Dellin BIOS-päivitykset

BIOSin esittely

BIOS on lyhenne sanoista basic input/output system. Siitä käytetään myös nimitystä System Setup (Järjestelmän asetukset). BIOS on laiteohjelmisto, joka sijaitsee pienellä muistipiirilevyllä tietokoneen emolevyllä. Se toimii tietokoneen laitteiston ja käyttöjärjestelmän välisenä liittymänä. BIOS sisältää myös ohjeet, joilla tietokone tekee perustoimenpiteitä, kuten käynnistyy verkosta tai kiintolevyltä.

Kun tietokone käynnistetään ensimmäisen kerran, BIOS aktivoi kaikki peruslaiteosat, joita tietokone tarvitsee käynnistyäkseen käyttöjärjestelmään. Osia ovat:

• Piirisarja
  • suoritin ja välimuisti
  • järjestelmämuisti (RAM)
  • näytön- ja ääniohjaimet
  • näppäimistö ja hiiri
  • sisäiset asemat
  • verkko-ohjaimet
  • sisäiset laajennuskortit.

BIOSin tai System Setup (Järjestelmän asetukset) -ohjelman avaaminen Dell-tietokoneessa:

1. Paina F2-näppäintä useita kertoja, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana.
    tai
  2. Paina F12-näppäintä useita kertoja, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana, ja valitse avautuvasta valikosta BIOS Setup tai System Setup.
Huomautus: BIOS-käyttöliittymä saattaa vaihdella Dell-tietokoneittain. Lisätietoja Dell-tietokoneen BIOS-asetuksista on tietokoneen käyttöoppaassa.

Varoitus: BIOS-käyttöliittymä on tarkoitettu kokeneille tietokoneen käyttäjille. Tiettyjen asetusten muuttaminen saattaa estää tietokonetta käynnistymästä oikein, estää käyttöjärjestelmää latautumasta tai aiheuttaa tietojen katoamista.

Dell-tietokoneen BIOSin päivittäminen

Dell suosittelee asentamaan BIOSin päivityksen ajoitettujen päivitysten yhteydessä. BIOS-päivitys on apuohjelma, joka päivittää tietokoneen peruslaitteiston ohjelmoinnin. BIOS-päivitys voi usein korjata ongelmia ja/tai lisätä toimintoja tietokoneen BIOS-ohjelmistoon. Käyttöjärjestelmä- ja ohjainpäivitysten tapaan BIOS-päivitys sisältää uudistuksia tai muutoksia ominaisuuksiin, jotka pitävät järjestelmän ohjelmiston ajanmukaisena ja yhteensopivana muiden järjestelmämoduulien kanssa (laitteisto, laiteohjelmisto, ohjaimet ja ohjelmistot). Lisäksi päivitys sisältää suojauspäivityksiä ja parantaa järjestelmän vakautta.

Automaattisesti päivittyvistä Microsoft Windows- ja virustentorjuntaohjelmistoista poiketen BIOS on päivitettävä manuaalisesti. Dell toimittaa helppokäyttöisen, itsestään asentuvan päivitysapuohjelman, jolla päivitys käy käden käänteessä.

Varoitus: Varmuuskopioi tietosi ennen BIOS-päivitystä. Virheet BIOS-päivityksen aikana voivat aiheuttaa tietojen menetyksen.

Varoitus: ennen Dell-tietokoneen BIOS-päivitystä kannattaa irrottaa ulkoiset oheislaitteet, kuten ulkoiset kiintolevyasemat, tulostimet ja skannerit.

Varoitus: Dell-kannettavissa on oltava akku, jossa on vähintään 10 % virtaa, ennen kuin BIOS-päivitys aloitetaan. Dell suosittelee, että kannettavaa käytetään verkkovirralla päivityksen aikana.

Video (englanninkielinen) - How to Update BIOS or System Setup (2.32)

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Katso lisätietoja napsauttamalla seuraavia osia.

