Så här felsöker du Dells laserskrivare

Många allmänna skrivarproblem kan lösas genom att följa anvisningarna i avsnitt ett. För övriga problem och information går du till det avsnitt som bäst matchar informationen du letar efter.

Innehållsförteckning:

1. Allmänna steg och procedurer för skrivarfelsökning
  2. Skaffa och installera skrivardrivrutiner och programvara
  3. Information om konfiguration, underhållshandböcker och felsökningsanvisningar för Dell-laserskrivare
  4. Operativsystemskompatibilitet med skrivare från Dell
  5. Letar upp felkoder för skrivaren
  6. Hämta och visa handböcker för skrivare
  7. Problem med utskriftskvaliteten för Dell-laserskrivaren
  8. Lösa faxproblem

1. Allmänna steg och procedurer för skrivarfelsökning

Obs! Följande steg gäller för alla skrivarmärken.
  1. Om du ansluter via USB-kabel tar du ut och sätter i båda ändar av den kabel som går från datorn till skrivaren.

2. Starta om datorn.

3. Stäng av skrivaren.

4. Koppla från skrivarströmsladden från eluttaget eller överspänningsskyddet och vänta minst 30 sekunder.

5. Anslut skrivarströmsladden till eluttaget eller överspänningsskyddet igen.

6. Slå på skrivaren på nytt.

7. Skriv ut en testsida.
    (Anvisningar om hur du skriver ut en testsida från Windows hittar du om du klickar på den länk nedan som motsvarar det operativsystem som är installerat på datorn.)(Om sidan skrivs ut på rätt sätt behöver du inte göra något mer.)

8. Kontrollera att skrivaren är angiven som standardskrivare.
    1. Håll ned Windows-tangentenWindows-knappen och tryck sedan på tangenten r.
    2. I körrutan skriver du shell:PrintersFolder och trycker eller klickar sedan på OK.
    3. Tryck eller klicka för att markera önskad skrivare.
    4. Tryck och håll eller högerklicka på önskad skrivare.
    5. Tryck eller klicka på Ange som standardskrivare.
      Obs! När Ange som standardskrivare inte är ett alternativ, betyder det vanligtvis att skrivaren redan är inställd som standardskrivare och vanligtvis visas en bockmarkering bredvid skrivaren.

9. För nätverksskrivare (anslutna till ett trådlöst eller trådanslutet nätverk och inte via USB-kabel) ska du se till att datorn finns med i nätverket och att skrivarens portalinställningar och IP-adress är korrekta. (Klicka på den länk nedan som motsvarar det operativsystem som är installerat på datorn om du vill försäkra dig om att datorn finns i nätverket och att skrivarportalinställningarna och IP-adressen stämmer.)

10. Gör en felsökning för skrivaren och identifiera och rätta till eventuella fel i utskriftshanterartjänsten. Mer information finns i Dells kunskapsbank i artikeln How to Cancel a Print Job in the Queue (så här åtgärdar du ett fel i utskriftshanterartjänsten).

11. Skriv ut en testsida.
    (Anvisningar om hur du skriver ut en testsida från Windows hittar du om du klickar på den länk nedan som motsvarar det operativsystem som är installerat på datorn.)(Om sidan skrivs ut på rätt sätt behöver du inte göra något mer.)

12. Utför en systemåterställning till en tidpunkt då skrivaren fungerade.
    Anvisningar för hur du gör en systemåterställning finns i följande artikel i Dells kunskapsbank:
    Obs! Om skrivaren fortfarande inte fungerar går du till steg 13.

13. Avinstallera skrivardrivrutinen och hämta och installera den senaste skrivardrivrutinen.
Obs! Klicka på länken nedan så visas en artikel med information om problem som inte behandlas ovan eller i någon av handböckerna. Exempel på problem:

Överst på sidan

2. Skaffa och installera skrivardrivrutiner och programvara

Hjälp och anvisningar för att skaffa drivrutiner och verktyg för specifika operativsystem finns i artikeln Getting Dell Printer Drivers, Software, User Guides and Firmware (skaffa drivrutiner, programvara, användarhandböcker och inbyggd programvara för Dell-skrivare) i Dells kunskapsbank.

Obs! Dell är medvetna om att det inte finns drivrutiner för alla skrivare på Dells webbplats för produktsupport för den version av Windows som är installerad på datorn. Drivrutinerna läggs upp på Dells webbplats för produktsupport när de blir tillgängliga. Ett alternativ är att installera drivrutiner från en tidigare version av Windows i kompatibilitetsläge, det kan fungera tills vidare. Vissa eller alla skrivarfunktioner fungerar fortfarande eventuellt i den version av Windows som är installerad på datorn. Mer information finns följande artikel i Dells kunskapsbank: Installing Printer Drivers From a Previous Version of Windows (installera skrivardrivrutiner från en tidigare version av Windows).

Överst på sidan

3. Information om konfiguration, underhållshandböcker och felsökningsanvisningar för Dell-laserskrivare

Det kan finnas artiklar om problem med din skrivarmodell på Dells produktsupport-sida. Dessa artiklar innehåller allmän information och felsökningshandböcker.

