Highlighted
Saltgrass
4 Ruthenium

System fine but Support Assistant "Hard Drive - not installed"

Jump to solution

As stated, my system runs fine but I wanted to try the F12 diagnostics to see how it worked.  To my surprise it shows a problem was found and the Hard Drive - not installed.

Would this be a normal situation when running a PCIe drive using a NVMe driver?

I am wondering what the Support Assistant would do if it popped up for some reason.  If it can't see the M.2 drive, would it give me incorrect responses?

Should I disable Support Assistant?

System is two week old XPS 13 9365 2-in-1, running a Samsung 960 Pro in PCIe mode using the Samsung NVMe driver, running without problems..

Thanks

----------------------------------------------------------------------------------


XPS 2720, Inspiron 17 7779, Inspiron 15 7567, XPS 13 9365, Inspiron 1545, TB16 Dock

0 Kudos
2 Replies
Moderator
Moderator

RE: System fine but Support Assistant "Hard Drive - not installed"

Jump to solution

Saltgrass,

 Support Assist is for updating drivers. Did you install the hard drive yourself?

Social Media Support
#IWork4Dell
To help us troubleshoot, send us via a private message: Dell PC or Monitor Service Tag number
Out of Warranty Support
Would you like to be a Dell Community Rockstar?
0 Kudos
Saltgrass
4 Ruthenium

RE: System fine but Support Assistant "Hard Drive - not installed"

Jump to solution

Thanks for the response.  I was referring to the ePSA (F12 option)I think you call it, which refers to Support Assistant or Support Assist.when it runs.

If I understand correctly, it is set to run after two problem boots or a Level 2 setting  The Windows Recovery will kick in on the third boot failure, so not really sure how they are designed to work together.  But the diagnostic shows no hard drive.  It does say it is initiating the PCIe but does not show the PCIe drive.  

When the support assistant kicks in, and it did so once when I was changing the SATA controller.  I cannot count on it being able to see the PCIe drive and may throw an error because of that.    I suppose I will have to wait until it actually happens .  If the diagnostics are supposed to see a PCIe drive, it does not.  It did see the drive when I had it running on the SATA controller.

And yes, I replaced the original Toshiba PCIe drive with a Samsung  960 Pro drive, using the NVMe controller, and used a Win 10 Recovery drive from the original install, to set it up.

Thanks again.

----------------------------------------------------------------------------------


XPS 2720, Inspiron 17 7779, Inspiron 15 7567, XPS 13 9365, Inspiron 1545, TB16 Dock

0 Kudos