Maximera spelkapaciteten

Dells bärbara och stationära speldatorer kan ge den otroliga grafik som många moderna spel är kända för. Nyutvecklade spel pressar konstant gränserna när det gäller skönhet och komplexitet, och banbrytande spel kräver banbrytande spelmaskinvara. Om du inte är nöjd med dina resultat i de senaste mer avancerade spelen kanske du ska fundera på att uppgradera till en nyare, mer avancerad modell. Men om du hellre vill behålla din nuvarande bärbara eller stationära dator ett tag till kan tipsen i den här artikeln hjälpa dig att klämma ur varenda droppe prestanda ur maskinen.

Obs! Dessa tips ska genomföras i den ordning de presenteras nedan.

Uppdatera drivrutiner

Genom att hålla drivrutinerna för ditt grafikkort/chip och processor uppdaterade får du garanterat alltid bästa möjliga prestanda från din speldator. Klicka på rätt länk nedan för att hämta de senaste drivrutinerna:

Ändra inställningarna i Windows

Det finns flera alternativ och justeringar i ditt operativsystem som är lätta att implementera och som inte kostar något, även om det kanske inte innebär en enorm ökning av spelprestanda.

• Inaktivera Windows ”visuella effekter”. Dessa visuella effekter är till stor del dekorativa och om du inaktiverar dem kan din dators hastighet öka något. Välj rätt operativsystem och gör följande för att inaktivera dem:

Windows 10

1. I sökfältet skriver du in ”prestanda” och väljer Justera Windows utseende och prestanda i resultaten.
  2. I fliken Visuella effekter väljer du Justera för bästa prestanda. Eller, välj Anpassad och välja vilka effekter du vill inaktivera.
  3. Klicka på Verkställ.

För Windows 8 (8.1)

1. I sökfältet skriver du in ”justera visuell” och väljer Inställningar, följt av Justera Windows utseende och prestanda
  2. I fliken Visuella effekter väljer du Justera för bästa prestanda. Eller, välj Anpassad och välja vilka effekter du vill inaktivera.
  3. Klicka på Verkställ.

Windows 7

1. Klicka på Start-knappen och sedan på Kontrollpanelen.
  2. I sökfältet skriver du in ”prestandainformation och verktyg” och väljer sedan det sökresultatet i listan med resultat.
  3. Klicka på Justera visuella effekter.
  4. I fliken Visuella effekter klickar du på Justera för bästa prestanda och sedan på OK.
  • Stäng alla program som inte är spelrelaterade för att frigöra minne och processorkraft. Webbläsare och andra program kan använda datorns resurser och göra spelet långsamt. Stäng ner allt annat innan du startar spelet för att få en märkbart högre prestanda.

Windows 10-användare med Creators Update kan utnyttja Spelläge, vilket ger spelet prioriterad åtkomst till dina systemresurser. För att lära dig mer om att aktivera Spelläge på datorn kan du läsa artikeln Xbox Support.

Ändra inställningarna i spelet

Praktiskt taget alla spel är försedda med en meny med grafikfunktioner som kan nås inuti spelet. Att ändra inställningarna för dessa funktioner kan ge betydligt mycket snabbare bildrutehastighet, på bekostnad av viss detaljkvalitet.

Det enklaste sättet att optimera ett spels inställningar för datorn är att använda de officiella apparna från tillverkaren av din grafikprocessor (GPU – även kallad grafik eller grafikkort). Dessa appar söker igenom datorn efter installerade spel och skapar en optimal inställningsprofil för varje spel, baserat på datorns spelpotential. På så sätt kan du börja spela direkt med bästa möjliga balans mellan prestanda och kvalitet.

Om du vill justera spelets grafikinställningar manuellt måste du tänka på att vissa funktioner har en större inverkan på prestanda än andra, och det kan variera mellan olika spel vilka funktioner du bör justera först. I allmänhet kan följande resurskrävande funktioner vridas ner eller slås av för att öka dina prestanda utan att det innebär en betydande visuell skillnad:

• Skuggeffekter
  • Reflektionseffekter
  • Omgivande ocklusion
  • Rörelseoskärpa
  • Skärpedjup
Obs! NVIDIA och AMD kanske även erbjuder optimeringsguider för vissa populära spel på sina webbplatser.

