Ga naar hoofdinhoud
 • Snel en eenvoudig bestellen
 • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
 • Een lijst met producten maken en openen
 • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Een administratoraccount instellen en inschakelen in Windows 8 en 8.1

Samenvatting: Dit artikel helpt u bij het instellen en inschakelen van een administratoraccount in Windows 8 en 8.1 op een Dell pc.

Dit artikel is mogelijk automatisch vertaald. Als u feedback hebt over de kwaliteit, laat het ons dan weten via het formulier onderaan deze pagina.

Article content


Symptomen

 


Dit artikel bevat informatie over het inschakelen en installeren van administrator- en gebruikersaccounts op Windows 8 en 8.1.


Inhoudsopgave:

 1. Wat is een administratoraccount?
 2. Het ingebouwde, verborgen administratoraccount inschakelen
 3. Een nieuw administratoraccount instellen
 4. Een nieuw standaardaccount instellen

 

Wat is een administratoraccount?

 

Een administratoraccount is een gebruikersaccount waarmee u wijzigingen kunt aanbrengen die van invloed zijn op andere gebruikers.

Administrators kunnen de beveiligingsinstellingen van het systeem wijzigen, nieuwe software en hardware installeren en toegang krijgen tot alle bestanden op het systeem.

Administrators kunnen ook wijzigingen aanbrengen in andere gebruikersaccounts.

 
SLN288444_nl_NL__1icon Opmerking: Het is aan te bevelen dat elk account op de computer wordt ingesteld als een standaardgebruiker die beperkte machtigingen heeft, zodat het voor malware moeilijker is om de computer te infecteren.

U moet dan een afzonderlijk account maken die de administrator van de computer zal zijn. Dit account wordt echter alleen gebruikt voor het beheer van de computer als dat nodig is en niet wordt gebruikt als een dagelijks account. Door dit beveiligingsplan te gebruiken vermindert u de kans dat uw computer geïnfecteerd raakt aanzienlijk.

Met Windows 8 kunnen meerdere gebruikers dezelfde computer delen met behulp van verschillende accounts. Elke gebruiker kan zijn eigen locatie hebben voor het opslaan van persoonlijke gegevens, zoals documenten, foto's, video's, opgeslagen games en andere bestanden. Meerdere accounts spelen ook een sterke rol in Windows-beveiliging.

Windows 8 heeft de mogelijkheid geïntroduceerd om een lokaal account of een Microsoft-account te maken en als deze accounts aan te melden.

Een lokaal account is een account dat lokaal is voor uw computer en die niet is geïntegreerd in de online services van Microsoft.

 
SLN288444_nl_NL__1icon Opmerking: Dit account is hetzelfde als werd gebruikt in vorige versies van Windows.
 

Een Microsoft-account stond bekend als uw Windows Live ID, en is een online account dat u registreert bij Microsoft en het biedt u de mogelijkheid om alle online services van Microsoft te integreren in Windows 8.

 
SLN288444_nl_NL__1icon Opmerking: Deze services omvatten de Windows Store, SkyDrive, Agenda, Hotmail en de mogelijkheid om uw accountinstellingen en voorkeuren te synchroniseren met andere Windows 8-systemen die u kunt gebruiken.
 

Uiteindelijk kunt u geen verkeerde keuze maken bij het selecteren van het type account dat u wilt gebruiken omdat u de mogelijkheid hebt om op elk gewenst moment te schakelen tussen een Microsoft-account en een lokaal account.

Als uw probleem eruit bestaat dat het systeem herhaaldelijk toestemming vraagt om systeemtaken uit te voeren, kunt u het onderstaande artikel bekijken en nagaan of hiermee uw probleem wordt opgelost.

   

Anders gaat u verder met de onderstaande handleiding.


Terug naar boven


 

Het ingebouwde, verborgen administratoraccount inschakelen

 

SLN288444_nl_NL__1icon Opmerking: U moet als administrator zijn aangemeld om de stappen in elk van de onderstaande handleidingen te kunnen uitvoeren.

Metro Store-apps worden niet uitgevoerd als u bent aangemeld met het ingebouwde administratoraccount.

Een lokaal account, zoals het ingebouwde account, kan niet worden overgeschakeld naar een Microsoft-account.

De map C:\Gebruikers\Administrator van het ingebouwde account wordt pas aangemaakt nadat deze gebruiker zich voor het eerst aanmeldt.

Als u het ingebouwde administratoraccount inschakelt, moet u een veilig wachtwoord instellen om toegang door onbevoegden te helpen voorkomen.

