Dell-tietokoneen Thunderbolt-portin usein kysytyt kysymykset

Dell-tietokoneen Thunderbolt-portin usein kysytyt kysymykset


 


Tässä artikkelissa on vastauksia Dell-tietokoneen Thunderbolt-porttia koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin


Sisällysluettelo:

 1. Johdanto
 2. Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

1. Johdanto

Thunderbolt-logo 1 Thunderbolt-logo 2

Tämä artikkeli sisältää tietoja Dell-tietokoneen Thunderbolt-porteista. Siinä vastataan käyttäjien useimmin esittämiin kysymyksiin.

Kysymykset koskevat esimerkiksi porttien ulkoasua ja vianmääritystä.

Toivottavasti löydät etsimäsi tästä artikkelista. Jos et, ota yhteys paikalliseen tukeen.


Alkuun


 

2. Usein kysyttyjä kysymyksiä

 

Mikä on Thunderbolt-portti ja mitä se tekee?

Portti tai liitäntä:
Dell-tietokoneessa olevassa portissa tai liitännässä on reikiä tai paikka, joka vastaa liitintä tai laitetta, joka liitetään porttiin.
Thunderbolt (aiemmin Light Peak):
Intelin ja Applen yhteistyössä kehittämä, helmikuussa 2011 julkistettu liitäntäteknologia on alan standardi, joka määrittää väylässä käytettävät kaapelit, liitännät ja tiedonsiirtoprotokollat tietokoneen ja elektronisten laitteiden välisten yhteyksien muodostamista, viestintää ja virransyöttöä varten.
Huomautus: Thunderbolt oli alkuaan tarkoitettu optista tekniikkaa hyödyntäväksi ratkaisuksi, jota käytetään ainoastaan optisissa kuitukaapeleissa ja optisessa fyysisessä kerroksessa. Sitten todettiin, että myös edullisempi kupari pystyisi varmistamaan samat vaadittavat nopeusominaisuudet. Sitä käytetään edelleen PCIe-signaalien kanssa, ja se sopii erityisen hyvin 4K-näytönohjainten kanssa käytettäväksi.

Miten se toimii?

Thunderbolt on mullistava I/O-tekniikkaratkaisu, joka mahdollistaa suuritarkkuuksisten näyttöjen ja tehoa vaativien tietolaitteiden käytön yhden kompaktin portin kautta. Ulkoiset oheislaitteet liitetään tietokoneeseen Thunderbolt-laitteistoliitännän kautta. Thunderbolt käyttää samaa liitäntää kuin Mini DisplayPort (MDP). Thunderbolt yhdistää samaan kaapeliin PCI Express (PCIe)- ja DisplayPort (DP) -signaalin yhdeksi sarjasignaaliksi ja toimii lisäksi DC-virtajohtona. Samassa liitännässä voi käyttää enintään kuutta (6) oheislaitetta eri topologioista.

Thunderbolt-prosessi

Thunderboltia käytettäessä data, videokuva, ääni ja virta kulkevat saman portin kautta.

Thunderbolt-kaapelit ovat pääasiassa kuparikaapeleita. (Joitakin optisia kuitukaapeleita on edelleen käytettävissä, mutta ne eivät sovellu sähkövirtakäyttöön.) Kaapelit ovat kaksisuuntaisia, ja jokainen Thunderbolt-portti tukee kahta kanavaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kukin portti pystyy lähettämään ja vastaanottamaan tietoa yhtä aikaa. Portti pystyy myös syöttämään virtaa porttiin kytketylle oheislaitteelle. Yhteen (1) Thunderbolt-porttiin voidaan liittää enintään kuusi (6) ketjutettua laitetta. Koska kaapelit ovat aktiivikaapeleita, ne ovat kalliimpia kuin vastaavat DisplayPort- ja USB-kaapelit.

Oheislaitteet ketjutusta käytettäessä

Uusin standardiversio on Thunderbolt 3, jossa Mini DisplayPort -liitin on vaihtunut USB-C -liittimeen. Myös tekniikka on kehittynyt monin tavoin Thunderboltiin ja Thunderbolt 2:een verrattuna. Mini DisplayPort -liitäntää tukeva standardiversio oli varsin rajallisesti käytössä, mutta käyttö todennäköisesti yleistyy Thunderbolt-liittymän Type-C-liitännän myötä.