Överklockning

Att ”överklocka” en komponent är att öka dess klockfrekvens över tillverkarens specifikationer. En snabbare klockfrekvens betyder fler operationer per sekund, så spelentusiaster överklockar ofta sina processorer eller grafikprocessorer för att klämma ut lite extra kraft ur den befintliga maskinvaran.

Dell stöder inte manuell överklockning i sina bärbara och stationära speldatorer, på grund av risken för skada på komponenter. Vissa Alienware-modeller kan dock beställas från Dell ”fabriksöverklockade”. De här datorerna levereras med Dell-godkända överklockningsprofiler som kan aktiveras med hjälp av anvisningarna i artikeln Alienware Overclocking (Alienware – överklockning).

Uppgradera dina komponenter

Om du har provat alla ovanstående alternativ och fortfarande inte är nöjd med din spelupplevelse kan du behöva uppgradera till nyare, mer kraftfulla komponenter. En uppgradering kommer att ge den största prestandaökningen, men det är också det dyraste alternativet och möjligtvis det mest komplicerade.

Innan du uppgraderar

Skydda din investering i din speldator från Dell genom att vidta följande försiktighetsåtgärder innan du börjar uppgradera dina komponenter.

Begränsningar i garantin

Din Dell-märkta speldator omfattas av en begränsad garanti, och det gör även eventuella komponenter som du har köpt på Dells webbplats. Om du uppgraderar datorn med en komponent från Dell omfattas den av datorns ursprungliga garanti. Men om du däremot köper din komponent från en tredje part omfattas den av komponenttillverkarens garanti. Trots att en uppgradering av din dator inte bryter mot din Dell-garanti bör du tänka på följande begränsningar:

• Vid felsökning av datorn kommer Dells tekniker troligen be dig att först ta bort alla tredjepartskomponenter.
  • Om du skickar in datorn till Dell för reparation måste du först byta tredjepartskomponenter mot Dell-märkta original.
  • Om du skadar datorn när du installerar en tredjepartskomponent täcker datorns ursprungliga garanti inte reparationer.

Förhindra elektrostatisk urladdning

Uppgradering av datorn innebär att du måste öppna den och vidröra invändiga delar. Utan rätt försiktighetsåtgärder riskerar du att orsaka skador från elektrostatiska urladdningar (ESD) på datorn och på dig själv. Titta på videon om hur du undviker ESD-skador Avoid ESD Damage för att lära dig hur du jordar dig själv och din dator innan du öppnar den. (Video med engelskt tal – undertextning finns på flera språk)

Komponentkompatibilitet

Innan du beställer en ny komponent till datorn måste du se till att den fungerar med ditt befintliga system! För att ta reda på vilken typ av komponenter som redan finns installerade i datorn kan du gå till supportsidan för din dator och hitta rätt dokument under fliken Handböcker. Du kan också få vissa komponentspecifikationer från produktbeskrivningen på Dell Store-sidan för din dator.

När du har hittat dina specifikationer ska du vara uppmärksam på informationen i kategorierna Video, Lagring och Minne. De leder dig rätt när du handlar kompatibla uppgraderingar.

Obs! Användare i vissa länder kan använda fliken Reservdelar & tillbehör på supportsidan för datorn. Den här fliken ger direkta länkar till uppgraderingar som garanterat fungerar med systemet.

Uppgradera grafikprocessorn

Moderna spel kräver en hel del av grafikprocessorn, så en uppgradering av den här komponenten ger vanligen den störst ökning av spelprestandan. Men en uppgradering av grafikprocessorn är även det dyraste alternativet och är endast ett alternativ för stationära datorer. Ägare av bärbara datorer kan inte uppgradera sin grafikprocessor, men vissa Alienware-modeller kanske kan utnyttja grafikförstärkare för Alienware. Se produktsidan i Dell Store för mer information om grafikförstärkare för Alienware.

Obs! Även om Alienware Alpha-modeller listas som stationära system kan deras grafikprocessorer inte tas bort eller uppgraderas.