Het wordt niet aanbevolen om het ingebouwde administratoraccount altijd in te schakelen of om deze voor alledaagse doeleinden te gebruiken. U moet het ingebouwde administratoraccount alleen gebruiken als dat nodig is.
 
Accounttype Beschrijving
Standaardgebruiker Dit accounttype is een gebruikersaccount met verlaagde, beperkte bevoegdheden. Het helpt uw computer te beschermen door te voorkomen dat een gebruiker wijzigingen aanbrengt die van invloed zijn op iedereen die de computer gebruikt. Zoals het verwijderen van bestanden die nodig zijn om de computer te laten werken. Het wordt aanbevolen om voor iedere gebruiker een standaardaccount te maken in plaats van een administratoraccount voor de gebruiker. Wanneer u bent aangemeld bij Windows met een standaardaccount, kunt u vrijwel alles doen wat u kunt doen met een administratoraccount, maar als een standaardgebruiker iets wil doen waarvoor verhoogde rechten zijn vereist die van invloed zijn op andere gebruikers van de computer, zoals het installeren van software of beveiligingsinstellingen wijzigen, geeft Windows de gebruiker een UAC-prompt om het wachtwoord van een administratoraccount in te voeren voordat de actie wordt toegestaan.
Gebruiker met administratorrechten Dit accounttype is een niet-verhoogd administratoraccount dat standaard wordt gemaakt tijdens de installatie van Windows 7, 8 en 8.1. Het kan ook al voor u zijn ingesteld op een OEM (bijvoorbeeld: Dell) computer. Een administratoraccount heeft volledige toegang tot de computer en u kunt alle gewenste wijzigingen doorvoeren. Om de computer beter te beveiligen, zal dit type administratoraccount standaard worden gevraagd door UAC om bevestiging voordat wijzigingen worden aangebracht die verhoogde administratorrechten vereisen. Zoals wijzigingen die van invloed zijn op het systeem, andere gebruikers of bij het uitvoeren van een verhoogde bevoegdheid. (Als administrator uitvoeren) Bij uitvoering met verhoogde bevoegdheden kan het toegang krijgen tot de gehele computer.
Ingebouwde administrator Dit laatste accounttype is het verborgen, verhoogde, lokale administratoraccount en heeft volledig onbeperkte toegangsrechten en bevoegdheden op de computer. Dit verhoogde administratoraccount wordt niet standaard gevraagd door UAC om een bevestiging te geven alvorens wijzigingen aan te brengen die verhoogde administratorrechten vereisen, omdat het een account is met verhoogde bevoegdheden.
 

Methode I

 1. Open een opdrachtprompt met verhoogde bevoegdheid en ga door naar stap 2 of 3 afhankelijk van wat u wilt bereiken.

  • De makkelijkste manier om dit te bereiken is door de cursor naar de onderzijde van het scherm te bewegen en met de rechtermuisknop op de knop Start te klikken of door op de toets win + x te drukken en vervolgens de Opdrachtprompt te kiezen in het menu dat wordt weergegeven.

 2. Om het ingebouwde administrator-account in te schakelen in Windows 8 typt u net user administrator /active:yes in de opdrachtprompt met verhoogde bevoegdheden en drukt op Enter. Ga naar stap 4 als u klaar bent.

 
SLN288444_nl_NL__1icon Opmerking: Als u de naam van het ingebouwde "administrator”-account op een bepaald moment hebt gewijzigd, moet u "administrator" in de opdracht vervangen door de nieuwe naam.
 
Administrator selecteren: Opdrachtprompt

Microsoft Windows [versie 0.2.9200]
(c) 2012 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden.

C:\Windows\system32>net user administrator /active:yes
De opdracht is voltooid.


C:\Windows\system32>
 
 1. Om het ingebouwde administratoraccount in Windows 8 uit te schakelen typt u net user administrator /active:no in de opdrachtprompt met verhoogde rechten en drukt op Enter. Ga door naar stap 4.

 
Administrator selecteren: Opdrachtprompt

Microsoft Windows [versie 0.2.9200]
(c) 2012 Microsoft Corporation. Alle rechten voorbehouden.

C:\Windows\system32>net user administrator /active:no
De opdracht is voltooid


C:\Windows\system32>
 
 1. Sluit de Opdrachtprompt met verhoogde bevoegdheden.

 2. De ingebouwde administrator zal nu beschikbaar zijn voor aanmelding.

Methode II

SLN288444_nl_NL__1icon Opmerking: Deze optie werkt alleen in de Windows 8 Pro en Windows 8 Enterprise-versies van het besturingssysteem.
 