Type-C-liitäntä

Minkä tyyppisiä Thunderbolt-portteja on yleisesti käytössä?

Tällä hetkellä käytössä olevia Thunderbolt-portteja on kolmea (3) tyyppiä. Valitse haluamasi versio seuraavista välilehdistä, jotta näet käytettävissä olevat portit ja liittimet sekä niiden ominaisuudet:

Thunderbolt

Thunderbolt 1 oli ensimmäinen Thunderbolt-porttiversio, joka tuli markkinoille vuonna 2011.

Se on kaksikanavainen portti, jonka tiedonsiirtonopeus on 10 Gbit/s.

Portti Pistoke Pistoke Portti
Thunderboltin suorituskyky

Thunderbolt 2

Thunderbolt 2.0 on alkuperäisen Thunderboltin päivitysversio.

Siinä lisättiin signalointinopeutta, ja kahdesta kaksisuuntaisesta 10 Gbit/s:n kanavasta tehtiin yksi kaksisuuntainen 20 Gbit/s:n kanava. Liitännän läpi kuljetettavissa olevan datan määrä ei kasvanut, mutta yksittäisen kanavan suoritusteho kaksinkertaistui.

Thunderbolt 2 pystyy toistamaan 4K-videokuvaa ja kirjoittamaan sitä kiintolevylle yhtä aikaa.

Liitäntänä on edelleen Mini DisplayPort, ja Thunderbolt 2 tukee uusinta DisplayPort 2.1 -määritystä. Se on myös yhteensopiva Thunderbolt 1 -laitteiden kanssa. Tällaiset vanhat laitteet toimivat kuitenkin vain Thunderbolt 1 -nopeuksilla.

Portti Portti Pistoke Pistoke
Thunderbolt 2:n suorituskyky

Thunderbolt 3

Thunderbolt 3:n ominaisuuksia on parannettu entisestään Thunderbolt 2:een verrattuna. Thunderbolt 3:ssa on käytössä USB-C-liitäntä.

Siirtonopeudet ovat kaksinkertaistuneet (ennen 20 Gbit/s, nyt 40 Gbit/s), mikä mahdollistaa nelinkertaisen datamäärän ja kaksinkertaisen videokaistanleveyden mihin tahansa muuhun kaapeliin verrattuna.

Thunderbolt 3:ssa on 2 x 4K- ja 5K-näyttöjen (60 Hz) tuki, ja 15 watin laitteen latauskapasiteetti on nostettu 100 wattiin.

Aiempien standardien tavoin mukana on USB 3.1 -tuki, joten portissa voi käyttää myös tavallisia USB-C-kaapeleita.

Koska käytössä on uusi liitäntätyyppi, standardi ei ole yhteensopiva vanhojen laitteiden kanssa. Vanhoja laitteita liitettäessä on käytettävä sovitinta.

Portti Portti Pistoke Pistoke
Thunderbolt 3:n suorituskyky
Thunderbolt 3:n käyttöönotto

Toimittaako Dell Thunderboltin sovitinkaapeleita?

Dellillä on verkkokaupassa monipuolinen sovitinkaapelivalikoima:

Dell-sovittimet

Tyyppi Ulkoasu
Dell-sovitin - USB-C–HDMI USB-C–HDMI
Dell-sovitin - USB-C–VGA USB-C–VGA
Dell-sovitin - USB-C–Ethernet (PXE-käynnistys) USB-C–Ethernet (PXE-käynnistys)
Dell-sovitin - USB-C–USB-A 3.1 USB-C–USB-A 3.1
Dell-sovitin - USB-C–HDMI/VGA/Ethernet/USB 3.0 USB-C–HDMI/VGA/Ethernet/USB 3.0

VisionTek-sovittimet

Tyyppi Ulkoasu
VisionTek - USB Type-C–DisplayPort USB Type-C–DisplayPort
VisionTek - USB Type-C–HDMI USB Type-C–HDMI
VisionTek - USB Type-C–VGA USB Type-C–VGA

C2G-sovittimet

Tyyppi Ulkoasu
C2G - USB (2.0) Type-C–USB-Micro B USB USB (2.0) Type-C–USB-Micro B USB
C2G - USB (3.1) Type-C–USB Micro B USB USB (3.1) Type-C–USB Micro B USB

Mitkä käyttöjärjestelmät tukevat Thunderbolt-portteja?

