Ubuntu - veelgestelde vragen

Samenvatting: Raadpleeg de informatie voor antwoorden op vragen zoals installatie, dual boot, configuratie, back-up, probleemoplossing en meer. De antwoorden zijn specifiek voor de hardware van DellMeer informatie

Article content


Symptomen
Oorzaak
Opmerking: Deze koppelingen brengen u naar de desbetreffende gedeelten hieronder. Klik op het gemarkeerde gedeelte om dit te openen en lees de informatie.

Technici van Dell en Canonical werken elke dag aan een betrouwbare certificering van Dell hardware op Ubuntu.

Opmerking:

Weliswaar biedt Dell volledige ondersteuning voor de hardware van Dell pc's (binnen de garantieperiode), maar er zijn grenzen aan de software-ondersteuning die kan worden geleverd voor het Ubuntu-besturingssysteem.

De antwoorden op de vragen hieronder zijn specifiek voor Dell systemen. Als met de antwoorden uw probleem niet volledig kan worden opgelost, dan verwijzen we u naar de forums van Canonical en Ubuntu voor verdere software-ondersteuning. (Zie de koppelingen onderaan de pagina.)

Canonical is het bedrijf dat de verschillende distributies van het Ubuntu-besturingssysteem samenstelt en uitbrengt.

Dell kan geen OEM Ubuntu-besturingssystemen leveren waarin de "Super"-toets is ingeschakeld op niet-Windows-besturingssystemen. In de volgende handleiding wordt uitgelegd hoe u de toets op uw systeem kunt inschakelen:


Terug naar boven


 

Veelgestelde vragen (FAQ's)

 

Installatie

 

Dell heeft een aantal systemen waarop Ubuntu al is geïnstalleerd in de fabriek.

Maar als u het besturingssysteem op enig moment opnieuw moet installeren en dat niet lukt met uw herstelimage, leidt het artikel hieronder u stap voor stap door de installatie:

Opmerking: Houd er rekening mee dat apparaten voor USB 2.0 en oudere verwisselbare media-apparaten niet worden ondersteund op systemen met de nieuwe Intel SkyLake-processoren. De chipsets voor deze processoren bieden geen ondersteuning meer voor de USB 2.0 Hub.

Ja, u kunt meerdere besturingssystemen op dezelfde pc installeren zolang de hardware daar de capaciteit voor heeft. Het artikel hieronder beschrijft het installatieproces:

Het maken van aangepaste partities is ingebouwd in het installatieprogramma van het Ubuntu-besturingssysteem. (Live cd/dvd/USB) In het artikel hieronder vindt u uitleg over de verschillende stappen die nodig zijn:

Onderstaand artikel beschrijft welke typen partities mogelijk zijn in Ubuntu en waar u deze voor kunt gebruiken:

Ja, er zijn diverse specifieke termen, afkortingen en regels voor Linux en Ubuntu. Enkele van de belangrijkste daarvan worden behandeld in het artikel hieronder:

 

Configuratie

 

Opmerkingen: Houd er rekening mee dat meestal geen driverinstallatie is vereist nadat u het besturingssysteem Ubuntu hebt geïnstalleerd op uw pc. De installatie van Ubuntu ISO bevat al alle drivers voor die versie van het besturingssysteem en installeert deze indien nodig tijdens het installatieproces. (Om deze reden vragen wij u voorafgaand aan de installatie te controleren of uw systeem compatibel is met een bepaalde versie van Ubuntu.) Ubuntu zoekt vaak alleen naar aanvullende drivers als u nieuwe randapparatuur installeert of updates uitvoert via Software Centre.
 

Zoals bij elke op Linux gebaseerde distributie, is een goede kennis van de Terminal en de verschillende opdrachten zeer nuttig. Maar Ubuntu wordt geleverd met een grafische gebruikersinterface en tal van applicaties, zodat Terminal ongeveer net zo belangrijk is als de Opdrachtprompt in Windows-besturingssystemen. Raadpleeg de artikelen hieronder voor meer informatie:

Er zijn diverse bekabelde en draadloze netwerkopties beschikbaar in Ubuntu, afhankelijk van uw hardware. Lees het juiste artikel hieronder om meer te weten te komen:

De meeste grafische opties worden ondersteund op Ubuntu. Er zijn echter enkele fabrikanten die weinig of geen ondersteuning bieden voor het besturingssysteem. Raadpleeg de onderstaande artikelen voor meer informatie :

Ja, u kunt uw e-mails openen met diverse programma's. Lees het artikel hieronder voor meer informatie:

Ja, u kunt alle media op cd-roms, dvd's en USB openen. Bekijk het artikel hieronder voor meer informatie over het onderwerp:

Ja, zolang uw hardware dit ondersteunt. Microsoft levert een Linux-versie van Skype die u kunt downloaden in Ubuntu. Meer informatie hierover kunt u vinden in het artikel hieronder:

 

Randapparatuur

 

Vrijwel elk randapparaat dat u kunt gebruiken op een Windows-pc, kan ook worden gebruikt op een Ubuntu-pc. De fysieke aansluitingen zijn identiek en de meeste randapparaten kunnen direct worden gebruikt, net zoals bij Windows Plug & Play. Maar voor sommigen apparaten moet u extra drivers en applicaties installeren om deze goed te laten functioneren. Bij Ubuntu is veel open source- en bedrijfseigen software beschikbaar voor zulke apparaten. Raadpleeg de volgende voorbeelden:

 

Back-up

 

Ja, er zijn programma's in Ubuntu ingebouwd die grotendeels op dezelfde manier werken als het back-upprogramma in Windows. Raadpleeg de onderstaande artikelen voor meer informatie :

Als uw Dell computer vanuit de fabriek is geleverd met het Ubuntu-besturingssysteem, dan is er al een herstelimage aanwezig als onderdeel van het systeem. Als de image echter beschadigd is of als u het besturingssysteem op enig moment opnieuw hebt geïnstalleerd, dan kunt u de volgende artikelen raadplegen:

 

Probleemoplossing

 

Als de pc is geleverd met Ubuntu, zijn de ePSA diagnostics geïnstalleerd en werken deze net zoals op een andere Dell pc. Als u het besturingssysteem op enig moment opnieuw hebt geïnstalleerd, raadpleegt u het artikel hieronder om te controleren of de diagnostics nog werken. U vindt hier ook een artikel dat de voordelen van de ePSA diagnostics in detail behandelt:


Terug naar boven


 

Aanvullende informatie:

 

Opmerkingen:
Softwareondersteuning wordt geboden door Canonical via de volgende methoden:
Technische ondersteuning wordt geboden door Dell:


Terug naar boven


Oplossing

 
Support buiten de garantie Buiten de garantie? Geen probleem, klik hier om uw servicetag in te voeren en onze aanbiedingen te bekijken. 
Opmerking: Momenteel zijn onze aanbiedingen alleen geldig voor pc-klanten in de VS, Canada, het VK en Frankrijk. Server en storage zijn niet van toepassing.

Artikeleigenschappen


Datum laatst gepubliceerd

21 feb. 2021

Versie

5

Artikeltype

Solution

Dit artikel beoordelen


Nauwkeurig
Nuttig
Eenvoudig te begrijpen
Was dit artikel nuttig?

0/3000 tekens