Dell-tietokoneen DisplayPort-portin usein kysytyt kysymykset

Dell-tietokoneen DisplayPort-portin usein kysytyt kysymykset

Tämä artikkeli sisältää vastauksia useimmin kysyttyihin Dell-tietokoneen DPort (DisplayPort)-porttia koskeviin kysymyksiin

Sisällysluettelo:

1. Johdanto
  2. Usein kysyttyjä kysymyksiä

Johdanto

DPort-logo 1

DPort-logo 2

Tämä artikkeli sisältää tietoja Dell-tietokoneen DPort (DisplayPort) -porteista, ja siinä vastataan käyttäjien useimmin esittämiin kysymyksiin.

Kysymykset koskevat esimerkiksi portin ulkoasua ja vianmääritystä.

Toivottavasti löydät etsimäsi tästä artikkelista. Jos et, ota yhteys paikalliseen tukeen.

Alkuun

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Huomautus: katso seuraavien osien sisältä napsauttamalla haluamasi osan otsikkoa.

Mikä on DPort-portti ja mitä se tekee?

Portti tai liitäntä:

Dell-tietokoneessa olevassa portissa tai liitännässä on reikiä tai paikka, joka vastaa liitintä tai laitetta, joka liitetään porttiin.

DPort (DisplayPort):

Tätä porttia on käytetty jo pitkään. Se on alan standardi, joka määrittää digitaalisena näyttöliitäntänä käytettävät kaapelit, liittimet ja viestintäprotokollat. DPort suunniteltiin korvaamaan VGA-, DVI- ja FPD-Link-iiitännät, ja sitä voidaan käyttää useiden aiempien sovittimien kanssa.

Huomautus: DPort-porttia käytetään ennen kaikkea videolähteen ja näyttölaitteen liittämiseen. Sen kautta voi siirtää myös ääntä, USB-tietoja ja muita tietomuotoja. Tämän avoimen standardin kehittäjä on Video Electronics Standards Association (VESA).

Miten se toimii?

Ulkoisesti DisplayPort on vanhoja VGA- ja DVI-liitäntöjä tukevampi liitäntä ja portti. Pistoketta ei kiinnitetä sormiruuveilla eivätkä liittimen nastat taitu helposti. DisplayPort on ensimmäinen näyttöliitäntä, joka perustuu paketoituun tiedonsiirtoon. Tällaista tiedonsiirtomuotoa käytetään yleensä USB-, Ethernet- ja PCI Express -standardeissa. DisplayPort-protokolla perustuu pieniin mikropaketteihin, jotka kellovirta upottaa tietovirtaan. Tällä tavoin saavutetaan suurempi tarkkuus pienemmällä nastamäärällä.

DisplayPort-portin avulla voidaan lähettää videokuvaa ja ääntä samanaikaisesti. Voit kuitenkin lähettää kummankin myös erikseen. Videosignaalipolulla voi olla 6–16 bittiä/värikanava. Äänipolulla voi olla enintään kahdeksan 24-bittisen pakkaamattoman äänen kanavaa. Tässä liitännässä voi käyttää kaksisuuntaisia USB-signaaleja.

DisplayPort-liitännän päälinkissä voi olla yksi tietopari tai kaksi tai neljä tietoparia (linjaa). Teholliset linjakohtaiset tiedonsiirtonopeudet ovat 1,296, 2,16, 4,32 tai 6,48 Gbit/s (tai 80 % kokonaisuudesta).

Minkä tyyppisiä DPort-portteja on yleisesti käytössä?

Tällä hetkellä käytössä on monenlaisia DisplayPort-porttityyppejä ja -liittimiä. Valitse haluamasi versio seuraavista välilehdistä, jotta näet käytettävissä olevat portit ja liittimet sekä niiden ominaisuudet:

DisplayPort

DPort kehitettiin korvaamaan vanhat VGA- ja DVI-standardit, ja kaikki valmistajat ovat ottaneet sen yleisesti käyttöön. DPort on lyhenne sanoista DisplayPort.

DisplayPort on yhteensopiva aikaisempien VGA- ja DVI-porttien kanssa, joskin se edellyttää sopivan sovittimen käyttöä.

