Networking General

Last reply by 12-01-2022 Unsolved
Start a Discussion
2 Bronze
2 Bronze
202

Fan speed changed to 55 % of the full speed

Good evening,

how to solve this alarm for the fan speed changed to 60 % of the full speed.

any advies.

Replies (7)
195

Hello mahmoudgad,

 

Can you provide some details:

 

What is  the system model you are working with?

 

What error or failure you are seeing?

 

Was anything done recently like hardware or software changes?

 

What troubleshooting steps have you done already?

 

Are all fans running?

 

And a screen shots of the issue may help.

 

 

In general you need to make sure there is adequate cooling, all fans are running and nothing blocking air flow such as dust or papers or anything.


Dell -Charles R
Social Media and Communities Professional
Dell Technologies | Enterprise Support Services
#IWork4Dell

Did I answer your query? Please click on ‘Accept as Solution’. ‘Kudo’ the posts you like!

2 Bronze
2 Bronze
182

Hello,

please find the below answers for your questions 

 

What is the system model you are working with?


Dell EMC Real Time Operating System Software
Dell EMC Operating System Version: 2.0
Dell EMC Application Software Version: 9.14(1.2)
Copyright (c) 1999-2018 by Dell Inc. All Rights Reserved.
Build Time: Fri Jan 18 09:49:40 2019
Build Path: /build/build02/SW/SRC
Dell EMC Networking OS uptime is 1 year(s), 35 week(s), 3 day(s), 10 hour(s), 3 minute(s)

System image file is "system://A"

System Type: S4048-ON
Control Processor: Intel Rangeley with 3 Gbytes (3204726784 bytes) of memory, core(s) 2.

8G bytes of boot flash memory.

1 54-port TE/FG (SK-ON)
48 Ten GigabitEthernet/IEEE 802.3 interface(s)
6 Forty GigabitEthernet/IEEE 802.3 interface(s)
_______________________________________________________

What error or failure you are seeing?


Just appear in the log

Nov 29 16:54:10 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 60 % of the full speed
Nov 29 16:54:10 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 55 % of the full speed
Nov 29 16:34:08 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 16:34:08 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 13:54:16 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 60 % of the full speed
Nov 29 13:54:16 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 55 % of the full speed
Nov 29 12:09:30 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 12:09:30 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 10:28:17 %STKUNIT1-M:CP
______________________________________

Was anything done recently like hardware or software changes?


- No

_______________________

What troubleshooting steps have you done already?


show environment

-- Fan Status --
Unit Bay TrayStatus Fan1 Speed Fan2 Speed
------------------------------------------------------------------------------------
1 1 up up 10031 up 10134
1 2 up up 10031 up 10031
1 3 up up 10134 up 9929

Speed in RPM

-- Power Supplies --
Unit Bay Status Type FanStatus FanSpeed Power AvgPower AvgPowerStartTime
-----------------------------------------------------------------------------------------
1 1 up AC up 10800 61 57 03/28/2021-02:09
1 2 up AC up 10848 55 51 03/28/2021-02:09

-- Unit Environment Status --
Unit Status Temp Voltage
---------------------------------------------------------------------------
* 1 online 37C ok

__________________________________________

Are all fans running?


- Yes

_________________________

And a screen shots of the issue may help.

- Nov 29 16:54:10 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 60 % of the full speed
Nov 29 16:54:10 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 55 % of the full speed
Nov 29 16:34:08 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 16:34:08 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 13:54:16 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 60 % of the full speed
Nov 29 13:54:16 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 55 % of the full speed
Nov 29 12:09:30 %S4048-ON:1 %CHMGR-2-PSU_FAN_SPEED_CHANGE: PSU_Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 12:09:30 %S4048-ON:1 %CHMGR-5-FAN_SPEED_CHANGE: Fan speed changed to 40 % of the full speed
Nov 29 1

174

Hello @mahmoudgad,

 

Please, can you confirm the firmware version is updated?

 

I have seen this error in the past and the only way to fixing it was to replace the hardware after checking firmware was update.

 

Is the switch still in warranty?

 

Regards.


Diego López
Social Media and Communities Professional
Dell Technologies | Enterprise Support Services
#Iwork4Dell

Did I answer your query? Please click on ‘Accept as Solution’
‘Kudo’ the posts you like!
2 Bronze
2 Bronze
164

Hello,

Please, can you confirm the firmware version is updated?

Dell EMC Application Software Version: 9.14(1.2)

it's need to upgrade ?

164

Hello @mahmoudgad

 

I have seen the 9.14.1.14 for the OS version:

 

https://dell.to/3XGJjvH

 

Regards.


Diego López
Social Media and Communities Professional
Dell Technologies | Enterprise Support Services
#Iwork4Dell

Did I answer your query? Please click on ‘Accept as Solution’
‘Kudo’ the posts you like!
2 Bronze
2 Bronze
163

Hello Diego,

Thank you for your support, to confirm we need to upgrade to latest version to solve the above issue related to fan speed. 

thanks for you advice.

163

Hello @mahmoudgad,

 

No. Sorry. In my previous message I said: "I have seen this error in the past and the only way to fixing it was to replace the hardware after checking firmware was update."


So I am just suggesting to update firmware and if the problem persist after the firmware upgrade, consider to have a hardware replacement.


Regards.


Diego López
Social Media and Communities Professional
Dell Technologies | Enterprise Support Services
#Iwork4Dell

Did I answer your query? Please click on ‘Accept as Solution’
‘Kudo’ the posts you like!
Latest Solutions
Top Contributor