Pixelriktlinjer för Dell-skärmar

I den här artikeln finns information om pixelriktlinjer för Dell-skärmar och bärbara datorers LCD-paneler. Läs om vad som är en pixel eller en prick, hur du identifierar en ljus eller död pixel på skärmen och vanliga frågor och svar.

Innehållsförteckning:

1. Visa pixelriktlinjer
  2. Pixel eller punktmatris
  3. Vad är Premium Panel-garanti?
  4. Vanliga frågor

Pixelriktlinjer för Dell-skärmar

Varje pixel består av en röd, grön och blå delpixel. När en delpixel fixeras i ett oföränderligt tillstånd är det synliga resultatet en liten svart, vit eller färgad punkt på skärmen. Det finns generellt sett två typer av delpixelfel: ljusa och mörka delpixelfel. Delpixelfel kallas även för bildpunktsfel.

Ljus pixel på LCD-skärmen
Illustration av en ljus pixel på en svart bakgrund
Ljusa pixelfel: En delpixel är permanent tänd, vilket resulterar i en vit eller färgad bildpunkt på en svart bakgrund. Ljusa pixlar kan vara vita, röda, blå eller gröna och kan identifieras på en svart bakgrund.
Död pixel på LCD-skärmen
Illustration av en mörk eller död pixel på en vit bakgrund
Mörka eller döda pixelfel: En delpixel är permanent släckt, vilket resulterar i en svart bildpunkt på en vit bakgrund. Döda pixlar kan identifieras på alla bakgrundsfärger förutom på svart bakgrund.

Premium Panel-garantin är den fördelaktigaste typen av garanti i branschen, eftersom den gäller under hela den begränsade maskinvarugarantin och garanterar att inga pixlar fixeras i aktiverat läge – en faktor som leder till att en ljusstark punkt visas på skärmen.

Under LCD-tillverkningsprocessen händer det ibland att en eller flera delpixlar fixeras i ett oföränderligt tillstånd. En skärm med mellan en och fem fasta delpixlar anses normal och inom branschstandard.

Överst på sidan

Vad är Premium Panel-garanti?

Dell erbjuder en Premium Panel-garanti som garanterar att det inte finns några ”ljusa pixelfel” på din UltraSharp-, Professional- eller Alienware-skärm från Dell.

Även om defekta pixlar inte nödvändigtvis försämrar prestandan för din skärm kan de vara störande, särskilt om pixlarna förekommer på ställen där visningskvaliteten är reducerad.

En ständig strävan efter kvalitet och kundnöjdhet har gjort att Dell erbjuder en Premium Panel-garanti som en del av vår begränsade standardgaranti. Även om en enda ljus pixel hittas garanteras ett kostnadsfritt byte av skärmen under den begränsade garantiperioden.

Premium Panel-garantin är tillgänglig för Dell-skärmarna UltraSharp, Professional och Alienware som säljs med datorer eller som fristående enheter, och ingår i den ettåriga eller treåriga standardenliga begränsade maskinvarugarantin. Kunder som köper till en förlängd garanti kan också dra nytta av denna täckning under varaktigheten för den begränsade garantiperioden för maskinvara.

Obs! Tillgängligheten för specifika garantitjänster kan variera mellan olika regioner.

Överst på sidan

Pixel eller punktmatris

Skärmar eller LCD-paneler på bärbara datorer kan bytas ut beroende på kriterier som beskrivs i tabell 1 och tabell 2.

Obs! Endast fixerade delpixlar/punkter (ljusa eller mörka) som är synliga för blotta ögat på normalt visningsavstånd är utbytesgiltiga.