Siirtonopeus määräytyy käytetyn version mukaan, sillä se on parantanut jatkuvasti ensimmäisen toukokuussa 2006 julkaistun version jälkeen.

Portti DPort-portti Pistoke DPort-liitin

Mini DisplayPort

Mini DisplayPort julkaistiin 2008, ja sitä käytettiin lähinnä Apple-järjestelmissä.

Mini DisplayPort käytti standardiliitintä mutta pienemmässä koossa. Sitä ollaan nyt korvaamassa uudella Thunderbolt-liitinstandardilla.

Siirtonopeus määräytyy käytetyn version mukaan.

Portti Mini DPort Pistoke Mini DPort -liitin

Micro DisplayPort

Micro DisplayPort julkaistiin 2014, ja sitä käytettiin älypuhelimissa, tableteissa ja Ultrabook-järjestelmissä.

Micro DisplayPort pienensi miniliitintä entisestään.

Siirtonopeus määräytyy käytetyn version mukaan.

Type-C DisplayPort

Type-C DisplayPort julkaistiin syyskuussa 2014, ja se perustui Type-C USB -liittimeen.

Type-C DisplayPort on USB Type-C -liitinstandardin DisplayPort Alternate Mode

Type-C DisplayPort -prosessi

Siirtonopeudet ovat samat kuin USB 3.1:ssä, ja siihen sisältyy virransiirto (USB-PS 2.0) samassa portissa/liittimessä.

Muita portin nimiä

DisplayPort-standardilla on useita rinnakkaisstandardeja. Niitä ovat DDM (Direct Drive Monitor), eDP (Embedded DisplayPort), iDP (Internal DisplayPort), PDMI (Portable Digital Media Interface), wDP (Wireless DisplayPort), SlimPort, MyDP (Mobility DisplayPort), DisplayID ja DockPort. Ne ovat kaikki tiettyä tarkoitusta varten muunnettuja DisplayPort-liittimiä.

Mitä DisplayPort -versioita on käytössä?

Versiot kuvastavat teknisiä muutoksia, joilla porttia ja nopeutta on parannettu ajan kuluessa:

Versiot 1.0–1.1

Versio 1.0 julkaistiin toukokuussa 2006, kun taas versio 1.1 julkaistiin huhtikuussa 2007.

DisplayPort 1.0:n enimmäisnopeus on 8,64 Gbit/s 2-metrisessä kaapelissa. DisplayPort 1.1:n nopeus on sama, minkä lisäksi laitteet voivat toteuttaa vaihtoehtoisen linkkikerroksen. Tämän vuoksi lähteen ja näytön etäisyys voi olla merkittävästi suurempi. Se sisältää HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) -suojauksen DPCP (DisplayPort Content Protection) -suojauksen lisäksi.

Versio 1.2

Versio 1.2 julkaistiin joulukuussa 2009.

DisplayPort 1.2 kaksinkertaisti nopeuden, joten HBR2 (High Bit Rate 2) -tilan suurin nopeus on 17,28 Gbit/s. Myös tarkkuus, virkistystaajuus ja värisyvyys paranivat. Uudessa versiossa voi käyttää myös useita erillisiä videoraitoja (yhteys voidaan ketjuttaa useisiin näyttöihin), stereoskooppista 3D-kuvaa ja AUX-kanavan synkronointia. Lisäksi tämä versio on yhteensopiva Mini DisplayPort -liittimen ja -portin kanssa.

Versio 1.3

Versio 1.3 julkaistiin syyskuussa 2014.

DisplayPort 1.3 nosti HBR3 (High Bit Rate 2) -tilan enimmäisnopeudeksi 32,4 Gbit/s. Tämä kaistanleveys mahdollistaa 5K-näytöt (5 120 x 2 880 pikseliä) RGB (punainen, vihreä ja sininen) -tilassa ja UHD (Ultra High Definition) 8K -televisionäytöt (7 680 x 4 320, 16:9, 33,16 megapiksleiä). Kaistanleveys sallii myös kaksi UHD-näyttöä (3 840 x 2 160 pikseliä) 24-bittisessä RGB- tai 3D 4K -stereonäytössä tai niiden yhdistelmässä. Uudessa standardissa on HDMI 2.0 -yhteensopivuustila ja sisällön HDCP 2.2 -suojaus. Se tukee VESA-näyttövirranpakkausta, mikä mahdollistaa suuremman tarkkuuden, syvemmät värit ja pienemmän virrankulutuksen.

