Highlighted
2 Bronze

m15 R1, gpu fan not working

guys my gpu fan for the m15 R1 is suddenly stopped working after cleaning and applying thermal paste! i didn't do or touch something else 😞
then the laptop did a self test and showed an error for the gpu fan doesn't respond...0511 code
then i tried swapping it with the cpu fan and it spins normally! but for its shape can't be swapped!
so motor is good
did a RTC reset , clearing cmos...reflashing bios...
nothing helps!
the cpu fan is stuck at max to cool the device..... what shall i do?

thanks

0 Kudos
11 Replies
Highlighted

Re: gpu fan not working m15r1

Can you feel airflow coming through the GPU heatsink when the gpu fan was installed? Try setting the fan speed to full speed and check if both shoot air out. If the gpu one doesent, it's a gpu fan failure.

Alienware 18 R1 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz
My YouTube channel = Area 51 A L X


If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos
Highlighted
2 Bronze

Re: gpu fan not working m15r1

read the post carefully again
0 Kudos
Highlighted

Re: gpu fan not working m15r1

I read the post again and you said the CPU fan stays at max to cool the device because the GPU fan stopped spinning.

But you then said that you tried to put the cpu fan in the GPU fan area which was pretty bad because both fans spin at different RPMs and get specific voltages that are delivered to it.

https://www.amazon.com/Cooling-Replacement-Dell-Alienware-AWM17-7219SLV-PUS/dp/B08BG29Q9P/ref=sr_1_8...

Alienware 18 R1 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz
My YouTube channel = Area 51 A L X


If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos
Highlighted
2 Bronze

Re: gpu fan not working m15r1

They're the same 5v it's just variable
& 40$ for 1 fan 🤦🏻‍♂️☹️
0 Kudos
Highlighted

Re: gpu fan not working m15r1

Hey,

I don’t make prices but I spent $80 on my old Alienware 17 R1 fans and that was the gpu fan.

I looked online and found out that a BIOS update may fix the false positive error you keep getting when you restart the computer.

make sure to not turn it off when it’s updating.

https://www.dell.com/support/home/en-us/drivers/driversdetails?driverid=0j8p0&oscode=wt64a&productco...

Alienware 18 R1 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz
My YouTube channel = Area 51 A L X


If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos
Highlighted
2 Bronze

Re: gpu fan not working m15r1

the idea here here is the gpu fan connector doesn't provide signal i think!
i confirmed before that the fan isn't faulty!
i can't figure what happened!
& i tried downgrading bios also!
0 Kudos
Highlighted

Re: gpu fan not working m15r1

No, update it to the latest version because dell said that they “Fixed it” so I’d try that. My Alienware 17 R4 GPU fan still works but in the ePSA it said it doesn’t respond even though it’s blowing air.

Alienware 18 R1 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz
My YouTube channel = Area 51 A L X


If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos
Highlighted
2 Bronze

Re: gpu fan not working m15r1

I reflashed 4 times The last 4 bioses, still The error triggers fail safe mode which spins the other fan (cpu) at max speed and it never goes down to at all even if the temps are Low!
Awcc doesn't change thing!
I'm fed up actually been Troubleshooting for 12 hours.

0 Kudos
Highlighted

Re: gpu fan not working m15r1

Have you used a manual program to set a fan curve profile?

Why can’t you set the fans at quiet mode inside the command center?

Alienware 18 R1 4940MX 4.6GHz, RTX 2080, 32GB DDR3
Alienware 17 R5 i9-8950HK 4.5GHz, GTX 1080 OC, 32GB DDR4 2666MHz
Alienware 15 R1 4710HQ 4.1GHz, GTX 980M, 16GB DDR3
M18x R2 3930MX 4.1GHz, SLI GTX 980M, 16GB DDR3 1600MHz
M17x R5 Core i7-4700MQ 3.7GHz, GTX 980M, 32GB DDR3 1600MHz
My YouTube channel = Area 51 A L X


If my reply solved the issue, please click the, "Accept as Solution" button!

0 Kudos