Dells diagnostikverktyg för att diagnostisera och åtgärda maskinvaruproblem på Dell-datorn, surfplattan eller servrar

När Dell-datorn, bildskärmen eller surfplattan inte verkar fungera korrekt finns diagnostikverktyg tillgängliga för att hjälpa dig att avgöra vad problemet kan vara samt ge dig felsökningssteg för att lösa problemet.

Dell-datorer och surfplattor levereras med Pre-Boot-diagnostik (kallas 32-bitars diagnostik, PSA och ePSA), och nyare datorer har programmet Dell SupportAssist installerat för att hjälpa dig att diagnostisera problem med maskinvaran.

Vi rekommenderar att du först kör ett diagnostiskt test för att kontrollera vanliga fel med maskinvaruenheter på datorn, bildskärmen eller surfplattan. Du kan välja att köra ett snabbtest, fullständigt test eller testa ett urval av maskinvaruenheter (anpassat test) på Dell-datorn eller surfplattan.

Om det diagnostiska testet identifierar ett maskinvaruproblem kan du granska felsökningstipsen som hjälper dig att lösa problemet, ta reda på felkoder som kan hjälpa dig att åtgärda enheten eller få reservdelar utan att ringa teknisk support.

Obs! Onlineförfrågningar om utbytesdelar kan endast göras när du kör Dells onlinediagnostik. Onlineförfrågningar om utbytesdelar är beroende av garantin för din Dell-dator och varierar efter region. För att lära dig hur du kör Dells onlinediagnostik kan du läsa avsnittet Diagnostikverktyg för Dell-datorer och surfplattor nedan.

Med Dells onlinediagnostik kan du felsöka ett problem, få automatiska korrigeringar och beställa reservdelar. Onlinediagnostiken installerar Dell SupportAssist för att hjälpa dig felsöka din Dell-dator.

Obs! Onlineförfrågningar om utbytesdelar kan endast göras när du kör Dells onlinediagnostik. Onlineförfrågningar om utbytesdelar är beroende av garantin för din Dell-dator och varierar efter region.

Snabbtest

Kör ett snabbtest för att kontrollera vanliga fel med processor, hårddisk, minne och optisk enhet (CD/DVD/Blu-ray) på din Windows-baserade dator eller surfplatta. Om ett fel upptäcks åtgärdar vi det automatiskt, föreslår felsökningssteg, rekommenderar ytterligare tester eller hjälpa dig att få kompatibla reservdelar. Det här testet tar cirka 10 minuter att genomföra. Run Quick Test (kör snabbtest) eller Run Stress Test (kör stresstest).

Anpassat test (test för specifika enheter)

Testa en specifik enhet eller välj flera maskinvaruenheter som du vill testa. Vi kommer att kombinera dina val till ett enda test som körs. Det här testet tar cirka 20 minuter eller mer att slutföra beroende på de valda maskinvaruenheterna.

Full Test (fullständigt test)

Kör ett fullständigt test om du vill utföra en grundlig analys av din Dell-dator eller surfplatta. Det här testet kör ett stresstest på alla maskinvaruenheter på Dell-datorn eller surfplattan. Det här testet tar cirka 40 minuter eller mer att genomföra. Kör fullständigt test.

Köra onlinediagnostik på en Dell-dator

1. Besök Dells supportwebbplats.
  2. Klicka på Detect Product (Identifiera produkt) eller ange Service Tag-nummer och klicka på Submit (Skicka).
  3. Klicka på fliken Diagnostics (diagnostik).
  4. Välj ett av de tillgängliga diagnostiktesterna:
    • Kör snabbtest genom att klicka på Quick Test.
    • Kör ett fullständigt test genom att klicka på Full Test.
    • Kör ett anpassat komponenttest genom att välja de enheter du vill testa och sedan klicka på Run your test (kör testet).
    • Kör ett stresstest genom att klicka på Custom Component Test (anpassat komponenttest) och markera rutan System stress (systembelastning) under Performance (prestanda) och sedan klicka på Run your test (kör testet).
Obs! Dell SupportAssist-programmet (tidigare Dell System Detect och Dell SupportAssist krävs för att identifiera din Dell-enhet och köra en diagnostikkontroll. Följ anvisningarna på skärmen för att hämta och installera Dell SupportAssist-programmet och Dell SupportAssist.