DisplayPort vs HDMI?

Usein kysytään, onko DisplayPort parempi kuin HDMI. Verrataanpa niiden ominaisuuksia:

Liittimet

DisplayPort- ja HDMI--liittimet ovat melko samankaltaisia. Mini DisplayPort -liitäntä on yleisempi Apple-laitteissa, kun taas mini HDMI -porttia näkee useammin älypuhelimissa ja tableteissa.

Kaapelit

DisplayPort-kaapelit ovat melko yksinkertaisia. Käytössä on yksi kaapeli, joka tukee kaikkia nykyisiä standardeja, mutta se ei ole yhtä monipuolinen kuin HDMI-kaapelit. Pituuden puolesta tavallinen DisplayPort-kaapeli voi olla enintään 19,8 m (65 jalkaa) pitkä, ja kuitukaapeli taas voi olla satojen metrien (jalkojen) pituinen. HDMI-kaapelistandardeja on neljä (4), mutta niiden merkinnät eivät aina ole oikein. Ominaisuuksiltaan liian puutteellisen kaapelin käyttäminen voi aiheuttaa ongelmia. HDMI-liitännän standardeissa ei ole määritetty kaapelin enimmäispituutta, mutta kaapeleita voi käyttää tyypin mukaan monipuolisesti. Yksinkertaisuuden puolesta DisplayPort voittaa, mutta multimedian kaltaisiin erityistarkoituksiin kannattaa valita oikeanlainen HDMI-kaapeli.

Video- ja ääniraidat

DisplayPort-liitäntä tukee esimerkiksi kahta näyttöä (2 560 x 1 600 pikseliä) tai enintään neljää (4) näyttöä (1 920 x 1 200 pikseliä), ja kukin näyttö vastaanottaa erillisiä video- ja ääniraitoja. Lisäliitäntöjen avulla yhteensopivia näyttöjä voi liittää toisiinsa siten, että yhteen lähteeseen voi liittää jopa kuusi (6) näyttöä. HDMI-kaapeli puolestaan voi siirtää yhtä videoraitaa ja yhtä ääniraitaa, joten sitä voi käyttää ainoastaan yhdessä näytössä kerralla.  HDMI sopii erinomaisesti yhteen näyttöön, mutta jos näyttöjä on useita, DisplayPort on selkeä ykkösvalinta.

Johtopäätös

DisplayPort on suunniteltu nimenomaan tietokoneille liitännäksi, joka korvaa vanhemmat videostandardit. Sitä voidaan kuitenkin pitää enemmänkin HDMI-liitännän täydentäjänä kuin korvaajana.

HDMI on suunniteltu kodin viihdekäyttöön eli esimerkiksi kotiteattereille, projektoreille, televisioille ja Blu-ray-soittimille. Kotiympäristöön HDMI on edelleen paras valinta.

HDMI on useamman valmistajan käytössä, joten se on yleisempi.

Jos halutaan tietää, kumpi on parempi, tarvitsee ensin tietää, mihin tarkoitukseen liitäntää tarvitaan. Kotiin kannattaa valita HDMI, ja yrityksissä kannattaa tutustua DisplayPort-liitännän mahdollisuuksiin.

Mitkä käyttöjärjestelmät tukevat DPort-portteja?

Tähän mennessä kaikki suositut käyttöjärjestelmät ovat tukeneet DisplayPort-porttia. Kaikki Apple-, Linux- ja Windows-käyttöjärjestelmät ovat tukeneet näitä DisplayPort-standardeja alusta alkaen.

Miten ratkaisen ongelman, jonka vuoksi DPort-portti ei tunnista laitetta tai laite tunnistetaan vialliseksi?

