• Lägg beställningar snabbt och enkelt
  • Visa beställningar och kontrollera leveransstatus
  • Skapa och kom åt en lista över dina produkter
  • Hantera dina webbplatser, produkter och kontakter på produktnivå från Dell EMC med hjälp av företagsadministration.

Så använder du precisionsstyrplattans funktioner i Windows

Sammanfattning: Om Precision-styrplattan inte fungerar som den ska läser du avsnittet som bäst matchar problemet och följer anvisningarna.

Den här artikeln kan ha översatts automatiskt. Om du har feedback angående kvaliteten kan du meddela oss via formuläret längst ned på den här sidan.

Artikelns innehåll

Instruktioner

Vissa nyare bärbara datorer har en Precision-styrplatta installerad som använder en drivrutin som är inbyggd i Windows 8 (8.1) och 10, vilket innebär att den inte behöver en drivrutin för att laddas ner och installeras.

• Se det översta utökade avsnittet nedan för att se om din dator eller surfplatta har Precision-styrplattan.
  • Om Precision-styrplattan inte fungerar som den ska läser du det utökningsavsnitt nedan som bäst motsvarar det problem du har och följer anvisningarna.
  • Använd programmet SupportAssist för att säkerställa att datorn har de senaste uppdateringarna. Mer information om SupportAssist finns på sidan SupportAssist för datorer och surfplattor (på engelska).

Obs! Att kontrollera om din surfplatta har Precision-styrplattan gäller endast de som kör Windows och har ett tangentbord som är anslutet.
  1. I sökrutan skriver du styrplatta.

2. Tryck eller klicka på Touchpad settings i systeminställningarna.

3. Se efter om Din dator har en precisionspekplatta visas.
    Obs! När Din dator har en precisionspekplatta inte visas har datorn ingen precisionspekplatta.

4. Från den här sidan kan du aktivera eller inaktivera styrplattan och de gester som stöds på precisionsstyrplattan. Mer information om de nya gesterna som finns tillgängliga finns i Microsofts kunskapsbasartikel Prova de senaste gesterna på styrplattan. Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies.
  1. Kontrollera att styrplattan eller ditt finger inte har smuts, fett, vätska eller matrester på sig (styrplattan måste ha bra kontakt med ditt finger för att fungera som den ska).

2. Kontrollera att styrplattan är påslagen. Mer information finns i avsnittet Så här inaktiverar eller aktiverar du styrplattan på den bärbara datorn .

3. Spara eventuella data, stäng alla öppna program och starta om datorn med hjälp av en trådbunden USB-mus (om sådan finns) eller en Bluetooth-mus om den redan installerats. Om så inte är fallet håller du strömbrytaren intryckt i minst 15 sekunder för att stänga av datorn (du förlorar alla data som inte har sparats).

4. Dra ur alla sladdar förutom strömkabeln, inklusive följande enheter:
    • Högtalare
    • Skrivare
    • Skannrar
    • USB-enheter
    • USB-flashminne eller andra externa lagringsenheter
    • Extern bildskärm
    • Externt tangentbord
    • Extern mus
    • Om datorn är ansluten till en dockningsstation kopplar du från den.

5. Slå på datorn igen och testa styrplattan på nytt.
    Obs! Rör inte styrplattan förrän datorn har startats eftersom den genomgår en kalibreringsprocess under starten.

6. När markören fungerar korrekt ansluter du en enhet i taget och testar markörens rörelse för att se vilken som kan ha orsakat problemet.

7. Se till att BIOS har uppdaterats till den senaste versionen. Mer information finns i Dells kunskapsbasartikel Vad är BIOS och Ladda ner och installera den senaste BIOS-versionen?

8. Kontrollera att den senaste versionen av Intel Serial I/O-drivrutinen är installerad.
    Obs! Drivrutinen för Intel Serial I/O finns i kategorin Kretsuppsättning på sidan för hämtningsbara filer och drivrutiner för datorn. Mer information om hur du hämtar och installerar drivrutiner finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Vanliga frågor och svar om drivrutiner och hämtningsbara filer.

9. Precisionspekplattan har lagt till ytterligare gestfunktioner t.ex. bläddra med två fingrar, trycka med tre eller fyra fingrar och dra för att bläddra. De nya funktionerna kan vara det som orsakar att markören rör sig ojämnt, eftersom de flesta av funktionerna är påslagna som standard. Du kan inaktivera eller ändra hur funktionerna fungerar i styrplattans egenskaper.