Se guiderna nedan för specifika anvisningar om byte av grafikprocessor:

Lägga till en grafikprocessor (SLI/Crossfire)

Om du redan har den senaste och bästa grafikprocessorn i datorn – eller om du inte är redo att köpa den senaste och bästa – kan du ta ditt spelande till nya höjder genom att lägga till en annan grafikprocessor i systemet. Det är faktiskt så enkelt som ”fler grafikprocessorer = mer spelprestanda”, även om inställning av flera grafikprocessorer var en experimentell teknik som bara riktiga spelentusiaster brukade syssla med. Nu gör officiell programvara från NVIDIA och AMD det relativt enkelt att använda fler grafikprocessorer.

• Besök NVIDIA:s sida Introduction to SLI Technology (introduktion till SLI-teknik) för att lära dig mer om att kombinera grafikprocessorer från NVIDIA. (Endast på engelska)
  • Besök AMD:s sida Crossfire Requirements and FAQ (krav för Crossfire och vanliga frågor och svar) för att lära dig mer om att kombinera grafikprocessorer från AMD. (Endast på engelska)

Uppgradera hårddisken

Trött på att stirra på inläsningsskärmar? Solid State-hårddiskar (SSD) är mycket snabbare än traditionella snurrande hårddiskar (HDD), vilket innebär att du sällan behöver vänta i mer än ett par sekunder på att spelet ska laddas. Som en extra bonus får allt som är installerat på en SSD en betydande hastighetsökning, inklusive ditt Windows-operativsystem. Det här är ett utmärkt sätt att få en gammal, trög dator att kännas som ny igen!

Du kan uppgradera hårddisken på både bärbara och stationära datorer. I guiden nedan finns specifik information.

Uppgradera minnet

För Random-Access Memory (RAM) har spel vanligtvis en ”minimi” och en ”rekommenderad” specifikation. Du kan spela om du uppfyller minimispecifikationerna för RAM-minne, men med den rekommenderade mängden RAM-minne får du en smidigare spelupplevelse. För att uppfylla rekommendation kan du behöva lägga till mer RAM-minne i din bärbara eller stationära dator, men en RAM-uppgradering gör också att datorn kan köra flera program samtidigt. En garanterat säker investering.

När du lägger till RAM-minne i datorn finns det två viktiga saker att tänka på:

• Maximalt RAM-minne som stöds. Datorn kan bara känna igen en viss mängd RAM-gigabyte. Denna gräns listas på produktsidan i Dell Store och i handboken.
  • Kompatibilitet. Om ditt nya RAM-minne inte är kompatibelt med datorn kan du få problem med att använda maskinen. Från supportsidan för datorn kan du klicka på Reservdelar & tillbehör och välja Minnesuppgraderingar för att se en lista över kompatibla RAM-uppgraderingar.

För anvisningar om hur du uppgraderar en Alienware-dators RAM-minne kan du läsa artikeln Installing and Replacing Parts in your Alienware Computer (installera och ta bort delar i Alienware-datorn), välja din Alienware-modell i listan och sedan klicka på ”Minne”.

För Inspiron-modeller är Memory Buying Guide (guide till att köpa minne, endast på engelska) en utmärkt resurs gällande varför och hur du ska uppgradera RAM-minnet på din stationära eller bärbara dator. Se avsnittet ”How do you install memory?” (hur installerar du minnet?) för detaljerade anvisningar som gäller stationära och bärbara Inspiron-datorer.

Snabbtipsinnehåll publiceras automatiskt av Dells supportpersonal som dagligen ägnar sig åt problemlösning. För att publiceringen ska gå snabbt kanske det bara är delar av lösningar eller nödlösningar som publiceras i snabbtipsen och de kan fortfarande vara under utveckling eller inväntar mer underlag för att problemlösningen ska vara helt tillämplig. Eftersom sådana snabbtips inte har granskats eller godkänts av Dell ska de användas med lämplig försiktighet. Dell ansvarar inte för eventuella förluster, inklusive men inte begränsat till, av data eller uteblivna inkomster eller förtjänster, som kan drabba kunder som följer anvisningar eller råd som anges i snabbtipsen.

Artikel-ID: SLN306723

Senast ändrad: 2018-04-25 04:30