Huomautus: Jos sinulla on vahinkoturva, nämä viat kuuluvat sen piiriin. Tarvitsemme tiedon vaurion sijainnista ja miten se ilmeni, kun otat yhteyden tekniseen tukeen. Jos sinulla EI ole vakuutusta tai vahinkoturvaa, korjaus on maksullista.

Voit tarkistaa takuun tilan seuraavasta linkistä.

Tarkista ensin, onko porteissa, liitännässä tai kaapelissa kulumia tai vikoja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia:

1. Tarkista silmämääräisesti, onko DisplayPort-portissa tai -kaapelissa seuraavia:

• halkeamia porttia ympäröivässä muovissa
    • vääntyneitä tai taipuneita portin osia
    • portin sisältä taipuneita tai puuttuvia nastoja
    • puuttuvia tai katkenneita portin osia
    • onko laitteen urosliitin vioittunut
    • onko liitin vioittanut laitetta
  1. Jos havaitset jonkin näistä, tarvitset kattavan huoltotakuun. Muutoin korjaus on maksullista. (Paikallinen tekninen tuki tekee tarjouksen korjauksesta.)

2. Jos portissa, kaapelissa tai ulkoisessa laitteessa ei ole vikaa, jatka seuraavaan vaiheeseen.

3. Toimivatko ulkoinen DisplayPort-laite ja -kaapeli jossakin toisessa järjestelmässä?

1. Jos vastaus on kyllä, jatka seuraavaan vaiheeseen.

2. Jos vastaus on ei, vaihda ulkoinen laite tai kaapeli tarpeen mukaan.

4. Liitä ulkoinen laite porttiin kaapelilla. Jos liikutat liitintä, kun se on liitettynä DisplayPort-porttiin, vaikuttaako se siihen, havaitseeko järjestelmä laitteen?

1. Jos vastaus on kyllä, pyydä paikallista teknistä tukea selvittämään ongelma.

2. Ei: jatka seuraavaan vaiheeseen.

5. Oletko poissulkenut ohjelmisto-ongelman? Sen voi tehdä kolmella tavalla.

1. Voit vaihtaa kiintolevyn toisen samalla tavalla toimivan järjestelmän kiintolevyyn ja tarkistaa, siirtyykö ongelma kiintolevyn kanssa toiseen tietokoneeseen vai jatkuuko se ensimmäisessä järjestelmässä. Katso käyttöoppaasta, miten laitteiston osia irrotetaan, koska ohjeet vaihtelevat järjestelmän tyypin mukaan. Voit myös hakea tukisivustostamme esimerkiksi tietokoneen mallin tai vaihdettavan osan mukaan taikka sanalla "irrottaminen".

2. Voit käynnistää Ubuntu Live -CD-levyltä (tietokoneen käyttöjärjestelmästä riippumatta) ja tarkistaa, ilmeneekö sama ongelma eri käyttöjärjestelmässä. Käyttöjärjestelmän voi käynnistää Ubuntu Live -CD:n avulla asentamatta käyttöjärjestelmää kiintolevylle. Voit ladata CD-levyn ISO-tiedoston alla olevasta latauslinkistä. Kun järjestelmä on käynnistymässä ja näkyvissä on Dell-aloitusnäyttö, napauta nopeasti F12-näppäintä ja valitse näyttöön tulevasta kertakäynnistysvalikosta CD/DVD-asema.

3. Voit tehdä tehdaspalautuksen tai asentaa käyttöjärjestelmän uudelleen.

Muistutus: Vaihtoehto iii. on viimeinen keino. Tee se ainoastaan, jos muut kaksi vaihtoehtoa eivät ole mahdollisia. MUISTA varmuuskopioida kaikki tiedot ennen tätä toimenpidettä, koska muutoin menetät KAIKKI tiedot. Kiintolevy alustetaan käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen ja tehdaspalautuksen yhteydessä. Katso lisätietoja Windows-portaalin oppaista.
  1. Näkyikö ongelma, kun olit varmistanut, että se ei johtunut käyttöjärjestelmästä eikä ohjelmistoista?

