• Snel en eenvoudig bestellen
  • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
  • Een lijst met producten maken en openen
  • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Voedingsadapter

De voedingsadapter, ook wel de laptopoplader genoemd, wordt gebruikt om voldoende stroom te leveren om de laptop gedurende langere perioden te laten werken en de batterij van de laptop op te laden. Zie de aanbevolen stappen hieronder als u een van de volgende problemen ervaart.

• De voedingsadapter schakelt de laptop niet in.
  • Er wordt een foutmelding weergegeven, zoals'Type voedingsadapter kan niet worden vastgesteld'.
  • De laptop gaat aan, maar laadt de batterij niet op.
  • Zoemend geluid van de voedingsadapter.

Volg deze stappen om een probleem met uw voedingsadapter op te lossen.

Oplossing 1: Controleer de voedingsadapter en voedingspoort op de laptop op beschadigingen.

Wanneer de bedrading van uw voedingsadapter beschadigd is, kan dit kortsluiting veroorzaken. Hierdoor kan uw computer beschadigd raken en kunt u de batterij niet opladen. Controleer op beschadigde kabels (afbeelding 1), blootliggende draden (Afbeelding 2), een breuk in de kabel (afbeelding 3) of een pin die is verbogen of gebroken (Afbeelding 4).

Raadpleeg voor meer informatie het Dell Knowledge Base-artikel Schade aan de voedingsadapter op Dell systemen identificeren.

Afbeelding 1: Voorbeeld van een beschadigde kabel aan een voedingsadapter

Afbeelding 1: Voorbeeld van een beschadigde kabel aan een voedingsadapter

Afbeelding 2: Voorbeeld van een blootliggende kabel bij de voedingsadapterstekker

Afbeelding 2: Voorbeeld van een blootliggende kabel bij de voedingsadapterstekker

Afbeelding 3: Voorbeeld van een breuk in de kabel

Afbeelding 3: Voorbeeld van een breuk in de kabel

Afbeelding 4: Voorbeeld van een pin die is verbogen of gebroken in de voedingsadapterstekker

Afbeelding 4: Voorbeeld van een pin die is verbogen of gebroken in de voedingsadapterstekker

Oplossing 2: Controleer of de voedingsadapter goed werkt.

Dell voedingsadapters hebben een LED-lampje om aan te geven of de voedingsadapter stroom krijgt en aan staat. Het LED-lampje bevindt zich mogelijk op de voedingsadapter of op de adapterstekker.

Als het LED-lampje niet brandt, voert u de volgende stappen uit om het probleem op te lossen.

1. Verwijder de voedingsadapter uit het stopcontact of de piekspanningbeschermer.
  2. Verwijder de gelijkspanningskabel uit de computer.
  3. Verwijder de voedingskabel uit het blok van de voedingsadapter en wacht twee minuten.
  4. Sluit het netsnoer opnieuw aan op het netadapterblok (zorg ervoor dat deze goed is aangesloten).
  5. Sluit de voedingskabel aan op een stopcontact dat werkt (niet in een piekspanningbeschermer voor deze test).
  6. Controleer of het LED-lampje brandt.

Raadpleeg voor meer informatie onze help- en supportwebsite voor voedingsadapters.

Oplossing 3: Zorg ervoor dat u de juiste Dell voedingsadapter voor uw computer gebruikt.

De voedingsadapter die bij uw computer is geleverd, biedt de juiste spanning en stroomsterkte die nodig zijn om goed te kunnen werken. Zorg ervoor dat u de voedingsadapter gebruikt die bij uw computer is geleverd, of een andere voedingsadapter met hetzelfde model.

Dell raadt af om incompatibele voedingsadapters van derden te gebruiken met Dell laptops.

Oplossing 4: Gebruik altijd de Dell voedingsadapter die bij het dockingstation is geleverd.

De volgende informatie is alleen van toepassing wanneer u een dockingstation gebruikt.

De voedingsadapter die bij uw dockingstation is geleverd, biedt de juiste spanning en stroomsterkte die nodig zijn om de computer en het dockingstation van stroom te voorzien. Zorg ervoor dat u de voedingsadapter gebruikt die is meegeleverd met uw dockingstation of een andere adapter met hetzelfde model.

Dell raadt af om incompatibele voedingsadapters of voedingsadapters van derden te gebruiken met Dell laptops of dockingstations.

Zie de gebruikershandleiding van het dockingstation voor meer informatie over de voedingsvereisten voor uw Dell dockingstation.

Oplossing 5: Test met een ander stopcontact.

Wanneer het langer duurt dan normaal om de batterij op te laden, kan dit liggen aan een slechte verbinding.

Voer de volgende stappen uit om het probleem op te lossen.