Dell-skärm Ljus delpixel Mörk delpixel Total delpixel
Platta bildskärmar med Premium Panel-garanti:
  • Dell UltraSharp-bildskärmar (U-, UP-, UZ-serien)
  • Dell Professional-bildskärmar (P-serien)
  • Alienware-skärmar (AW-serien)
  • Dell-skärmar för spel (S-serien för spel, förutom S2716DG och S2417DG)
    Obs! Dell S2716DG- och S2417DG-skärmarna täcks inte av Premium Panel-garantin.
  • 1 eller fler
  • 6 eller fler
  • Ljus delpixel = 1 eller fler
  • Mörk delpixel = 6 eller fler
Dell-bildskärmar (D-serien)
  • 6 eller fler
  • 9 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka delpixlar = 9 eller fler
OLED-skärmar med Premium Panel-garanti
  • Alienware-skärmar (AW5520QF)
  • 1 eller fler
  • 13 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka delpixlar = 13 eller fler
Dells stora bildskärmar (C-serien)
  • Under 70 tum
  • 70 tum och större
  • 6 eller fler
  • 6 eller fler
  • 13 eller fler
  • 16 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka delpixlar = 13 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka delpixlar = 16 eller fler
Alla andra platta Dell-skärmar i S-, SE-, E- och I-serien (inklusive S2716DG och S2417DG)
  • 6 eller fler
  • 6 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka delpixlar = 6 eller fler
Tabell 1: Policy för LCD-pixlar eller -punkter på Dell-skärmar

Bärbar dator från Dell Ljus delpixel Mörk delpixel Total delpixel
LCD-skärmen på en bärbar Dell-dator med standardgaranti (HD (1 366 x 768) eller lägre upplösning):
  • Dell Inspiron
  • Dell Latitude
  • Mobil Dell Precision-arbetsstation
  • Dell Studio
  • Dell Vostro
  • Dell XPS
  • Alienware
  • 3 eller fler
  • 6 eller fler
  • Kombination av ljusa och mörka delpixlar = 6 eller fler
LCD-skärm på en bärbar Dell-dator med Premium Panel-garanti (HD+ (1 600 x 900) och högre upplösning):
  • Dell Inspiron
  • Dell Latitude
  • Dell Latitude ATG
  • Dell Latitude XFR
  • Mobil Dell Precision-arbetsstation
  • Dell Studio
  • Dell Vostro
  • Dell XPS
  • Alienware
  • 1 eller fler
  • 6 eller fler
  • Ljus delpixel = 1 eller fler
  • Mörk delpixel = 6 eller fler
Tabell 2: Policy för LCD-pixlar eller -punkter på bärbara Dell-datorer

Överst på sidan

Vanliga frågor och svar

Klicka för att expandera avsnittet om du vill ha mer information.

En ljus pixel är en pixel med en skada i förmågan att visa korrekt färgresultat. Den kan se ut som en liten svart eller vit fläck på skärmen. När pixeln är permanent tänd kallas den en ljus pixel.

Nej, tyvärr. En defekt pixel förblir permanent tänd tills skärmen stängs av.

Dells Premium Panel-garanti gäller endast UltraSharp-, Professional- och Alienware-skärmar med ljusa delpixelfel. Premium Panel-garantin omfattar inte skärmar med den mörka/svarta typen av döda pixlar.

Dell Premium Panel-garantin gäller för alla Dell UltraSharp-, Professional- och Alienware-skärmar som köpts direkt från Dell och från återförsäljare.