Tähän mennessä kaikki käyttöjärjestelmät ovat tukeneet Thunderbolt-porttia. Kaikki Applesta ja Linuxista Windowsiin pystyvät käyttämään tätä standardia niin kauan kuin asianmukainen teknologia ja ohjaimet ovat käytettävissä.

Mitä Thunderboltin kaksisuuntainen virransyöttö tarkoittaa?

Koska kaikissa ulkoisissa laitteissa ei ole omaa virtalähdettä, tällaiset laitteet joutuvat ottamaan sähkönsyöttönsä tietokoneesta, johon ne on liitetty. Tämän lisäksi ne siirtävät tietoa saman yhteyden kautta:

Mini DisplayPort
Mini DisplayPort tarjoaa 10 watin tehon latausta varten.
Type-C
Type-C pystyy tarjoamaan 15 watin laitteelle 100 wattia lataustehoa.
Virransyöttö tietokoneesta

Tällaiset laitteet ovat käytön aikana vaihdettavia. Tämä tarkoittaa, että ne toimivat heti, kun ne on kytketty. Laitteiden mahdollisiin lisäosatoimintoihin saatetaan kuitenkin tarvita ohjainvalmistajien ohjaimia.

Kaapelisovittimet (useita portteja)

Kaapelisovitin

Kaapelisovittimet ovat periaatteessa porttisovittimia. Tietokoneen Thunderbolt-porttiin asetettuina ne muuntavat portin jonkin muun tyyppiseksi portiksi. Valittavissa on useita eri vaihtoehtoja. Kaksisuuntaisuuden ansiosta jotkin voidaan kytkeä kahteen erilliseen porttiin (yllä olevassa esimerkissä eSATA- ja SuperSpeed USB 3.0 -portteihin).

Jos kaapelisovitin ei toimi, testaa sen toimivuutta käyttöjärjestelmän ulkopuolella ja toisissa Thunderbolt-porteissa.

Voit testata sitä myös kokonaan toisessa järjestelmässä ja siten varmistaa, onko ongelma kaapelissa.

Keskitin (useita portteja)

Keskitin

Keskittimiä on virtalähteellisiä ja virrattomia. Niiden avulla pystyy helposti ja edullisesti kytkemään useita laitteita tietokoneeseen yhden portin kautta.

Kun yksi (1) keskittimen liitäntä kytketään tietokoneeseen, keskittimen portteihin – ja sitä kautta tietokoneeseen – pystytään liittämään useita laitteita.

Virtalähteelliset keskittimet toimivat virrattomia paremmin. Toisaalta Thunderboltin virtalähteelliset keskittimet ja johdoin kytketyt telakointiasemat voivat olla erehdyttävän samannäköisiä keskenään.

Voit kytkeä yhteen enintään kuusi (6) laitetta.

Jos keskittimen käytössä on ongelmia, kokeile erilaisia portti- ja laiteyhdistelmiä ja myös kytkemistä johonkin muuhun tietokoneeseen.

Muista, että yhden liitännän on aina oltava kytkettynä tietokoneeseen.

Pystyt rajaamaan ongelman syytä testaamalla eri Thunderbolt-portteja ja kokeilemalla toimivuutta kokonaan toisessa järjestelmässä.

Thunderboltin lisäetuna on se, että keskittimen portit pystyvät olemaan hyvin erityyppisiä.

Laajennuskortti (useita PCIe-liitäntöjä)

Laajennuskortti

Laajennuskorteilla pystyt lisäämään tietokoneessa olevien Thunderbolt-porttien määrää, koska kortit on liitetty myös PCIe-kantaan.

Jos laitteen käytössä on ongelmia, kokeile laitetta eri porteissa ja järjestelmissä, jotta näet, seuraako vika mukana.

