• Snel en eenvoudig bestellen
  • Bestellingen en de verzendstatus bekijken
  • Een lijst met producten maken en openen
  • Beheer uw Dell EMC locaties, producten en contactpersonen op productniveau met Company Administration.

Problemen met beeldschermen van monitoren of laptops oplossen

Een goed werkend beeldscherm is essentieel, of u nu aan een document werkt, een video bekijkt of gamet.

Als u een van de volgende veelvoorkomende beeldschermproblemen ervaart tijdens het gebruik van uw monitor of laptop, probeer dan de aanbevolen snelle stappen in dit artikel om ze op te lossen:

• Het beeldscherm gaat niet aan en u ziet alleen een zwart of leeg scherm.
  • Het beeld op uw monitor of laptop ziet er wazig, uitgerekt of vervormd uit.
  • De kleuren op uw monitor of laptop zijn onnauwkeurig en zien er vervaagd of vervormd uit.
  • Het scherm flikkert op je monitor of laptop.
  • U ziet horizontale of verticale lijnen op uw monitor of laptop.

Problemen met geen beeld oplossen (in het Engels)

Bekijk deze video om te zien of uw Dell computer een videoprobleem ondervindt (in het Engels).

Snelle stappen om u te helpen bij het oplossen van eventuele beeldschermproblemen die u ondervindt

Oplossing 1: Een harde reset uitvoeren

Om het beeldschermprobleem op te lossen, kunt u proberen een harde reset uit te voeren op de computer. Een harde reset helpt bij het afvoeren van statische elektriciteit die voedingsproblemen kan veroorzaken. Volg deze stappen om een harde reset uit te voeren.

1. Zet de computer uit.
  2. Koppel de voedingskabel los (bij desktopcomputers) of koppel de voedingsadapter los en verwijder de batterij (bij Dell laptops met verwisselbare batterij).
    OPMERKING: Als u een Dell laptop hebt met een niet-verwijderbare batterij, raadpleegt u de Dell KB De realtime klok (RTC) resetten om uw Dell laptop te herstellen. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw Dell laptop voor stapsgewijze instructies voor het veilig verwijderen van de batterij uit Dell laptops met verwisselbare batterijen.
    OPMERKING: Kijk hier Hoe u Forced ePSA kunt gebruiken om te herstellen na een POST- of opstartfout bij bepaalde Dell Latitude laptops.
  3. Koppel alle apparaten los, zoals USB-sticks, printers, webcams en mediakaarten (SD/xD), behalve het toetsenbord en de muis.
  4. Houd de aan-uitknop 15 tot 20 seconden ingedrukt om reststroom af te voeren.
    Druk de aan-uitknop in
  5. Sluit de voedingskabel (desktopcomputers) of de voedingsadapter en batterij (laptops) aan.
  6. Zet de computer aan.

Oplossing 2: Controleer of de monitor goed werkt

Als de computer opstart, maar het beeldscherm leeg of zwart is, controleert u of de monitor goed werkt.
  1. Schakel de monitor in en controleer het voedingslampje om te controleren of deze is ingeschakeld.
  2. Als de monitor niet wordt ingeschakeld, koppelt u de voedingskabel van de monitor los en sluit u deze weer aan.
  3. Gebruik een stopcontact waarvan u weet dat deze werkt.
  4. Als de monitor goed werkt, maar het beeldschermprobleem zich blijft voordoen, gaat u naar de volgende oplossing. Als de monitor nog steeds niet wordt ingeschakeld nadat u de bovenstaande stappen hebt geprobeerd, neemt u contact op met Dell Technical Support voor reparatieopties.
    Voedingskabel aan de achterkant van de monitor.

Oplossing 3: Sluit de videokabel tussen de monitor en de computer opnieuw aan

Een slechte verbinding of beschadigde videokabel kan beeldschermproblemen veroorzaken. Het opnieuw aansluiten van de kabels kan het probleem oplossen.

1. Schakel de computer en de monitor uit.
  2. Koppel de videokabel los waarmee de monitor op de computer is aangesloten.
  3. Controleer de videopoort op de computer en de monitor, en de videokabel als deze beschadigd is of de pinnen zijn verbogen. Als er geen schade is, sluit u de monitor opnieuw aan op de computer. Als u een andere videokabel hebt, sluit dan de twee apparaten aan met behulp van de nieuwe kabel. Omzeil het dockingstation om te controleren of het beeldschermprobleem niet wordt veroorzaakt door het dockingstation.
    OPMERKING: Raadpleeg de documentatie van uw Dell apparaat om te controleren welk type videokabels door uw monitor en computer worden ondersteund.
  4. Schakel de computer in om te controleren of het beeldschermprobleem is opgelost.
    Monitor aangesloten op een laptop

Oplossing 4: Zet de BIOS of UEFI van de Dell computer terug naar de fabrieksinstellingen

Onjuiste opstartinstellingen in de BIOS of UEFI van de computer kunnen beeldschermproblemen veroorzaken. Het herstellen van de BIOS- of UEFI-instellingen naar de fabrieksinstellingen kan helpen bij het oplossen van veel beeldschermproblemen.

Bekijk deze video voor meer informatie over het herstellen van de BIOS of UEFI naar de standaardinstellingen (in het Engels).

OPMERKING: De BIOS- of UEFI-interface op uw Dell computer kan verschillen. Raadpleeg de documentatie van uw Dell apparaat voor modelspecifieke informatie.