Ändra inställningarna för precisionspekplattan på följande sätt:

Obs! Mer information finns i Microsoft Knowledge Base-artikeln Prova de senaste gesterna på styrplattan. Den här hyperlänken tar dig till en webbplats utanför Dell Technologies.
    1. I sökrutan skriver du styrplatta.

2. Tryck eller klicka på Touchpad settings i systeminställningarna.

3. I avsnittet Styrplatta gör du önskade ändringar.

4. Stäng sidan med styrplatteinställningar.

Om du minskar styrplattans känslighet förhindrar du att markören flyttas runt, väljer eller markerar objekt på skärmen medan du skriver.

1. Kontrollera att styrplattan eller ditt finger inte har smuts, fett, vätska eller matrester på sig (styrplattan måste ha bra kontakt med ditt finger för att fungera som den ska).

2. I sökrutan skriver du styrplatta.

3. Tryck eller klicka på Touchpad settings i systeminställningarna.

4. Använd listrutan under Styrplattans känslighet för att öka eller minska pekskärmens känslighetsnivå.
    Obs!
    • Med den största känsligheten kan du fortsätta använda styrplattan när du skriver.
    • Låg känslighet är när du knappt kan flytta markören medan du skriver och måste vänta ungefär en sekund efter att du har skrivit för att använda styrplattan.

5. Stäng sidan med styrplatteinställningar.

Med skjutreglaget Ändra markörhastighet kan du öka eller minska markörens hastighet.

1. Kontrollera att styrplattan eller ditt finger inte har smuts, fett, vätska eller matrester på sig (styrplattan måste ha bra kontakt med ditt finger för att fungera som den ska).

2. I sökrutan skriver du styrplatta.

3. Tryck eller klicka på Touchpad settings i systeminställningarna.

4. Under Ändra markörhastigheten flyttar du reglaget för att justera markörhastigheten till önskad nivå (långsammare till vänster, snabbare till höger).

5. Stäng sidan med styrplatteinställningar.

Använd kranar för att utföra funktioner som:

• Tryck med ett finger för att enkelklicka
  • Tryck med två fingrar för att högerklicka
  • Tryck två gånger och dra för att välja flera
  • Tryck på styrplattans nedre högra hörn för att högerklicka

1. Kontrollera att styrplattan eller ditt finger inte har smuts, fett, vätska eller matrester på sig (styrplattan måste ha bra kontakt med ditt finger för att fungera som den ska).

2. I sökrutan skriver du styrplatta.

3. Tryck eller klicka på Touchpad settings i systeminställningarna.

4. Markera eller avmarkera kryssrutorna för att aktivera eller inaktivera alternativen.

5. Stäng sidan med styrplatteinställningar.
  1. I sökrutan skriver du styrplatta.

2. Tryck eller klicka på Touchpad settings i systeminställningarna.

3. Bläddra längst ned på inställningsskärmen för styrplattan och tryck eller klicka på Återställ.

4. Stäng sidan med styrplatteinställningar.
Obs! Vi rekommenderar inte att du inaktiverar styrplattan såvida du inte har en extern USB, Bluetooth-mus installerad eller om datorn har en pekskärm. Det finns inställningar som förhindrar att markören hoppar runt när du skriver, om det är ditt problem, se avsnittet Justera styrplattans känslighet för att hjälpa till att lösa markörens rörelse oberäkneligt, välja eller markera objekt när du använder tangentbordet på den bärbara datorn.

Om du fortfarande föredrar att avaktivera precisionspekplattan gör du på följande sätt.

1. I sökrutan skriver du styrplatta.

2. Tryck eller klicka på Touchpad settings i systeminställningarna.

3. Det finns två alternativ för att avaktivera pekplattan, använd ett av alternativen nedan.
    • För att stänga av pekplattan tillfälligt när en mus ansluts trycker eller klickar du på skjutreglaget under Låt pekplattan vara på när en mus ansluts för att ändra inställningen till av.
    • För att stänga av pekplattan helt trycker eller klickar du på skjutreglaget under Pekplatta för att ändra inställningen till av.

4. Stäng sidan med styrplatteinställningar.

Ytterligare information

Rekommenderade artiklar

Här är några rekommenderade artiklar relaterade till detta ämne som kan vara av intresse för dig.

Support efter garantin Har garantin upphört att gälla? Inga problem. Gå till Dell.com/support och ange ditt Dell Service Tag-nummer för att se våra erbjudanden.

Obs! Erbjudandena är endast tillgängliga för kunder i USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Kina som köper en persondator. Det här gäller inte servrar och lagring.

Senaste publiceringsdatum

26 feb. 2024

Artikeltyp

How To