Ääniliitäntä

Ääniliitäntä

Thunderboltin ääniliitännöissä on huippunopea 10 Gbps:n yhteys, jonka tiedonsiirtonopeus on merkittävästi suurempi kuin USB:n tai Firewiren kanssa. Tekniikka mahdollistaa viiveettömän toimintatehon ääntä toistettaessa ja tallennettaessa. Thunderbolt mahdollistaa myös useiden laitteiden liittämisen. Voit kytkeä esimerkiksi kiintolevyjä ja HDMI/USB 3 -keskittimiä suorituskyvyn ja nopeuden kärsimättä.

Pystyt rajaamaan ongelman syyn testaamalla eri portteja ja kokeilemalla toimivuutta jossakin muussa koneessa.

Muistitikut

Muistitikku

Muistitikut ovat yleensä vähän virtaa kuluttavia tallennuslaitteita, joita käytetään samaan tapaan kuin aikoinaan levykkeitä.

Kaikki asemat eivät ole yhteensopivia kaikkien Thunderbolt-porttien kanssa. Aseman valmistajan ja portin välillä voi ilmetä ristiriitaa.

Kokeile laitetta eri portteihin ja järjestelmiin, jotta näet, mihin vika seuraa mukana.

Passport-asemat

Passport-asema

PassPort-asemat ovat yleensä vähän virtaa kuluttavia tallennuslaitteita, joita käytetään samaan tapaan kuin aikoinaan levykkeitä. Ne ovat yleensä kooltaan alle 2 teratavua, ja niitä useimmiten käytetään mobiililaitteen tallennustilan laajentamiseksi.

Kaikki asemat eivät ole yhteensopivia kaikkien Thunderbolt-porttien kanssa. Aseman valmistajan ja portin välillä voi ilmetä ristiriitaa.

Kokeile laitetta eri portteihin ja järjestelmiin, jotta näet, mihin vika seuraa mukana.

Videosieppauslaitteet

Videokuvan kaappaus

Videosieppauslaitteet ovat tietokoneeseen liitettäviä, vähän virtaa kuluttavia laitteita, joiden avulla voidaan tallentaa näytössä näkyvää sisältöä teräväpiirtolaatuisena. Videokuvaa ei yleensä tallenneta itse laitteeseen, vaan tallennussijaintina toimii liitetty tietokone tai tietokoneeseen kytketty laajennettava laite.

Aseman valmistajan ja portin välillä voi ilmetä ristiriitaa.

Kokeile laitetta eri portteihin ja järjestelmiin, jotta näet, mihin vika seuraa mukana.

Itsenäinen virtalähde

Tabletit ja älypuhelimet

Tabletit ja älypuhelimet

Tableteilla ja älypuhelimilla on omat virtalähteensä, mutta ne voivat ottaa virransyötön myös tietokoneesta. Niitä käytetään usein tietokoneen kanssa etälaitteina tai lisätallennusvälineinä.

Ulkoiset kiintolevyt ja SSD-asemat

HDD SSD

Ulkoisissa kiintolevyissä ja SSD-asemissa on usein ulkoinen virtalähde pitkäaikaiskäyttöä varten. Jotkin Passport-asemat ottavat virransyötön tietokoneesta lyhytaikaisessa käytössä. Thunderbolt on siirtonopeuksiltaan nopeampi kuin USB 3.1, Firewire ja eSATA. Thunderbolt 3:a käytettäessä siirtonopeutta rajoittavat vain laitteiden rajoitukset.

Ulkoinen RAID-tallennusjärjestelmä

RAID-tallennusjärjestelmä

Sekä verkkotallennus- että offline-tallennusjärjestelmissä on omat ulkoiset virtalähteensä. Ne on usein määritetty RAID-järjestelmiksi kirjoitusnopeuden tehostamiseksi tai vikasietoisuuden varmistamiseksi levyn vikaantumistilanteissa. Lomituksella lisätään kirjoitusnopeutta ja peilausta käytetään suojaamaan tietojen menetykseltä. Thunderbolt on siirtonopeuksiltaan nopeampi kuin USB 3.1, Firewire ja eSATA.