BIOSin tai System Setup (Järjestelmän asetukset) -ohjelman avaaminen Dell-tietokoneessa:

1. Paina F2-näppäintä useita kertoja, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana.
    tai
  2. Paina F12-näppäintä useita kertoja, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana, ja valitse avautuvasta valikosta BIOS Setup tai System Setup.
Alkuun

BIOS-version tarkistaminen Microsoft Windowsin järjestelmätiedoista:

1. Paina näppäimistön Windows-logonäppäintä + R-näppäintä.
  2. Kirjoita Suorita-valintaikkunaan msinfo32 ja paina Enter-näppäintä.
  3. Katso Järjestelmätiedot-ikkunan kohtaa BIOS-versio/päiväys (kuva 1).
BIOS-version tarkistaminen Microsoft Windowsin järjestelmätiedoista
Kuva 1: BIOS-version tarkistaminen järjestelmätiedoista

BIOS-version tarkistaminen komentokehotteen kautta Microsoft Windowsissa:

1. Paina näppäimistön Windows-logonäppäintä + R-näppäintä.
  2. Kirjoita Suorita-valintaikkunaan cmd ja paina Enter-näppäintä.
  3. Katso Komentokehote-ikkunan kohtaa BIOS-versio (kuva 2).
BIOS-version tarkistaminen komentokehotteen kautta Microsoft Windowsissa
Kuva 2: BIOS-version tarkistaminen komentokehotteen kautta

BIOS-version tarkistaminen BIOS-käyttöliittymästä:

1. Käynnistä tietokone uudelleen.
  2. Paina F2-näppäintä, kun Dell-logo tulee näkyviin käynnistyksen aikana.
  3. Etsi Main- tai System Information -välilehdestä kohta BIOS Version.
Alkuun

Dell-tietokoneiden BIOS-päivitykset ovat ladattavissa Dellin Ohjaimet ja ladattavat tiedostot -sivulta.

Lisätietoja ohjainten lataamisesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Miten lataan ja asennan laiteohjaimen?.

Huomautus: BIOS-päivitystä ei välttämättä ole saatavilla kaikkiin Dell-tietokoneisiin. Tarkista Dellin Ohjaimet ja ladattavat tiedostot -sivu ja valitse malli tai anna Dell-tietokoneen palvelutunniste.

Alkuun

Dell-tietokoneen BIOS kannattaa pitää ajan tasalla. BIOS-päivitykset sisältävät suojauspäivityksiä ja parannuksia laitteistojen yhteensopivuuteen ja diagnostiikkaan sekä parantavat järjestelmän vakautta.

Lisätietoja ohjainten lataamisesta ja asentamisesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Miten lataan ja asennan laiteohjaimen?.

Varoitus: Dell-kannettavissa on oltava akku, jossa on vähintään 10 % virtaa, ennen kuin BIOS-päivitys aloitetaan. Dell suosittelee, että kannettavaa käytetään verkkovirralla päivityksen aikana.

Video (englanninkielinen) - How to Update BIOS or System Setup (2.32)

Alkuun

Jos tietokone ei lataa käyttöjärjestelmää, mutta BIOS on silti päivitettävä, lataa BIOS-tiedosto toisella tietokoneella. Tallenna tiedosto sitten USB-käynnistysmuistitikulle.

Huomautus: USB-käynnistysmuistitikun luomisohjeet ovat Dellin tietämyskannan artikkelissa USB-käynnistysmuistitikun luominen DDDP (Dell Diagnostic Deployment Package) -paketin avulla.

BIOS-päivityksen asentaminen USB-muistitikun avulla:

1. Luo USB-käynnistysmuistitikku.
  2. Lataa BIOS-päivitystiedosto ja tallenna se USB-muistitikulle.
    Huomautus: huomioi BIOS-päivitystiedoston nimi, kuten O9010A12.exe
  3. Sammuta Dell-tietokone.
  4. Liitä USB-muistitikku ja käynnistä Dell-tietokone uudelleen.
  5. Avaa kerran näytettävä käynnistysvalikko painamalla Dell-logonäytössä F12-näppäintä.
  6. Valitse nuolinäppäimillä USB Storage Device (USB-tallennuslaite) ja paina Enter-näppäintä.
  7. Kirjoita komentokehotteeseen koko BIOS-tiedostonimi, kuten O9010A12.exe, ja paina Enter-näppäintä.
  8. Tee päivitys BIOS-päivitysapuohjelman ohjeiden mukaisesti.
Varoitus: älä sammuta tietokonetta BIOS-päivityksen aikana.