Obs! Om du har köpt en Dell UltraSharp-, Professional- eller Alienware-skärm genom Best Buy i USA kan du byta den i valfri Best Buy-butik i USA. För att få garantiservice i en Best Buy-butik måste du ha de ursprungliga säljkvittona från köpet.
  1. Stäng av datorn och skärmen.
  2. Koppla från bildskärmskablarna (VGA, DVI, HDMI eller DisplayPort) från skärmen.
  3. Torka av skärmen med en luddfri duk, eftersom fläcken som syns kan vara damm.
  4. Anslut nätkabeln till skärmen.
  5. Slå på skärmen.
  6. En flytande ruta på en svart bakgrund bör nu visas.
  7. Kontrollera om det finns ljusa delpixlar på skärmen. Dessa pixlar är tända, vilket resulterar i en vit eller färgad (röd, grön eller blå) punkt på en svart bakgrund.
    Alternativt kan du även köra det inbyggda självtestet (BIST) för skärmen eller LCD. Läs Dells kunskapsartikel Så här kör du den inbyggda på en Dell-skärm (på engelska) eller Så här kör du det inbyggda självtestet för LCD på en bärbar dator från Dell (på engelska).
  8. Identifiera ljusa punkter eller ljusa delpixlar eller någon annan förvrängning på skärmen.
  9. Om du upptäcker något fel ska du kontakta Dells tekniska support.
Obs! Dells begränsade maskinvarugaranti skyddar skärmen mot felaktigheter gällande enheter och/eller utförande. Om ett komponentfel uppstår under giltighetsperioden för den begränsade garantin kontaktar du Dells tekniska support för att få hjälp med felsökning av enheten. Om problemet identifieras som en ljus eller mörk delpixel efter felsökningen kommer Dell att skicka en ersättningsenhet, beroende på status för den begränsade maskinvarugarantin för den berörda enheten.
  1. Stäng av datorn och skärmen.
  2. Koppla från bildskärmskabeln (VGA, DVI, HDMI eller DisplayPort) från skärmen.
  3. Torka av skärmen med en luddfri duk, eftersom fläcken som syns kan vara damm.
  4. Anslut nätkabeln till skärmen.
  5. Slå på skärmen.
  6. Kör det inbyggda självtestet för skärm eller LCD. Läs Dells kunskapsartikel Så här kör du den inbyggda på en Dell-skärm (på engelska) eller Så här kör du det inbyggda självtestet för LCD på en bärbar dator från Dell (på engelska).
  7. Skärmen ska nu växla mellan flera färger (vitt, rött, grönt, blått och svart).
  8. Identifiera en mörk punkt eller delpixlar eller någon annan förvrängning på skärmen.
  9. Om du upptäcker något fel ska du kontakta Dells tekniska support.
Obs! Dells begränsade maskinvarugaranti skyddar skärmen mot felaktigheter gällande enheter och/eller utförande. Om ett komponentfel uppstår under giltighetsperioden för den begränsade garantin kontaktar du Dells tekniska support för att få hjälp med felsökning av enheten. Om problemet identifieras som en ljus eller mörk delpixel efter felsökningen kommer Dell att skicka en ersättningsenhet, beroende på status för den begränsade maskinvarugarantin för den berörda enheten.

Den begränsade garantin skyddar din bildskärm mot defekta delar och utförande. Om ett komponentfel uppstår under giltighetsperioden för den begränsade garantin kontaktar du Dells tekniska support för att få hjälp med felsökning av enheten. Om problemet identifieras som en ljus delpixel efter den felsökningen skickar Dell en ersättningsenhet till dig nästa arbetsdag.

Under giltighetsperioden för den begränsade maskinvarugarantin inkluderar din Dell-skärm alla fördelar med Dells avgiftsfria tekniska telefonsupport dygnet runt och förhandsersättning av felaktig produkt.

Obs! Om du har köpt en Dell UltraSharp-, Professional- eller Alienware-skärm genom Best Buy i USA kan du byta den i valfri Best Buy-butik i USA. För att få garantiservice i en Best Buy-butik måste du ha de ursprungliga säljkvittona från köpet.

Medan de flesta tillverkare endast tillhandahåller en 30-dagarsgaranti för noll förekomster av ljusa delpixlar gäller Dells Premium Panel-garanti under hela den 1 eller 3 år långa begränsade maskinvarugarantin och under den utökade garantiperioden på 4 eller 5 år.

Den begränsade maskinvarugarantin för Dell-skärmar som köpts oberoende av ett system gäller under den tidsperiod som anges på följesedeln, fakturan eller kvittot. Dell-skärmar som köpts med en dator täcks av datorns begränsade maskinvarugaranti.

Problem med skärmen på en bärbar dator eller plattskärm från Dell orsakas av antingen LCD-panelen, grafikkortet (GPU) eller bildskärmsinställningarna. Vissa symtom på problem med skärmen och grafikproblem är:

• Tomma eller svarta skärmar
  • Horisontella och vertikala linjer
  • Färgnedtoning
  • Suddig eller otydlig bild
  • Förvrängd eller utsträckt bild
  • Geometrisk förvrängning
  • Ljusläcka eller ljusavblödning
  • Flimmer
  • Ljusa eller mörka delar
  • Ljusa eller döda pixlar

Läs mer om felsökning av skärmproblem i Dells kunskapsbasartikel

Överst på sidan

Monitor Support page More information and support for your Dell monitor, laptop or tablet screen can be found on our Monitor Support site.

Artikel-ID: SLN130145

Senast ändrad: 2020-06-09 01:46