår i felsäkert läge kan du gå vidare till nästa steg. Annars går du vidare till Utföra en systemåterställning i Windows.

Starta Windows 10 i felsäkert läge (Dells officiella tekniska support) – (1:16), endast på engelska

Dell rekommenderar att du inkluderar uppdateringen av enhetsdrivrutinerna och BIOS med dina övriga schemalagda uppdateringar. Uppdateringarna av enhetsdrivrutinerna och BIOS kan innehålla förbättrade funktioner och ändringar som gör att systemets programvara förblir aktuell och kompatibel med övriga moduler (maskinvaran och programvaran) samt gör dem mer stabila.

Det är viktigt att uppdatera följande enhetsdrivrutiner för optimal videoprestanda och för att lösa vanliga problem med videouppspelning:

• BIOS
  • Drivrutin för kretsuppsättning
  • Drivrutin för grafikkort (GPU)
  • Drivrutin för skärm

Läs mer om hur du hämtar och installerar en enhetsdrivrutin på en Dell-dator i artikeln Hur uppdaterar jag enhetsdrivrutinerna på en Dell-dator? i Dells kunskapsbank.

Windows-uppdateringar kan stödja ditt Windows-operativsystem på många olika sätt. Windows-uppdateringar kan lösa specifika problem, skydda mot skadliga attacker eller till och med lägga till nya funktioner i operativsystemet.

Så kör du uppdateringar i Microsoft Windows 10

1. Högerklicka på Start och klicka på Inställningar.
  2. I inställningarna klickar du på Uppdatering och säkerhet.
  3. Tryck på Windows Update på vänster sida.
  4. Klicka på Sök efter uppdateringar till höger.
  5. Starta om datorn efter att du har hämtat och installerat uppdateringarna.

Bildskärmsinställningar som ljusstyrka, uppdateringsfrekvens, upplösning och strömhantering kan påverka hur den bärbara datorns LCD-skärm fungerar. Att ändra skärminställningarna kan hjälpa dig lösa flera olika problem.

Du kan läsa mer hur du ändrar bildskärmens ljusstyrka, uppdateringsfrekvens och upplösning på en bärbar Dell-dator i artikeln Hur ändrar jag vanliga videoinställningar i Microsoft Windows? i Dells kunskapsbank.

Obs! Beroende vilken modell det är på den bärbara datorn kan snabbkommandon för att justera eller ändra ljusstyrkan variera. Se användarhandboken för din bärbara Dell-dator för specifik information.

Om du upplever att den bärbara Dell-datorn svarar dåligt eller inte alls på pekkommandon kan du gå igenom några grundläggande felsökningssteg för att försöka lösa problemet.

Du kan läsa mer om felsökning av pekskärmen i följande artikel i Dells kunskapsbank: Felsöka problem med pekskärmen på en Dell-dator.

Obs! Innan du börjar felsöka pekskärmen bör du att kontrollera att din bärbara Dell-dator har pekskärmsfunktion.

Felsöka pekskärm i Windows 10 – (1:45), endast på engelska

Belastningstest kan grundligt diagnostisera grafikkortet (GPU) på din dator och rapportera potentiella problem med hårddisken. Om du kör ett belastningstest på datorn kan du se om maskinvarukomponenterna är stabila och därmed pålitliga.

Så kör du ett belastningstest

1. Klicka på Start och öppna Dell SupportAssist.
  2. I Dell SupportAssist, klickar du på Hardware Checkup (kontroll av maskinvara).
  3. Klicka på Stress (15 minutes) (belastningstest (15 minuter)) för att starta belastningstestet.

Diagnostiskt test med Dell SupportAssist (Dells officiella tekniska support) på YouTube – (1:30), endast på engelska

Systemåterställningen är ett inbyggt Windows-verktyg som skyddar och reparerar operativsystemet. Om det uppstår ett fel på datorn ska du först använda systemåterställningen innan du återställer datorn till fabriksinställningarna.

Välj det operativsystem som finns på datorn för att se mer information om hur du genomför en systemåterställning:

Om det diagnostiska testet på LCD-skärmen och grafikkortet (GPU) blev godkänt beror problemet antagligen på programvaran på din dator. Om problemet inte blev löst med hjälp av felsökningsstegen ovan kan du som en sista utväg återställa datorns fabriksinställningar.

På hårddiskarna på Dell-datorer finns utrymme avsatt för ominstallation av operativsystemet. Den här metoden är den enklaste för att återställa datorn till fabriksinställningarna. Se till att säkerhetskopiera alla filer innan återställningen eftersom alla användardata raderas från datorn i processen.

Välj operativsystemet som är installerat på datorn för att få mer information om hur du återställer datorns fabriksinställningar:

Utför en återställning i Windows 10 – (1:36), endast på engelska

Allmän information

I följande artiklar i Dells kunskapsbank kan du läsa mer om olika typer av videoportar eller kontakter på en Dell-dator: Guide till portar, kontakter och kablar på Dell-datorer eller Hur ansluter jag en bildskärm till en dator?.

Artikel-ID: SLN127964

Senast ändrad: 2018-12-10 08:49

Tillhörande artiklar