Ga naar hoofdinhoud
 • Snel en eenvoudig bestellen
 • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
 • Een lijst met producten maken en openen
 • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Problemen met oververhitting, afsluiten of thermische problemen op een Dell computer oplossen

Samenvatting: Dit artikel bevat informatie over het oplossen van oververhiting, warmteregeling, plotseling uitschakelen en andere warmtegerelateerde prestatieproblemen op een Dell computer. Computers kunnen opnieuw opstarten, afsluiten of prestatieproblemen ondervinden als gevolg van overmatige warmte. ...

Dit artikel is mogelijk automatisch vertaald. Als u feedback hebt over de kwaliteit, laat het ons dan weten via het formulier onderaan deze pagina.

Article content


Symptomen

Uw Dell computer kan oververhit raken vanwege onvoldoende luchtstroom als gevolg van stof of vuil dat de ventilatieopeningen, de ventilatieopeningen of een verstopte ventilator blokkeert. Een oververhittingscomputer kan af en toe opnieuw opstarten, afsluiten of prestatieproblemen ondervinden. Uiteindelijk kan overmatige warmte de interne componenten beschadigen.

Wanneer de computer oververhit raakt, kunnen er symptomen optreden, zoals:

 • De ventilatoren in de computer klinken luider doordat ze sneller draaien om overtollige warmte af te voeren.
 • De computer kan af en toe worden afgesloten of opnieuw worden opgestart.
 • De systeemprestaties gaan onverwachts achteruit.
 • De computer reageert mogelijk niet meer of de prestaties verminderen tijdens het spelen van games.
 • Foutmeldingen bij het opstarten zoals:
  • Alert! Luchttemperatuursensor niet gedetecteerd.
  • Foutmelding over de ventilator, koelplaat of luchttemperatuur.

Oorzaak

De meest voorkomende reden voor oververhitting van een computer is stofopbouw op ventilatoren of in ventilatieopeningen. Verminder de warmte binnen de computer om de systeemprestaties te verbeteren en schade aan de interne onderdelen te voorkomen.

Oplossing

Volg de onderstaande stappen voor probleemoplossing in de aangegeven volgorde om problemen met oververhitting, warmteregeling of plots uitschakelen op te lossen.

Dell Technologies raadt aan om ervoor te zorgen dat de apparaatdrivers en het BIOS up-to-date zijn. Gebruik de Applicatie SupportAssist voor optimale videoprestaties en om veelvoorkomende videoproblemen op te lossen.

Voer de volgende stappen uit om de applicatie SupportAssist uit te voeren:

 1. Houd de Windows toets (Windows-toets) ingedrukt en druk vervolgens op de q toets.
 2. Typ SupportAssist in het zoekvak
 3. Selecteer SupportAssist (app) in de lijst met resultaten
  OPMERKING: Als SupportAssist niet wordt weergegeven in de zoekresultaten, gaat u naar de pagina SupportAssist voor pc's en tablets voor informatie over het downloaden en installeren van SupportAssist.
 4. Tik of klik op Nu starten om de tests uit te voeren.
  OPMERKING: U kunt tikken of klikken op de pijl omlaag en vervolgens de afzonderlijke test uitvoeren. Dell Technologies raadt aan om een volledige computertest uit te voeren.
 5. SupportAssist voert de tests één voor één uit en geeft de resultaten en voorgestelde acties weer.

Uw systeem optimaliseren met SupportAssist.

Duur: 00:32
Indien beschikbaar, kunnen taalinstellingen met ondertiteling (ondertiteling) worden gekozen met behulp van het instellingen- of CC-pictogram op deze videospeler.

Raadpleeg voor meer informatie over het handmatig downloaden en installeren van een apparaatdriver zoals de chipset het Dell Knowledge Base-artikel: Dell drivers downloaden en installeren

Raadpleeg de Dell Knowledge Base voor meer informatie over het downloaden en bijwerken van het BIOS op uw Dell computer: Dell BIOS-updates

OPMERKING: Dell Technologies raadt aan om de computer opnieuw op te starten na het installeren van de driverupdates.

Werk uw System Setup (BIOS) bij.

Duur: 02:06
Indien beschikbaar, kunnen taalinstellingen met ondertiteling (ondertiteling) worden gekozen met behulp van het instellingen- of CC-pictogram op deze videospeler.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat stof zich in uw computer ophoopt en te zorgen voor voldoende ventilatie om warmte te verminderen. Pluisjes en stofophoping verhinderen dat lucht rond de koelribben kan stromen, waardoor de ventilator harder moet werken.

