Komma igång med din Dell-dator med Windows 8 – Vanliga frågor och svar (FAQ)

Komma igång med din Dell-dator med Windows 8 – Vanliga frågor och svar (FAQ)


Artikelsammanfattning: Den här artikeln innehåller information om allmän användning av Windows 8.

Innehållsförteckning:

 1. Vad är snabbknappar?
 2. Vad är appar?
 3. Vad är aktiva hörn?
 4. Vad är ett Microsoft-konto?
 5. Hur skapar jag ett Microsoft-konto?
 6. Var är Start-knappen och Start-menyn?
 7. Hur gör jag sökningar?
 8. Hur inaktiverar jag Windows Experience-gränssnittet?
 9. Hur lägger jag till ett nytt e-postkonto?
 10. Hur stänger jag av datorn?


Vad är snabbknappar?

Snabbknappar är en uppsättning funktioner som finns på startskärmen. Exempel på snabbknappar: Sök, Dela, Start, Enheter och Inställningar.

Öppna snabbknappsmenyn genom att dra med fingret från den högra kanten på skärmen. Om du använder en mus placerar du muspekaren längst upp till höger på skärmen och drar sedan muspekaren nedåt. Om du använder en pekplatta med multipekgestfunktioner lägger du fingret till höger om pekplattan och drar åt vänster in på pekplattan.


Vad är appar?

Windows 8 har funktioner för två typer av appar.

 • En Windows-app är utvecklad för att köras i det nya Windows Experience-användargränssnittet.
 • En skrivbordsapp är specifikt utformad för att köras i skrivbordsvyn.


Vad är aktiva hörn?

Aktiva hörn är en ny funktion som gör det möjligt att visa genvägar genom att placera musen i något av de fyra hörnen på skärmen.

 1. Placera musen i det övre eller nedre högra hörnet på skärmen så visas snabbknappsgenvägarna, med till exempel funktionerna Sök och Inställningar.
 2. Placera musen i det övre eller nedre vänstra hörnet på skärmen så visas växlingslistan, där du kan se de appar som nyligen använts och växla mellan dem.

Kom ihåg att hålla kvar muspekaren i hörnet på skärmen när du väljer funktionen för aktiva hörn för att aktivera genvägen.


Vad är ett Microsoft-konto?

Ett Microsoft-konto är en e-postadress och ett lösenord som du använder till att logga in i Windows. Dell rekommenderar att du skapar och använder ett. Du kan använda vilken e-postadress du vill men det är bäst om du väljer en som du redan använder till att kommunicera med vänner och logga in på favoritwebbplatser.

Några av fördelarna med att ha ett Microsoft-konto:

 • Du kan återställa ditt lösenord online om du glömmer det. Det är en stor förbättring jämfört med lokala konton och du kan undvika risken att behöva installera om ditt operativsystem.
 • Din dator är ansluten till molnet.
 • Kontaktinformation och status för dina vänner uppdateras automatiskt från till exempel Hotmail, Facebook, Twitter och LinkedIn direkt när du ansluter tjänsterna till ditt Microsoft-konto.
 • Du kan visa och dela foton, dokument och andra filer från till exempel SkyDrive, Facebook och Flickr.
 • Dina personliga inställningar synkroniseras till datorer med Windows 8 som du loggar in på, inklusive teman, språkinställningar, webbläsarfavoriter och appar.
 • Du kan hämta appar i Windows Store och använda dem i valfri dator med Windows 8 som du loggar in på.


Hur skapar jag ett Microsoft-konto?

Så här skapar du ett Microsoft-konto:

 1. Öppna appen Store, dra med fingret från den högra kanten på skärmen och välj Inställningar. Om du använder en mus placerar du muspekaren längst upp till höger på skärmen, drar muspekaren nedåt och väljer sedan Inställningar. Om du använder en pekplatta med multipekgestfunktioner lägger du fingret till höger om pekplattan och drar åt vänster in på pekplattan och väljer Inställningar.
 2. Välj Ditt konto, välj Logga in och välj Registrera dig för ett Microsoft-konto.
 3. Följ anvisningarna på skärmen och utför registreringsproceduren.


Var är Start-knappen och Start-menyn?