Om du vill gå till produktsidan för skrivaren:

1. Gå till Dells produktsupport.
  2. Ange skrivarens Service Tag-nummer under Ange ett Service Tag-nummer om du vill ha en fullständig lista med artiklar, drivrutiner och manualer för den specifika skrivarmodellen.
  3. Klicka på Skicka när du vill fortsätta.
    Anteckningar:
    • Information om hur du hittar skrivarens Service Tag finns i artikeln How to Find the Service tag on a Dell Printer (Så här hittar du Service Tag-numret på en Dell-skrivare) i Dells kunskapsbank.
    •
    • Om Service Tag-numret inte är tillgängligt.
      1. Klicka på Skrivare.
      2. Klicka på Laserskrivare (svartvitt) eller Färglaserskrivare.
      3. Välj skrivarmodell (modellnumret visas på framsidan av din skrivare).
  4. Välj fliken Supportfrågor och artiklar, om du inte redan är på den, för att se vilka artiklar som finns.

Specifik information om hur du hämtar eller visar handboken för skrivaren finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Downloading and Viewing Printer Manuals (hämta och visa handböcker för skrivare).

Överst på sidan

4. Operativsystemskompatibilitet med Dell-skrivare

Välj den artikel i Dells kunskapsbas som matchar operativsystemet som är installerat på datorn för att se en lista över kompatibla skrivare.

Obs! För andra operativsystem kan du läsa följande artikel Operating System Compatibility with Dell Printers (operativsystemets kompatibilitet med Dell-skrivare) i Dells kunskapsbank, i den här artikeln förklaras hur du går till produktsupportsidan för skrivaren där du kan hitta en fullständig lista över drivrutiner och verktyg som är tillgängliga för varje operativsystem.

Dell är medvetna om det inte finns drivrutiner för alla skrivare på Dells webbplats för produktsupport för den version av Windows som är installerad på datorn. Drivrutinerna läggs upp på Dells webbplats för produktsupport när de blir tillgängliga. Ett alternativ är att installera drivrutiner från en tidigare version av Windows i kompatibilitetsläge, det kan fungera tills vidare. Vissa eller alla skrivarfunktioner fungerar fortfarande eventuellt i den version av Windows som är installerad på datorn. Mer information finns följande artikel i Dells kunskapsbank: Installing Printer Drivers From a Previous Version of Windows (installera skrivardrivrutiner från en tidigare version av Windows).

Överst på sidan

5. Letar upp felkoder för skrivaren

Det finns flera sätt att hitta information om felkoder:
  • Gå till Dells supportsida och ange felet i sökfältet längst upp på sidan.
  • Hämta användarhandboken för din skrivare och använd sökfunktionen (Ctrl + f) för att ange felet.
  • Gå till Googles sökfunktion och ange felet i sökrutan.
    Anteckningar:
    • Om du får för många träffar med bara felkoden kan du även ange modellnumret för din skrivare.
    • I artikeln Downloading and Viewing Printer Manuals (hämta och visa skrivarmanualer) beskrivs det hur du kan införskaffa handboken för din skrivare.

Överst på sidan

6. Hämta och visa handböcker för skrivare

I artikeln Downloading and Viewing Printer Manuals (hämta och visa skrivarmanualer) beskrivs det hur du kan införskaffa handboken för din skrivare.

Överst på sidan

7. Problem med utskriftskvaliteten för Dell-laserskrivaren

Genomför ett eller flera av alternativen nedan för att få information om hur du löser problem med utskriftskvaliteten som är specifika för din skrivare.

• Om du vill gå till produktsidan för skrivaren för att hitta artiklar:
    1. Gå till Dells produktsupport.
    2. Ange skrivarens Service Tag-nummer under Ange ett Service Tag-nummer om du vill ha en fullständig lista med artiklar, drivrutiner och manualer för den specifika skrivarmodellen.
    3. Klicka på Skicka när du vill fortsätta.
      Anteckningar:
      • Information om hur du hittar skrivarens Service Tag finns i artikeln How to Find the Service tag on a Dell Printer (Så här hittar du Service Tag-numret på en Dell-skrivare) i Dells kunskapsbank.
      •
      • Om Service Tag-numret inte är tillgängligt.
        1. Klicka på Skrivare.
        2. Klicka på Laserskrivare (svartvitt) eller Färglaserskrivare.
        3. Välj skrivarmodell (modellnumret visas på framsidan av din skrivare).
    4. Välj fliken Supportfrågor och artiklar, om du inte redan är på den, för att se vilka artiklar som finns.
  • Gå till Dells supportsida och sök efter print quality (utskriftskvalitet) i sökfältet längst upp på sidan.
    Obs! Om du får för många träffar med bara orden print quality (utskriftskvalitet) kan du även ange modellnumret för din skrivare.
  • Hämta användarhandboken för din skrivare och använd sökfunktionen (Ctrl + f) för att leta reda på avsnittet om utskriftskvalitet (om ett sådant finns). Ytterligare information om hur du hämtar eller visar handboken för skrivaren finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Downloading and Viewing Printer Manuals (hämta och visa handböcker för skrivare).
  • Gå till Google sökfunktion och ange print quality (utskriftskvalitet) i sökrutan och inkludera modellnumret för din skrivare.

Överst på sidan

8. Lösa faxproblem

I artikeln Resolving Faxing Issues (lösa faxproblem) finns anvisningar för hur du löser faxproblem.

Överst på sidan

Printer support
More information can be found in the User Guide for your model printer, or visit our Printer Support site for additional information, troubleshooting articles and videos.

Purchase Toner and other Dell Laser Printer Supplies (select your country in the dropdown shown)

Dell Recycling

It is recommended that only Dell Branded toner, drums, transfer rollers or other consumables are used in our laser printers. Dell cannot guarantee compatibility or the print quality of any 3rd party consumables.

Artikel-ID: SLN179190

Senast ändrad: 2017-11-13 09:46