Ulkoinen Media Server

Media Server

Näissä laitteissa on omat ulkoiset virtalähteensä. Toimintaperiaate on varsin samanlainen kuin verkkotallennuslaitteissa. Thunderbolt-kaapeleiden välityksellä voi siirtää videokuvaa, ääntä, dataa ja virtaa suurilla nopeuksilla. Myös 4K-virtautus on mahdollista.

Näytöt (vähintään 4K)

Näytöt

Thunderbolt oli alkuaan optista tekniikkaa hyödyntävä standardi, ja se on edelleen ihanteellinen vaihtoehto videotoistoon. Thunderbolt 3 pystyy tukemaan kahta 60 hertsin 4K-näyttöä.

Digitaalikamerat ja videolaitteet

Kamera Video

Näissä laitteissa on omat sisäiset akkunsa. Mukana toimitetaan myös johdot, joilla laitteen pystyy käytön jälkeen liittämään verkkovirtaan latausta varten. Laitteet on suunniteltu toimimaan Thunderboltin kanssa 4K-aineiston suorassa tallennuksessa tietokoneeseen tai tallennuslaitteeseen.

Ulkoiset videokuvan muokkausratkaisut

Videokuvan muokkaus

Näissä laitteissa on omat ulkoiset virtalähteensä. Thunderboltin nopeutta ja laatua hyödyntäen ne pystyvät nopeasti luomaan laadukkaita 4K-videoita ja -kuvia.

Videoratkaisu

Ulkoinen langallinen telakointiasema/porttitoistin

Langallinen telakointiasema/porttitoistin

Näissä laitteissa on omat ulkoiset virtalähteensä, ja niitä käytetään laajentamaan tietokoneen käyttömahdollisuuksia. Laite voi olla optinen asema tai kiintolevyasema, mutta useimmiten kyse on keskittimen laajennetusta versiosta, joka mahdollistaa useiden laitteiden ja näyttöjen käytön tietokoneen kanssa. Monet valmistajat myyvät tällaisia laitteita pöytäkonetyöasemina, koska Thunderbolt-liitäntä varmistaa yhteensopivuuden kaikkien Thunderbolt-portilla varustettujen tietokoneiden kanssa. Tässä oleva telakointiasema on Dell Thunderbolt 3 Wired Dock, joka toimii myös muiden kuin Dellin järjestelmien kanssa, jos järjestelmässä on Thunderbolt-portti.

Näkymä ylhäältä

Näkymä ylhäältä

 

1 Virtapainike    
Näkymä edestä ja oikealta

Näkymä edestä ja vasemmalta

 

1 Äänitulo-/äänilähtöliitäntä 2 USB 3.1 -liitäntä
3 USB 3.1 -liitäntä 4 Virran merkkivalo
5 Turvalukon paikka    
Näkymä vasemmalta

Näkymä vasemmalta

 

1 Dellin 56-nastainen liitäntä    
 
Huomautus: Laitteen vasemmalla puolella olevalle liitännälle on kaksi omaa kaapelia. Ensimmäisessä kaapelissa on 56-nastainen liitin, joka viedään Thunderbolt 3 USB Type-C -liitäntään, kun laite on liitetty pariksi Thunderbolt-laitteen kanssa. Toisessa kaapelissa on 56-nastainen liitin, joka viedään DisplayPort-standardia käyttävään USB Type-C -liitäntään, kun laite on liitetty pariksi jonkin muun kuin Thunderbolt 3 -laitteen kanssa. Voit hankkia nämä kaapelit Delliltä.
Näkymä takaa

Näkymä takaa

 

1 HDMI-liitäntä 2 VGA
3 Gigabit Ethernet -liitäntä (NIC) 4 USB 3.1 -liitäntä
5 Stereolähtöliitäntä 6 Mini DisplayPort -liitin
7 DisplayPort-liitäntä 8 USB 2.0 -liitäntä x 2
9 Thunderbolt 3 Type-C -liitäntä 10 Vaihtovirtaliitäntä

Mistä tunnistan toimivan Thunderbolt-portin Windows-käyttöjärjestelmässä?