Obs! Vissa diagnostiska tester visar grafiska mönster för att testa videon eller bildskärmen och i vissa dialogrutor krävs ett svar från dig. Resultaten från diagnostiktestet kan visas felaktigt om inget svar uppges.

Dells datorer, surfplattor och bildskärmar levereras med Pre-Boot eller inbyggd diagnostik som kan hjälpa till att diagnostisera maskinvaruproblem och registrera felkoder. Inbyggd diagnostik eller Pre-Boot-diagnostik körs innan datorn startas till operativsystemet. När du kör inbyggd diagnostik eller Pre-Boot-diagnostik behöver inte datorn vara ansluten till internet.

Köra Dells PSA (Pre-boot System Assessment) eller ePSA (enhanced Pre-boot System Assessment)

Dells ePSA- eller PSA-diagnostik är tillgänglig på Dells bärbara och stationära datorer, servrar och Windows-baserade surfplattor.

1. Starta om din Dell-dator.
  2. När Dell-logotypen visas trycker du på F12 för att öppna menyn One-Time Boot (engångsstart).
  3. Använd piltangenterna för att välja Diagnostics (Diagnostik) och tryck på Enter på tangentbordet.
  4. Följ anvisningarna på skärmen och besvara dem på ett lämpligt sätt för att genomföra diagnostiken.
    Om testet misslyckas kan du skriva ner felkoden och valideringskoden.

Använd Dell Interactive Support Agent (Dells interaktiva supporttekniker – endast på engelska) för att få information om felkoder från ePSA- eller PSA-diagnostiken.
Du kan också besöka sidan SupportAssist Pre-Boot System Performance Check (SupportAssists kontroll av systemprestanda före start) om du vill ha mer information om felkoder från ePSA- eller PSA-diagnostiken.

Mer information om Dell ePSA- eller PSA-diagnostik finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Resolve Hardware Issues With Built-in and Online Diagnostics (ePSA or PSA Error Codes) (åtgärda maskinvaruproblem med inbyggd diagnostik och onlinediagnostik (ePSA- eller PSA-felkoder)).

Obs! Vissa diagnostiska tester visar grafiska mönster för att testa videon eller bildskärmen och i vissa dialogrutor krävs ett svar från dig. Resultaten från diagnostiktestet kan visas felaktigt om inget svar uppges.

Köra inbyggd diagnostik på en Dell-bildskärm

Dells skärmar är utrustade med ett inbyggt felsökningsverktyg som hjälper dig att fastställa om den onormala skärmfunktion du upplever är ett problem kopplat till Dell-skärmen eller med grafikkortet (GPU) och datorinställningarna.

Information om hur du kör inbyggd diagnostik på en Dell-bildskärm finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Hur kör jag diagnostik på en Dell-skärm?

Köra LCD-skärmens inbyggda självtest på en bärbar Dell-dator

Dells bärbara datorer har ett inbyggt diagnostikverktyg som du kan använda för att fastställa om skärmproblemen beror på ett inneboende problem med datorns LCD-skärm eller med grafikkortet (GPU) och datorinställningarna.

Information om att köra diagnostik på en bärbar Dell-dators LCD-skärm finns i följande artikel i Dells kunskapsbank: Hur kör jag diagnostik på en bärbar Dell-dators LCD-skärm?

Dell SupportAssist kontrollerar proaktivt tillståndet för datorns maskinvara och programvara. När ett problem upptäcks aviserar SupportAssist dig. SupportAssist är förinstallerat på alla Dells nya hemmadatorer och surfplattor. Om du har en enhet som är mindre än ett år gammal kan du söka i enheten efter ”SupportAssist” och kör programmet. Om enheten inte levererades med SupportAssist förinstallerade eller du vill ominstallera SupportAssist, ska du se till att enheten uppfyller de lägsta systemkraven och hämta SupportAssist for PCs and tablets (SupportAssist för datorer och surfplattor).

