Start a Conversation

Unsolved

D

1 Rookie

 • 

10 Posts

587

October 26th, 2023 23:27

"unlock third-party transceiver" doesn't work on os10 10.5.5.3, license question

Hi!

Got used S4112f-on and it doesn't work with Mellanox Cable - the switch says "serial number:MT1841VS05210 is third party and is disabled". I tried to use solution from this article https://www.dell.com/support/kbdoc/en-uk/000213540/dell-qsfp28-transceiver-q28-128gfc-sw4-part-number-kp0vm-fibre-channel-sw4-transceiver-might-display-as-a-100gbase-sr4-with-qualified-field-as-false-and-link-not-coming-up?lwp=rt
put

configure terminal(config)# allow unsupported-transceiver(config)# unlock third-party transceiver(config)# end# write 


but it didn't work - although the commands exist in config, I got the same error about third party and disabled interface.
As my switch is used I don't have access to DDL but I managed to get os10 10.5.4 and want to downgrade to it to see if the above solution is going to work,   but I don't know if the license backup file .lic from 10.5.5 will work with 10.5.4.

Will be very grateful for any advice.

Cheers

Moderator

 • 

3K Posts

October 27th, 2023 04:43

Hi,

As my switch is used I don't have access to DDL but I managed to get os10 10.5.4 and want to downgrade to it to see if the above solution is going to work,   but I don't know if the license backup file .lic from 10.5.5 will work with 10.5.4.

Yes, it should work. 

 

But the issue sounds like an unsupported cable, but try downgrading the OS and try. 

 

 

1 Rookie

 • 

10 Posts

October 27th, 2023 17:22

it didn't work. I tried os10 10.5.5.3, 10.5.4.7.204, 10.5.3.6.157 with similar config


OS10# show running-configuration
! Version 10.5.3.6
! Last configuration change at Oct  27 21:35:13 2023
!
ip vrf default
!
iscsi enable
iscsi target port 860
iscsi target port 3260
allow unsupported-transceiver
unlock third-party transceiver
interface breakout 1/1/13 map 100g-1x
interface breakout 1/1/14 map 100g-1x
interface breakout 1/1/15 map 100g-1x
....

______

tried different cables: mellanox, dac cisco original, some Chinese cisco compatible, but always the same result - when I plug the cable I get:  is third party and is disabled.

The license stays ok while I downgrade the firmware, but I've lost of hope.

Cheers

Moderator

 • 

8.3K Posts

27-10-2023 08:19 PM

Delikboy,

 

 

I think the issue boils down to the cables/transceivers not being compatible at the switch level. If you give me the specs you are needing I can look at providing some part numbers for you. 

 

 

DELL-Chris H

Social Media and Communities Professional

Dell Technologies | Enterprise Support Services

#IWork4Dell

Did I answer your query? Please click on ‘Mark as Accepted Answer’. ‘Thumbs up’ the posts you like!

1 Rookie

 • 

10 Posts

October 28th, 2023 18:09

Hi,
It turned out ok. I've started to set the speed of the ports manually and now it works alright. Thank you for you help.

Cheers.

1 Rookie

 • 

10 Posts

November 1st, 2023 18:56

Hi,
been playing with the switch for a while and there is a strange thing. When I attach a 1gb copper transceiver to the 10gb port it doesn't work until I set "speed 1000", but when I set that option, the port is always up, even without cable attached to it. Meanwhile, while I plug the cable from transceiver to computer, the latest shows no connection and it helps only to disable and then to enable the network adapter. Maybe someone have any idea how to fix this.

Cheers.

Moderator

 • 

8.3K Posts

01-11-2023 08:15 PM

Delikboy,

 

Have you confirmed if the switch is up to date on the latest firmware, as well have you also updated the OS back to current?
If not, I would start there and see if there is a change in behavior. 
 
Let us know what you see.

 

DELL-Chris H

Social Media and Communities Professional

Dell Technologies | Enterprise Support Services

#IWork4Dell

Did I answer your query? Please click on ‘Mark as Accepted Answer’. ‘Thumbs up’ the posts you like!

1 Rookie

 • 

10 Posts

November 1st, 2023 21:56

Hi,
Like I said, the switch is used and I don't have access to the latest firmware, but what I have is 10.5.5.3.56 and it is not that old. Nevertheless, point's taken, I am going to look for the latest.

Cheers.

No Events found!

Top