Dell-tietokoneen Thunderbolt-portit ovat heti käyttövalmiita. Thunderbolt-porttien ongelmat liittyvät itse porttiin, ohjaimeen tai liitettyyn laitteeseen. Seuraavat ratkaisut helpottavat tunnistamaan Thunderbolt-portin ongelman, jotta voit ratkaista sen.

Aloita Thunderbolt-porttien vianmääritys tarkistamalla Laitehallinnasta, toimivatko Thunderbolt-portit tai -keskittimet oikein.

 1. Napsauta Käynnistä-painiketta.

Huomautus:: siirrä Windows 8:ssa hiiriosoitin näytön oikeaan yläkulmaan, jotta oikopolkupalkki tulee näyttöön, ja valitse Haku. Kirjoita hakukenttään ohjauspaneeli.

Windows 10:ssä napsauta tai napauta Windowsin aloituspainiketta ja kirjoita ohjauspaneeli.

 1. Valitse Ohjauspaneeli.

 2. Valitse Laitteisto ja äänet.

 3. Valitse Laitehallinta.

 4. Kaksoisnapsauta piirisarja-kohtaa ja tarkista PCI Express Root -kohdasta, toimivatko kaikki Thunderbolt-liitännät asianmukaisesti. Jos laite ei toimi, sen kohdalla on keltainen huutomerkki.

 5. Jos Laitehallinnassa näkyy toimimattomia Thunderbolt-liitäntöjä, tarkista ohjainten päivitykset.

 6. Jos jokin Thunderbolt-liitäntä puuttuu kokonaan, käynnistä tietokone uudelleen niin, että laite on kytkettynä, ja asenna laitteen mukana toimitettu ohjain.

Miten ratkaisen ongelman, jonka vuoksi Thunderbolt-portti ei tunnista laitetta tai laite tunnistetaan vialliseksi?

Huomautus: Jos sinulla on vahinkoturva, nämä viat kuuluvat sen piiriin. Tarvitsemme tiedon vaurion sijainnista ja miten se ilmeni, kun otat yhteyden tekniseen tukeen. Jos sinulla EI ole vakuutusta tai vahinkoturvaa, korjaus on maksullista.

Voit tarkistaa takuun tilan seuraavasta linkistä.

Tarkista ensin, onko porteissa, liitännässä tai kaapelissa kulumia tai vikoja, jotka voivat aiheuttaa ongelmia:

 1. Tarkista silmämääräisesti, onko Thunderbolt-portissa tai -kaapelissa seuraavia:

  • halkeamia porttia ympäröivässä muovissa
  • vääntyneitä tai taipuneita portin osia
  • portin sisältä taipuneita tai puuttuvia nastoja
  • puuttuvia tai katkenneita portin osia
  • onko laitteen urosliitin vioittunut
  • onko liitin vioittanut laitetta
 1. Jos havaitset jonkin näistä, tarvitset vahinkotakuun. Muutoin korjaus on maksullista. (Paikallinen tekninen tuki tekee tarjouksen korjauksesta.)

 2. Jos portissa tai ulkoisessa laitteessa ei ole vikaa, jatka seuraavaan vaiheeseen.

 3. Toimiiko ulkoinen Thunderbolt-laite jossakin toisessa järjestelmässä?

  1. Jos vastaus on kyllä, jatka seuraavaan vaiheeseen.

  2. Jos vastaus on ei, vaihda ulkoinen laite.

 4. Liitä ulkoinen laite porttiin. Jos liikutat liitintä, kun se on liitettynä Thunderbolt-porttiin, vaikuttaako se siihen, havaitseeko järjestelmä laitteen?

  1. Jos vastaus on kyllä, pyydä paikallista teknistä tukea selvittämään ongelma.

  2. Ei: jatka seuraavaan vaiheeseen.

 5. Oletko poissulkenut ohjelmisto-ongelman? Sen voi tehdä neljällä tavalla.

  1. Voit käynnistää tietokoneen uudelleen niin, että Thunderbolt-laite on suoraan omaan porttiinsa kytkettynä. Kun tietokone on käynnistynyt uudelleen, asenna laitteen mukana toimitettu ohjain. Jos tämä ei auta, jatka jollakin jäljellä olevista vaihtoehdoista (ii–iv).