1. Jos vastaus on ei, ongelma on korjattu.

2. Jos vastaus on kyllä, pyydä tukea selvittämään ongelmaa tarkemmin. Tuki tekee laitteiston vianmäärityksen. Vianmääritystyökalut sisältyvät tietokoneeseen, ja lisää on käytettävissä Dellin tukisivustossa, kun annat palvelutunnisteen.

Yhteystiedot ovat tämän artikkelin lopussa olevassa Lisätietoja-osassa.

Miksi ääniulostulo muuttuu, kun asetan Dell-kannettavan telakkaan?

Kun Dell kannettavaa käytetään ilman telakkaa, oletusarvoinen ääniulostulo on sisäiset kaiuttimet.

Jos järjestelmä telakoidaan telakointiasemaan, jonka DisplayPort- tai HDMI-liitäntään liitetyssä näytössä on kuulokeliitäntä, DisplayPort- tai HDMI-liitäntään liitetty laite vaihtuu oletusarvoiseksi ääniulostuloksi automaattisesti. Tämä ei liity mitenkään näyttölaitteen kaiutinkokoonpanoon.

Jos ulkoisessa näytössä ei ole sisäisiä tai ulkoisia kaiuttimia tai siihen ei ole liitetty kaiutinpalkkia, ääntä ei välttämättä kuulu, kunnes järjestelmän sisäiset kaiuttimet vaihdetaan oletusarvoiseksi ulostuloksi.

Äänilaitteen ohjaimet tarkistavat aina Windowsiin asennetut DisplayPort-/HDMI--äänilaitteet, ja jos niitä havaitaan, Windows siirtyy automaattisesti DisplayPort-/HDMI--äänilaitteeseen.

Jos näytöissä ei ole kaiuttimia, mutta niissä on kuulokeliitäntä, vaihto estää äänten kuulumisen, kunnes sisäiset kaiuttimet vaihdetaan takaisin oletusarvoiseksi äänilaitteeksi.

Järjestelmä toimii normaalisti. Voit vaihtaa takaisin sisäisiin kaiuttimiin seuraavasti:

1. Napsauta Käynnistä-painiketta hiiren kakkospainikkeella ja valitse valikosta Ohjauspaneeli.

2. Valitse Laitteisto ja äänet, ja Ääni-osasta Äänilaitteiden hallinta. Ääni-ikkuna avautuu.

3. Valitse Kaiuttimet, Aseta oletus ja OK ja sulje Ohjauspaneeli

Huomautus: tämä on Windows-käyttöjärjestelmän ja ääniohjaimen normaali, ja ne toimivat normaalisti.

Millainen on DisplayPort-portin tulevaisuus?

DisplayPort-standardin tulevaisuus yritystietokoneiden markkinoilla näyttää valoisalta.

Monet kuluttajat eivät kuitenkaan ole tietoisia tämän tekniikan eduista. Ilman kysyntää näiden porttien käyttöä ei välttämättä jatketa, vaan ne saatetaan korvata yleistasoisemmalla portilla, kuten HDMI-portilla.

Etuna on tietenkin se, että se tukee sellaisenaan suuria tarkkuuksia ja useita näyttöjä. Innovaatiot ja uudet liittimet korostavat entisestään tämän standardin monipuolisuutta.

Tällä hetkellä useimmat DisplayPort-portit on korvattu HDMI-porteilla suurimmassa osassa kuluttajalaitteita, vaikka niitä käytetään edelleen runsaasti yrityskäyttöön tarkoitetuissa laitteissa.

Kuten jatkuvat parannukset ovat osoittaneet, DisplayPortin tulevaisuus näyttää vakaalta, kunhan myös peruskäyttäjät oppivat tuntemaan sen edut ja haluavat standardin mukanaan tuomat edut myös kuluttajalaitteisiin.

Alkuun

Lisätietoja:

Jos jossakin muussa tietokoneen portissa on ongelmia, tutustu seuraavaan artikkeliin:

Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteys tekniseen tukeen.
  Ota yhteyttä

Alkuun

Article ID: SLN298945

Last Date Modified: 13/02/2019 02:47