Köra maskinvarukontroll i Dell SupportAssist:

1. Klicka på Windows Start.
  2. Öppna Dell SupportAssist-programmet.
  3. Klicka på panelen Hardware Checkup (maskinvarukontroll).
  4. Välj vilken typ av diagnostiskt test du vill köra:
    • Standard – det här testet tar cirka 10 minuter att genomföra.
    • Stress – det här testet tar cirka 15 minuter att genomföra.
    • Scan a Specific Device (genomsök en specifik enhet) – det här gör att du kan köra ett diagnostiskt test på en viss enhet i datorn.

Om du vill lära dig mer om Dell SupportAssist kan du läsa följande artikel i Dells kunskapsbank: Dell SupportAssist for PC's and Tablets (Dell SupportAssist för datorer och surfplattor)

Äldre Dell-datorer levereras med en verktygspartition på hårddisken som innehåller ett 32-bitars Dell-diagnostikverktyg som hjälper dig att fastställa eventuella maskinvaruproblem.

Obs! För persondatorer som är inköpta efter den 1 jan 2009, se artikeln Resolve Hardware Issues With Built-in and Online Diagnostics (ePSA or PSA Error Codes) (åtgärda maskinvaruproblem med inbyggd diagnostik och onlinediagnostik (ePSA eller PSA-felkoder)) i Dells kunskapsbank.

Så här kör du den inbyggda 32-bitarsdiagnostiken:

1. Starta om datorn.
  2. När datorn startas och skärmbilden med Dells logotyp visas trycker du på F12.
  3. När startmenyn visas markerar du alternativet Boot to Utility Partition (starta från verktygspartition) eller alternativet Diagnostics (diagnostik) och trycker på Enter så startas den äldre 32-bitars Dell-diagnostiken.
  4. Tryck på Tab-tangenten för att markera Test System (testa systemet) och tryck på Enter för att gå vidare till 32-bitars diagnostiken.
    Obs! I vissa fall körs PSA-diagnostik först. När du får ett felmeddelande under PSA-diagnostiken, se artikeln Resolve Hardware Issues With Built-in and Online Diagnostics (ePSA or PSA Error Codes) (åtgärda maskinvaruproblem med inbyggd diagnostik och onlinediagnostik (ePSA eller PSA-felkoder)) i Dells kunskapsbank. Du kommer att ges möjlighet att köra 32-bitars diagnostik. Tryck på N (Nej) eller Y (Ja) för att fortsätta och köra äldre 32-bitars diagnostik när du uppmanas att fortsätta med minnestesten.
    • Om du väljer Express Test (snabbtest) görs ett snabbtest av enheterna i systemet. Det tar normalt 10–20 minuter.
    • Om du väljer Extended Test (utökat test) görs ett utförligt test av enheterna i systemet. Det tar normalt en timme eller mer.
    • Custom Test (anpassat test) används för att testa en specifik enhet eller anpassa testet som ska köras. Om du väljer Exit to MS-DOS (avsluta till MS-DOS) avslutas diagnostiken och kommandotolken visas.
    • Symptom Tree (symptomträd). Om du väljer det här alternativet visas de vanligaste symptomen och du kan välja test baserat på de symptomen.
      Express Test (snabbtest) är det enda testet där ingen inblandning från användaren krävs.

Obs! När diagnostiken visar ett felmeddelande, anteckna felmeddelandet och kontakta Dells tekniska support för mer hjälp.
Dell SupportAssist för företagssystem (servrar, lagringsutrymme och nätverk)

SupportAssist Enterprise är vår omfattande och lättanvända, proaktiva och prediktiva, automatiserade supportteknik. SupportAssist identifierar automatiskt maskinvarufel, skapar ett ärende och initierar kontakt från Dell EMC till kunden.

SupportAssist Enterprise övervakar upp till 15 000 server-, lagrings- och nätverksenheter. Den kan användas som en fristående applikation eller med OpenManage Essentials (OME) eller Microsoft System Center Operations Manager (SCOM). SupportAssist Enterprise kan hämtas på antingen en Windows- eller Linux-hanteringsserver.

För tekniska dokument, filmer eller frågor kan du besöka vår SupportAssist-community på Dell.com/SupportAssistGroup.

Om du vill lära dig mer om olika diagnostikverktyg för servrar, lagrings- och nätverksprodukter kan du besöka vårt supportbibliotek för servrar, lagring och nätverk om hur du kör onlinediagnostik.

Artikel-ID: SLN114988

Senast ändrad: 2018-08-17 08:04