 1. Druk op de toetsen Win+R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen, typ lusrmgr.msc en klik op OK.

 2. Klik in het linkerdeelvenster op de map Gebruikers en dubbelklik in het middelste deelvenster op Administrator.

SLN288444_nl_NL__71389801622029.secpol.msc-1

 1. Ga naar stap 4 of 5 afhankelijk van wat u wilt bereiken.

 2. Vink het selectievakje Account is uitgeschakeld uit en klik op OK om het ingebouwde account in te schakelen en ga naar stap 6.

SLN288444_nl_NL__81389801648608.Builtin-enable-msc

 1. Vink het selectievakje Account is uitgeschakeld aan, klik op OK om het ingebouwde account uit te schakelen en ga naar stap 6.

SLN288444_nl_NL__91389801667359.Builtin-disable-msc

 1. Sluit het venster Lokale gebruikers en groepen.

 2. De ingebouwde Administrator zal nu beschikbaar zijn voor aanmelding.


Een nieuw administratoraccount instellen

 

 1. Open het Configuratiescherm via het menu Start

  • De makkelijkste manier om dit te bereiken is door de cursor naar de onderzijde van het scherm te bewegen en met de rechtermuisknop op de knop Start te klikken of door op de toets win+x te drukken en vervolgens Configuratiescherm te kiezen in het menu dat verschijnt.

 2. Klik op het pictogram Gebruikersaccount .

SLN288444_nl_NL__101389801701251.UAC-1

 1. Klik op Een andere account beheren.

 
SLN288444_nl_NL__1icon Als u het verzoek krijgt een administratorwachtwoord op te geven of te bevestigen, dient u dit te doen.
 

SLN288444_nl_NL__121389802079716.UAC-4

 1. Klik op Een nieuwe account maken.

SLN288444_nl_NL__131389802156546.UAC-5

 1. Typ de naam die u aan het gebruikersaccount wilt geven en kies Administrator.

 2. Klik op Account maken.

 3. Uw nieuwe account is nu aangemaakt.


Een nieuw standaardaccount instellen

 

 1. Als u een nieuw gebruikersaccount wilt maken, typt u Gebruiker toevoegen op het Startscherm van Windows. Klik op de categorie Instellingen wanneer de zoekresultaten worden weergegeven.

SLN288444_nl_NL__141389802178891.stand1

 1. Klik op de optie Andere gebruikers toegang tot deze computer geven, waardoor het venster met Gebruikersinstellingen wordt geopend.

SLN288444_nl_NL__151389802203517.stand2

 1. Schuif omlaag en klik op de optie Gebruiker toevoegen. Er wordt een venster weergegeven waarin u het e-mailadres van de gebruiker kunt invoeren.

SLN288444_nl_NL__161389802237924.stand3

 1. In het scherm Een gebruiker toevoegen wordt u standaard gevraagd een e-mail in te voeren, zodat u een Microsoft-account kunt maken.

  1. Als u een Microsoft-account wilt aanmaken, voert u uw e-mailadres in en klikt u op de knop Volgende. Als het e-mailadres geen bestaand Microsoft-account is, wordt u gevraagd er een te registreren. Wanneer het registratieproces is voltooid, stuurt Microsoft een e-mailbericht naar dat e-mailadres. Deze e-mail bevat een koppeling waarop u moet klikken om te controleren of u dit Microsoft-account wilt gebruiken op deze computer.

  2. Als u geen Microsoft-account wilt gebruiken, moet u in plaats daarvan klikken op de optie Aanmelden zonder een Microsoft-account . U wordt naar een scherm gebracht waar Windows opnieuw vraagt of u zeker weet dat u een lokaal account wilt maken. Klik op de knop voor het Lokale account en hiermee gaat u naar een nieuw venster waar u de informatie die u wilt gebruiken voor het lokale account moet invoeren. Op dit scherm moet u de gewenste gebruikersnaam, het wachtwoord en een hint invullen die wordt gebruikt om uw wachtwoord te helpen onthouden. Klik op de knop Volgende als u klaar bent met het invullen van de informatie.

 2. Uw account moet nu worden aangemaakt en er wordt een bevestigingsvenster voor het Toevoegen van gebruikers weergegeven.

SLN288444_nl_NL__171389802260956.stand4

 1. Als het nieuwe account toebehoort aan een kind en u Ouderlijk toezicht wilt inschakelen, plaatst u een vinkje in het selectievakje en klikt u op de knop Voltooien .

 2. Uw nieuwe account is nu aangemaakt.


Terug naar boven


Artikeleigenschappen


Getroffen product

Latitude

Datum laatst gepubliceerd

21 feb 2021

Versie

4

Artikeltype

Solution