Startskärmen ersätter Start-menyn och Start-knappen i Windows 8. Du kan koppla appar, kontakter och webbplatser till startskärmen för enkel åtkomst till sådant som du använder ofta. Alla dina appar – både sådana som du installerar från Windows Store och skrivbordsappar – är tillgängliga via startskärmen. Du kan organisera, gruppera och namnge kategorier för program. Allt som är nytt visas med rutor och aviseringar, så att du snabbt kan ta del av viktig information och uppdateringar.

Du kan enkelt öppna startskärmen med hjälp av <Windows>-tangenten på tangentbordet. Du kan även öppna startskärmen genom att dra inåt från den högra kanten på skärmen och trycka på snabbknappen Start. (Alternativt kan du placera muspekaren längst upp till höger på skärmen och sedan välja snabbknappen Start eller, om du använder en pekplatta med multipekgestfunktioner, kan du lägga fingret till höger om pekplattan och dra åt vänster in på pekplattan och sedan välja Start).


Hur gör jag sökningar?

Du kan göra sökningar från startskärmen genom att helt enkelt skriva in vad du vill söka efter.

Du kan även använda snabbknappen Sök till att söka efter appar, inställningar och filer i datorn. Med snabbknappen Sök kan du även söka i den app som du har öppen eller i en annan app som du väljer. Du kan till exempel använda snabbknappen Sök till att söka efter en ny app i Windows Store eller en kontakt i appen Kontakter.

Så här använder du snabbknappen Sök:

 1. Dra med fingret från den högra kanten på skärmen och tryck sedan på Sök. Om du använder en mus placerar du muspekaren längst upp till höger på skärmen, drar muspekaren nedåt och väljer sedan Sök. Eller, om du använder en pekplatta med multipekgestfunktioner, så lägger du fingret till höger om pekplattan och drar åt vänster in på pekplattan och väljer Sök.
 2. Ange sökordet.
 3. Om du vill söka efter en app, inställning eller fil i datorn väljer du Appar, Inställningar eller Filer. Om du vill söka inom en viss app väljer du appen i listan.


Hur inaktiverar jag Windows Experience-gränssnittet?

I Windows 8 är det inte möjligt att inaktivera Windows Experience-gränssnittet. Den nya startskärmen ersätter Start-menyn. Det finns en ruta som heter Skrivbord som du kan använda för att växla till vanlig Windows-miljö där du kan använda skrivbordsappar.


Hur lägger jag till ett nytt e-postkonto?

Om du loggar in i Windows 8 med ditt Microsoft-konto under konfigurationen konfigureras allt för Hotmail och dina e-postmeddelanden visas i rutan E-post direkt när du loggar in i systemet.

Om du inte använder ett Microsoft-konto under konfigurationen följer du anvisningarna nedan:

 1. Öppna appen E-post från startskärmen.
 2. Dra med fingret från den högra kanten på skärmen. Om du använder en mus placerar du muspekaren längst upp till höger på skärmen och drar sedan muspekaren nedåt. Eller, om du använder en pekplatta med multipekgestfunktioner, så lägger du fingret till höger om pekplattan och drar åt vänster in på pekplattan.
 3. Välj Inställningar, välj Konton, välj Lägg till ett konto och följ sedan anvisningarna för att konfigurera ett e-postkonto.


Hur stänger jag av datorn?

Så här stänger du av datorn:

 1. Dra med fingret från den högra kanten på skärmen, öppna snabbknappsmenyn och välj sedan Inställningar. Om du använder en mus placerar du muspekaren längst upp till höger på skärmen, drar muspekaren nedåt och väljer sedan Inställningar. Eller, om du använder en pekplatta med multipekgestfunktioner, så lägger du fingret till höger om pekplattan och drar åt vänster in på pekplattan och väljer Inställningar.
 2. Välj Ström och välj sedan Avsluta.

 


Artikel-ID: SLN127904

Senast ändrad: 2012-10-11 00:00


Betygsätt den här artikeln

Korrekt
Användbart
Lätt att förstå
Var den här artikeln till nytta?
Ja Nej
Skicka dina synpunkter
Kommentarer får inte innehålla följande specialtecken: <>()\
Vårt feedbacksystem är tyvärr ut funktion just nu. Försök igen senare.

Tack för dina synpunkter.