Ograniczenia bezpiecznego wymazywania oprogramowania wewnętrznego Dell PS Series 10.x
Summary: Jeśli nie likwidujesz macierzy PS Series, funkcja bezpiecznego wymazywania powinna być wyłączona.
Symptoms
Funkcja bezpiecznego wymazywania umożliwia macierzom pamięci masowej Dell z serii PS (EqualLogic) bezpieczne wymazywanie danych, tak aby nie można było ich odzyskać. Wprowadzony po raz pierwszy w oprogramowaniu wewnętrznym 10.x z serii PS, zamierzony przypadek użycia dotyczył wycofywania macierzy. Bezpieczne wymazywanie jest osiągane przez zapisywanie zer na danych znajdujących się na dysku, gdy wolumin jest usuwany lub przenoszony z macierzy. Ta funkcja obsługuje usuwanie członków, zwalnianie członków i przenoszenie stron.
Ograniczenia
Jeśli zostanie użyta podczas wycofywania macierzy, proces bezpiecznego wymazywania może mieć wpływ na zasoby systemowe i synchronizację we/wy podczas czyszczenia danych. Usunięte bloki nie są natychmiast dostępne do ponownego przydziału, dopóki nie zostaną zatwierdzone przez proces bezpiecznego wymazywania.
W pewnych warunkach, takich jak problemy z wolnym miejscem (FST), gdy stare migawki są usuwane automatycznie lub jeśli niektóre strony są przenoszone poza system, wyczyszczenie danych może opóźnić odzyskanie danych z procesu FST.
Cause
Proces wymazywania danych woluminu w tle jest wykonywany z niższym priorytetem, aby pomóc w utrzymaniu operacji we/wy hosta. Jednak w przypadku użycia podczas produkcji może to mieć wpływ na dostępną ilość wolnego miejsca w puli i wydajność. Miejsce uzyskane przez wymazanie danych nie jest zwracane do puli, dopóki wszystkie bloki nie zostaną przetworzone. Jeśli funkcja Secure Erase jest używana w środowiskach, które w dużym stopniu opierają się na woluminach z elastycznie przydzielanymi woluminami, klienci mogą doświadczyć zarówno problemów z wydajnością, jak i przełączenia woluminów w tryb offline z powodu niewystarczającej ilości wolnego miejsca do zwiększenia woluminów z elastycznie przydzielonymi woluminami.
Resolution
Wyłączanie funkcji "Bezpieczne wymazywanie"
Wyłączenie bezpiecznego wymazywania można przeprowadzić z poziomu interfejsu użytkownika lub interfejsu wiersza poleceń grupy.
Interfejs użytkownika:
Klienci mogą wyłączyć tę funkcję, usuwając zaznaczenie pola wyboru Włącz bezpieczne wymazywanie na karcie Konfiguracja grupy Zaawansowane.

Interfejs wiersza poleceń grupy:
Zaloguj się do grupy za pomocą konta "grpadmin".
W wierszu polecenia Group wprowadź następujące dane:
EQLGroupName > grpparams secure-delete disable.