Oplossing 5: Download en installeer de nieuwste updates van het besturingssysteem

Windows-updates kunnen uw Windows-besturingssysteem op vele manieren ondersteunen. Windows-updates kunnen specifieke problemen oplossen, bescherming bieden tegen schadelijke aanvallen of zelfs nieuwe functies aan het besturingssysteem toevoegen. Wanneer de nieuwste drivers voor de grafische kaart of videokaart beschikbaar zijn, downloadt en installeert Windows Update automatisch de nieuwste drivers.

In Windows 11:
  1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer vervolgens Instellingen.
  2. Selecteer Windows Update in het deelvenster Instellingen.
  3. Selecteer in het rechterdeelvenster Controleren op updates.
  4. Start de computer opnieuw op nadat het updateproces is voltooid.
In Windows 10:
  1. Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer vervolgens Instellingen.
  2. Selecteer Update en beveiliging in het deelvenster Instellingen.
  3. Selecteer Windows Update in het linkerdeelvenster.
  4. Selecteer in het rechterdeelvenster Controleren op updates.
  5. Start de computer opnieuw op nadat het updateproces is voltooid.
In Ubuntu of Linux:
  1. Open Terminal vanuit het menu of gebruik de sneltoets CTRL + ALT + T.
  2. Typ in de terminal sudo apt update & & sudo apt upgrade -y en druk op Enter. Voer uw accountwachtwoord in en druk op Y wanneer u wordt gevraagd om door te gaan met het updateproces.

Oplossing 5: Voer een hardwarediagnose uit op het beeldscherm

Het uitvoeren van een geïntegreerde diagnostische test op het beeldscherm van uw monitor of laptop helpt te bepalen of het beeldscherm normaal werkt.

De geïntegreerde zelftest (BIST) of geïntegreerde diagnostische test (BID) uitvoeren op een Dell monitor
Dell monitoren zijn uitgerust met een geïntegreerd diagnoseprogramma waarmee vastgesteld kan worden of de schermafwijking een inherent probleem is met de Dell monitor.
  1. Ga naar Dell.com/support/manuals.
  2. Identificeer uw Dell monitor. Voer het modelnummer of de servicetag van de monitor in en selecteer vervolgens Zoeken. Of selecteer Bladeren door alle producten > Elektronica en accessoires > Monitoren en accessoires en selecteer vervolgens uw Dell monitor in de lijst.
  3. Blader op het tabblad Documentatie naar het gedeelte Handleidingen en documenten en selecteer vervolgens PDF weergeven naast de gebruikershandleiding van de monitor.
  4. Blader in de gebruikershandleiding onder het gedeelte Probleemoplossing naar de pagina Geïntegreerde diagnose.
  5. Volg de instructies om de geïntegreerde zelftest of geïntegreerde diagnose uit te voeren op de monitor.
  6. Als u tijdens de diagnostische test geen schermafwijkingen ziet, werkt het beeldscherm naar behoren.
  7. Als u tijdens de diagnostische test een afwijking op het scherm ziet, neemt u contact op met Dell Technical Support voor reparatieopties.
Voer de geïntegreerde zelftest van het lcd-scherm uit op Dell laptops
Dell laptops worden geleverd met een geïntegreerd diagnoseprogramma om eventuele inherente problemen met het lcd-scherm te identificeren.
  1. Schakel eerst de laptop uit.
  2. Sluit de computer aan op de voedingsadapter (lader) en koppel alle aangesloten apparaten zoals een toetsenbord, muis, monitor of dockingstation los.
  3. Zorg ervoor dat het lcd-scherm schoon is (geen stofdeeltjes op het oppervlak van het scherm).
  4. Houd de D-toets ingedrukt en schakel de computer in om de geïntegreerde zelftestmodus (BIST) van het lcd-scherm te activeren. Houd de D-toets ingedrukt totdat u kleurenbalken op het lcd-scherm ziet. Als deze methode niet werkt, leest u in de Dell KB hoe u de geïntegreerde zelftest van het lcd-scherm uitvoert op een Dell laptop.
  5. Op het scherm worden meerdere kleurenbalken weergegeven en worden de kleuren gewijzigd in zwart, wit, rood, groen en blauw.
  6. Controleer het scherm zorgvuldig op afwijkingen.
  7. Als u tijdens de diagnostische test geen schermafwijkingen ziet, werkt het beeldscherm naar behoren.
  8. Als u tijdens de diagnostische test een afwijking op het scherm ziet, neemt u contact op met Dell Technical Support voor reparatieopties.
  9. Druk op Esc om af te sluiten.

Als u deze stappen hebt gevolgd en het probleem met het beeldscherm zich blijft voordoen, raadpleegt u het gedeelte Overige bronnen hieronder. U kunt ook de zoekbalk bovenaan deze pagina gebruiken om relevante informatie te vinden.

Videobronnen (in het Engels)

Andere bronnen

Twee of meerdere monitoren instellen
Ontdek hoe u twee monitoren of meerdere monitoren kunt instellen. Twee of meerdere monitoren instellen
Olossing voor meerdere monitorproblemen
Informatie over het oplossen van beeldschermproblemen bij het gebruik van meerdere monitoren met uw Dell computer. Olossing voor meerdere monitorproblemen
Problemen met het touchscreen oplossen
Informatie over problemen met touchscreen vaststellen en oplossen op ondersteunde Dell computers. Problemen met het touchscreen oplossen
Movie-clapper-play
Supportvideo's
Ga naar onze videobibliotheek voor nuttige video's. Supportvideo's