Geblokkeerde ventilatieopeningen kunnen ernstige prestatieproblemen veroorzaken door de luchtstroom te beperken. Dit kan tot gevolg hebben dat de processor, het geheugen (RAM) en andere hardware oververhit raken, wat tot een mogelijke hardwarestoring kan leiden. Buitensporige warmte kan ook leiden tot een aanzienlijke daling van de prestaties omdat de meeste processoren automatisch de snelheid van de processor verlagen om warmte-gerelateerde problemen te compenseren.

Uw Dell computer kan een of meer ventilatoren bevatten om de interne componenten koel te houden.

 • Dell desktops hebben meer dan één ventilator: er zijn ventilatoren voor de processor (CPU), de aparte grafische kaart (GPU) en de voeding (PSU) en een of meer chassisventilatoren (behuizing). Raadpleeg de documentatie van uw Dell computer voor meer informatie.
 • Dell All-in-One desktops en laptops kunnen een of meer ventilatoren hebben en kunnen per model verschillen. Raadpleeg de documentatie van uw Dell computer voor meer informatie.
De ventilatieopeningen van uw Dell computer reinigen
 1. Zet de computer uit.
 2. Koppel het netsnoer los.
 3. Controleer de ventilatieopeningen van de computer op stof of vuil.
  De ventilatieopeningen kunnen zich op verschillende plaatsen bevinden. Raadpleeg de documentatie van uw Dell computer.
OPMERKING: Voor XPS modellen kunt u de servicehandleidingen voor de ventilatielocatie raadplegen.
 1. Gebruik een spuitbus met perslucht om stof of vuil uit de computer weg te blazen.
  LET OP: Het is verstandig om alleen een spuitbus met perslucht te gebruiken. Gebruik geen stofzuiger of blazer en blaas ook niet met uw mond. Stofzuigers en blazers veroorzaken statische elektriciteit en kunnen schade toebrengen aan de elektronische en elektrische componenten in de computer.
Volg deze richtlijnen om voor voldoende ventilatie te zorgen.
 • Plaats de laptop rechtop op een vlak en hard of stevig oppervlak. Plaats de laptop tijdens het werken nooit op een bed, deken of een ander zacht oppervlak.
  LET OP: Als u de laptop op een stoffen ondergrond, een bed, een bankkussen of op schoot gebruikt, kunt dat de luchtstroom belemmeren of zelfs volledig blokkeren. Langdurige belemmering van de luchtstroom kan leiden tot oververhitting en mogelijke schade.
 • Plaats de desktop een aantal centimeters van de muur om voldoende ventilatie mogelijk te maken.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Opnieuw opstarten kan veel problemen vrijwel onmiddellijk oplossen. De computer opnieuw opstarten is een effectieve manier om het systeemgeheugen (RAM) te wissen. Het zorgt ervoor dat alle foute processen en services die zijn gestart, worden afgesloten.

Als u de computer opnieuw opstart, worden alle applicaties en software die op de computer worden uitgevoerd, gesloten. Dit omvat applicaties die op de taakbalk worden uitgevoerd en services die op de achtergrond worden uitgevoerd.

WAARSCHUWING: Zorg, voordat u de computer opnieuw opstart, dat u geopende webpagina's bewaart en geopende documenten, spreadsheets of ander niet-opgeslagen werk opslaat.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Windows-updates kunnen op vele manieren ondersteuning bieden voor uw Windows-besturingssysteem. Windows-updates kunnen specifieke problemen oplossen, bescherming tegen schadelijke aanvallen bieden of zelfs nieuwe functies aan het besturingssysteem toevoegen.