  2. Voit vaihtaa kiintolevyn toisen samalla tavalla toimivan järjestelmän kiintolevyyn ja tarkistaa, siirtyykö ongelma kiintolevyn kanssa toiseen tietokoneeseen vai jatkuuko se ensimmäisessä järjestelmässä. Katso käyttöoppaasta, miten laitteiston osia irrotetaan, koska ohjeet vaihtelevat järjestelmän tyypin mukaan. Voit myös hakea tukisivustostamme esimerkiksi tietokoneen mallin tai vaihdettavan osan mukaan taikka sanalla "irrottaminen".

  3. Voit käynnistää Ubuntu Live -CD-levyltä (tietokoneen käyttöjärjestelmästä riippumatta) ja tarkistaa, ilmeneekö sama ongelma eri käyttöjärjestelmässä. Käyttöjärjestelmän voi käynnistää Ubuntu Live -CD:n avulla asentamatta käyttöjärjestelmää kiintolevylle. Voit ladata CD-levyn ISO-tiedoston alla olevasta latauslinkistä. Kun järjestelmä on käynnistymässä ja näkyvissä on Dell-aloitusnäyttö, napauta nopeasti F12-näppäintä ja valitse näyttöön tulevasta kertakäynnistysvalikosta CD/DVD-asema.

  4. Voit tehdä tehdaspalautuksen tai asentaa käyttöjärjestelmän uudelleen.

Muistutus: Vaihtoehto iv on viimeinen keino. Tee se ainoastaan, jos muut kaksi vaihtoehtoa eivät ole mahdollisia. MUISTA varmuuskopioida kaikki tiedot ennen tätä toimenpidettä, koska muutoin menetät KAIKKI tiedot. Kiintolevy alustetaan käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen ja tehdaspalautuksen yhteydessä. Katso lisätietoja Windows-portaalin oppaista.
 1. Näkyikö ongelma, kun olit varmistanut, että se ei johtunut käyttöjärjestelmästä eikä ohjelmistoista?

  1. Jos vastaus on ei, ongelma on korjattu.

  2. Jos vastaus on kyllä, pyydä tukea selvittämään ongelmaa tarkemmin. Tuki tekee laitteiston vianmäärityksen. Vianmääritystyökalut sisältyvät tietokoneeseen, ja lisää on käytettävissä Dellin tukisivustossa, kun annat palvelutunnisteen.

Yhteystiedot ovat tämän artikkelin lopussa olevassa Lisätietoja-osassa.

Voinko tehdä PXE-käynnistyksen käyttämällä Thunderbolt Ethernet -sovittimia?

Kyllä voit. Sinun on kuitenkin määritettävä BIOS tätä varten. Katso lisätietoja seuraavasta:

PXE-käynnistys

Huomautus: Mitä tarkoittaa PXE-käynnistys? - PXE on lyhenne sanoista Pre-Boot Execution Environment (etäkäynnistysympäristö). PXE kuuluu osana Intelin WfM (Wired for Management) -määritykseen. Voit käynnistää järjestelmän palvelimelta ennen normaalin käynnistysprosessin alkamista. Tämä muuttaa järjestelmän asiakastietokoneeksi, joka ei koskaan käynnisty omalta sisäiseltä kiintolevyltään.

Jotta PXE-käynnistys voidaan ottaa käyttöön, BIOSissa on tehtävä useita määrityksiä.

 1. Valitse sekä Legacy Option ROMs- että UEFI Network Stack -asetus:

 2. Ota BIOSissa käyttöön Thunderbolt Boot support. (Valitse kaikki valintaruudut.)

 3. Palvelimella on oltava UEFI PXE Boot -tuki. (Windows Server 2012 vaaditaan useimmissa tapauksissa.)

 4. Sulje BIOS ja valitse UEFI PXE Boot IPv4.

 5. UEFIn WDS-määrityksiin täytyy sisältyä x86- ja x64-käynnistyskuvat.

Dellin diagnostiikkatestin tekeminen Thunderbolt-portille

Dellillä on verkossa sijaitseva vianmääritystyökalu, jolla voi tunnistaa ja korjata järjestelmän ongelmia.