Varoitus: Dell-kannettavissa on oltava akku, jossa on vähintään 10 % virtaa, ennen kuin BIOS-päivitys aloitetaan. Dell suosittelee, että kannettavaa käytetään verkkovirralla päivityksen aikana.

Alkuun

Lisätietoja BIOSin päivittämisestä Linux-ympäristössä, kuten Ubuntussa, on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dellin BIOSin päivittäminen Linux- ja Ubuntu-ympäristöissä.

Alkuun

Lisätietoja BIOSin päivittämisestä Dell-tietokoneissa, joissa on käytössä BitLocker, on Dellin tietämyskannan artikkelissa BIOSin päivittäminen järjestelmissä, joissa on käytössä BitLocker.

Varoitus: Jos BitLockeria ei keskeytetä ennen BIOS-päivitystä, järjestelmä ei tunnista BitLocker-avainta seuraavan kerran, kun järjestelmä käynnistetään.
Järjestelmä kehottaa antamaan palautusavaimen joka kerta, kun järjestelmä käynnistetään.

Varoitus: jos sinulla ei ole palautusavainta, voit menettää tietoja tai joutua asentamaan käyttöjärjestelmän tarpeettomasti uudelleen.

Alkuun

Vioittunut BIOS on yksi mahdollinen syy ongelmaan, jonka vuoksi tietokone ei tee POST-testausta tai joissakin tapauksissa ei käynnisty käyttöjärjestelmään. BIOSin palautustyökalu on ohjelmisto, joka palauttaa vioittuneen BIOSin käynnistyslohkotekniikan avulla. Ohjelmiston keskeisin ominaisuus on joustavuus, koska sillä voi palauttaa vioittuneen BIOSin tietokoneen ensisijaisella kiintolevyllä tai ulkoisella USB-muistitikulla olevasta BIOS-palautustiedostosta.

Jos Dell-tietokone tai -tabletti tukee BIOSin palautusta, voit palauttaa vioittuneen BIOSin käyttämällä Dell-tietokonetta tai -tablettia koskevaa BIOSin palautustapaa. Lisätietoja on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-tietokoneen tai -tabletin BIOS-palautusvaihtoehdot.

Alkuun

BIOSiin (Basic Input/Output System) tallennetut tiedot (ESCD, Extended System Configuration Data) voivat toisinaan vioittua esimerkiksi virtatapahtumien, väärien käyttäjäasetusten, tietyn asetuksen aiheuttaman laitteiston yhteensopimattomuuden tai Ei POST-testiä- taikka Ei kuvaa -tilanteen vuoksi. Näissä tapauksissa BIOS tai CMOS (Complementary metal–oxide–semiconductor) tarvitsee joskus palauttaa tehdasasetuksiin. Joissakin tapauksissa NVRAM (Non-Volatile Random Access Memory) tarvitsee tyhjentää.

Lisätietoja BIOS- tai CMOS-nollauksesta on Dellin tietämyskannan artikkelissa Dell-järjestelmän BIOS- tai CMOS-nollaus ja/tai NVRAM-muistin tyhjentäminen.

Varoitus: BIOS-käyttöliittymä on tarkoitettu kokeneille tietokoneen käyttäjille. Tiettyjen asetusten muuttaminen saattaa estää tietokonetta käynnistymästä oikein, estää käyttöjärjestelmää latautumasta tai aiheuttaa tietojen katoamista.

Alkuun

Article ID: SLN129956

Last Date Modified: 29/04/2019 20:47