Windows-updates uitvoeren op Microsoft Windows 11, Windows 10 of Windows 8.1 of 8?
 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Instellingen.
 2. Klik in het paneel Instellingen op Bijwerken en beveiliging.
 3. Selecteer in het linkerpaneel Windows Update.
 4. Klik in het rechterpaneel op Controleren op updates.
 5. Start de computer opnieuw op na het downloaden en installeren van de updates.
Windows-updates uitvoeren op Microsoft Windows 7?
 1. Open het Configuratiescherm en klik op Systeem en beveiliging.
 2. Klik op Windows Update.
 3. Klik in het linkerdeelvenster op Naar updates zoeken.
 4. Start de computer opnieuw op na het downloaden en installeren van de updates.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Een hardwarediagnosetest kan u helpen om te achterhalen wat het probleem is en welke stappen u moet nemen om het probleem te verhelpen. Om vast te stellen of uw Dell computer last heeft van een hardwareprobleem, is het raadzaam dat u eerst een hardwarediagnosetest op de computer uitvoert. Dell biedt zowel ingebouwde als online diagnoses. SupportAssist of ePSA hardwarediagnose helpt bij het controleren of de hardwareapparaten goed werken.

 1. Start de computer opnieuw op.
 2. Druk bij het Dell logo meerdere keren op F12 om het eenmalige opstartmenu te openen.
 3. Gebruik de pijltoetsen om Diagnostics te selecteren en druk op Enter.
 4. Volg de aanwijzingen op het scherm om de diagnose te voltooien.
 5. Als de hardwaretests slagen, gaat u naar de volgende stap.
 6. Als de hardwaretests mislukken, noteert u de foutcode en validatiecode en neemt u contact op met Dell Technische Support.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Met Dell Power Manager kunt u de instellingen van de processor en koelventilatoren van uw computer beheren. U kunt prestaties, oppervlaktetemperatuur van de computer en ventilatorgeluid beheren.

Raadpleeg voor meer informatie over Dell Power Manager functies, het downloaden en installeren van instructies het Dell Knowledge Base-artikel Handleiding voor Dell Power Manager.

Dell Optimizer en Dell Precision Optimizer applicaties optimaliseren op intelligente wijze de prestaties op ondersteunde Latitude en Precision laptops met kunstmatige intelligentie en machine learning. Hiermee kunt u de instellingen van de processor en koelventilatoren van laptops beheren om de oppervlaktetemperatuur en ventilatorruis te optimaliseren.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Volg deze tips om de efficiëntie van de computer te verbeteren:

 • Verander welke applicaties worden uitgevoerd wanneer Windows start met behulp van het tabblad Opstarten in Taakbeheer.
 • Sluit applicaties die u niet gebruikt.
 • Sluit de internetbrowser wanneer u deze niet gebruikt.
 • Verlaag de schermresolutie en de grafische instellingen als de computer bij het spelen van games warmer wordt dan normaal.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Systeemherstel is een geïntegreerd hulpprogramma van Windows dat is ontworpen om het besturingssysteem te beschermen en te repareren. Als er iets misgaat met uw computer, moet u eerst Systeemherstel gebruiken voordat u de computer herstelt naar de fabrieksinstellingen.

Informatie over het gebruik van Systeemherstel in Microsoft Windows.

Ga verder met de volgende stap als het probleem zich blijft voordoen.

Dell computers beschikken over een kleine hoeveelheid ruimte op de harde schijf voor het opnieuw installeren van het besturingssysteem. Deze methode is de meest eenvoudige manier om de fabrieksinstellingen van uw Dell computer te herstellen. Het herstelproces verwijdert alle gebruikersdata van de computer. Maak daarom een back-up van al uw bestanden voordat u dit proces start.

Informatie over het herstellen, herstellen of opnieuw installeren van Microsoft Windows op een Dell computer.

Neem contact op met Dell Technische Support als het probleem zich blijft voordoen.

Extra informatie

Aanbevolen artikelen

Hier zijn enkele aanbevolen artikelen met betrekking tot dit onderwerp die voor u interessant kunnen zijn.


Support buiten de garantie Buiten de garantie? Geen probleem. Ga naar de website Dell.com/support, voer uw Dell servicetag in en bekijk onze aanbiedingen.

OPMERKING: Aanbiedingen zijn alleen beschikbaar voor pc-klanten uit de VS, Canada, het VK, Frankrijk, Duitsland en China. Server en storage zijn niet van toepassing.

Artikeleigenschappen


Getroffen product
Chromebox, Alienware, Inspiron, Legacy Desktop Models, OptiPlex, Vostro, XPS, G Series, Chromebook, G Series, Alienware, Inspiron, Latitude, Vostro, XPS, Legacy Laptop Models, Fixed Workstations, Mobile Workstations, Dell Optimizer , Dell Precision Optimizer ...
Datum laatst gepubliceerd

20 jul. 2023

Versie

20

Artikeltype

Solution