 1. Siirry Dell PC Diagnostics -sivulle

 2. Valitse Mukautettu komponenttitesti -välilehti.

 3. Etsi Thunderbolt-/DisplayPort-/USB-kohta.

 4. Valitse omaa porttiasi vastaava vaihtoehto.

 5. Valitse Run Diagnostics (Suorita vianmääritys).

 6. Hyväksy käyttöehdot.

 7. Testaa kukin portti ohjeiden mukaisesti.

Millainen on Thunderbolt-portin tulevaisuus?

Thunderbolt-standardi on kaikesta päätellen tullut jäädäkseen. Erityisesti Type-C-liitäntä tuntuu vaikuttavan käytön yleistymiseen. Merkittävän suurta käännettä standardiin siirtymisestä ei ole kuitenkaan vielä ilmennyt. Thunderboltin nykyiset käyttäjät ovat tyypillisesti ammattikäyttäjiä, joille Firewire-standardi on tuttu ja joilla on työnsä puolesta tarve hyödyntää standardin etuja ja laatuominaisuuksia. Laadukas ja tehokkaisiin laitteisiin liitettävä standardi seuraa Firewiren viitoittamaa tietä. Lisäetuna ovat Type-C-liitännät, jotka mahdollistavat yhteiskäytön USB-liitäntöjen kanssa.

Mitkä ovat uuden Type-C USB -standardin edut? :

Suuremmat siirtonopeudet
Type-C on liitäntätyyppi, jonka uusin versio on Thunderbolt 3 -standardeja käyttävä Type-C. Tämä standardi on nostanut siirtonopeudet 40 gigabittiin sekunnissa. Jos haluat käyttää Thunderboltia ja hankit laitteen, jossa on Type-C-liitäntä, suosittelemme aina varmistamaan, että liitännässä on Thunderboltin tuki.
Tehostettu virransiirto
Type-C syöttää 100 wattia väylävirtaa, ja se on kaksisuuntainen. Tämä tarkoittaa, että virransyöttö tai vastaanottaminen onnistuu saman liitännän kautta. Lisäksi sama liitäntä pystyy samanaikaisesti siirtämään dataa. Monissa laitteissa on viime vuosina siirrytty käyttämään USB-latauskaapeleita. Tämän suuntainen kehitys vauhdittaa myös Type-C USB:n kehitysprosessia entisestään.
Parannettu liitännän muotoilu
Type-C-liitin on vanhaa Mini DisplayPort -liitintä pienempi ja entistä paremmin muotoiltu. Se on myös yhteensopiva monien nykyään käytössä olevien USB-liitäntöjen kanssa (esimerkiksi Micro, Mini ja Type-D). Johtoa ei pysty kiinnittämään väärin, koska se toimii kumminkin päin. Siihen voidaan tehdä myöhemmin myös lisäparannuksia.
Parannettu protokollavalikoima
Type-C pystyy tukemaan lukuisia protokollia vaihtoehtoisten tilojen avulla. Tämä mahdollistaa sovittimien käytön niin, että yhteen Thunderbolt-porttiin pystyy kytkemään monentyyppisiä liitäntöjä (esimerkiksi VGA, DVI, DisplayPort tai HDMI).
Entistä helpompi Thunderboltin käyttö
Type-C:n ansiosta standardista saadaan entistä yhdenmukaisempi ja saman liittimen kautta voidaan käyttää monentyyppisiä kaapeleita ja laitteita.

Type-C-liitäntä


Alkuun


 

Lisätietoja:

 

Jos jossakin muussa tietokoneen portissa on ongelmia, tutustu seuraavaan artikkeliin:

Jos tarvitset lisätietoja, ota yhteys tekniseen tukeen.
  Ota yhteyttä  


Alkuun

Article ID: SLN300756

Last Date Modified: 18/02/2019 17:56


Related Articles

Rate this article

Accurate
Useful
Easy to understand
Was this article helpful?
Yes No
Send us feedback
Comments cannot contain these special characters: <>()\
Sorry, our feedback system is currently down. Please try again later.

Thank you for your feedback.