1. Verwijder de voedingsadapter uit het stopcontact of de piekspanningbeschermer.
  2. Sluit het netsnoer aan op een ander stopcontact dat werkt (niet in een piekspanningbeschermer voor deze test).
    OPMERKING: Als er een verschil is in opladen, kan dit de piekspanningbeschermer zijn of iets dat verhindert dat het stopcontact goed contact maakt.

Oplossing 6: Sluit de gelijkstroomkabel rechtstreeks aan op de laptop.

Een slechte verbinding kan ook worden veroorzaakt door uw dockingstation als u er een gebruikt.

Sluit de gelijkstroomkabel rechtstreeks aan op de laptop, zonder het dockingstation er tussen, om te zien of de batterij sneller oplaadt en de computer beter werkt.

Oplossing 7: Zorg ervoor dat u de juiste oplaadpoort gebruikt.

Op sommige nieuwere computers wordt de USB-C-poort gebruikt om de computer van stroom te voorzien en de batterij op te laden. Deze nieuwere computers kunnen meer dan één USB-C-poort hebben. Niet alle USB-C-poorten kunnen worden gebruikt om de computer van stroom te voorzien. Zorg ervoor dat de USB-C-voedingsadapter is aangesloten op de juiste USB-C-poort op de laptop die opladen ondersteunt. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de Dell laptop om te bepalen welke USB-C-poort opladen ondersteunt.

Oplossing 8: Optimaliseer uw Dell computer met behulp van de applicatie SupportAssist.

Deze applicatie zorgt ervoor dat uw computer beschikt over de nieuwste driver- en BIOS-updates van Dell en controleert de instellingen om uw computer efficiënt en betrouwbaar te maken.

1. Houd de Windows-toets (Windows-knop) ingedrukt en druk vervolgens op de Q-toets.
  2. Typ SupportAssist in het zoekvak.
  3. Selecteer SupportAssist (App) in de lijst met resultaten (Afbeelding 5).
    OPMERKING: Als SupportAssist niet wordt weergegeven in de zoekresultaten, gaat u naar de pagina SupportAssist voor pc's en tablets om SupportAssist te downloaden en te installeren.
    Afbeelding 5: Zoekresultaten voor SupportAssist
    Afbeelding 5: Zoekresultaten voor SupportAssist

4. Klik op Nu starten om de tests uit te voeren (Afbeelding 6).
    OPMERKING: U kunt tikken of klikken op de pijl omlaag en vervolgens de afzonderlijke test uitvoeren. Dell raadt aan om een volledige computertest uit te voeren.
    Afbeelding 6: Hoofdscherm SupportAssist
    Afbeelding 6: Hoofdscherm SupportAssist
  5. SupportAssist voert de tests één voor één uit en levert de resultaten en voorgestelde handelingen.

Oplossing 9: Voer de diagnose van de voedingsadapter uit.

Het uitvoeren van de voedingsadapterdiagnose zorgt ervoor dat uw voedingsadapter en de hardware die deze ondersteunt, correct werken.
Als u de diagnose wilt uitvoeren, gaat u naar de pagina SupportAssist hardwaretest voor de voedingsadapter (de test wordt automatisch gestart).

Als de test mislukt, neemt u contact op met de technische support van Dell.

Als deze snelle stappen het probleem niet hebben opgelost, hebben we meer gedetailleerde informatie in de Aanvullende hulpbronnen. U kunt ook zoeken naar content over het probleem met behulp van de zoekbalk bovenaan deze pagina.

Videobronnen

How to check if system will power on AC adapter alone

To check if the system can power on with just the AC adapter, remove the battery and disconnect it carefully. Connect the AC adapter and power on the system. If it works, inform the technical expert. To reconnect the battery, plug the cable onto the motherboard and secure the bottom panel with screws before attempting to power on the computer again.
Care for Your AC Adapter

This video provides tips on how to keep your AC adaptor in good condition. It suggests avoiding repeatedly bending the cable strain relief, wrapping the cable loosely, being careful when placing the adaptor on the floor, and plugging in the centre pin on barrel connectors correctly.

Andere bronnen

voeding
Problemen met de voedingsadapter oplossen
Informatie over het oplossen van problemen met de voedingsadapter van een Dell laptop. Hier vindt u informatie over het gebruik van en het oplossen van problemen met de voedingsadapter.
accu
Problemen met de accu oplossen
Informatie over het oplossen van problemen met de accu van een Dell laptop. Hier vindt u informatie over het gebruik van en het oplossen van problemen met de accu.
geheugen
Fout, batterij wordt niet opgeladen met een dockingstation of voedingsadapter
Informatie
voeding
Dell voedingsadapter gebruiken tijdens het reizen
Hier vindt u informatie over het gebruik van de voedingsadapter van uw Dell laptop wanneer u onderweg bent.